o里間火窩酒家真係無得頂... 去過都要感欣 ~ 一坐低已經俾張"油淋淋"o既枱 + "痴立立"o既餐牌嚇到傻o左~ 之後係俾四邊大枱o係到"叫囂" +" 鋤 D "o既食客嚇到又傻~ 同個"姿客" + "部長"投訴後, 枱面叫做"無咁立", "叫囂" +" 鋤 D "o既人收細聲o左少少, 不過換o黎俾人o係咁"beer"~ 叫個"部長" + "收銀姐姐"換枱, 又話枱度度都咁上下嘈, 諗住走人, 結果即刻到哂o的醬油茶芥, 真係正到爆~ 唔緊要... 照食! 但一見到碟豉油上面跌哂o的塵同唔知係o的薑定蒜, 唉~ 真係點食先~ 同個阿姐講要換, 結果換o左碟只係飛走哂o的唔知薑定蒜o既o野, o的塵一樣o係碟豉油面度浮游緊~ ok... 照食! 去夾o的食物返來放落個煲度打邊邊... 嘩! o的丸點解熟o左都痴埋o既? o的腸仔點解有o的怪味o既? o的支竹點解咁"煤"o既? 明哂! 緊係個湯底出事啦... o依!? 唔係喎, 我地叫o左個"滋陰養顏窩底", 但係乜味都無咁奇怪o既??? 再試o下打o的淨菜睇睇係咪自己手氣唔好... 唔, o的菜好"菜青味", 個湯都係無味~ 結果
o里間火窩酒家真係無得頂... 去過都要感欣 ~

結果我同女友頂o左三十分鐘, 都係頂唔順佢o既"正豆食物" + "正豆環境"而埋單走人~

o依!? 埋單兩個人成 $160.00 ! 又話 8:30 pm 打後入場每位 $38.00 o既? o下!? 乜話!? 個收銀阿姐竟然話哥仔 sorry 喇, 實情係每位 $79 at least 落樓!!!

估唔到香港仲有o的"咁高質素"o既火窩酒家, 真係無得頂!!! 唔去真係唔知其它火窩酒家有幾好~
2011-12-02
  • 全部
2011-02-20 1816 瀏覽
執筆時剛巧電視播着「香港寬頻」的廣告,用了熱誠有心來形容自己的品牌,正好用來套用到這店大廚寶哥身上。新正頭團拜活動頻繁,加上有圍內人生日,托友人之福,這晚一行十一人又再來品嘗這兒大廚寶哥巧手的廚藝。雖然已有一段時間無見寶哥,但覺他仍舊神釆飛揚,不減往昔。識飲識食的友人和寶哥早已為我們悉心地安排了這晚的菜式,免卻眾人為點菜而煩惱,大家也就樂得邊談近况邊等吃。首先上場的西洋菜陳腎煲生斑湯,侍者把那碟堆得成座山般的湯渣放上檯時,簡直令眾人驚訝得目瞪口呆。這個湯水用料十足,是用了十數條生斑魚、西洋菜、陳腎、瘦肉、豬骨等熬製而成的。據說山斑魚是一種肉食性的魚,以吃小蝦小魚長大的,具有埋口生肌、補血腱脾、滋陰強身、強化機能等功效。先呷一口熱湯,嘩,湯水火侯十足,味道非常鮮美,絕無半點肥膩感。至於煲過的生斑魚,雖然肉質唔算十分細嫩,但其清甜的湯頭配上清熱潤肺的陳腎,令席中嗜湯如命的友人,連喝四碗亦面不改容。當眾人飲湯其間,細心的大廚已為我們烤製了這道麒麟乳豬皇 (壹隻)。即燒的乳豬,不單止熱辣辣,乳豬皮還呈現粒粒的芝麻狀,又薄又脆,入口更帶點炭香味,吃得各人十分滿足,而內裡豬肉亦燒得鹹香嫩滑,實在出
西洋菜陳腎煲生斑
湯底滋潤清甜
麒麟乳豬皇
當眾人飲湯其間,細心的大廚已為我們烤製了這道麒麟乳豬皇 (壹隻)。即燒的乳豬,不單止熱辣辣,乳豬皮還呈現粒粒的芝麻狀,又薄又脆,入口更帶點炭香味,吃得各人十分滿足,而內裡豬肉亦燒得鹹香嫩滑,實在出色。不過原來驚喜還在後頭,用筷子把乳豬件挾起,內裡竟然藏着分蹄、海哲、皮蛋和酸薑,分蹄肥瘦適中、滑而不膩,而海哲亦口感爽脆,食味不俗。至於久違了的皮蛋夾酸薑,皮蛋雖然溏心不足,不過配上醒胃的酸薑,實也非常可口。據說吃一口皮蛋,再喝紅酒,會令紅酒入口變得相當柔滑,果味突顯,相信這大概是由於皮蛋的鹼性,把紅酒中的單寧酸中和,令粗糙的紅酒變得柔順所致。不過此法只適合配搭於單寧過重、粗糙或苦澀的紅酒,而友人帶來的佳釀,酒身圓潤豐厚,實在不宜這般浪費。
露筍炒斑球
古法蒸頭腩
跟着的海斑兩味,以黃皮老虎斑兩食,先上的露筍炒斑球,斑塊挾起挺身而不散開,味鮮而肉嫩,除了食材新鮮外,更特顯廚子高超的技巧,加上魚皮爽口彈牙,配上斑球肉質爽而不韌,味道唔錯。至於同炒的露筍,去皮後切得頗為幼細,去頭切尾,只剩下菜遠最嫩的部分,咬落清甜美味,難怪吃來如此爽口。另一味古法蒸頭腩又是一道驚喜之作,本來個人對蒸頭腩興趣不大,尤其是多骨部份,更加是敬而遠之,不過愛攪點新意思的寶哥,竟然把大量金針和幼身的金菇藏在頭腩下面,索滿魚汁的金針和金菇,入口既柔嫩亦不油膩,令人食得十分滋味。
醬燒蒜心鮮鮑魚
吃鮑魚,人人也認為要吃溏心,其實溏心鮑魚是以乾鮑扣成,如果論營養價值,還是以新鮮鮑魚較勁。就如這道醬燒蒜心鮮鮑魚,當中白嫩的新鮮鮑魚,燒得外帶金黃,口感柔軟爽嫩,肉質彈牙,味道鮮甜芳美,未入口已先聞到淡淡的鮑魚香氣。至於配菜的蒜心,其實是大蒜的花莖,具降血壓、降膽固醇含量和防止動脈粥樣硬化等作用,蒜心入口脆嫰爽甜,配以醬油調味,上菜時香味四溢之餘更略帶酒香,非常適合佐酒享用,愛搞笑的友人還嚷着要拿刀叉來吃,一顯貴氣。
蜜汁燒風鱔
這碟蜜汁燒風鱔,是參考了日式鰻魚的做法,先將風鱔掃上生抽、砂糖、再以叉燒醬的蜜汁來調味,風乾 2 至 3 小時後,再用慢火燒,最後再塗一層蜜汁,令風鱔帶甜甜蜜蜜的味道。燒過的鱔肉,脆口又乾身,肉質彈牙,做到皮脆肉滑,而且味道濃郁得來又不失大鱔肥美的口感,的確唔錯。
魚湯豆苗浸千層脆
這個魚湯豆苗浸千層脆,內裡的千層脆其實是新鮮即炸的腐皮,以前在寶哥開設的「共嘢一煱」亦曾吃過,由於那次是初次品嘗,實在令人有種驚艷的感覺。不過事隔數載,炸腐皮早已成為吃火鍋必點的配料之一,其驚喜度自然不復當年。記得少年食神 Michael 說過,用筷子把腐皮夾好,放到湯中,浸三次,剛好三秒即吃,味道最棒,雖然這窩湯沒有用爐燒着,我也試試弄這個三秒腐皮,果然浸過湯後的腐皮,外層處於半軟不硬的狀態,入口軟中帶脆兼沾有魚湯香氣,十分好吃。至於豆苗,雖然吃來未至於非常嫩滑,但咬落不覺有渣,也算不錯。
豉汁帶子蒸豆腐
椒鹽鮮魷
廚師燒乳鴿
這味豉汁帶子蒸豆腐,以大大粒的鮮帶子鋪在豆腐上面,由於豆腐本身味道較淡,配上較濃的豆豉汁,味道唔錯。其實帶子新鮮水靈,和豆腐是絕妙配搭,加上豆腐具有益氣、補虛等功能,用來作菜,老幼皆宜。至於椒鹽鮮魷,是當晚較為失準的一道菜式,鮮魷雖然是新鮮炸起,但由於粉漿有點過厚,所以口感略韌,而且鮮魷炸得亦過份乾身,加上椒鹽味不足,整體味道唔算出色。雖然單尾還有廚師燒乳鴿 (4隻),但由於先前餸菜的碟頭實在大得有點令人吃不消,加上還有個萬眾期待的 3D立體蛋糕,所以我只輕輕淺嚐了一小件。這碟乳鴿,個子的骰嬌小,幸而燒得皮脆肉香,尚算鮮嫩多汁,食味不俗。
冰鎮蛋白布丁
除了上述各款菜式及生果拼盆,創意無限的寶哥竟然為我們安排了一道冰鎮蛋白布丁,這個布丁驟眼看來,有點像「五代同糖」的雞蛋布甸,只是蛋殼邊位未如上述甜品店般圓滑整齊。侍者初頭把這盆雞蛋放上檯時,我差點還以為這是溏心蛋,原來廚子先把雞蛋用水烚熟,把蛋黃取出,保留蛋白,再注入芒果和椰果,做成布丁,雪凍後以冰鎮形式上檯。至於這布丁,質感方面,雖然唔夠雞蛋布甸般滑溜,而且味道亦唔算十分甜美,不過入口冰感十足,而且芒果和椰果與蛋白出奇地配合,食落口還散發出幽幽的椰果清香,令人回味。

在此謹祝兩位生日的食友,身體健康,事事如意,從心所欲,當然更要多謝友人及寶哥為我們細意安排的每道菜式,可謂費盡心思,勞心勞力,簡直是無言感激。

2011-02-15
生日
2010-12-31 1077 瀏覽
出面(招牌)價錢寫48入去係68(門口)咁都ok丫由於價錢平食物既質素要唔好咁嚴格最慘係冇肥牛錯!應該係搶唔到肥牛平均10mins有一碟(大約20件)當碟一出5秒已經冇哂等左咁耐先拎到一件@@所以肥牛愛好者勿去!食完野冧住走 埋單兩個人要222價錢$68加$8加$8加$8加$9再加一服務費等於$111我唔係好記得邊樣$9大約係醬油. 茶錢 花生 xxxx加埋收左$33唉!仲貴過普通我樓下果d最慘係都幾難食@@對了!過8:30後會平d不過要等位丫。///。
2010-12-25
聖誕節
  • 手打丸
2010-10-09 618 瀏覽
出左糧 就同我媽妹 去 發圍食野 我爸系屋企食自己-_-我地叫左個鴛鴦湯底佢d湯底 就一般 肥牛個d 成日都要出去搶 我細妹次次都拎1,2粒-_-吾夠人黎我媽成晚食熟野-_-打打下都覺得打到好飽因為有任飲汽水既關係 我飲左4支汽水 飽到食吾到野另外有d熟食 我覺得要同時間比賽-____________________-要勁快手 如果吾系咩都冇得你食 一叫mic d 人好顛走出去 搶有湯呀 龜連高 燉奶 等等-- 好早就走左la 因為太飽
出左糧 就同我媽妹 去 發圍食野 我爸系屋企食自己

最好食 系e 個薑汁撞奶
2010-10-08
最好食 系e 個薑汁撞奶
2010-04-27 419 瀏覽
早幾日我就同左幾個fd去左呢間酒樓打邊爐,之前佢地講到呢間酒樓幾抵幾正咁,仲話生日果個人係唔洗錢食,叫我尼試下,咁我就試下啦,呢間酒樓真係幾正,入面d火鍋料好似食自助餐咁有得任你拎,唔似得平時出面好多酒樓咁又要入紙又要等,我就好buy呢d模式o既打邊爐喇,起碼係可以自己想食幾多就幾多,唔洗俾人控制住,除左有d生野拎之外,如果你餓o既話,出面仲有d熟野食食住先,d款都唔錯,真係多到食唔晒xd同埋係d成日周圍出去食打邊爐o既人心目中,佢地d肥牛得唔得就接近代表佢間野整體上o既野掂唔掂果然無令我失望,d肥牛咬落去唔會似有d舖咁成塊牛肉乾之餘,仲要口感唔錯,仲要佢地果d手打丸個口感都不錯,幾得,同埋炸腐皮都好正=]每當一出肥牛果時,d人就會衝晒出去,唔夠一分鐘就冇晒=3=不過好彩間野d料成日係咁不停加,俾人拎晒之後,隔一陣又再加,呢樣幾抵讚,同埋呢間酒樓有樣野幾特別,就係間唔中都有人叫mic派野食,佢派果類野食都幾特別,例如花雕蝦同埋口水雞,仲有好多好多樣,真係好有新意,最過癮就係一有人叫mic,好多人就會衝晒出去,個氣氛好正我地食下傾下,都攪到成十點幾先走,最正係佢地又唔會限你坐幾耐,呢下都
早幾日我就同左幾個fd去左呢間酒樓打邊爐,
之前佢地講到呢間酒樓幾抵幾正咁,仲話生日果個人係唔洗錢食,
叫我尼試下,咁我就試下啦,
呢間酒樓真係幾正,入面d火鍋料好似食自助餐咁有得任你拎,
唔似得平時出面好多酒樓咁又要入紙又要等,
我就好buy呢d模式o既打邊爐喇,
起碼係可以自己想食幾多就幾多,
唔洗俾人控制住,除左有d生野拎之外,
如果你餓o既話,出面仲有d熟野食食住先,
d款都唔錯,真係多到食唔晒xd
同埋係d成日周圍出去食打邊爐o既人心目中,
佢地d肥牛得唔得就接近代表佢間野整體上o既野掂唔掂
仲要佢地果d手打丸個口感都不錯,幾得,同埋炸腐皮都好正=]
每當一出肥牛果時,d人就會衝晒出去,唔夠一分鐘就冇晒=3=
同埋呢間酒樓有樣野幾特別,就係間唔中都有人叫mic派野食,
真係好有新意,最過癮就係一有人叫mic,
好多人就會衝晒出去,個氣氛好正
我地食下傾下,都攪到成十點幾先走,最正係佢地又唔會限你坐幾耐,呢下都抵晒!
建議佢地有個地方需要改善,就係o係侍應人手方面,因為唔算太足夠
最後埋單喇,跟住睇睇張單,佢話原來我地有五個,所以再平一個@@
跟住我心諗,幾抵wor,剩係收4個人錢,邊有咁著數咖…
我已經唔洗再諗喇,下次再拉埋第二班fd再去呢間酒樓再食先得=]
2010-04-26
2010-04-24 305 瀏覽
承接上集有熱誠的大廚 :-6. 燒汁鮑魚仔 --- 賣相非常美觀,鮑魚仔夠肥美,友人話食呢個鮑魚嘅精髓係要每一啖都夾一條葱段一齊食,才會增加食鮑魚的口感。碟邊會閃的五彩燈柱,大廚話係用玻璃糖膠撞落啲冰度做成的,像婚宴中,乳豬的眼睛會眨燈一樣有異曲同工之效7. 黃金雙併 --- 黄金蝦相信好多人食過,但你可嘗過黄金苦瓜嗎?黃金蝦沾滿蛋黄,做得鹹香鬆脆,差啲連殼都想食埋,苦瓜與蛋黃出奇地夾,鹹香味中和咗苦瓜嘅苦澀味,頗值一試8. 玉露雞 --- 呢個又係一個超級考功夫嘅餸菜,大廚話淨係做呢個菜都要一個鐘,要把生雞拆骨起肉,再燴上冬菇,本菇,火腿等。當然唔係我講得咁簡單啦,請恕我愚笨,一時三刻實無法詳細記下當中烹調過程。以食味嚟講,雞肉嫩滑無比,當然友人又話食呢個餸嘅精髓就在內裏藏着的本菇啦9. 生果盤 --- 呢個生果盤上的生果是大廚和友人親自在酒家樓下選購的,當中嘅菠蘿同桃都非常鮮甜美味10. 香栗芒果蛋糕 --- 食完咁豐富嘅一餐,係時候要唱生日歌喇。在此謹祝兩位壽星公、壽星仔身體健康,事事順利,萬事如意。更多謝友人及大廚宝哥為我們勞心勞力的安排。 埋單約 $2200, 物超
承接上集有熱誠的大廚 :-

埋單約 $2200, 物超所值,由於有好多菜式都是友情價,閣下在餐牌內未必揾到,要食就要問清楚大廚是否有空準備了。
燒汁鮑魚仔
香栗芒果蛋糕
2010-04-23
生日
2010-04-24 201 瀏覽
有圍內人生日,由其中一位出席者負責安排,揀選這酒家主要原因係大厨宝哥是攪手嘅朋友。宝哥係一位對飲食很有熱誠的人,着重食材的挑選,很喜歡嘗試新款菜式,以前喺灣仔曾開過一間店舖叫「共嘢一煱」,當年朋友曾帶我們幫襯,各人對宝哥煮嘅餸菜都讚絕口,可惜由於抵受了業主瘋狂加租而結業。雖然無見宝哥咁耐,風釆依然;今晚菜式全由朋友和大廚發辦,我地就坐定定等品嘗美食了。1. 炸菜豬肺併麻辣豬手 --- 豬肺煲湯就試得多,但用豬肺做餐前小食你又試過未?豬肺洗得好乾淨,切得薄薄的,好爽脆,炸菜爽口得嚟唔會太咸,豬手夠麻辣、夠肥美,超正2. 白雲鳳爪 --- 鳳爪彈牙有咬口,放進口裏透着濃濃嘅葯材味,好似好補咁3. 脆皮乳豬仔 --- 宝哥話隻乳豬係我地嚟到坐低咗先開始燒嘅,燒到皮脆肉嫩,食到個個豎起大姆指4. 上湯浸蒜子露筍東星斑 --- 呢個係心機餸,每一條露筍都用一片東星斑卷著,好考廚子的工夫及耐性,魚湯鮮甜,露筍爽脆5. 清蒸東星斑 --- 條斑約有四斤重,一斑兩味,除咗頭先嘅露筍東星斑之外,餘下嘅就用金針、銀耳嚟蒸,星斑肉質幼滑,鮮味十足由於相片過多,故分為上、下兩集,請聽下回分解。

由於相片過多,故分為上、下兩集,請聽下回分解。
炸菜豬肺併麻辣豬手
白雲鳳爪
脆皮乳豬仔
上湯浸蒜子露筍東星斑
每條露筍都用一片東星斑卷著
清蒸東星斑
2010-04-23
2010-03-23 145 瀏覽
$8X 呢個價錢點解我唔去富X打呀!?!???呢個都唔係重點重點係D野食係劇烈地嚴重難食d野食好臭...牛丸, 貢丸, - 唔彈, 冇肉味, 咬落去仲有種不安既感覺芝士腸- 冇脆皮唔緊要, 冇芝士都唔緊要 最恐怖係熟左之後發大左龍蝦丸- 唯一可以放落口肥牛 - 低質素豆腐花 - 會溶既!!!!!! 好恐怖 勁騎呢既口感墨丸- 朋友公認最難食 實在唔敢試請我都唔會再黎啦....
$8X 呢個價錢點解我唔去富X打呀!?!???
呢個都唔係重點
重點係D野食係劇烈地嚴重難食
d野食好臭...
龍蝦丸- 唯一可以放落口
肥牛 - 低質素
豆腐花 - 會溶既!!!!!! 好恐怖 勁騎呢既口感
墨丸- 朋友公認最難食 實在唔敢試
請我都唔會再黎啦....

2009-09-25 144 瀏覽
見到寫住火鍋48任飲任食就上去試下!!d食物唔新鮮,碟又唔多幹淨,肥牛要搶先搶到少少,被人搶完又要等下一次放上黎,蝦又冇很任食,夥計派幾隻給你就唔會再派,好多野食都唔多掂又唔新鮮,炸枝竹都冇,汽水又冇得任飲,要收錢!!有熟食野,但冇野人吃,不過有涼粉食岩我d夥計服務就唔多得,黑口黑面唔多理人,好在係自助火鍋,如果唔係下下要叫夥計寫野及囉野就真係唔知會唔會吃到火滾....唯一好處就是不限時間,吃幾耐都得!吃完賣單$48蚊加加埋埋就變成平均每人$88蚊!!!不過呢個價錢真的唔好要求太高了吧!!!
見到寫住火鍋48任飲任食就上去試下!!

有熟食野,但冇野人吃,不過有涼粉食岩我

唯一好處就是不限時間,吃幾耐都得!
吃完賣單$48蚊加加埋埋就變成平均每人$88蚊!!!
不過呢個價錢真的唔好要求太高了吧!!!
2009-09-25
  • 涼粉
2009-05-04 104 瀏覽
價錢合理..而且自助形式,款式又多...除了有生的材料,又有熟的小食..例如烤鴨,雙皮奶,雪糕,沙律等等..非常抵食..值得推介!
價錢合理..
而且自助形式,款式又多...
除了有生的材料,又有熟的小食..
例如烤鴨,雙皮奶,雪糕,沙律等等..
非常抵食..值得推介!
自助形式!正!想食咩就拎咩
2009-05-02
自助形式!正!想食咩就拎咩
  • 自助火鍋
(非會員)
2008-07-17 10 瀏覽
亂收費.現在做梗6送1.如果帶小朋友去請事先問定係收幾錢一位.如果係5個大人2个小朋友.就要留意送個位係大人o我上次帶我两個仔仔去一个8歲同3歲4個大人.佢哋就收6個大人價錢.就送3歲估個.當時我都覺得收錯錢.我就同收銀講你應該收5個大1個小朋友.但收銀答下次啦 之後我們都覺得全旺收費係亂來.我們曾经是熟客.我本人也介紹很多朋友去食.但經過這次事件之後,全旺給我印象就好差啦.雖然是幾拾元但食得不高兴.第二天打去給经理.经理話下次來補返.我就話你應該訓練你的伙記.6送1己一段時間了.冇理由下下耍客人講.但改善係應該.我可能唔好采己是第二次了.所以我同朋友應該唔会再去,
(非會員)
2007-06-10 36 瀏覽
其實如果住附近,晚飯確可一試首先人不多,不怕等位另外有一個特點,每隔一陣就會叫咪話有特別野食,例如片皮鴨,雙皮奶,蝦.....等等21:30 後價錢平了但一樣源源不絕總之食得飽,呢個價錢可以話抵
其實如果住附近,晚飯確可一試

首先人不多,不怕等位
另外有一個特點,每隔一陣就會叫咪話有
特別野食,例如片皮鴨,雙皮奶,蝦.....等等
21:30 後價錢平了但一樣源源不絕
總之食得飽,呢個價錢可以話抵