餐廳: 千両 (美麗華廣場1期)
資訊:

2024-03-26 68 瀏覽
心血來潮食下日本嘢🤣 千兩嘅ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ認真唔錯,定食有得揀埋個飲品同埋一個小食,都幾抵食嫁,唔怪之得都幾多人🙌🏻~1️⃣ 特選刺身. 鰈魚西京燒定食🐟前菜同漬物分別係沙律同南瓜,沙律入面有粟米、蕃茄、青瓜同沙律菜,加咗胡麻醬好清新😆~ 而南瓜口感綿綿的,鬆軟又香✨西京燒味道甜甜哋,魚嘅骨都唔多好易拆,魚肉好嫩好好味😋呢個定食仲有刺身嫁,佢哋嘅魚鮮都係空運直送,全部都好新鮮超肥美😍😍2️⃣ 百兩定食🍱呢款雖然無刺身但有炸物🤩 有吉列蝦頭,吉列蝦味同埋吉列魚,炸粉唔厚,蘸上沙律醬食都好酥脆🤘🏻 另外牛肉上枱唔係全熟,浸落烏冬一陣就熟了,烏冬亦都好彈牙😝不得不提當然係壽司啦,4款都各有特色,一啖食落口好滿足😍3️⃣ 飲品🍸嗌咗梅子青檸梳打同埋柚子菠蘿梳打🍍 兩杯都好ғʀᴇsʜ🥳4️⃣ 雙色雪糕糯米卷🍨最後要以甜品作結~ 雙色指豆腐同黑芝麻,豆腐味清清哋,黑芝麻味好濃郁,加埋一齊都幾ᴍᴀᴛᴄʜ 😚

1️⃣ 特選刺身. 鰈魚西京燒定食🐟

西京燒味道甜甜哋,魚嘅骨都唔多好易拆,魚肉好嫩好好味😋

2️⃣ 百兩定食🍱

另外牛肉上枱唔係全熟,浸落烏冬一陣就熟了,烏冬亦都好彈牙😝

不得不提當然係壽司啦,4款都各有特色,一啖食落口好滿足😍

3️⃣ 飲品🍸

嗌咗梅子青檸梳打同埋柚子菠蘿梳打🍍 兩杯都好ғʀᴇsʜ🥳

4️⃣ 雙色雪糕糯米卷🍨

• 特選刺身. 鰈魚西京燒定食
  • 百兩定食
2024年2月29日 (星期三) 2:27pm 20°C 店內裝潢以日式為主,時尚為本,中央設置大型迴轉座位,旁邊為卡位,店外更設置室外餐卡位置,感覺舒適、優閑,可以自成一角。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 當天本人於 K11 MUSEA 舉辦【2023 - 2024 跨境遊藝節目】第六站,活動完畢後,挑選此餐廳用膳。 店內一位中年女侍應態度友善,服務殷勤,主動跟食客互動,值得一讚!! 人數:2人 HK$215.6 不用等位 直送魚鮮角切刺身飯定食 - 因為大陸旅客多,加上無加價之情況下,三文魚、吞拿魚刺身份量明顯比上年 11 月少,失去豐盛感。無變的是魚塊依然厚切,質感鮮嫩,滑溜美味,珍珠飯份量足,絕對飽餐一頓。【推介之選】❤❤❤ 蔬菜沙律 - 清涼爽口,醬汁酸酸甜甜。【推介之選】❤❤❤ 麵豉湯 - 豆腐、菇菌、海帶,味道少鹹。 茶碗蒸 - 這個一流,蒸蛋有瑤柱,蝦味濃郁,碗底更藏著大蝦。【推介之選】❤❤❤ 甜蛋 - 由於其中一份定食沒有茶碗蒸,改為『甜蛋』代替,蛋面印有店舖千両名字,味道甜美。 南瓜 - 上年 11 月沒有提供的,南瓜質感少許軟綿,散發甜味,粉粉嫩嫩,不錯!《 餐 牌

2024年2月29日 (星期三) 2:27pm 20°C

環境光亮整潔,餐具乾淨。

人數:2人 HK$215.6

不用等位

蔬菜沙律 + 麵豉湯 + 茶碗蒸 + 甜蛋

蔬菜沙律 + 麵豉湯 + 茶碗蒸 + 甜蛋

蔬菜沙律 - 清涼爽口,醬汁酸酸甜甜。【推介之選】❤❤❤

麵豉湯 - 豆腐、菇菌、海帶,味道少鹹。

《 餐 牌 》:

【 溫 馨 提 示 】:

每款食品都是即叫即製

另收加一服務費
2024-02-29
直送魚鮮角切刺身飯定食
太久沒有去日本唯有先吃日本菜止渴今日來到美麗華發現千両的午市定食幾抵食定食選擇種類多刺身、天婦羅、魚生飯、壽喜燒都有而且更是約$150左右以相宜的價錢吃到日本直送到港的材料性價比幾高這次點了兩份午市套餐及加配了小食✩‧₊炙燒壽司 牛肉烏冬定食($122) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶前菜包有簡單的沙律和南瓜牛肉烏冬共有三片油花均稱的肥牛片浸在鰹魚湯𥚃的烏冬有點彈牙炙燒壽司份量十足有虎蝦、帆立貝、鰻魚及三文魚腩魚生佔壽司的比例相當足料而且更有三件天婦羅三件天婦羅中其中一件是完整的蝦炸得香脆亦相當有誠意✩‧₊直送魚鮮刺身定食($158) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶魚生刺身相當新鮮和豐富有牡丹蝦、帶子、三文魚、吞拿魚、魷魚和油甘魚魚生厚度適中無雪味最令我念念不忘的是大隻又鮮甜的牡丹蝦配上滿怖魚子和玉子絲的壽司飯相當美味另外跟午餐各配了一個小食✩‧₊唐揚炸雞($28) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶炸雞卜卜脆加些檸檬汁趁熱食很可口✩‧₊特選刺身三點($58) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶刺身有人氣三文魚、牡丹蝦和左口魚刺身刺身新鮮✩‧₊青森蘋果汁($28) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶蘋果汁清甜無
太久沒有去日本唯有先吃日本菜止渴
今日來到美麗華發現千両的午市定食幾抵食
定食選擇種類多
刺身、天婦羅、魚生飯、壽喜燒都有
而且更是約$150左右
以相宜的價錢吃到日本直送到港的材料
性價比幾高

這次點了兩份午市套餐及加配了小食

✩‧₊炙燒壽司 牛肉烏冬定食($122)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶

前菜包有簡單的沙律和南瓜
牛肉烏冬共有三片油花均稱的肥牛片
浸在鰹魚湯𥚃的烏冬有點彈牙
炙燒壽司份量十足
有虎蝦、帆立貝、鰻魚及三文魚腩
魚生佔壽司的比例相當足料
而且更有三件天婦羅
三件天婦羅中其中一件是完整的蝦
炸得香脆亦相當有誠意

✩‧₊直送魚鮮刺身定食($158)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶

魚生刺身相當新鮮和豐富
有牡丹蝦、帶子、三文魚、吞拿魚、魷魚和油甘魚
魚生厚度適中無雪味
最令我念念不忘的是大隻又鮮甜的牡丹蝦
配上滿怖魚子和玉子絲的壽司
相當美味

另外跟午餐各配了一個小食

✩‧₊唐揚炸雞($28)

炸雞卜卜脆
加些檸檬汁趁熱食很可口

✩‧₊特選刺身三點($58)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

刺身有人氣三文魚、牡丹蝦和左口魚刺身
刺身新鮮

✩‧₊青森蘋果汁($28)

蘋果汁清甜
無冰亦很清涼

✩‧₊柚子菠蘿梳打($28)
微酸的柚子菠蘿梳打感覺清爽
是夏天必飲的消暑良品

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟾.𝟻/𝟷𝟶
餐廳另收加一服務費
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

有新鮮直送刺身,又有主食,又有前菜+麵鼓湯+飯/烏冬+蕨餅甜品既Lunch set, 食材優質,性價比好高既set lunch!! Lunch 價錢就食到高質日本料理,出色😎❤️日本A4黑毛和牛朴葉燒定食 將黑毛和牛+青蔥+冬菇+味噌放係朴葉上面,慢火燒香,和牛肉質鮮嫩,肉香+朴葉清香+味噌香,味道好有層次!! 而且定食仲有沙律+南瓜+麵鼓湯+蕨餅,好豐富滿足~🧡極上刺身、鰈魚西京燒定食 厚切三文魚+吞拿魚+超大隻甜蝦+大大粒帶子,非常鮮甜~而鰈魚西京好嫩滑,燒香既味道加埋西京燒甜香,一樣咁出色💛吉列廣島蠔 廣島蠔又大隻又新鮮又juicy,陣陣海水味,大推💚牛油焗雜菌 雜菌充滿牛油香味,食落軟滑濕潤又creamy💙梅子青檸梳打 梅子清新消暑,加上小小青檸味,好refreshing

💚牛油焗雜菌 雜菌充滿牛油香味,食落軟滑濕潤又creamy

🍽️ 千両 (美麗華廣場1期) 📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓205號舖-難得閒日放假~~緊係要約朋友仔食個lunch吹下水啦🥰🥰今次我地去左尖沙咀食好西😋😋今次我哋嗌咗兩個定食,佢哋嘅前菜真係好豐富呀😍😍😍有濃郁嘅味噌湯、清爽嘅沙律🥗🥗我最鍾意嘅就係刺身便當配埋嘅茶碗蒸💕💕夠晒滑捋捋啊😚😚仲有大大隻蝦同帶子😝😝💫千兩刺身壽司便當( $168 )呢個便當真係好豐富🍱🍱除咗有五款壽司、角切魚生飯,仲有三款刺身🥰🥰刺身好出色🫶🏻🫶🏻厚切超有口感又鮮甜😝😝壽司同樣突出😋😋其中最鍾意就係吞拿魚蓉壽司同埋拖羅壽司🍣🍣一樣肥美又足料😋😋成個餐真係好大份好滿足呀😍😍💫澳洲和牛壽喜燒定食($128 )朋友叫咗呢個壽喜燒定食,一樣食唔停口啊😍😍壽喜燒味道香甜😋😋😋配搭入口即化既和牛😳😳😳實在太高質啦😍😍😍另外配菜粉絲、京蔥等等嘅蔬菜都好入味😚😚😚好有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻💫吉列廣島蠔(跟餐加$38 )廣島蠔大大隻,炸得金黃酥脆😍😍外脆內軟,層次好豐富呀🥰🥰🥰💫牛油焗雜菌(跟餐加$42 )牛油味好濃郁,而且有淡淡香草味🌿🌿🌿每舊菇菇都好入味🍄🍄掂呀😍😍💫梅子青檸梳打( $28)見到呢個配搭真係好特別😳😳
🍽️ 千両 (美麗華廣場1期)
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓205號舖

💫千兩刺身壽司便當( $168 )

💫澳洲和牛壽喜燒定食($128 )

💫吉列廣島蠔(跟餐加$38 )
廣島蠔大大隻,炸得金黃酥脆😍😍外脆內軟,層次好豐富呀🥰🥰🥰

💫牛油焗雜菌(跟餐加$42 )

💫梅子青檸梳打( $28)
見到呢個配搭真係好特別😳😳一於就試下😝😝估唔到有幾好味喎,梅子同青檸嘅酸甜配搭得啱啱好🫶🏻🫶🏻好fresh😄😄😄

💫生薑蜜( $28 )
一上枱就聞到好香濃嘅生薑味,朋友話飲完好暖胃好養生😚😚

🌟唔止食物質素高,連份量都一樣咁足料😋😋估唔到午市性價比咁高,有驚喜呀🫶🏻🫶🏻

🌟員工好友善,樂意幫忙😍😍而且好細心,上菜時會提醒我哋注意事項💕💕

🌟環境好舒服,座位寬敞👍🏻👍🏻

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TsimShaTsui #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀好去處 #尖沙咀必食 #千両
2024-03-28 19 瀏覽
尖沙咀美麗華商場行街買嘢,行到攰又肚餓想食啲嘢,"千両"壽司有好多定食選擇,日本木系裝修非常舒服.八両定食沙律前菜:沙律菜上放有粟米粒、蕃茄仔,加上日本麻醬非常惹味開胃.刺身壽司:有五種壽司,魚生刺身非常新鮮,壽司飯碗軟硬中.天婦羅:包住薄薄嘅炸槳非常香脆.湯烏冬:烏冬煙韌彈牙,配上香蔥同埋木魚絲,清清嘅湯底非常好味.
尖沙咀美麗華商場行街買嘢,
行到攰又肚餓想食啲嘢,
"千両"壽司有好多定食選擇,
日本木系裝修非常舒服.
八両定食
沙律前菜:
沙律菜上放有粟米粒、蕃茄仔,
加上日本麻醬非常惹味開胃.
刺身壽司
有五種壽司
魚生刺身非常新鮮,
壽司飯碗軟硬中.
天婦羅:
包住薄薄嘅炸槳非常香脆.
湯烏冬:
烏冬煙韌彈牙,
配上香蔥同埋木魚絲,
清清嘅湯底非常好味.
2024-03-06 26 瀏覽
千両「職人系列」新推出六款壽司🍣📍 日本產間八肉質滑嫩細緻 仲三片重疊擺設😈果然係頂級食材 整體口感好正📍燒霜金目鯛壽司配鹽麴秋葵(日本產)日本產金目鯛有油脂感 但唔係特別重配鹽麴秋葵更加突出魚香🐠📍活平貝壽司(韓國產)韓國產活平貝好爽口3塊疊埋一齊食 有少少柚子味📍 活象拔蚌壽司(日本產)日本產活象拔蚌,口感爽脆📍 炙燒大吞拿魚腩壽司配山葵蓉(地中海產)勁好食 好重魚油香😎有輕微炙燒過 入口即溶加上山葵蓉拌大蔥碎,好正📍炙燒活帆立貝壽司(日本產)來自北海道的原隻活帆立貝😍超大隻又彈牙 + 人手格紋切割~炙燒過帶子肉及裙邊 味道很可以👌🏻📍日本士多啤梨芭菲 ($35)女仔最愛甜品🍧 好有少女心士多啤梨好甜 中間仲有一層蛋糕~其他基本上係cream同埋士多啤梨醬🍓————————————————————味道😋:8/10抵食🥳:7/10環境🥂 : 8/10
千両「職人系列」新推出六款壽司🍣

📍 日本產間八
肉質滑嫩細緻 仲三片重疊擺設😈
果然係頂級食材 整體口感好正

📍燒霜金目鯛壽司配鹽麴秋葵(日本產)
日本產金目鯛有油脂感 但唔係特別重
配鹽麴秋葵更加突出魚香🐠

📍活平貝壽司(韓國產)
韓國產活平貝好爽口
3塊疊埋一齊食 有少少柚子味

📍 活象拔蚌壽司(日本產)
日本產活象拔蚌,口感爽脆

📍 炙燒大吞拿魚腩壽司配山葵蓉(地中海產)
勁好食 好重魚油香😎
有輕微炙燒過 入口即溶
加上山葵蓉拌大蔥碎,好正

📍炙燒活帆立貝壽司(日本產)
來自北海道的原隻活帆立貝😍
超大隻又彈牙 + 人手格紋切割~
炙燒過帶子肉及裙邊 味道很可以👌🏻

📍日本士多啤梨芭菲 ($35)
女仔最愛甜品🍧 好有少女心
士多啤梨好甜 中間仲有一層蛋糕~
其他基本上係cream同埋士多啤梨醬🍓

————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂 : 8/10
(*˘︶˘*).。..千両 Sen-ryo.:*♡千両「職人系列」新推出期間限定的六款壽司, 早已經列進我的Wishing List裡,新出的六款刺身壽司, 嚴選來自日本、韓國及地中海的時令魚鮮, 配搭日本宮城縣的米、歧阜縣的醋和伊賀越的醬油, 食材上乘有水準, 師傅功架十足, 大讚!!-間八壽司 (日本產)日本產間八,肉質滑嫩細緻,味道濃郁香醇,特別喜歡師傅以刀功薄切三片重疊,無論是視覺及味覺的層次都棒棒的。燒霜金目鯛壽司配鹽麴秋葵 (日本產)日本產金目鯛肉質彈嫩,口感鮮香柔滑。師傅以燒霜方法炙燒魚皮表面, 金目鯛皮下油份得以釋放。配搭點點鹽麴秋葵,更加突出魚香鮮味香濃。活平貝壽司 (韓國產)韓國產活平貝緊緻鮮甜,搭配昆布醬油和柚子皮,帶出獨特的層次感。活象拔蚌壽司 (日本產)日本產活象拔蚌,口感爽脆俐落,爽爽的。-炙燒大吞拿魚腩壽司配山山葵蓉 (地中海產)值得一提來自地中海的大吞拿魚腩,職人以斜紋切割,配以點點來自琉球漬醬油, 炙燒過的表面滿口都是魚油香, 加上山葵蓉拌大蔥碎,清新解膩。炙燒活帆立貝壽司 (日本產)個人最喜歡來自北海道的原隻活帆立貝職人以獨特的手法格紋切割,掃上昆布
(*˘︶˘*).。..千両 Sen-ryo.:*♡

千両「職人系列」新推出期間限定的六款壽司
早已經列進我的Wishing List裡,

配搭日本宮城縣的米、歧阜縣的醋和伊賀越的醬油,
食材上乘有水準, 師傅功架十足, 大讚!!
間八壽司 (日本產)

日本產間八,肉質滑嫩細緻,味道濃郁香醇,
特別喜歡師傅以刀功薄切三片重疊,
無論是視覺及味覺的層次都棒棒的。

燒霜金目鯛壽司配鹽麴秋葵 (日本產)

日本產金目鯛肉質彈嫩,口感鮮香柔滑。
師傅以燒霜方法炙燒魚皮表面, 金目鯛皮下油份得以釋放。
配搭點點鹽麴秋葵,更加突出魚香鮮味香濃。

活平貝壽司 (韓國產)
韓國產活平貝緊緻鮮甜,搭配昆
布醬油和柚子皮,帶出獨特的層次感。

活象拔蚌壽司 (日本產)

日本產活象拔蚌,口感爽脆俐落,爽爽的。
炙燒大吞拿魚腩壽司配山山葵蓉 (地中海產)

值得一提來自地中海的大吞拿魚腩,
職人以斜紋切割,配以點點來自琉球漬醬油,

炙燒活帆立貝壽司 (日本產)

個人最喜歡來自北海道的原隻活帆立貝
職人以獨特的手法格紋切割,

掃上昆布醬油的帶子肉及裙邊經輕輕炙燒過後份外鮮甜口感豐腴。
啖啖都有驚喜啊~
日本士多啤梨芭菲

當造季節的士多啤梨特別香甜之餘,

賣相精緻,非常打卡able

順帶一提, 喜歡清酒不妨搭配餐廳嚴選<精米步合>的清酒Wine Pairing

由「京姬」,「東京盛」到「雪椿」,

三種不同精米步合純米吟釀配六款期間限定的壽司也很適合,
微微醺的感覺超棒的~~

千両 Sen-ryo (Mira-Place 1)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓205號舖
千両💰日本🇯🇵直送高級刺身,巧手呈獻,由清酒🍶魚生+選用日本宮城縣米既壽司飯🍣去到甜品🍦都真係幾正❤️炙燒大吞拿魚腩🐠壽司配山山葵蓉 (地中海產) $58選用地中海產吞拿魚腩,輕度炙燒既表面,充滿魚油香,入口即溶係本人對佢既最直接評價,加上山葵蓉同大蔥碎搞伴鋪面,清新解膩。炙燒活帆立🫓貝壽司 (日本產🎌🎌) $58北海道原隻帆立貝超級超級大件,面頭由人手格紋切割,炙燒味更易融入帆立貝,新鮮既三文魚籽略帶咸香。活平貝壽司 (韓國產)🇰🇷 $44由三片薄切平貝貝柱帶動整件壽司既濃香鮮味,柚子味道同鮮味感既合二為一。燒霜金目鯛🐟壽司配鹽麴秋葵 (日本產) $38厚切金目鯛肉質爽嫩,魚油味十足,魚皮經炙燒後,魚肉依然保持到應有油份感,入口個下好似"吱"出黎既感覺,十分令人回味。甘甜鹽麴秋葵既交替下帶黎雙重既味覺口感享受。間八(日本產) $28間八被認為是頂級壽司食材之一,同時又係日本人超喜愛食用的魚種之一,刀功薄切三片重疊,配上小花點綴,又係視覺加味覺既一大享受。特撰清酒體驗🍶 $88今次由千両嚴選既三種有飲開既朋友一定會以 <精米步合>去選用飲用既次序,分別有"京姬", "東京

炙燒大吞拿魚腩🐠壽司配山山葵蓉 (地中海產) $58

炙燒活帆立🫓貝壽司 (日本產🎌🎌) $58

活平貝壽司 (韓國產)🇰🇷 $44

燒霜金目鯛🐟壽司配鹽麴秋葵 (日本產) $38

間八(日本產) $28

特撰清酒體驗🍶 $88

今次由千両嚴選既三種有飲開既朋友一定會以 <精米步合>去選用飲用既次序,分別有"京姬", "東京盛" 同埋 "雪椿"。
三種不同精米步合既純米吟釀令客人得以感受吾同既酒香氣同埋中味,
店員都好細心既解釋左飲用次序,令我急不及待去細心品嚐清酒同壽司配搭既味道,成件事好完美既呢~

日本士多啤梨芭菲🍹 $58

📷📷📷📷打卡able~賣相超得人喜歡,由🍓士多啤梨到雪糕🍦,香味濃郁既卷蛋🧈,軟綿綿既忌廉,為全個職人餐目作完滿句號。
✨最近去咗食一𝒔𝒆𝒕 好正好精緻嘅「職人壽司」,佢哋嚴選世界各地上乘魚鮮,仲可以配搭埋清酒佳釀,細意品嚐極上旨味😍—— 餐目 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 ——❥ 炙燒大吞拿魚腩配山山葵蓉($𝟓𝟖/𝑷𝒄𝒔)𝑺𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒆 𝑭𝒂𝒕𝒕𝒚 𝑻𝒖𝒏𝒂 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒀𝒂𝒎𝒂𝒘𝒂𝒔𝒂𝒃𝒊❥ 炙燒活帆立貝($𝟓𝟖/𝑷𝒄𝒔)𝑺𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑳𝒊𝒗𝒆 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑❥ 活象拔蚌($𝟒𝟖/𝑷𝒄𝒔)𝑳𝒊𝒗𝒆 𝑮𝒆𝒐𝒅𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒍𝒂𝒎❥ 活平貝($𝟒𝟒/𝑷𝒄𝒔)𝑳𝒊𝒗𝒆 𝑷𝒆𝒏-𝒔𝒉𝒆𝒍𝒍❥ 燒霜金目鯛配鹽麴秋葵($𝟑𝟖/𝑷𝒄𝒔)𝑺𝒌𝒊𝒏-𝒔𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑬𝒚𝒆 𝑺𝒏𝒂𝒑𝒑𝒆𝒓 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒂𝒍𝒕 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝑴𝒂𝒍𝒕 𝑴𝒊𝒏𝒄𝒆𝒅 𝑶𝒌𝒓𝒂❥ 間八 ($𝟐𝟖/𝑷𝒄𝒔)𝑮𝒓𝒆𝒂𝒕𝒆𝒓 𝑨𝒎𝒃𝒆𝒓𝒋𝒂𝒄𝒌超鍾意𝒎𝒆𝒏𝒖中嘅「炙燒大吞拿魚腩配山山葵蓉」,賣相好靚好吸引,大吞拿魚腩掃過醬油後炙燒,香氣四溢💗🥰加上山葵蓉同大蔥碎,微辣同清新嘅配搭,香口而不膩,正(ृ ´͈ ᵕ `͈ ृ )ु另一款「炙燒活帆立貝」都好出色🧡,師傅用咗整隻北海道活帆立貝,用上獨特手法切,令帆立貝嘅肉質更加豐腴,味道超吸鮮甜,😍再加埋鮮

—— 餐目 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 ——

❥ 炙燒大吞拿魚腩配山山葵蓉($𝟓𝟖/𝑷𝒄𝒔)

❥ 炙燒活帆立貝($𝟓𝟖/𝑷𝒄𝒔)
𝑺𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑳𝒊𝒗𝒆 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑

❥ 活象拔蚌($𝟒𝟖/𝑷𝒄𝒔)
𝑳𝒊𝒗𝒆 𝑮𝒆𝒐𝒅𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒍𝒂𝒎

❥ 活平貝($𝟒𝟒/𝑷𝒄𝒔)
𝑳𝒊𝒗𝒆 𝑷𝒆𝒏-𝒔𝒉𝒆𝒍𝒍

❥ 燒霜金目鯛配鹽麴秋葵($𝟑𝟖/𝑷𝒄𝒔)

❥ 間八 ($𝟐𝟖/𝑷𝒄𝒔)
𝑮𝒓𝒆𝒂𝒕𝒆𝒓 𝑨𝒎𝒃𝒆𝒓𝒋𝒂𝒄𝒌

另一款「炙燒活帆立貝」都好出色🧡,師傅用咗整隻北海道活帆立貝,用上獨特手法切,令帆立貝嘅肉質更加豐腴,味道超吸鮮甜,😍再加埋鮮味十足嘅三文魚籽同埋微辣帶甜嘅木之芽,啖啖都好滿足好驚喜(ˊσ̴̶̷̤ ₋̮̑ σ̴̶̷̤ˋ)₊ෆ⃛⁺˚

仲有「活象拔蚌」超新鮮,味道鮮甜,口感爽脆。加埋昆布醬油同柚子皮嘅清香,令味道更加豐富(´•͈ुω•͈ू`)

😚另外「活平貝」同「燒霜金目鯛配鹽麴秋葵」⋯⋯每一道菜都展現咗廚師嘅心思同細緻調味,真係令人回味無窮。

M

❥ 特撰清酒體驗 ($𝟖𝟖/𝟑杯)
𝑺𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒆𝒅 𝑺𝒂𝒌𝒆 𝑻𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒍𝒊𝒈𝒉𝒕

❖山形正宗 稲造 純米吟釀❖
𝒀𝒂𝒎𝒂𝒈𝒂𝒕𝒂 𝑴𝒂𝒔𝒂𝒎𝒖𝒏𝒆 𝑱𝒖𝒏𝒎𝒂𝒊 𝑮𝒊𝒏𝒋𝒐

❖澤姫 吟釀酒 真.地酒宣言❖
𝑺𝒂𝒘𝒂𝒉𝒊𝒎𝒆 𝑮𝒊𝒏𝒋𝒐 𝑺𝒉𝒊𝒏 𝑱𝒊𝒛𝒂𝒌𝒆 𝑺𝒆𝒏𝒈𝒆𝒏

❖鍋島 特別 本釀造❖
𝑵𝒂𝒃𝒆𝒔𝒉𝒊𝒎𝒂 𝑻𝒐𝒌𝒖𝒃𝒆𝒕𝒔𝒖 𝑯𝒐𝒏𝒋𝒐𝒛𝒐

🍶加埋佢哋特選嘅清酒配上刺身壽司、同各種海鮮料理,真係好夾,絕對可以提升整體味覺享受ˏ₍•ɞ•₎ˎ•

❥ 日本士多啤梨芭菲
𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑷𝒂𝒓𝒇𝒂𝒊𝒕

🍓最後仲食埋佢哋嘅甜品,士多啤梨超鮮甜多汁,充滿豐富嘅果香 🍰加埋鬆軟嘅海綿蛋糕、同輕柔嘅忌廉,口感豐富,充滿甜蜜嘅滋味🍨💕

📍 千両 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

正所謂不時不食❄️,當季嘅食材更能品嘗出真正滋味。今個季節千両「世界之盛宴」系列以匠心回歸,從世界各地嚴選上乘魚鮮🌊,炮製出各式刺身及熱食,配搭精心挑選嘅清酒佳釀,讓顧客品嚐極上鮮味及味蕾嘅豐盛饗宴🥂————————————————👅贅沢刺身拼盤($258)👍🏻海洋鮮味雲集於一盤🥰,琵琶蟹、虎蝦、吞拿魚及三文魚等,琵琶蟹已經剔好蟹肉,鮮味十足👅翡翠鮑魚刺身伴鮑魚肝醬($138)👍🏻 新鮮澳洲鮑魚經過慢火細灼,精心切成薄片後留有細嫩彈牙及清甜味道😋,鮮美嘅肝醬亦非常出色👅日本A4黑毛和牛壽司($68/件)👍🏻來自鹿兒島嘅A4黑毛和牛,輕輕炙燒出鮮嫩多汁嘅口感🥩,微酸嘅壽司飯中和咗和牛本身嘅油膩感,達致油而不膩嘅感覺👅熟成真羽太壽司($38/件)👍🏻 韓國產嘅真羽太肉質厚實有彈性,熟成後帶出魚嘅鮮甜味🐟,建議一開始先品嘗.👅炙燒海膽虎蝦壽司($38/件)👍🏻 澳洲虎蝦加海膽嘅配搭絕對無敵🦐,兩者新鮮度十足,鮮上加鮮👅清酒煮活青口($78)👍🏻 澳洲青口飽滿🤤,清酒慢煮出鮮嫩口感👅汁煮真羽太魚頭($68)👍🏻 食過真羽太壽司,其實大魚頭都係珍品之一🤩,汁煮味道更香濃——————————————

————————————————
👅贅沢刺身拼盤($258)

👅翡翠鮑魚刺身伴鮑魚肝醬($138)

👅日本A4黑毛和牛壽司($68/件)

👅熟成真羽太壽司($38/件)
👅炙燒海膽虎蝦壽司($38/件)

👅清酒煮活青口($78)
👍🏻 澳洲青口飽滿🤤,清酒慢煮出鮮嫩口感

👅汁煮真羽太魚頭($68)

🚩總結:一席美饌嘗遍環球魚鮮🫶🏻
🌟注意:設加一服務費
📍 千両
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓205號舖

🗺地區:#bem尖沙咀
📥分類:#bem日本菜
💰人均消費:#bem_401至800蚊
2023-11-01 76 瀏覽
尋日放半日假,去做facial之前又去食個好味午餐,今次叫咗百両定食, $108有壽司有烏冬有沙律有天婦羅,我唔鍾意食壽司拼盤其中一款魚佢都肯幫我換,侍應態度非常好,同埋呢間分店人唔多,食得好舒服,題外話,本人好鍾意食千兩,去咗好多間分店,呢間都算係數一數二魚生切得比較大方嘅一間,另外佢啲烏冬可以改善一下,因為我一夾起嘅時候發現佢係一舊烏冬黐埋一齊,應該係一早煮好咗放埋一二邊之後再到湯落去,不過都冇令佢難食左,都係咁好食🤓
2023-10-13 301 瀏覽
今日出了九龍上完堂,就約了好友試試千両新推出的「職人壽司」,聽說是千両嚴選世界各地上乘魚鮮 (沒有日本產的)😆令大家吃得放心!我們兩個女士點了🍶 清酒體驗今次試試3 款清酒包括山田錦純米吟釀、加賀之月純米吟釀及一粒一善純米酒,當中最愛山田錦,味道清甜,酒味不濃,很易入口,配壽司吃更能帶出刺身的鮮味。🍣「職人壽司」六點:松葉蟹腳伴醋啫喱壽司 $38👍🏻大吞拿魚腩配法國魚籽醬壽司 $68👍🏻👍🏻甜蝦昆布漬壽司 $38炙燒厚切銀鱈魚壽司 $38 👍🏻👍🏻👍🏻活螺壽司 $38平目配炙燒裙邊壽司 $28✏️職人壽司好抵叫,除左用料新鮮,而且經過漬製及配上不同創意食材,出面試不到之餘,比一般廚師及辦壽司來得更特別、更美味😋 ✏️當中我跟朋友一致推介炙燒厚切銀鱈魚壽司,魚燒得剛剛好,肉又嫩滑帶魚油香,是當晚冠軍。 ✏️ 大吞拿魚腩配法國魚籽醬壽司、甜蝦昆布漬壽司及松葉蟹腳伴醋啫喱壽司亦相當新鮮甜美。🦀牛油果軟殼蟹卷 $99🥩牛肉冰見烏冬 $60🍧日式抹茶布甸配豆腐雪糕$42 👍🏻👍🏻✏️這個甜品有驚喜,當中豆腐雪糕豆味豐富,抹茶布甸不會死甜,更有綠茶小小的回甘味,推介人均$500📍 尖沙咀彌敦道132號美麗

我們兩個女士點了

🍧日式抹茶布甸配豆腐雪糕$42 👍🏻👍🏻

人均$500

📍 尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期
2樓205號舖

#senryohongkong #senryohk #Shokuninsushi #千両 #職人壽司
2023-10-13
2023-09-15 58 瀏覽
每次去千両食晚飯,都會叫呢個壽司拼盤四百幾蚊有成十款唔同嘅魚類選擇當中包括吞拿魚,三文魚,三文魚子 ,油甘魚,帶子,牡丹蝦,玉子等等值得一讚嘅係千兩嘅Wasabi全部都係新鮮即磨仲有酸薑另外呢個牛油果軟殼蟹卷$140份量都幾驚人填飽個肚子一流估唔到牛油果同軟殼蟹都幾夾蟹炸到好鬆脆配上三文魚子幾好食另外都叫咗呢個長腳蟹海鮮鍋呢個份量就有啲細啦不過啲海鮮都算鮮味原本仲以為真係會有個火爐可以燒着上但係原來只係兩個手掌咁大左右配料有大蔥,冬菇,豆腐,粉絲,大白菜,蜆肉,兩條長腳蟹同埋兩份蠔
每次去千両食晚飯,
都會叫呢個壽司拼盤
四百幾蚊有成十款唔同嘅魚類選擇

當中包括
吞拿魚,三文魚,三文魚子 ,油甘魚,帶子,牡丹蝦,玉子等等

值得一讚嘅係千兩嘅Wasabi全部都係新鮮即磨

不過啲海鮮都算鮮味
原本仲以為真係會有個火爐可以燒着上
但係原來只係兩個手掌咁大左右

2023-08-20 74 瀏覽
朋友介紹這品牌的食材都不錯,今次選了這分店吃一份午市定食。午市定食種類多而且價格相宜,由98元起至168元。我選了一個百両定食。定食的食材擺放在木盆上,有沙律,天婦羅、烏冬及壽司。沙律菜清爽鮮甜,醬汁味道適中,吃了開胃。天婦羅有三款,全部都炸得香脆可口,入口不膩。烏冬湯底清,麵質彈牙,配上帶鹹鮮味的柴魚片又非常好吃。壽司有六款,剌身類壽司材料新鮮,入口甘甜美味。炸蝦壽司鬆脆可口。食完定食,食猶未盡,再點了一份甜品及咖啡作結。北海道雙重芝士蛋糕,這款甜品有一件芝士蛋糕及一個綠茶雪糕球,配上士多啤梨及藍莓,看上去色彩奪目。綠茶味雪糕球味濃郁,口感軟軟滑滑,夏天吃很消暑。芝士蛋糕厚厚一件,也是濃滑可口。兩款水果清清甜甜,整份甜品令人吃得開心。炭燒即磨咖啡,味道香醇,濃而不苦,味道剛好,咖啡用上一隻很好看的藍調咖啡杯盛載,很高雅大方。有主食又有甜品,今次真吃了一道豐富的午餐。
朋友介紹這品牌的食材都不錯,今次選了這分店吃一份午市定食。

定食的食材擺放在木盆上,有沙律,天婦羅、烏冬及壽司

沙律菜清爽鮮甜,醬汁味道適中,吃了開胃。

天婦羅有三款,全部都炸得香脆可口,入口不膩。

烏冬湯底清,麵質彈牙,配上帶鹹鮮味的柴魚片又非常好吃。

食完定食,食猶未盡,再點了一份甜品及咖啡作結。

有主食又有甜品,今次真吃了一道豐富的午餐。
百両定食
北海道雙重芝士蛋糕