餐廳: 元気寿司
資訊:

2024-02-22 23 瀏覽
我同個仔都係超級飯桶。醒你地個隱藏menu每次去元氣壽司都同個仔一人啪一兜壽司飯!真係好好味,飯粒分明,好似雲朵咁輕柔但又有種煙韌既口感,日本米真係無得頂,加上調味得剛剛好既壽司醋,我空口食兩碗easy job!炙燒蝦又係必食,熟蝦同輕輕燒過既mayonnaise加上黑胡椒粒,簡單的美味。赤海蝦比甜蝦更好食,係爽口的質感,唔似甜蝦一咬成pat漿。之前佢有加過其他醬喺面,不過始終係牛油赤海蝦世一!午市套餐既刺身飯就一般,不過比起散叫平好多,略嫌三文魚腩太腥,玉子燒太乾,因為d飯先叫唔知食乜嗰時多數都會食元氣下午茶時段真係好抵!
我同個仔都係超級飯桶。

醒你地個隱藏menu

唔知食乜嗰時多數都會食元氣
下午茶時段真係好抵!
壽司飯
黑椒炙燒海蝦
炙燒赤海蝦  三文魚腩
午市套餐的刺身飯
壽司飯
黑椒炙燒海蝦
炙燒赤海蝦  三文魚腩
2023-02-14 266 瀏覽
朋友話春節開運要食鮑魚(包你年年有餘)🤭🤭,俾佢講到我心思思……本身都係鮑魚控 😂😂 咁啱經過樂富店,又俾我睇到元氣今日做緊半價帆立貝😍+富貴鮑魚雙味🤩即時有種幸福double up嘅感覺🥳🥳! 門口職員好有禮貌,主動問客人有否需要紙袋放口罩,雖然只係隨便一問,已反應到服務態度👍👍其實食咁多次元氣都冇寫過食評,因為都係醫肚為主(冇興致寫) 🤣🤣但今次嘅富貴鮑魚雙味都算特別,有兩種煮法,一件以日本醬油、清酒🍶及味醂慢煮,味道較清,另一件用甜醬油調味,兩種風味各具特色! 口感都吾錯,彈牙,易咬有𡁻口😋😋
口感都吾錯,彈牙,易咬有𡁻口😋😋
2022-12-30 165 瀏覽
今日經開樂富想去食壽司郎,但撞正中午時間太多人, 所以轉戰去食元氣。當日平日中午時間, 即時可以入座,餐廳裹面有7-8成滿客人。 我地叫左午市套餐,有沙律、烏冬、有壽司、有蒸蛋、有汽水,都幾豐富,好飽肚。
2022-08-05 255 瀏覽
最近常常提到寿司讓在下好想吃啊本日半day off窮人沒大志 吃不起oma 便來平民寿司店好好享用跟家裡比較近一點的在下選了樂富的元氣寿司也多年沒來這裡了過十年了吧?之前還是吉之島的時候現在眼見已是個高級商場區那村屋的記憶形象大大打破了更讓在下有點小迷路兜兜轉轉地到了附近剛好碰上一家人正在找同一目的地在下便偷偷跟著省著點時間 順利到步😆被帶進店後第一反應就是“沒迴轉”一秒後被發現沒迴轉好久了 😅看來在下是真的超多年沒有到平民餐廳光顧這些年裡 好讓在下學習 習慣..座下後先給自己倒杯熱茶細水長流嗎..體會到要喝一杯熱茶都不簡單..然後再打開QR下單上菜速度也很快點了不久小火車便來到眼前凱撒海老玉子堡 $16這 要一口嗎好的 於是便一口放進咀裡好好吃啊本來就愛吃蛋的在下加上蝦的口感和凱撒醬汁的味道要一口過才會均勻赤貝 $19白鳥貝 $14有點韌 咬得咀巴累累的吃到這裡才發現原來要自己加wasabi 的 😅池魚 $12一件大大件應該說細細件的原隻池魚看到的一刻是眼前一亮的這也是本身在下喜歡的魚吧炙燒黑松露帆立貝 $18白蝦牛油果 $17在下不喜歡連尾的蝦吃起來不方便而且怎麼會感覺牛油果和白蝦
最近常常提到寿司
兜兜轉轉地到了附近
剛好碰上一家人正在找同一目的地
在下便偷偷跟著
省著點時間 順利到步😆

被帶進店後第一反應就是“沒迴轉”
一秒後被發現
沒迴轉好久了 😅
看來在下是真的超多年沒有到平民餐廳光顧
這些年裡 好讓在下學習 習慣..
座下後先給自己倒杯熱茶
細水長流嗎..
體會到要喝一杯熱茶都不簡單..
然後再打開QR下單

好快就到了
在下想先吃完主食
於是便把它放著
芝士味陣陣漂來
當一口咬下時..
超冰的😑
不過其實味道很好啊

炙燒沙甸魚 $14
餐牌裡溫馨提示“小心魚骨”
炙燒珍寶皇帝蟹柳 $12
這會是真蟹肉嗎?
超級便宜的
讓在下忍不住要再點一分

味噌湯 $12
今日不要烏冬
只喝碗熱埈的味噌湯暖著胃好了

在乐富转悠时看到元气寿司,毫不犹豫进去,当时店里人有点多,所幸位置足够坐到吧台位,点了新出品的,看着不错的寿司,和之前就觉得不错的几样寿司,炙烤类寿司一如既往的赞,几样新品中,只感觉甜虾三文鱼籽勉强,六份对女生来说吃饱完全没问题,最后加上服务费110hkd。
2021-11-09
2021-11-08 150 瀏覽
下班回家後老婆寶寶懶得煮製晚餐了,我們便攜同外父外母一起到住家附近的元氣壽司吃頓晚膳。店內是使用 QR Code 自助形式下單的,因而整個過程是更方便快捷。脆蒜長鯺吞拿魚壽司長鯺吞拿魚以厚切方式切割,其鮮味的肉質再加上壽司醋飯、甜酸的蛋黃醬汁、爽脆的脆蒜、清新的蔥花作點綴,令味道顯得層次豐富,鮮香軟腍。赤海蝦壽司赤海蝦色澤潔白剔透,師傅將其原隻放置於壽司飯上,食用時再一同沾點上醬油和芥末調味提鮮,口感是扎實爽脆,鮮甜彈牙。筋子壽司筋子即是沒有去除薄膜的三文魚籽,其外觀橙紅且晶瑩圓潤,是屬於顆顆相連的狀態,配搭上醋飯食用,口感是濃郁鮮味,爽脆鹹香,回甘持久。帆立貝配日向夏柑橘汁壽司外表肉厚濕潤的帆立貝配以壽司飯、紫洋蔥、夏柑橘汁調味點綴,入口鮮爽帶甜,肥美彈牙,滑嫩清新,是款甚為開胃的壽司。蟹肉蟹膏軍艦師傅把壽司飯加入紫菜並將其圍裹著,再添加入豐富量多的蟹肉、蟹膏、蟹籽作為配料,食用時口感既是爽脆鹹鮮,亦有甘香清甜。海膽軍艦將紫菜包裹好醋飯後,再配搭上薄片青瓜、海膽,入口味道鮮甜回甘,爽脆清新,入口即化。明太子雞翼特意使用鐵盤和鐵網盛載雞翼才奉上桌,令賣相顯得格外美觀特別。雞翼外層皮脆香
脆蒜長鯺吞拿魚壽司
赤海蝦壽司
筋子壽司
帆立貝配日向夏柑橘汁壽司
蟹肉蟹膏軍艦
海膽軍艦
明太子雞翼
特意使用鐵盤和鐵網盛載雞翼才奉上桌,令賣相顯得格外美觀特別。雞翼外層皮脆香口,而內層肉質則鮮嫩多汁,再釀入經醃製的鹹香微辣明太子魚卵,讓整體味道是更為昇華。
厚燒玉子
厚燒玉子是日本具代表性的食物之一,製作時先將一層層蛋皮對疊,再經過廚師的燒製以完成步驟,將其呈上枱時已可聞到濃郁撲鼻的蛋香味道,而入口是軟腍鮮香,甜而不膩。
 蜆麵豉湯
暖和的麵豉湯配上蜆肉、蔥花粒作為配料,飲用時鹹香濃郁,鮮味十足,而蜆肉則是鮮甜彈牙,兩者的配搭既是鮮美可口亦甚是暖胃解膩。
三文魚籽軍艦
一碟兩件的鮮艷橙紅色軍艦外觀很是出眾。師傅用上大量晶瑩剔透的三文魚籽,再加入爽脆紫菜、微酸醋飯製成,食用時三文魚籽汁液滲透於口腔之中,整體鹹甜交織,脆嫩黏稠,滿足無比。
炙燒蟹味噌白蝦壽司
白蝦經過大廚微微炙燒至金黃色澤後,再加入蟹膏和壽司飯做配搭,食用時爽彈鹹鮮,清甜鮮嫩,而蟹膏味道甘香四溢,濃郁即化,整體很是滋味。
炸軟殼蟹
炸製完畢的軟殼蟹同樣以鐵器皿碟子盛載。其金黃酥脆的肉質入口爽酥香濃,肉嫩甘香,且毫不膩滯,如用作佐酒品嚐則風味更是出眾惹味。
玉米濃湯炸蝦卷
此款蝦卷是角落生物系列的。使用上原隻風味炸蝦和玉米作內餡,並以紫菜及壽司飯緊緊包裹著而成,而其特色是紫菜上印製有角落生物的卡通,外觀是甚能吸引小朋友注目。入口炸蝦緊致脆身,玉米則香甜濕潤,數款食材的配搭是很為相配可口。

總結而言,餐廳裝潢以木系為主元素,環境則感覺簡樸整潔。而食材份量充足大件,味道亦鮮美非常,是所性價比較高的壽司店。
2021-08-29 153 瀏覽
晚上收工就同屋企人約左去食壽司,呢間壽司店都係我地平時既選擇之一。豪爽的時候會點一份刺身拼盤,個刺身拼盤好match我滴屋企人口味,三款刺身,各有所愛,又唔使爭食。 今日鋪頭新推出個五知咩蝦既壽司(特價推介之類的),點左來試下,只蝦竟然好新鮮,鮮甜又多肉。其他都會食的仲有蟹棒壽司,10蚊一件,五貴之餘又大件。帶子壽司就不過不失,個蟹肉蟹膏壽司係屋企人必點,我試左一件,一齊入口唔算腥,係OK既。
2021-03-17 253 瀏覽
D字頭外賣App最近做「大折日」,每天有兩家食肆半價。上星期全民瘋搶 7-11 (又真的划算,連買電芯都半價),今個星期的焦點應該是星期一、二的元氣壽司半價。因為半價,晚餐訂單差不多60分鐘才送達。訂了兩盒共70多件壽司(折後$350)、一盒刺身拼盤(折後$98)、兩件蛋糕(折後$11和$12.5)和一個手卷(折後$14.5)。全單折實價差不多$500了。元氣的外賣包裝值得一讚:保冷袋之外有封條,是機場安檢那種封條(就是一撕掉便會撕裂,沒法重貼的那種)。感覺對食物質量比較有保障,吃得安心!餐具、醬油非常充裕,雖然未必環保,但總勝過不夠用啊!食物質素大抵和堂食沒兩樣,當然,軍艦壽司的紫菜沒法保持脆口了、灸燒壽司也沒有即燒的微溫⋯⋯
D字頭外賣App最近做「大折日」,每天有兩家食肆半價。

餐具、醬油非常充裕,雖然未必環保,但總勝過不夠用啊!

外賣送餐
2020-06-16 451 瀏覽
今天家住廣播道的閨蜜又帶我到樂富廣場,想起許久沒有吃日本菜了,所以我便選擇到元氣簡單進食用膳。以往元氣壽司是以 iPad 下單點菜的,現在已改用電話掃描 QR code 下單,並且用路軌傳遞食物,科技的進步就是更方便顧客呢!日式海鮮蒸蛋海鮮蒸蛋上桌熱騰騰的,入口滑溜香嫩,蛋味濃郁,配料方面分別加入冬菇、蟹棒、帆立貝,入口嚼勁十足,而且使蒸蛋口感味道更豐富。三文魚刺身三文魚色澤偏紅,新鮮肥美,口感細嫩鮮美,滑潤無渣,味道綿軟清甜,鮮味濃郁,而且魚油充滿口腔。燒鰻魚鰻魚燒製至色澤深啡,外形肥美,口感外脆內軟,鮮嫩緊緻,配上蒲燒醬汁,味道香甜可口,而且可去除魚腥味,於表面加上白芝麻使味道更香口惹味。帆立貝壽司帆立貝厚實肥美,肉質新鮮,柔軟彈牙,味道鮮爽甘甜,滑嫩鮮美,配上大顆飽滿,煙韌彈牙的醋飯,味道豐富相配。炙燒黑椒熟蝦壽司熟蝦燒製時間控制恰好,味道鮮甜爽口,香濃彈牙,於表面灑上的黑椒粉,味道濃郁,令熟蝦多一股獨特的辛香。燒蠔生蠔厚身肥美,燒製時間拿捏恰到好處,入口新鮮,蠔味濃郁,味道鮮甜嫩滑,表面加上芝士一同燒製,入口更香脆濃郁,惹味十足。麵豉湯麵豉湯用昆布、味噌、豆腐、柴魚片、蔥花製成
日式海鮮蒸蛋
三文魚刺身
燒鰻魚
帆立貝壽司
炙燒黑椒熟蝦壽司
燒蠔
麵豉湯
麵豉湯用昆布、味噌、豆腐、柴魚片、蔥花製成,口感細緻順口,味噌味道濃郁,鹹度適中。而且麵豉湯含蛋白質、維他命 E 等,有助預防高血壓、癌症的功效呢。

整體而言,環境簡約舒適,乾淨衛生,價格經濟合理,食材製作時間恰好,出餐快捷方便,是與朋友吃壽司的好選擇。
2019-12-05 331 瀏覽
元氣壽司價格親民,分店又多,想吃便宜又口味不錯的壽司時,都會吃元氣壽司🍣元氣壽司有很多不同的壽司,有期間限定的,有炙燒的,有軍艦,有熟的;有刺身,也有小吃、麵條、甜品跟水洒。我們點了不同的壽司跟兩碗拉麵,壽司🍣全部不錯,也新鮮;拉麵分量少,味道一般。
帆立貝、脆蒜長鰭吞拿魚、鯖魚沙律軍艦、照燒三文魚薄切
柚子醬油吞拿、青森蒜香槍魷魚
赤魚蝦
2019-09-27 259 瀏覽
同男朋友食Lunch唔想食太飽又想坐得舒服啲,元氣係非常好嘅選擇利用高速線火車代替人手傳遞,落單冇幾耐就有一碟碟壽司逐一送到眼前食壽司唔夠飽仲有烏冬,飯可以選擇壽司新鮮之餘選擇多,眼見都好衛生本人最愛波士頓卷,內有大舊芝士最啱芝士控仲有就三色海鮮卷,內有三文魚子,帶子同甜蝦,口感豐富又啱想一次過食晒三樣嘅人
同男朋友食Lunch唔想食太飽又想坐得舒服啲,
元氣係非常好嘅選擇

利用高速線火車代替人手傳遞,
落單冇幾耐就有一碟碟壽司逐一送到眼前

壽司唔夠飽仲有烏冬,飯可以選擇
壽司新鮮之餘選擇多,眼見都好衛生

本人最愛波士頓卷,內有大舊芝士最啱芝士控

2019-07-23 284 瀏覽
最近心情好沉重🙁返工又好有holiday mood🏖要食好野等自己正面啲同獎勵自己工作既辛苦🕺🏻今次食元氣 又幾有驚喜🧚🏻‍♂️筋子 帆立貝 海老係小編最愛鮮甜大隻🤤🤤🤤 食十件都得🤭食完壽司最後都係會食返杯海鮮茶碗蒸🍥滑滑溜溜既蒸蛋 非常滿足👼🏻
最近心情好沉重🙁
鮮甜大隻🤤🤤🤤 食十件都得🤭
食完壽司最後都係會食返杯海鮮茶碗蒸🍥
滑滑溜溜既蒸蛋 非常滿足👼🏻
2019-07-21 160 瀏覽
一個人的午餐+下午茶茶碗蒸必食,比起其他連鎖壽司店滑~底下有站帶子見係新野新下,還好唔算有咩驚喜都係新野,蟹肉都幾多,配牛油果幾清新三款新品中呢個最得,好鮮甜,大片過榮螺灸燒通常我都係點蝦,帶子,左口魚,不過呢排唔見左右魚既蹤影,硬是覺得燒過好味d北寄貝沙律爽口食極都唔厭甜蝦都係必點燒牛夠大片~超過一件就有d膩蟹膏味濃,有d搶左甜蝦既味今次海膽麻麻地,平時都係先點一件,甜先再甜多件今次個賣相麻麻地,但味道係無問題,鰻魚+忌廉芝士真係好鬼夾埋單當然要扣積分
一個人的午餐+下午茶

茶碗蒸必食,比起其他連鎖壽司店滑~底下有站帶子

見係新野新下,還好唔算有咩驚喜

都係新野,蟹肉都幾多,配牛油果幾清新

三款新品中呢個最得,好鮮甜,大片過榮螺

北寄貝沙律爽口
食極都唔厭

甜蝦都係必點

燒牛夠大片~超過一件就有d膩

蟹膏味濃,有d搶左甜蝦既味

今次海膽麻麻地,平時都係先點一件,甜先再甜多件

今次個賣相麻麻地,但味道係無問題,鰻魚+忌廉芝士真係好鬼夾

埋單當然要扣積分
2019-07-20
2019-07-15 94 瀏覽
每次晚餐食元氣都大排長龍我,不過每次都食到好滿足。自從有左高速線㩒禁制送餐送到位,我就成日都黎食啦。每次黎食,除左會食下d期間限定,仲會試新野。吞拿魚都幾好食。我都幾推薦牛肉飯咁,夠多肉汁先好食。樂富呢間好食,之前試過深水埗分店,汁又少,洋蔥又少,難食過吉野家。其次係元氣特飲,一定要試!芒果梳打配雪球真係幾夾!不過元氣總有d伏野,就係丼飯。唔係特別靚,又唔係份量多,叫壽司好過啦。另外炸薯條、日式炸芝士年糕都只屬一般,有d漏~

2019-05-14 148 瀏覽
媽媽我一向都好喜歡食元氣壽司🍣趁着母親節,同老公阿仔食番餐😋屋企樓下間元氣係「高速線」,唔洗排好耐就有位,阿仔第一次食飯超興奮😂 因爲有火車送野食!..勁問野食幾時來?點解火車🚄仲未送食物來?😂😂😂..我地叫左#珍寶赤海蝦迷你飯 #辛辣芝味海鮮卷 #汁燒特大沙甸魚 #炙燒龍蝦芝士醬白蝦 #再加幾個必食壽司🍣 和 #一個拉麵🍜 食得滿足😋😋😋#元氣壽司 #時時有新產品 #食飯時間都係等左一陣 #有火車表演睇 #親子 #高速線
媽媽我一向都好喜歡食元氣壽司🍣
趁着母親節,同老公阿仔食番餐😋
因爲有火車送野食!
勁問野食幾時來?
點解火車🚄仲未送食物來?😂😂😂
我地叫左