呢個世界上如果有賣相同味道兼得既小食,咁元朗B仔涼粉絕對榜上有名!今次順道嚟到元朗,真係唔可以錯過呢個街知巷聞既B仔涼粉。🍜 唔講唔知,呢度嘅涼粉賣相精艷得黎味道又真係咁好,仲要係當地人都讚口不絕!第一啖咬落去,個涼粉Q彈得滑唔溜手,有種特別既爽口感,冇話事梗係要掂咗!至於另一招牌 — 雞翼尖,嗚呼唔係講笑,食落去辣辣地,但係数得著既辣,唔係攪到你辣到飲三大杯水嗰種。雞翼尖勁香蒜味,食完隻口久久都唔肯放過個味,重點係啖啖肉,皮脆肉嫩又兜着辣 sauce,超正!😋同埋部份人可能會怕辣,但放心,絲打旁邊有珍珠奶茶等飲品選擇,一邊嗌凍飲一邊食辣味,夾硬生硬!最後,又或者試吓佢哋嘅涼粉再加生果,真係清新消暑好選擇,啲生果新鮮多汁,同涼粉混埋好有層次感。🍓🥭總括嚟講,元朗B仔涼粉同雞翼尖絕對係打卡好物,食一次就記得一世。唔使特登到天南地北搵咁行,元朗就食到正宗港式小食風味啦!下次有機會,記得帶埋朋友仔一齊嚟,分享下美食旅程!👍

2020-11-05 2727 瀏覽
佳記甜品最出名就係雞翼尖同涼粉 雞翼尖個人覺得好辣 但係辣得來你又好想繼續食落去 所以呢個時候就要食返啲涼粉中和下呢個涼粉有好多新鮮水果 涼粉係偏爽口 水果唔會好酸 所以即使涼粉冇咩味 配埋一齊食都會覺得啱啱好
佳記甜品最出名就係雞翼尖同涼粉

2020-01-31 1774 瀏覽
B仔涼粉既雞翼尖同涼粉咁出名,相信大家都食過好多次啦!今次突登試下佢個芒果西米撈。一拎上來就見滿滿既芒果沙冰舖係面,再翻開就發現入面好多大大舊既芒果,加埋西米!正!
2019-10-16 1296 瀏覽
以前真係好中意食B仔入元朗必做嘅事就係食B仔但大鋪真係太多人啦如果夜晚去真係好難有位 又新街依間新開都夠大就冇咁多人 但都係要等 始終邊間都係 加上因為雞翼尖係吾會食厭所以成日都想食 糖水就因為自己係芒果控 食開芒果西米芒果黑糯米芒果撈都係好正 而且B仔啲芒果真係好多 吾少 一定係食到滿足!咁小食魚蛋燒賣腸粉都好味既 但雞翼尖永遠都最受歡迎啦 但係呢 最近去食 無咁辣 要辣先好食 吾知係依間既問題 定全部已經轉左冇咁辣 辣先係精粹先好味
以前真係好中意食B仔
入元朗必做嘅事就係食B仔
$40 (宵夜)
  • 芒果西米撈
  • 芒果西米露
2019-09-19 1109 瀏覽
一大班人黎到元朗緊係去B仔啦😉不過永都都係咁多人🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️不過好快就有位啦叫左個西瓜涼粉,涼粉係B仔最出名既港式甜品,西瓜好甜,再加上QQ既涼粉上面,加上淡奶,夏天消暑必備👍🏼👍🏼👍🏼再叫左個芒果西米撈,大大碗,滿滿即沙冰,入面全部都係芒果肉同西米,茫果仲好甜🤤最後緊係要叫個榴連班戟作結尾啦🤗真材實料,用左好多幾乎全滿既榴連肉去整,唔會好似其他咁cream多過肉,榴連愛好者表示好滿足🤭

2019-08-08
$40 (宵夜)
  • 榴槤班戟
2019-02-18 1491 瀏覽
B仔涼粉有好多甜品揀,但係個人認為最正嘅都係佢嘅蒜蓉香辣雞翼尖。一碟大約有幾十隻雞翼尖,對於平時唔係好食得辣嘅我黎講真係夠哂過癮,一開始食就停唔到口,次次食到一半都一定要嗌杯凍果汁黎解辣,但係真係每次黎B仔食都必嗌雞尖!佢嘅奇異果汁每次飲都覺得超級酸同埋好多籽,感覺好似食咗幾個新鮮奇異果入口咁,咁就算食多幾隻雞翼尖都唔會覺得唔健康啦。

1K
2019-02-14 1571 瀏覽
都唔知食左幾多次,但食到依家都仲未厭每次嚟都好似打仗咁,好多人,好混亂一堆人搵緊位,一堆人等緊外賣,啲姐姐不時就會大嗌自己入去搵位坐見到有位就即刻坐低啦餐牌咁多年都無變過,超多款式不過我食嚟食去都係食嗰幾樣嗌左2樣小食腸粉好多醬,條條都充滿晒醬雞翼尖依個次次嚟都一定會嗌辣辣地,好過癮一過食雞翼尖又要一路食返啲凍嘢解下辣芒果西米露我就鐘意芒果西米撈多啲我既芒果河粉下面係芒汁底,撈埋啲河粉食,夠凍夠甜,好好味啲芒果肉都好甜每次嚟一係嗌依個,一係就嗌芒果西米撈兩樣都係食左好多次,但都未食厭既甜品
都唔知食左幾多次,但食到依家都仲未厭
每次嚟都好似打仗咁,好多人,好混亂
見到有位就即刻坐低啦

餐牌咁多年都無變過,超多款式
不過我食嚟食去都係食嗰幾樣

嗌左2樣小食

腸粉
好多醬,條條都充滿晒醬

蒜茸香辣雞翼尖

芒果西米露
我就鐘意芒果西米撈多啲

芒果河粉
我既芒果河粉
下面係芒汁底,撈埋啲河粉食,夠凍夠甜,好好味
啲芒果肉都好甜
每次嚟一係嗌依個,一係就嗌芒果西米撈
兩樣都係食左好多次,但都未食厭既甜品
宵夜
蒜茸香辣雞翼尖
芒果河粉
2019-02-08 699 瀏覽
其實我都重來唔叫b仔叫佳記,我都唔知點解叫佳記,可佢個v中b仔涼粉出名瓜,但我最愛係佢既榴槤pancake,次次去必食,如果太晏去都食唔到,佢係我係坊間食過榴槤 pancake最足料最夠份量
2019-02-07 586 瀏覽
每次去元朗都一定要去食佳記甜品可能佢最出名係B仔涼粉 又或者係B仔船但係我哋全家人最鍾意都係超辣雞翼尖真係食完一隻之後就不能自拔不停咁樣好想食好想食啱啱食完晚飯之後就去咗食B仔涼粉好多生果 有香蕉菠蘿龍眼大樹菠蘿奇異果美中不足就係冇芒果啦 食飽之後食啲生果消消滯真係好好我哋叫咗兩份雞翼尖 話咁快10分鐘就冇晒最後仲要打包兩份添其實當晚啲客人都唔算好多但係啲姐姐都好似好忙咁 冇咩禮貌落咗杯奇異果汁 明明見住佢喺吧枱好耐都冇人黎拎 我問一句 個姐姐就是但行過就算我諗下次都係直接叫外賣好啲啦
每次去元朗都一定要去食佳記甜品

落咗杯奇異果汁 明明見住佢喺吧枱

好耐都冇人黎拎 我問一句 個姐姐就是但行過就算
我諗下次都係直接叫外賣好啲啦

2019-02-06 709 瀏覽
晚餐時間唔肚餓,但又驚一陣會肚餓,見到佳記人山人海,久仰大名,蜜桃小丸子便去試試。見到好多食客都叫咗雞翼尖來吃,應該是頗有名的,但是日想吃得清一點,便叫了B仔涼粉來吃。唔怪得知要成$86,個涼粉一到便十分壓場!成座山般,可以供5至6人食!水果有蜜瓜、大樹菠蘿、奇異果、西瓜、香蕉等,底下有涼粉,還附上花奶供食客撈。水果可能浸過糖水,所以都是甜甜的,伴埋涼粉一起吃,涼透心又解渴,相信還可以下下火呢哈哈。

2019-01-29 340 瀏覽
在元朗食完晚餐,當然要食埋糖水,為今晚劃上一個完美嘅句號。去元朗,必食的一定是B仔涼粉,現場人數眾位,自己搵到位就坐啦!全場搭枱,另外不要旨意侍應姐姐對你笑,得閒同你落單已經好好了,當然甜品糖水有一定水準,這是實話實說。聽講食環署告佢無牌,不過有理冇理,既然佢有開,冇理由唔繼續幫襯。
放假走左入去元朗行山,之後就去左附近食飯,食完飯緊係要試下元朗最出名既b仔啦,但因為太夜去到既關係,唔想食辣野咁刺激,就冇嗌到佢最出名既雞翼尖,但其他野一樣咁高質,特別係佢個腸粉,又滑又嫩,加埋佢個醬簡直係一流。
2018-12-22
2019-01-21 287 瀏覽
我同朋友兩個人叫咗一碟雞翼尖同一碗糖水,份量都算多,兩個人都食得好飽。雞翼尖整得好入味,好好食。糖水都好足料,生果好甜。但係佢地d服務態度就真係一般,一坐低就趕住落單,冇時間比我地諗下食咩好。
2019-01-11
下午茶
2019-01-18 305 瀏覽
🐔蒜茸香辣雞翼尖($18)前排黎食覺得過辣差左🙈今次進步返辣度岩岩好🔥雞翼尖煮得好淋勁入味👍🏻吮得好過癮🤤•🍢魚蛋($10/8粒)係我最愛既陳皮魚蛋👄咖哩味都幾辣但好香,比原味好食😋口感彈牙煙韌~•🥤蜜瓜汁($26)勁fresh又甜,唔多渣,大大杯,一邊食辣一邊飲好解辣好爽呀!🥳•🐷豬皮($18)煮得好入味,一d都唔淋好爽口,份量超多,正呀😆•🍢魚蛋($10/8粒)係我最愛既陳皮魚蛋👄原味唔夠惹味😋口感彈牙煙韌~————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️💫食物外觀:⭐️⭐️⭐️💫味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️💫回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️————————————
🐔蒜茸香辣雞翼尖($18)

🍢魚蛋($10/8粒)[咖哩味]

🥤蜜瓜汁($26)

🐷豬皮($18)[原味]
煮得好入味,一d都唔淋好爽口,份量超多,正呀😆

🍢魚蛋($10/8粒)[原味]
係我最愛既陳皮魚蛋👄原味唔夠惹味😋口感彈牙煙韌~
————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️💫
食物外觀:⭐️⭐️⭐️💫
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️💫
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
————————————
2019-01-15 336 瀏覽
係元朗有咩必做?! 見到雜誌推介為一定要去 食b仔涼粉,一 見到個餐牌......嘩嘩!!😱😱😱😱😱一個涼粉都要80蚊,果然受到廣告熱潮帶動下係唔同啲嘅 。我哋叫咗個芒果撈算啦 🤣🤣呢個好爽口,上面有芒果同西米沙冰混合埋一齊! 芒果唔酸而且都大份,盛惠35蚊! 可惜嘅係,侍應嘅服務態度真係麻麻! 當落咗單 一分鐘嘅時候,想改單,佢淨係話:落咗啦,冇得改! 行過嚟我哋旁邊都廢事。。。。。食完即走, 呢啲果然係光速餐廳
係元朗有咩必做?!

一個涼粉都要80蚊,果然受到廣告熱潮帶動下係唔同啲嘅 。

我哋叫咗個芒果撈算啦 🤣🤣

當落咗單 一分鐘嘅時候,想改單,佢淨係話:落咗啦,冇得改!
行過嚟我哋旁邊都廢事。。。。。
食完即走, 呢啲果然係光速餐廳