2024-04-10 454 瀏覽
喺東薈城outlet買咗幾對波鞋後,去佐一間環境幾靚嘅六小館晚飯😋裝潢清雅悠然,令人好relax♡叫佐個優惠價皇牌2人晚餐:(A)前菜三小品(冰梅鐵棍淮山、陳醋小雲耳拌青筍、冰爽水魷魚)3樣都好清新開胃,魷魚爽口,帶些辣幾過癮😅湯品◆雪影金粟魚肚羹(2位)熱辣辣,魚肚好足料,好鮮甜暖胃🤤主菜◆鮑魚蝦乾小炒皇勁多料,有蝦乾,菜脯鹹香,大蝦,帶子爽口,,鮑魚彈牙同好入味超級惹味~食到海鮮嘅鮮味,韮菜花好嫩冇渣,加上炸腰果口感好豐富😋◆拔絲爆珠咕嚕極黑豚肉賣相已好靚,黑豚肉脆而不膩,連同爆珠一齊食酸酸甜甜好特別!◆魚蝦蟹鍋燒豆腐好有鑊氣,豆腐好軟滑,魚肚及蝦仁同蟹柳絲索曬啲精華好入味,好快KO晒👍套餐加$6.6優惠 ◆生浸上湯菜膽走地雞(半隻)走地雞肉質爽彈不鞋口,連皮食都不覺油膩,大件夾低食。主食◆六小館燴飯(羊肚菌,流浮山蠔,滴漏雞油)燴飯係由桶蠔同埋香 蔥作為配料炒成燴飯,餐廳完全冇吝嗇到佢哋嘅材 料,大大粒嘅和食落好鮮味一啲都唔腥,加上羊肚菌嘅菇香味令到燴飯更好入味更多層次!甜品- 廚師是日甜品◆桂花糕桂花糕口感爽滑清甜,入口又有淡雅桂花香,,食到好飽好滿足!♡六小館係openric

叫佐個優惠價皇牌2人晚餐:(A)
前菜三小品
(冰梅鐵棍淮山、陳醋小雲耳拌青筍、冰爽
水魷魚)3樣都好清新開胃,魷魚爽口,帶些辣幾過癮😅

湯品◆雪影金粟魚肚羹(2位)
熱辣辣,魚肚好足料,好鮮甜暖胃🤤

主菜◆鮑魚蝦乾小炒皇

◆拔絲爆珠咕嚕極黑豚肉
賣相已好靚,黑豚肉脆而不膩,連同爆珠一齊食酸酸甜甜好特別!

◆魚蝦蟹鍋燒豆腐

套餐加$6.6優惠
◆生浸上湯菜膽走地雞(半隻)
走地雞肉質爽彈不鞋口,連皮食都不覺油膩,大件夾低食。

主食
◆六小館燴飯(羊肚菌,流浮山蠔,滴漏雞油)

甜品- 廚師是日甜品
◆桂花糕

六小館係openrice做緊優惠,,可66折優惠享譽午餐2位用套餐及六小館66折優惠享譽午餐4位用套餐及$6.6加購優惠價**搵日再嚟試下午市先😋

2024-04-08
  • 六小飲會飯
  • 生浸上湯菜膽走地雞
  • 魚蝦蟹窩燒金磚豆腐
  • 拔絲絲爆和咖嚕極黑豚肉
  • 私房鮑魚吃小炒皇
2024-03-14 629 瀏覽
屋企人之前去大澳前黎過呢間位於東涌東薈城六樓的六小館飲茶,番到屋企讚不絕口😆今日同我老友慶祝生日🎂,就襯六小館有666優惠,黎試下係未真係有我媽讚到咁好味🤣🤣🥰🥰六小館的666優惠涵蓋午市和晚市,除咗午市二人和四人餐可以有66折優惠,仲有$6.6 點心和$66.6 大激賞加配優惠😃😃我同朋友兩個人叫咗個二人晚市套餐😃😃,真係無呃你地,碟碟都好好味,我地食得好滿足🥰🥰前菜三小品萵荀木耳涼拌青瓜胡蘿蔔豆乾話梅鮮淮生非常開胃,我最喜歡話梅鮮淮生!大家一定要試下😍😍😍瑤柱海螺燉野山竹笙湯- 好味🤤 足料!紅燒開邊石岐乳鴿皇- 好脆皮呀😃😃又大隻又多肉😍😍😍蜆芥薑淮山安格斯牛頸脊煲- 嘩😆😆😆好有鑊氣呀🥰🥰🥰好足料! 有數之不盡的牛肉同淮山同配菜👍🏻👍🏻👍🏻 上菜時,待應仲會幫手撈下防黏底😃細心!抵讚😍😍養生黑杞子浸時蔬 (菜芯)- 雖然主角係菜芯,但黑杞子好甜😄😄仲有雜菌!呢度菜好好味又好健康😊😊金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵- 最重要係位上🤣每人一碟,每人一大隻厚身長花膠唔洗打交😂😂 本身好少食飯麵既話,都一口氣清哂😂😂😂招牌胡麻醬珍寶明蝦球- 呢個$66.6 一定要食!蝦球真係珍寶size! 每

前菜三小品
萵荀木耳
涼拌青瓜胡蘿蔔豆乾
話梅鮮淮生

非常開胃,我最喜歡話梅鮮淮生!大家一定要試下😍😍😍

瑤柱海螺燉野山竹笙湯
- 好味🤤 足料!

紅燒開邊石岐乳鴿皇
- 好脆皮呀😃😃又大隻又多肉😍😍😍

蜆芥薑淮山安格斯牛頸脊煲

養生黑杞子浸時蔬 (菜芯)

金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵

招牌胡麻醬珍寶明蝦球
- 呢個$66.6 一定要食!蝦球真係珍寶size! 每一個我要咬起碼三啖先食得完!唔好睇只係賣$66.6,我數過一碟有六粒🤣🤣 胡麻醬沾上蝦球原來係咁好味☺️☺️ 好彩有叫😄😄😄😄

廚師節日甜品
- 心形杞子桂花糕😍

呢間中菜館食物同服務都係做足100分!😆😆 待應好好態度又有禮貌,喺香港真係好少見喇…襯而家有666優惠,大家快啲把握機會試下🥰🥰

六小館 (東涌)
2024-03-13
2024-01-20 1297 瀏覽
久不久就喜歡到東薈城逛outlet,每回出發前都會搜索一下有甚麼好東西吃。這次偶然發現六小館於openrice出了不少優惠,套餐有66折的折扣。由於向來對這個集團的食肆相當有信心,加上這家於去年光顧午市時,對食物和服務都留下好印象,因此這回相當有信心地於網上先行購買66折的套餐。二人套餐非常豐富前菜三小品--陳醋小雲耳拌青筍、涼拌椒香棒棒豆乾和魔鬼冰爽水魷魚皆有水準。雪影金粟魚肚羹溫熱足料。熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲有4隻鮑魚,鮑魚和豬手都入味腍滑。櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子,特別欣賞滑蛋,滑溜且蛋味濃。養生黑杞子浸杞時蔬,清淡健康,喜歡。桂花鮮蝦炒新竹米粉,炒得相當乾身,大蝦扎實爽彈。桂花糕清甜,充滿桂花香。其實2人餐的份量已相當多,惟因為餐廳可以$6.6加配一夜情,即清蒸原條本地鮮魚,見價格太吸引就加配了,水準沒有將貨就價,個人覺得這條魚是整餐中最驚喜的,其中一邊更起了骨,可謂啖啖肉,而且嫩滑不帶腥,必試!環境不錯,為新派粵菜館的裝潢,清雅悠然,枱與枱之間能保持一定的距離。

二人套餐非常豐富

雪影金粟魚肚羹溫熱足料。

熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲有4隻鮑魚,鮑魚和豬手都入味腍滑。

櫻花蝦牛乳滑蛋炒日本帶子,特別欣賞滑蛋,滑溜且蛋味濃。

養生黑杞子浸杞時蔬,清淡健康,喜歡。

桂花鮮蝦炒新竹米粉,炒得相當乾身,大蝦扎實爽彈。

桂花糕清甜,充滿桂花香。

4天前 0 瀏覽
位於東涌嘅六小館是一間中式餐廳,提供著各式各樣的精緻菜式。首先,我們嚐到了瑤社海螺野生竹笙湯,這道湯品非常鮮美。湯底濃郁,充滿著海螺和竹笙的香味,令人回味無窮。特別值得一提的是,湯中的海螺鮮嫩多汁,配上竹笙的脆爽口感,絕對是一道味蕾的享受。接著,我們品嚐了小菜三小品,這道菜是一份精緻的開胃小吃拼盤。裡面包含了各種口味獨特的小菜,有的酸辣開胃,有的鮮香清爽,讓人食指大動,無法停下來。我們也點了巴蜀燒紐西蘭頂頁羊鞍架,這道菜是六小館的招牌菜之一。羊鞍架經過巴蜀燒烤的處理,肉質鮮嫩多汁,搭配上辣椒和香料的獨特調味,帶來一種辣中帶香的美味享受。另外,我們還點了蝦子海參燒珍寶明蝦球煲和蜜糖豆山珍菌炒日本帶子。這兩道菜都展現了六小館對海鮮料理的獨到造詣。明蝦球鮮嫩彈牙,搭配上海參的鮮甜口感,入口即化,令人驚艷。而炒日本帶子則是將豆山珍菌的香氣和帶子的鮮味完美結合,是一道口感豐富的菜式。金華雞汁扣原隻花膠撈麵是我們的主餐之一。這道撈麵以金華雞汁為底,撒上原隻花膠,搭配滑嫩的麵條,味道鮮美。金華雞汁的香氣與花膠的鮮甜味道相得益彰,讓這碗撈麵成為一道令人難以忘懷的美食體驗。最後,我們品嚐了是日甜品桂花糕
位於東涌嘅六小館是一間中式餐廳,提供著各式各樣的精緻菜式。
最後,我們品嚐了是日甜品桂花糕和極品煲仔金湯翅。桂花糕的口感綿密細軟,桂花的香氣四溢,是一道清新的甜品。而極品煲仔金湯翅則是六小館的招牌湯品,湯底濃郁,翅骨滑嫩,入口即化,絕對是一道令人垂涎欲滴的美食。
總而言之,六小館提供的中式菜式絕對是令人驚艷的。無論是湯品還是主菜和甜品,每道菜都展現了高超的廚藝和用心的烹調。無論是海螺竹筍湯的鮮美、巴蜀燒紐西蘭頂頁羊鞍架的辣香、還是金華雞汁扣原隻花膠撈麵的滑嫩,每一口都令人回味無窮。而甜品桂花糕和極品煲仔金湯翅則是完美的結尾,讓人滿足而愉悅。
除了美食之外,六小館的服務也值得一讚。服務員熱情友好,樂於解答客人的問題,讓用餐體驗更加愉快。而餐廳的環境舒適雅致,氛圍溫馨,適合與家人、朋友一同享受美食。
總括而言,六小館是一家值得推薦的中式餐廳。無論是菜品的味道還是服務的質素,都能夠讓人感受到餐廳的用心和專業。如果你想要品味精緻的中式菜餚,不妨來六小館一試,相信你一定會度過一個美好的用餐體驗。

Btw openrice book 有66折優惠享譽午餐2位用 套餐同埋六小館66折優惠享譽午餐4位用 套餐 及 $6.6加購優惠價
2024-05-27 0 瀏覽
🏫地址:東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖☎️:23828633之前朋友帶過我去食尖沙咀的「六公館」,無論服務、環境同食物質素都非常好👍今日同家人喺東涌行街,見到佢嘅姊妹店「六小館」,一於入去試吓,水準也是不遑多讓😃分享吓今晚印象最深刻的三款美食先:~煎豐原條本地鮮魚(一夜情)呢條香煎盲曹真係頂呱呱,外皮煎得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,入口即溶,充滿着魚肉本身天然的鮮甜,十分滋味,絕對不容錯過 👍🐟~蜜糖豆山珍菌炒日本帶子色彩艷麗,蜜糖豆的甜美與山珍菌的鮮香完美融合,加上爽滑彈牙的日本帶子,有層次豐富的口感,營養豐富,健康美味之選🍴😋~金箔養生黑蒜醬油肉未炒飯米飯軟硬適中,粒粒分明,炒飯上的金箔點綴增添了奢華感,而黑蒜醬油的香氣更是讓人垂涎欲滴,整體風味醇厚濃郁,營養美味兼備,可謂是健康又美味的超級炒飯🥢🍽️今晚真係食到勁飽又滿足❤️另外我哋吃飽飽同職員傾偈,原來 openrice 而家做緊66折優惠享譽午餐2位用套餐及66折優惠享譽午餐4位用套餐,仲有加$6.6假日點心優惠二選一,下次一定要黎試吓🤗
🏫地址:東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖
☎️:23828633

~煎豐原條本地鮮魚(一夜情)

~蜜糖豆山珍菌炒日本帶子

~金箔養生黑蒜醬油肉未炒飯

2024-05-24 0 瀏覽
今日與家人到東薈城購物,途經六小館,見佢地方寬敞,裝修雅緻,於是入內試試。❤️前菜 - 涼拌椒香棒棒豆乾將豆腐乾、青瓜、紅蘿蔔,切成工整的長條狀,微辣,冰冰涼涼,開胃又消暑。❤️瑤柱海螺燉野生竹笙湯用料充足,有雞腳、海螺、竹笙、瘦肉,絕不肥膩,鮮甜無比,非常滋潤。❤️熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲大大隻鮑魚,爽口彈牙,豬手炆得很淋,加上濃郁的沙茶醬汁,十分惹味。❤️極品煲仔金湯燒鮑翅由細到大都喜歡食翅,上枱熱辣辣,翅的份量不少,十分甜美,非常誘人。❤️煎封原條本地鮮魚(一夜情)今天的本地鮮魚是馬友,調味鹹淡適中,煎得非常香脆,仍然保留着魚的鲜甜味,百吃不厭。❤️蜜糖豆山珍菌炒日本帶子脆綠的蜜糖豆,加上鮮嫩的日本帶子,鑊氣十足, 口感極佳。❤️金箔養生黑蒜醬油肉抹炒飯炒飯粒粒分明,與黑蒜醬油及肉抹混合一起,飯面更洒上食用金箔,賣相討好,味道亦非常好。我們全程食得好開心,原來餐廳午市有66折優惠二人及四人享譽午餐,更可以用$6.6加購優惠價,這裡有舒適的環境,服務週到,非常適合朋友或家人一同用膳。
❤️前菜 - 涼拌椒香棒棒豆乾
❤️瑤柱海螺燉野生竹笙湯
❤️熔岩沙茶原隻鮑魚豬手煲
❤️極品煲仔金湯燒鮑翅
❤️煎封原條本地鮮魚(一夜情)
❤️蜜糖豆山珍菌炒日本帶子
脆綠的蜜糖豆,加上鮮嫩的日本帶子,鑊氣十足, 口感極佳。
❤️金箔養生黑蒜醬油肉抹炒飯

2024-05-19 27 瀏覽
📍 六小館👣 東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖三月午市網上四人套餐($885)🍽️ 冷泡冰梅鐵棍淮山開胃前菜,淮山口感爽脆,非常清香🍽️ 日式味椒椒鹽燒雞脆骨唔係太鹹,好香口送酒一流👍🍽️ 瑤柱海螺燉野生竹笙湯(4位)有瘦肉響螺同雞腳,湯味清甜,回味無窮😋🍽️黑松露蝦餃皇(4件)餃子皮薄,松露帶出鮮蝦鮮味,隻蝦大隻又鮮甜彈牙,好味。🍽️ 小館醬皇蒸鳳爪軟腍入味豉椒蒸鳳爪,肉質適中,加埋醬汁更加好味。🍽️子薑陳皮牛肉球肉質彈牙,有陣陣嘅果皮味,唔錯。🍽️蜜汁黑豚叉燒腸叉燒嫩滑,腸粉皮滑嫩又薄,令人回味無窮。👍🍽️ 法式龍蝦湯魚肚雜菌浸時蔬有啖淡嘅龍蝦湯味,食落去都好清爽。🍽️金箔養生黑蒜酱油肉末炒飯軟硬適中,夠乾身,黑蒜融入飯粒,香口,唔油膩😋😋🍽️ 極品煲仔金湯燒包翅(每位$268)熱辣辣煲仔翅,魚翅足料,加小小醋,帶出鮮味,正呀,一定要試。👍😋🍽️是日甜品 桂花糕唔甜,有淡淡桂花香加埋杞子,有解除油膩功能😋😋
📍 六小館

👣 東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖

三月午市網上四人套餐($885)

🍽️ 冷泡冰梅鐵棍淮山
開胃前菜,淮山口感爽脆,非常清香

🍽️ 日式味椒椒鹽燒雞脆骨
唔係太鹹,好香口送酒一流👍

🍽️ 瑤柱海螺燉野生竹笙湯(4位)
有瘦肉響螺同雞腳,湯味清甜,回味無窮😋

🍽️黑松露蝦餃皇(4件)
餃子皮薄,松露帶出鮮蝦鮮味,隻蝦大隻又鮮甜彈牙,好味。

🍽️ 小館醬皇蒸鳳爪
軟腍入味豉椒蒸鳳爪,肉質適中,加埋醬汁更加好味。

🍽️子薑陳皮牛肉球
肉質彈牙,有陣陣嘅果皮味,唔錯。

🍽️蜜汁黑豚叉燒腸
叉燒嫩滑,腸粉皮滑嫩又薄,令人回味無窮。👍

🍽️ 法式龍蝦湯魚肚雜菌浸時蔬
有啖淡嘅龍蝦湯味,食落去都好清爽。

🍽️金箔養生黑蒜酱油肉末炒飯
軟硬適中,夠乾身,黑蒜融入飯粒,香口,唔油膩😋😋

🍽️ 極品煲仔金湯燒包翅(每位$268)

🍽️是日甜品 桂花糕
唔甜,有淡淡桂花香加埋杞子,有解除油膩功能😋😋
2024-05-16 23 瀏覽
今日來到東涌行街🛍️ 吃中餐🥢 四人套餐 $885,吃飽飽~ 現在Openrice 還有午餐66折優惠呢!套餐真的很多款菜,只介紹印象最深的😇🍀🍽️ Premium Shark’s Fin (極品煲仔金湯燒鮑翅) $268 per person好足料的魚翅呀,湯也很香濃😌🍀🍽️ Black Truffle Shrimp Dumpling (珍寶黑松露蝦餃皇)超級大隻的蝦餃皇😆 媽媽說裡面的蝦肉都要爆出來了!餃皮很薄,是我喜歡的~🍀🍽️ Deep-fried Chicken Gizzard with Salt and Pepper (日式味椒鹽燒雞脆骨)本身就很喜歡吃雞軟骨☺️ 炸得挺香口的~🍀🍽️ Fried Rice with Fermented Garlic Sauce Minced Pork (金箔黑蒜醬油肉末炒飯)平時不太吃飯的我都覺得這個炒飯挺好吃的!黑蒜切粒後甜甜的,挺特別!🍀🍽️ Conch Soup with Bamboo Fungus (瑤柱海螺燉野生竹笙湯)媽媽說了三次 超清甜🤣 雞腳好肥美呀!海螺也不會燉得硬。🍀🍽️ Steamed Chicken Feet (小館醬皇蒸鳳爪)不
🍀

好足料的魚翅呀,湯也很香濃😌

🍀

本身就很喜歡吃雞軟骨☺️ 炸得挺香口的~

🍀

媽媽說了三次 超清甜🤣 雞腳好肥美呀!海螺也不會燉得硬。
🍀

不是只吃到骨頭的鳳爪🦴 小館醬真的很香~
🍀
🍽️ Steamed Rice Rolls with BBQ Pork (蜜汁黑豚叉燒腸)

又是另一個肉要爆出來的點心🤣 叉燒份量真的多,腸粉嫩滑
🍀
🍽️ French Lobster Soup with Fish Maw and Seasonal Vegetables (法式龍蝦湯魚肚浸時蔬)

清爽的菜🥬 發揮正常
🍀
想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful
2024-05-16 24 瀏覽
六小館@東涌citygate🌟整體上飲茶嘅成個氣氛都唔錯,餐廳主要係行一個高上級嘅路線,價錢嚟講,我覺得都唔係太平,不過整體上嘅氣氛我覺得幾好。服務態度幾好,比較推薦有佢嘅麻辣水魷,作為前菜幾好食,不過加咗蒜蓉同埋辣,成件事都幾開胃。佢嘅黑松露龍蝦炒飯,都做得唔錯,每一粒炒飯到粒粒分明,不過唯一有少少挑剔嘅係龍蝦嘅份量太少,呢個價錢嚟講絕對唔係太平,$168,不過其他點心就中規中矩,唯一比較推介喺灌湯餃,腸粉同埋蝦餃都幾好食。好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
六小館@東涌citygate

好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
2024-05-10 17 瀏覽
今日去咗東涌度食晚餐慶祝母親節😎😎👍 所以就揀咗間中餐廳同埋距離屋企較近嘅東涌👍😎 呢間中菜館真的很不錯,質素非常之高😍 瑤柱海螺燉野生竹笙湯👍👍👍 呢個湯非常之好一人一宗,而且裏面嘅海螺數量每種都有兩大粒😍 非常之入味巴蜀燒紐約羊架😍😍👍 我阿媽非常之鍾意食羊架,所以就叫了這一個,羊架非常之入味佢總會有一啲孜然粉襯托住,唔會有太大羊肉嘅臊味 蝦子海參燒珍寶明蝦球煲👍👍👍 呢一煲十分之足料,海參都有好幾條,而且蝦球亦都大大粒重點係個汁用來送飯一流蜜糖豆山珍菌炒日本帶子👍👍👍 日本帶子大大粒,炒埋扁豆。金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵😍😍😍 呢個就係我哋嘅主食啦!花膠大大隻再加埋一啲雞汁成個撈麵吸收晒啲精華十分之好味👍👍😎 極品煲仔金湯燒鮑翅👍👍👍😎 呢個真係一定一定要叫!! 十分之好味同埋入味! 入邊用料十足!而且上菜之前亦都有專人幫你整熱,已滿分嘅溫度上枱👍😎仲有66折優惠享譽午餐2位用套餐 六小館66折優惠享譽午餐4位用套餐 同埋$6.6加購優惠價😍😍 好多價惠地址:六小館 (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖

呢間中菜館真的很不錯,質素非常之高😍

瑤柱海螺燉野生竹笙湯👍👍👍

巴蜀燒紐約羊架😍😍👍

蝦子海參燒珍寶明蝦球煲👍👍👍

蜜糖豆山珍菌炒日本帶子👍👍👍
日本帶子大大粒,炒埋扁豆。

金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵😍😍😍

極品煲仔金湯燒鮑翅👍👍👍😎

仲有66折優惠享譽午餐2位用套餐

地址:六小館 (東涌)
2024-05-08 41 瀏覽
有人萬歲梗係要食好啲~不過都有幫手慳返啲嫁~喺openrice買左個7折二人餐~食得好開心~下次無人萬歲就唯有黎食lunch~ 有66折,再平啲~🔹前菜三小品 🔹 有冰梅鐵棍淮山、陳醋小雲耳拌青筍、涼拌椒香棒棒豆乾~最鍾意淮山,因為微微酸得黎又甜,好開胃~🔹瑤柱海螺燉野生竹笙湯🔹清得黎好鮮味~仲有好淋淋嘅煲湯雞腳~🔹巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架🔹連好怕臊嘅我都好得好滋味~唔駛再形容啦~🔹蝦籽海參燒珍寶明蝦球🔹個碟好深嫁~收埋好多大蝦~好爽口彈牙又入味~🔹蜜糖豆山珍菌炒日本帶子🔹又係勁多帶子~啲蜜糖豆好爽,但又好好咬,同好鮮甜~🔹極品煲仔金湯燒包翅🔹原來係會喺我地面前即場煮熱~好似睇表演咁~同好足料,啲湯浸透哂啲翅,好濃雞精華~好好好味~🔹金華鷄汁扣原隻花膠撈粗麺🔹每人一碟真係不得了~花膠又勁大隻~啲汁好鹹但又好濃香~🔹杞子桂花糕🔹心形花~好清甜~仲有2杯鮮橙汁,好滿足~
[東涌 - 高質中菜]

有人萬歲梗係要食好啲~
不過都有幫手慳返啲嫁~
喺openrice買左個7折二人餐~
食得好開心~
下次無人萬歲就唯有黎食lunch~
有66折,再平啲~

🔹前菜三小品 🔹
有冰梅鐵棍淮山、
陳醋小雲耳拌青筍、
涼拌椒香棒棒豆乾~
最鍾意淮山,
因為微微酸得黎又甜,
好開胃~

🔹瑤柱海螺燉野生竹笙湯🔹
清得黎好鮮味~
仲有好淋淋嘅煲湯雞腳~

🔹巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架🔹
連好怕臊嘅我都好得好滋味~
唔駛再形容啦~

🔹蝦籽海參燒珍寶明蝦球🔹
個碟好深嫁~
收埋好多大蝦~
好爽口彈牙又入味~

🔹蜜糖豆山珍菌炒日本帶子🔹
又係勁多帶子~
啲蜜糖豆好爽,
但又好好咬,
同好鮮甜~

🔹極品煲仔金湯燒包翅🔹
原來係會喺我地面前即場煮熱~
好似睇表演咁~
同好足料,
啲湯浸透哂啲翅,
好濃雞精華~
好好好味~

🔹金華鷄汁扣原隻花膠撈粗麺🔹
每人一碟真係不得了~
花膠又勁大隻~
啲汁好鹹但又好濃香~

🔹杞子桂花糕🔹
心形花~
好清甜~
仲有2杯鮮橙汁,
好滿足~

2024-05-02 55 瀏覽
.就黎母親節,落樓下經過見六小館推出左好多新優惠🫢$66一個菜色,有4款選擇,好抵食呀😍今次同媽咪食好d,叫左二人餐,鮑、參、翅、花膠都齊曬🤭🤩..必食推介:極品煲仔金湯燒鮑翅!!翅好大件,有三件,口感滑膩且帶有一點彈性..小館前菜三小品包括3款小食前菜:話梅山藥、麻椒豆腐乾青瓜、蟲草花萵筍木耳,三款前菜都好開胃,話梅山藥就香甜,麻椒豆腐乾青瓜有麻香,蟲草花萵筍木耳偏清新,三款各有不同,適合大部分人口味👍🏻..巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架惹味之選,巴蜀風醃料香濃,羊鞍完全毫無羊羶味,調味非常出色..蝦籽海參燒珍寶明蝦球煲呢道菜簡直係寶藏,有海參、蝦球,海參燜燒得好淋身,非常入味,蝦球爽口彈牙,份量多,雖說是二人份量,但絕對足夠2-3人享用🤩..蜜糖豆山珍菌炒日本帶子呢道菜味道較清淡,份量多,蜜蜂荳爽脆,日本帶子帶有輕輕彈牙口感..再一個必食之選🏆金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵😍花膠口感軟滑、帶有一點點彈性,並且具有濃郁的海鮮味道,配上金華雞汁拌粗麵,簡單又有點高貴..味道👅:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5環境:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5服務:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕5/5..地址:六小館 (東涌)東

就黎母親節,落樓下經過見六小館推出左好多新優惠🫢
$66一個菜色,有4款選擇,好抵食呀😍
今次同媽咪食好d,叫左二人餐,鮑、參、翅、花膠都齊曬🤭🤩
必食推介:極品煲仔金湯燒鮑翅!!
翅好大件,有三件,口感滑膩且帶有一點彈性
小館前菜三小品
巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架
惹味之選,巴蜀風醃料香濃,羊鞍完全毫無羊羶味,調味非常出色
蝦籽海參燒珍寶明蝦球煲
蜜糖豆山珍菌炒日本帶子
再一個必食之選🏆金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵😍
味道👅:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5
環境:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
服務:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕5/5
地址:

六小館 (東涌)
極品煲仔金湯燒鮑翅
雞汁扣原隻花膠撈粗麵
2024-04-29
母親節
極品煲仔金湯燒鮑翅
雞汁扣原隻花膠撈粗麵
2024-04-27 47 瀏覽
上星期同好友去左東涌【六小館】到食晚餐,好友係openrice以優惠價 (7折) 享受【六小館】皇牌網購2人晚餐 (B) 皇牌2人晚餐 (B) ⬇️⬇️⬇️💟 前菜三小品 ~ 冰梅鐵棍淮山、陳醋小雲耳拌青筍、涼拌椒香棒棒豆乾。💟 瑤柱海螺燉野生竹笙湯 ~ 我好喜歡飲燉湯因清潤不燥, 材料豐富落足料,飲落順喉舒服。💟 巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架 ~ 火喉控制得唔錯,咬落去唔硬軟腍適中,味道濃郁夠香口。💟 蝦籽海參燒珍寶明蝦球煲 ~ 鍾意食蝦真係唔可以錯過,珍寶蝦夠哂大隻爽口, 海參炆得入味,啖啖蝦籽味充斥口腔。💟 蜜糖豆山珍菌炒日本帶子 ~ 蜜糖豆幫忙解油膩爽甜,日本帶子就好鮮甜。💟 金華鷄汁扣原隻花膠撈粗麺 ~ 一見已心心眼, 原隻大大件花膠, 入口膠質豐富, 口感厚實,用來撈粗麵一流。💟 桂花糕 ~ 心形造型加分, 入口清新清甜,仲帶出淡淡桂花香。另叫極品煲仔金湯燒鮑翅, 鮑翅一大梳夠爽口, 金湯由雞肉瘦肉豬骨筒新鮮淆製鮮味十足。依家六小館有好多優惠包括66折優惠享譽午餐2位用 套餐 及 六小館66折優惠享譽午餐4位用 套餐 及 $6.6加購優惠價。

皇牌2人晚餐 (B) ⬇️⬇️⬇️

2024-04-24 43 瀏覽
今日去咗東涌慶祝朋友新屋入伙,見到六小館做緊666優惠有幾款套餐都有折仲可以用優惠價加多碟餸,咁就同朋友食豪啲。係openrice揀咗個皇牌二人餐($956) – 有湯有參有花膠咁多款貴價中菜👍🏻👍🏻成個餐用燉湯同三小菜打開美食之旅。另外,朋友見到原來餐廳有金湯翅,就話要加一個嚟試吓🤪#瑤柱海螺燉野生竹笙湯 – 燉湯好足料好多材料係入面,飲得出冇味精係原汁原味係港式燉老火湯咁,好夠味好補身。海螺係用咗細細粒個款,咬落唔韌#極品煲仔金湯燒鮑翅 – 原個燒煲上菜,舊翅好大舊成隻手掌咁大,足夠兩個人去share有多添。湯汁好鮮甜加少少醋更加帶出佢哋本身個湯底既韻味#巴蜀燒羊鞍架 – 羊架就一人一隻既,佢用咗巴蜀既醃料去調味,有麻麻香香既感覺令到羊羶味一啲都冇,而且羊架肥瘦適中,燒完都唔乾仲有肉汁👍🏻#蝦籽海參燒珍寶明蝦球煲 – 海參同蝦球都好大隻好大塊,舊舊都有成隻麻雀咁大。海參炆得好夠冧但又保持到個口感,而且蝦球都好爽好鮮味。另外醬汁會濃味少少令到個海參同蝦都夠入味#蜜糖豆山珍菌炒日本帶子 – 食咗咁多野,終於都嚟到菜類。蜜糖豆冇渣而且仲有啲菇菌係到唔會咁單一。帶子有煮香過而且數量都唔少

#蜜糖豆山珍菌炒日本帶子 – 食咗咁多野,終於都嚟到菜類。蜜糖豆冇渣而且仲有啲菇菌係到唔會咁單一。帶子有煮香過而且數量都唔少成十幾粒,廚師煮野都好落足本。帶子唔會過老散哂仲保持到本身既鮮同彈性😋😋

#金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵 – 佢款粗麵冇鹼水味煮得幾好,粗幼度應該有諗過,因為每一條每一段麵都好掛汁,個汁好香好夠味就咁雞汁撈麵都夠。本身都食到好飽最尾先上碗麵以為會食唔落,但試完一啖完全唔使再諗因為好食到停唔到手😋😋
再配上原隻花膠,食到啖嗦既骨膠原既味道,個一種黏嘴感食完都仲感受到😝

最尾仲有個甜品係桂花糕,為成餐飯劃上完美既句號
除咗鮑魚之外我哋食均哂參翅肚,同朋友食得好滿足又好滿意而且味道都比一般既樓酒好食同擺得靚。

晚市除咗依啲套餐之外,仲可以用$6.6 加多一碟餸而且款式都好多。另外,午市亦有66折既套餐同加配。又真係幾抵食

紀念日
  • 金華雞汁扣原隻花膠撈粗麵
早排同朋友搭完昂坪纜車🚡 睇靚景之後就系附近既東薈城入面搵到間好正既中餐廳🤭我地叫左個超豐富既晚市二人套餐,入面包含左:👉🏻✨前菜三小品✨佢地系冰梅淮山、陳醋小雲耳萵筍同冰爽水魷魚🦑;款款都清涼爽口,其中陳醋小雲耳青筍就最啱我心水💕酸酸微微咁,極開胃👍🏻✨雪影金粟魚肚羹2位✨呢碗魚肚羮質感濃稠,用料十足,每-啖都食到好多湯料;味道清中帶甜,幾啱夏天飲!✨生浸上湯菜膽走地雞✨(半隻)呢碟走地雞份量好足,好大碟!雞肉嫩滑無比,肉質緊緻又多汁!雞皮Q彈重膠質,食埋都唔會覺得好油膩✌🏻✨私房鮑魚蝦乾小炒皇✨菜品配料有蝦乾、銀魚、鮑魚、蝦仁同韭菜花韭菜花爽脆得梨帶清甜,鮑魚同蝦乾炒到恰到好處,爽口易咬唔硬身❤️整體都炒到好乾爽,完全0油膩感,咸香鮮味真係超好送飯🫰🏻✨拔絲爆珠咕嚕極黑豚肉✨酸酸甜甜嘅咕嚕汁全方位無死角咁沾滿哂每-嚿炸到外皮酥脆、肉超香嘅極黑豚肉上面,夠哂均勻;再加埋碟邊個d勁爆汁既蜜桃爆珠🍑一齊入口,真係特別新奇又好食,小妹勁鍾意呢個配搭👍🏻👍🏻✨魚蝦蟹窩燒金磚豆腐✨煙韌嘅魚肚+索晒芡汁嘅蟹柳🦀+彈牙爽口嘅蝦仁🦐再加埋外面微脆內軟嘅金磚豆腐同香濃芡汁,呢個完美組合真係令我忍唔住一嚿

我地叫左個超豐富既晚市二人套餐,入面包含左:👉🏻

✨前菜三小品✨

✨雪影金粟魚肚羹2位✨

✨生浸上湯菜膽走地雞✨(半隻)

✨私房鮑魚蝦乾小炒皇✨

菜品配料有蝦乾、銀魚、鮑魚、蝦仁同韭菜花

✨拔絲爆珠咕嚕極黑豚肉✨

✨魚蝦蟹窩燒金磚豆腐✨

煙韌嘅魚肚+索晒芡汁嘅蟹柳🦀+彈牙爽口嘅蝦仁🦐再加埋外面微脆內軟嘅金磚豆腐同香濃芡汁,呢個完美組合真係令我忍唔住一嚿接一嚿咁食唔停口🤣

✨六小館燴飯✨

燴飯主要配料有羊肚菌,流浮山蠔同滴漏雞油

燴飯粒粒分明,唔太乾身,略帶濕潤感!味道鮮美,菇菌味特出,小妹同朋友食到勁飽都忍唔住將佢清埋碟😋

廚師節日甜品

是日甜品係清甜可口、軟糯彈牙嘅桂花糕,咬落去個下即時會feel到超濃重既桂花香,超正👍🏻

🟥六小館

📍東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖