6天前 0 瀏覽
位於油麻地 A2出口 一出就見到幾次黎開油麻地 一出地鐵站就見到長長既人龍排隊🧐一直都好好奇 究竟有幾好食先咁多人排隊🥸難得小伙伴收工途經無人排隊 當然要買番兩個法式布甸麵包😊今次食左原味🍮 同 朱古力味🍫麵包脆皮且薄 無咩味道忌廉流心效果非常好 咬一小口就慢慢流出黎👍🏻無論係原味或朱古力味都有少少偏甜😌個人口味黎講過甜 雖然幾滑 試過一次就好😬方便指數: 4.5/5 環境指數: 3.5/5美味指數: 3/5回頭指數: 3/5地址: 油麻地碧街54號地舖
位於油麻地 A2出口 一出就見到

回頭指數: 3/5
地址: 油麻地碧街54號地舖
  • 法式麵包布甸
2024-05-25 13 瀏覽
今天經過油麻地,離遠見到有好多人企係某間舖位,自己八卦走上前看,原來就是聞名不如見面的「加多娜天然酵母手作麵包店」,出面和入面都人山人海, 自己就湊下熱鬧入去買咗個提子鬆餅、咖啡鬆餅、椰撻、迷你叉燒酥和原味泡芙! 個迷你叉燒酥細細個 ,非常足料,味道可以,好飽肚! 椰撻好香脆又不太甜,又有椰蓉香,好新鮮! 至於個提子鬆餅和咖啡鬆餅就外脆內軟,非常鬆化 ,而且又香噴噴,食落不會覺得太油膩! 個泡芙就肯定冇得輸, 外皮很鬆化, 啲cream勁多又香滑,又不會太甜,實在一吃難忘!如果大家經過油麻地碧街, 不妨去這間餅店看看,令你有意想不到的收獲!
! 個泡芙就肯定冇得輸
!

2024-05-22
  • 椰撻
  • 原味泡芙
  • 咖啡鬆餅
2024-04-17 357 瀏覽
🍮.呢間小店係布甸包既表表者,當日排隊等出爐都排咗30分鐘,而且人龍都幾長下,眼見好多人都買半打走,可能有太多好評所以有期望結果就失望了😢💓法式布甸包 $15口感方面其實蛋味都算重不過雲呢拿味太勁而且實在太甜啦🤢而且個質感唔係話杰身嗰種 食落去都有少少麻煩 搞到好輪盡咁🥶最大敗筆係法包 超級超級硬 唔知大家有無食過餐廳既法包 比起嗰款硬幾倍😔同埋新鮮出爐黎講個法包都係凍同入面既蛋一樣 感覺有小小奇怪🥺另外仲有朱古力同綠茶紅豆味架🫶🏽嘉多娜餅屋 (佐敦)🥢佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖🥢油麻地碧街54號地舖🥢何文田窩打老道69號地下C2號舖
🍮

💓法式布甸包 $15

另外仲有朱古力同綠茶紅豆味架🫶🏽

嘉多娜餅屋 (佐敦)
🥢佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
🥢油麻地碧街54號地舖
🥢何文田窩打老道69號地下C2號舖

呢間麵包舖之前大排長龍 每次去都要排隊等候🙈最近經過見到仲係有好多人排隊(甚至多左好多遊客🙊)就知道呢間鋪頭既食物質素唔差啦🙈1️⃣【原味泡芙】 $20呢間鋪頭雖然最出名係布甸麵包〰️但我私心最推薦呢一款!面頭脆皮咬開要小心〰️又係一款爆餡之選 澎湃程度其實唔輸布甸麵包😆😆入口非常細膩 雲呢拿味好濃郁 推薦✨✨2️⃣【法式布甸麵包】 $15呢個係最經典既選擇!👅亦都係我最推既一款布甸麵包🙈布甸麵包對我黎講其實有少少偏甜 不過勝在好味😋皮身好煙靭 配埋餡食啱啱好 鍾意食bagel的朋友可以試試!😙✨3️⃣【朱古力布甸麵包】 $20老實講 我唔係好鍾意食朱古力製品🙈所以就唔係好鍾意呢款🙊但入口朱古力味好濃郁 朱古力下面仲有一層原味布甸醬 頗有層次感✨鍾意食朱古力的朋友可以試吓〰️4️⃣【抹茶紅豆麻糬布甸麵包】 $23我絕對可以算係一個抹茶控😙但係唔係好鍾意抹茶同紅豆夾埋一齊食🥹呢款我覺得抹茶味唔錯 入口微苦澀 加埋面頭紅豆食都算可以接受😆最緊要係仲有一塊麻糬在餡料中間 唔會過甜 唔錯!✨🌟呢個價錢試一次可以 但如果要我試第二次 我會選擇食原味😙😋:8.5/10性價比:8.5/10回頭指數:9/10 📍嘉多娜餅屋

1️⃣【原味泡芙】 $20

📍嘉多娜餅屋
油麻地碧街54號地舖
佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
何文田窩打老道69號地下C2號舖

#泡芙 #布甸麵包 #布丁麵包 #抹茶 #朱古力 #好味 #邪惡之選 #香港美食 #香港必食 #遊客推薦 #香港打卡 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港十八區 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #foodiehk #852food #hongkongfoodie #foodhk #hongkong
2024-04-02
  • 原味泡芙
太意外啦!收工7點去諗住買我最愛的抹茶紅豆bagel,竟然仲有布甸包➕開心果泡芙!!!抹茶bagel冇放雪櫃第日都係好好味,但係泡芙一定要即食喇!布甸包原味比較好食🤤芝麻覺得一般,可能我期待太高喇..
開心果泡芙
芝麻布甸包
平時經過油麻地都會去加多娜買麵包食,佢D 麵包好多都好好食同好出色。但一直沒有機會去買佢地既人氣布丁包,因為要排隊同埋要就返爐既時間。今日經過咁岩6點幾冇乜人排隊,所以一口氣買左4個返屋企試下佢。買左2個原味,1個朱古力味及1個黑芝麻味試下。聽人講依個布丁包有3個食法(放雪櫃凍食、常溫食及焗熱食),因為我鍾意食熱既食物,所以全部都拎晒去焗5-6分鐘。❇️原味布甸包 $15呢個真係非常經典,法包煙韌得嚟又唔會太硬,中間嘅布甸好滑,雲呢拿味同蛋香味好夾,果然係必食推介!❇️黑芝麻布甸包 $23黑芝麻味好香濃,咬開嘅時候聞到超香芝麻香,同埋見到勁多芝麻流心流哂出黎超級治癒。❇️朱古力布甸包 $23個人覺得朱古力味比黑芝麻味更好食。佢既朱古力味好出色。佢既朱古力唔係死甜果隻,唔似小朋友朱古力,鍾意朱古力既朋友一定要試!總結:性價比覺得最好係買原味,唔講價錢我就鍾意食朱古力味多D。希望下次可以試到最人氣既京都抹茶紅豆麻糬布丁包!😻

買左2個原味,1個朱古力味及1個黑芝麻味試下。

❇️原味布甸包 $15

❇️黑芝麻布甸包 $23

❇️朱古力布甸包 $23

外賣自取
嘉多娜🍞🍑開心果泡芙🫓最上層有一個白朱古力開心果醬+碎碎做裝飾,而裡面內餡喺一個流心+好creamy開心果吉士 ,份量好多🥰,每一啖都食到好足料。而開心果顏色偏深綠色🍀,但味道就冇上一次食咁驚喜🥲,開心果醬吾太突出,反而杏仁+吉士醬比較重。而佢泡芙皮好脆吾會好厚,吾錯👍🍑琥珀合桃朱古力泡芙🍫最上面有一粒好大既琥珀合桃🌰,而裡面內餡既朱古力醬都係爆多🍫朱古力味好濃郁,內餡朱古力醬比較結身,味道有少少酒味🍷,朱古力偏苦,不過不失啦
嘉多娜🍞

🍑開心果泡芙🫓

🍑琥珀合桃朱古力泡芙🍫

2024-03-28 237 瀏覽
媽咪去開油麻地,佢話見到一間麵包鋪好多人排隊,佢就買咗個原味鬆餅俾我試下。下午茶時間食呢個鬆餅係唔錯嘅選擇。鬆餅幾軟身,唔會太硬,入面仲有唔少嘅提子乾。咬落去有微微嘅甜味。

原味鬆餅
2024-03-28
原味鬆餅
2024-03-13 418 瀏覽
一直都係佐敦店買的,今日在油麻地店買咗3隻,係第一次覺得失望。☹️首先非常小,原味麵包體軟到冇辦法挖好窿,導致挖唔深,布丁液非常少且偏甜,偏甜ok接受到,但攞起來的大小,重量和軟度,真的崩潰。再來芝麻布丁包,麵包體都係太太太軟,重點係上面撒的幾粒芝麻有點霉味,當然應該唔係真發霉,但真係有果種味道。可能我運氣太好了⋯⋯
2024-03-13
2024-03-09 392 瀏覽
難得出旺角點都會兜一兜嘉多娜3點半人頭湧湧 水洩不通但焗房都繼續出品一入鋪直衝$20/3個芝士包今日焗得有小小燶,但係我都照買😂款式無何文田咁多但係最出名嘅款式有齊另外見到新鮮出爐,熱辣辣嘅洋蔥芝士包,加多個蕃茄包 $18/2個黎緊幾日嘅早餐有著落😌
難得出旺角點都會兜一兜嘉多娜
3點半人頭湧湧 水洩不通
但焗房都繼續出品
一入鋪直衝$20/3個芝士包
今日焗得有小小燶,但係我都照買😂
款式無何文田咁多
但係最出名嘅款式有齊
黎緊幾日嘅早餐有著落😌
芝士包 ,洋蔥芝士包

2024-03-09
芝士包 ,洋蔥芝士包
2024-02-29 408 瀏覽
細妹從外國回港,話一定要是,一早知道佢每日都要排隊,所以預先計啱時間就去排隊。4:30一輪買咗原味,紅豆同埋芝麻,咁啱6:00又經過,所以買埋朱古力味。色口感係,原味冇其他牌子嘅甘甜,我個人就鍾意芝麻味,因為係當中比較淡味。如果有朱古力fans,就要試吓朱古力味,因為佢應該係用dark chocolate做嘅。四款之中,紅豆係最甜。總括嚟講,都係非常值得一試嘅,推還有,店員指示,回家用焗爐180度焗3至4分鐘,會更加脆。

還有,店員指示,回家用焗爐180度焗3至4分鐘,會更加脆。
布丁麵包
布丁麵包
2024-02-20 533 瀏覽
呢間以前成日經過都勁多人排隊,一直都好想試下佢哋馳名嘅布甸包,終於呢日收工見到冇乜人排隊,諗住試下撞彩竟然仲有得買,於是我買咗兩個芝麻味布甸包同一條芝士方包。❃ 黑芝麻布甸包 $23拎到返去時候已經畀我震到散曬,好彩味道都係好好食。 黑芝麻味好香濃,咬開嘅時候聞到超香芝麻香,同埋見到勁多芝麻流心流哂出黎超級治癒,難怪咁多人排隊。下次可以試埋其他口味,綠茶紅豆都好吸引!❃ 芝士方包 $26呢條方包都好好食,切開個方包入面有勁多芝士粒粒,就連個麵包皮都有芝士脆脆。麵包勁鬆軟,叮熱嚟食嘅時候牛油味好香,呢個芝士方包超級推介。
呢間以前成日經過都勁多人排隊,
一直都好想試下佢哋馳名嘅布甸包,
終於呢日收工見到冇乜人排隊,

❃ 黑芝麻布甸包 $23
下次可以試埋其他口味,綠茶紅豆都好吸引!

❃ 芝士方包 $26
2024-01-28 607 瀏覽
上年係佐敦買過,少好多人排隊。但綠茶味油麻地限定。。今日4:30去到,前面條龍己好長排左2O分鐘左右就入到去,初初以為每款限定買2個,试下買3個綠茶,3個原味。。舖頭既姐姐都好好。。仲問我要唔要利是封。。。綠茶味超好食,不会好甜但綠茶味超濃。。原味超例蛋味劲香。。之前试過焗熱食,今次凍食,鍾意凍食多d。。。焗左麵包会脆硬d,不過我都係鍾意軟軟的
2024-01-27
20 分鐘 (外賣自取)
  • 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包
一直知道嘉多娜餅店的「布丁麵包」很出名,但我好怕排隊,所以一直都未有機會試,好同事今日出去開會,順道買咗返嚟俾我哋做下午茶 原味布甸包蛋香味唔算好濃,奶香味比較突出,嚴格嚟講中間係蛋醬,有點像Mousse 的感覺,質地很滑,個人覺得質地唔算太似布甸,而味道偏甜了點京都抹茶紅豆麻糬布甸包茶味很濃郁,帶些微甘味,配搭着紅豆的甜,味道平衡得非常好,中間夾着麻糬,麻糬質地是做得軟滑的(只是我個人不太喜歡麻糬,但我相信應該會有很多朋友喜歡)黑白布甸竹炭芝麻包黑白配的外型很漂亮,蛋白內藏芝麻醬,芝麻醬做得挺香,甜度適中,喜歡芝麻味的朋友,這款值得一試。謝謝同事今天排隊等了20分鐘,如果要等20分鐘,我想我應該未必會再買 😂溫馨提示:布丁麵包下午4:30出爐(售完即止)

原味布甸包

京都抹茶紅豆麻糬布甸包

黑白布甸竹炭芝麻包

溫馨提示:布丁麵包下午4:30出爐(售完即止)
2024-01-10
  • 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包
2024-01-08 467 瀏覽
💁🏻‍♀️原味法式布甸 $15💛真心有被驚豔到😍 我第一次食 布甸口感超滑超幼超濕潤😋 味道又唔算太甜 真心好好味🤤 好後悔只係食咗1/4 哈哈 下次經過一定要再encore😂💁🏻‍♀️抺茶紅豆布甸 $23🥰偏少少甜嘅抺茶味 面層有一粒粒甜甜紅豆🤩中間仲有我最鍾意嘅麻糬 麻糬口感軟糯🤤整體口感豐富 作為晚餐前嘅甜點 大滿足🥰
💁🏻‍♀️原味法式布甸 $15

💁🏻‍♀️抺茶紅豆布甸 $23