2021-09-19 134 瀏覽
泰國菜小店 ,幾正宗,只係上菜比較慢,慢工出細貨海南雞飯,原隻雞脾位比我,好正呀!油飯係黃薑飯好香! 雞脾位都浸到好滑嫩 自然就係啖啖肉食得好過引喇!雞皮仲有層果凍脂肪架!好香好滑~配埋辣醬食味道更濃更香!即燒豬頸肉配酸辣汁 即燒所以真係等15分鐘先有得食~但係燒出黎真係特別香口惹味! 豬肉岩岩好熟,仍有DD粉紅色~厚切豬頸肉 肉質嫩帶點爽口感~蔬菜春卷,炸到好脆口,中間係菜絲黎既 味道唔太濃幾好食飲品係泰式奶茶 幾香滑!Tan Kwai Tsuen, Hung Shui Kiu, Yuen Long消費$200
泰國菜小店 ,幾正宗,只係上菜比較慢,慢工出細貨
海南雞飯,原隻雞脾位比我,好正呀!
雞皮仲有層果凍脂肪架!好香好滑~配埋辣醬食味道更濃更香!
即燒豬頸肉配酸辣汁 即燒所以真係等15分鐘先有得食~
厚切豬頸肉 肉質嫩帶點爽口感~
蔬菜春卷,炸到好脆口,中間係菜絲黎既 味道唔太濃幾好食
飲品係泰式奶茶 幾香滑!
消費$200
2019-05-04 1309 瀏覽
#亞來泰菜 #元朗仲有條串燒同鳳爪冇影4大3小食,全部HKD730冇乜多餘的裝修,多蚊味道OK,都見係泰國人煮價錢都可以,老公覺得😅😅😅呢個地段,呢個價錢,呢個環境,可以大碟少少真係入開去元朗先會去食九龍人都係去返九龍城食會更好個人推介冬蔭公湯,鳳爪,明爐魚🐟黃咖啡豬🐷個份量比出面大,抵食菠蘿🍍炒飯係用罐頭菠蘿,主要小朋友食,都好多配料,唔係飯炒飯薄餅一份有兩塊,剪開後,有8小塊,我女超愛食,係佢地自己搓,唔係現成貨,都有誠意😘個椰菜苗,好老,好韌,咬到個咀好攰😫,小朋友咬唔開,當日小朋友2至5歲其實我🏆最鍾意個鳳爪,佢隻爪又爽皮,個汁又做到先酸後辣,好刺激芝士蝦餅,正常大金邊粉,正常,多旦,不油
#亞來泰菜 #元朗

仲有條串燒同鳳爪冇影
4大3小食,全部HKD730
冇乜多餘的裝修,多蚊
味道OK,都見係泰國人煮
價錢都可以,老公覺得😅😅😅
呢個地段,呢個價錢,呢個環境,可以大碟少少
真係入開去元朗先會去食
九龍人都係去返九龍城食會更好
個人推介冬蔭公湯,鳳爪,明爐魚🐟

冬蔭公

黃咖啡豬🐷個份量比出面大,抵食

芝士蝦餅,正常

金邊粉,正常,多旦,不油
冬蔭公
2019-03-16 716 瀏覽
呢一間我都夠膽講係全元朗最好味嘅泰國菜,入邊所有侍應都是泰國人!我唔係幾食得辣,所有泰國菜食我都要求唔辣除咗冬陰公湯,最驚喜就是生菜包和咖喱炒蟹加吐司!完全勁啱我口味!而家我同朋友都周不時揸車去食,但大家留意番佢逢星期一休息!次次去食佢哋都會有甜品送😉我想講真係物超所值!我地4個人叫左:生菜包咖喱炒蟹加吐司🍞鹹魚炒飯半隻海南雞串燒x6冬蔭公湯800左右.. 每一樣我都覺得好好食食唔晒打包走,今晚宵夜再食😂

我想講真係物超所值!
我地4個人叫左:
生菜包
咖喱炒蟹加吐司🍞
鹹魚炒飯
半隻海南雞
串燒x6
冬蔭公湯

800左右.. 每一樣我都覺得好好食

食唔晒打包走,今晚宵夜再食😂
2019-02-26 555 瀏覽
呢日放假一行二人去咗元朗洪水橋搵地方食晏,記得好耐之前食過呢間《亞來泰菜》味道唔錯,今餐決定再去幫襯下。午餐都有好多選擇,全部都係$40,而飲品就另外加錢。香茅豬扒飯 ($40) - 好特別咁跟有一碗咖喱汁,問一問侍應,原來佢哋嘅香茅豬扒飯真係會跟一小碗咖喱嘅。😂😂😂咖喱入面有兩嚿薯仔同少量洋蔥,咖喱味道香甜。而香茅味就係醃肉時加咗入去醃豬扒,所以整碟豬扒飯,都唔會見到香茅,而係豬扒食落有淡淡嘅香茅味,豬扒口感乾身左少少,如果肉汁多D更好食。香葉炒飯 ($40) - 除咗金不換之外入邊仲有法邊豆粒,飯身炒得夠乾身、夠鑊氣,唔油膩又十分惹味。雖然冇咩配料,但係都相當好食。熱咖啡 ($10) - 本身已經加咗煉奶,所以唔使加糖都已經夠甜。味道濃郁,口感滑溜。凍咖啡 ($10) - 夠濃夠滑,都幾好飲。

午餐都有好多選擇,全部都係$40,而飲品就另外加錢。

凍咖啡 ($10) - 夠濃夠滑,都幾好飲。

2018-12-07 690 瀏覽
又到咗瘋狂食火鍋同 gathering 嘅季節,咁次無咁悶,唔係中式,唔係日式放題,係泰菜+火鍋~🔥冬陰功火鍋 vs 椰汁雞湯火鍋多人食,叫咗兩個鍋,一個辣一個唔辣,個鍋唔大,女士們都較喜歡泰式耶汁雞湯底。
兩個湯都好好飲,夠濃唔過咸,未開始已經一人飲左碗。每鍋跟一大碟火鍋配料,有菜有肉有海鮮,全部新鮮好味。最抵食係一路都係加湯,唔會變咗加水,越淥越好味~😍😍😍肥妹指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🧡花膠蟹肉海鮮煲🧡哩個海鮮煲好抵食,大大煲,真係夾到一舊舊大花膠,味唔係好濃,泰菜嚟講算淡,小朋友喜歡食。👍🏻👍🏻👍🏻肥妹指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀💚青芒沙律廣島蠔💚炸蠔開胃唔腥,連蝦片食脆扑扑,加埋少少青芒味,幾好。肥妹指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🐮鐵板青胡椒花膠牛肉🐮唔算辣,牛肉煮得剛好,有鑊氧又唔會話好鞋好老,唔錯。肥妹指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🦐辣椒膏炒蝦球🔥喜歡辣嘅可以試吓哩個,菜包住彈彈蝦球,辣辣哋,幾開胃惹味。肥妹指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀😍泰式菠蘿海鮮炒飯🍍哩個邪惡,因為好好味,睇相都見好足料,甜甜哋,連小朋友

🔥冬陰功火鍋 vs 椰汁雞湯火鍋
椰汁雞湯火

🧡花膠蟹肉海鮮煲🧡

💚青芒沙律廣島蠔💚

🐮鐵板青胡椒花膠牛肉🐮

🦐辣椒膏炒蝦球🔥
喜歡辣嘅可以試吓哩個,菜包住彈彈蝦球,辣辣哋,幾開胃惹味。
肥妹指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀

😍泰式菠蘿海鮮炒飯🍍
泰式菠蘿海鮮炒飯

哩個邪惡,因為好好味,睇相都見好足料,甜甜哋,連小朋友都會想添食,忍唔到口。肥妹指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀
冬陰功火鍋
椰汁雞湯火
泰式菠蘿海鮮炒飯
冬陰功火鍋
2018-11-14 367 瀏覽
網絡世界真係乜人都有寫個人食評都要比人講講真話打真感受都要小話我間間都差評😂 (我總共得兩篇文)好啦⋯等我介紹下好食既啦(大把好食過間韓食我無post姐,見係佢就post下啦)咖哩蟹好味,d包蘸個汁一流我覺得個係汁先係主角由於懶,無影其他菜式生蝦👍🏻 新鮮厚肉青木瓜沙律👍🏻 酸酸甜甜開胃椰青👍🏻好飲 又有得撩d椰肉食生菜包👌🏻 我鐘意肉碎有咬口,呢度比較淋薄餅👍🏻好香口好食 但略嫌細塊明爐魚👍🏻唔錯,細心有多碗湯比我加
網絡世界真係乜人都有

寫個人食評都要比人講

講真話打真感受都要小

話我間間都差評😂 (我總共得兩篇文)

咖哩蟹好味,d包蘸個汁一流
我覺得個係汁先係主角

由於懶,無影其他菜式

生蝦👍🏻 新鮮厚肉
青木瓜沙律👍🏻 酸酸甜甜開胃
椰青👍🏻好飲 又有得撩d椰肉食
生菜包👌🏻 我鐘意肉碎有咬口,呢度比較淋
薄餅👍🏻好香口好食 但略嫌細塊
明爐魚👍🏻唔錯,細心有多碗湯比我加

• 咖哩蟹
2018-09-09 380 瀏覽
見呢間野裝修好地道,又多人排隊就試下食啦,兩個人叫左個馬拉盞通菜、豬頸肉同咖喱麵包蟹。通菜係最基本嫁啦 但竟然冇乜味又唔香,跟住豬頸肉賣相又唔靚又唔俾汁,問佢先俾番汁,又係冇乜味,食幾舊都唔想食,兩碟都唔好食食唔哂,食泰國野都係鐘意香口味濃啫...果下已經好後悔,早知食番平時食開x珊園果間啦,呢個兩基本餸一定冇得輸先!跟住個主角係咖喱麵包蟹,睇落好大隻蟹,個汁係幾好味嘅,但就好稀 稀到似湯咁,麵包沾咖喱汁好索汁係唔錯嘅,但食蟹蓋時有d苦苦地,當時都冇為意,蟹肉有d痴殼。事後返到屋企半夜就肚痾肚痛痛左成晚,我就諗番起唔知係咪隻蟹有問題,個殼苦係唔夠熟?總之呢間我就black list, 以後唔會黎。

事後返到屋企半夜就肚痾肚痛
咖喱麵包蟹
2018-09-08
2018-04-25 725 瀏覽
經朋友介紹黎到洪天橋依間泰國野,舖面較小,但都唔洗等位就入得啦野食幾好味,香得黎唔會唔多油,非常推介木瓜沙律,烤魚同菠蘿炒飯個烤魚好大條,唔腥,唔太多骨,但因為烤既關係,我地條魚食左十分鐘,反一反佢既時候,竟然仲出緊煙呀再加埋佢既醬汁,係超級好食
再加埋佢既醬汁,係超級好食
2017-12-29 1068 瀏覽
如果我話九龍城最多泰菜, 相信大家都唔會反對,但不說不知, 洪水橋咁細個地方都有成七八間泰菜, 當然有些比較高質, 呢間“亞來泰國菜”都食左好多年,新界西的泰國菜,我只食兩間,一間係“泰馨”,另一間就係“亞來”。而偏偏呢兩間都已經位處於"洪水橋", 兩間都方便泊車的, 兩間的晚餐都做得非常出色, 下次有機會再介紹,對比起晚餐, 亞來的午餐就更加抵食,買左外賣返屋企試試,香葉肉碎炒飯+珍多冰,佢既香葉肉碎炒飯係的確炒得比其他泰餐廳好, 夠火喉, 味道亦佳, 足料另外一提, 店舖門口有放"蝦片"在賣的, 我當日都買左兩包蝦片, 蝦片又係好食之作,有胡椒味滲出來,就算九龍城都買唔到呢隻咁合個人口味,聽店家講,係每日新鮮製作的。
如果我話九龍城最多泰菜, 相信大家都唔會反對,

2017-10-21 876 瀏覽
剛好阿媽生日,想食泰國菜,細佬就提議一間放假好多人等位既泰國菜,位置係遠少少,在元朗洪水橋,但有車尚算方便。於是一行五人就揸車入去。平日去到都要等一張枱,假日就要預早等位,不過八人以上可留枱。一坐下,叫個生蝦,有十隻,大隻,好味。再來木瓜沙律,清新夠辣。泰式鳳爪,一上枱第一啖以為唔夠味,撈均後先發覺辣味回甘。炒個耶菜苗,好好食,好新鮮,夠鑊氣。大冬陰公湯,不過不失,正常水準。豬手就真係值得一試,入味,夠林,皮香,汁濃。海南雞一隻,有雞味,唔鞋。麵包黃咖哩牛肉,食完個包仲要叫個白飯,好惹味。胡椒泰式豬肉,一上枱我口水已流出來,真係好香。最後叫左芒果布丁同椰青糕,爽甜清新。成餐飯仲叫左三支星哈啤酒,埋單唔洗一千,去邊度搵。
生蝦
麵包黃咖哩牛肉
胡椒泰式豬肉
甜品
埋單一千唔洗
呢間泰菜我食咗好多年,通過一大群人,要去旁邊的隱秘密室才有大枱。今次2個人,張枱好迫。泰式生蝦刺身:正!蝦肉超爽,個汁很夾。泰式鳯爪:我連啲配菜都食晒牛咖哩牛肉:香辣適中。之前成日食青咖哩。原來紅咖哩更香肉碎粉絲湯:大家姐話太多肥肉,但我個人就是喜歡!

今次2個人,張枱好迫。

泰式生蝦刺身:正!
蝦肉超爽,個汁很夾。
泰式鳯爪:我連啲配菜都食晒
牛咖哩牛肉:香辣適中。之前成日食青咖哩。原來紅咖哩更香

肉碎粉絲湯:大家姐話太多肥肉,但我個人就是喜歡!
肉碎粉絲湯
薄餅
紅咖哩牛肉
2017-06-13
薄餅
紅咖哩牛肉
2017-01-21 1193 瀏覽
今日女朋友想食泰國野,專登入洪水橋有間穩世泰國餐廳食開好好食,點知去到佢冇開😔,咁就去附近另一間泰國餐廳,就係亞來泰菜,好差既體驗,食完個肚都齊齊唔舒服.叫左4樣野,全部都唔好食,生蝦,冬陰公湯,泰式豬肉炒椰菜苗,泰式炒蟶子仲有杯青檸梳打 $22,不知所謂,7up+一片極薄既青檸,勁多冰,一啖都飲哂 😡生蝦,個醬汁辣得黎好香蒜味,但係d蝦唔新鮮,冇嘜蝦味,雪到有d硬 🙁冬陰公湯,普通囉,不過裡面有兩隻蝦,d肉梅既 😑泰式豬肉炒椰菜苗,諗住都穩陣,真係估佢唔到,底下d菜黃黃地,又有d爛既,完全唔爽,d肉都唔要求佢脆口,不過都唔好un到好似擦子膠咁 😰泰式炒蟶子,頭一舊食到有沙已經嬲左,跟住舊舊都有沙,又有怪味,食左幾舊已經好比面好差,完!

泰式生蝦
冬陰公湯,普通囉,不過裡面有兩隻蝦,d肉梅既 😑
豬肉炒椰菜苗
豉椒炒聖子
好差,完!
2016-12-08 845 瀏覽
亞來泰菜基本上係我學生時代既飯堂, 因為佢既LUNCH SET實在係太抵食. 我同班朋友一星期一定有兩日會係度開餐. ;)) 依家大個咗, 有好多機會係出面食到唔同既泰國菜, 更加發現亞來真係好正. 係有比較之下, 我覺得亞來泰菜完全係可以同九龍城既泰國菜一較長短. 雖然我唔知道亞來係咪同出面一樣既餐廳都係家庭式作業, 但亞來比我既個感覺都係好舒服同好溫馨既一間小店. 今晚, 我們亦決定去亞來同細妹慶祝生日. 雖然今日只係星期二, 但都好爆場, 好彩我早早訂咗枱, 唔係就一定無位. 咁既然叫得生日飯, 我地係叫餸既時候都無手軟, 一於食盡佢. haha. 我地六個人總共叫咗八個餸. 而其中, 我最想推介既就係咖哩蟹包同金柚沙律.金柚沙律 – 材料都係用最基本的泰國金柚, 再配以燒蝦同少少炒香的碎花生組合而成. 但一個沙律好食與否, 其實最最重要既係個醬汁. 亞來以酸酸甜甜做成個醬汁既主調, 濃味同“杰”身既醬汁掛係所有食材上面, 成個口感係非常豐富同清新. 無得彈!!另外要介紹既就係咖哩蟹包, 首先呢個餸一上, 個個都即刻嘩一聲, 因為賣相真係好吸引好吸引, 先不要評論味道係咪好食,

金柚沙律
咖哩蟹
另外要介紹既就係咖哩蟹包, 首先呢個餸一上, 個個都即刻嘩一聲, 因為賣相真係好吸引好吸引, 先不要評論味道係咪好食,  賣相得已經拎咗一半分數. 隻蟹好新鮮好大隻, 肉質好鮮甜, 一啲都冇“霉”既感覺. 個汁不論係配麪包定白飯, 都係一流. 唯一美中不足既就係味道可以再辣少少, 可能我自己比較食得辣啦.

最後, 我地六個人都只係食咗$870, 竟然一千蚊都唔洗, 連埋隻蟹WOR, 真係抵到爆呀!!! 老闆娘臨尾仲送咗成SET甜品拚盤俾我地, 西米糕超香超軟糯, 齒頰留香.
2016-12-06
生日
金柚沙律
咖哩蟹
  • 咖哩蟹包
2016-11-27 552 瀏覽
沒有華麗的裝修,但滿滿的民族色彩。走到此舖,仿如到了泰國!一個人的晚餐,不能order太多食物。香港人食泰菜必點既食物⋯ 生蝦,就一定要試!生蝦夠冰凍,彈牙,加上生蒜片及辣椒,再配以特制既醬汁😍😍😍 正!👍🏻👍🏻👍🏻不過如果唔太食到辣,建議生蒜片配半塊,及唔好食粒辣椒!
沒有華麗的裝修,但滿滿的民族色彩。走到此舖,仿如到了泰國!
不過如果唔太食到辣,建議生蒜片配半塊,及唔好食粒辣椒!
生蝦刺身
生蝦刺身
今日有朋友黎搵賴生整野,整完野梗係一齊食個lunch啦,咁賴生就帶左佢去食間地道既泰國餐廳!佢係洪水橋一間小小既餐廳,係停車場附近既,咁佢舖頭ok既,裝修就一般啦,但勝在佢d枱係大長枱,如果成班fd一齊食都幾方便傾計!呢度lunch好抵嫁! $38有飯/炒麵類,$28有2餸湯麵,係包埋凍熱飲嫁, 而且係龍眼冰果d喎!超抵!今次lunch我地叫左1) 海南雞飯 $38 (5星)- 個油飯就咁食已經超好食,夠晒入味!- 雞夠滑,而且冇乜骨,配飯食又得,配個辣醬食仲更惹味- 飯就唔好溝辣醬啦,會鹹左dd2) 海南雞豬扒金邊粉加底 配 冬蔭功湯底 $28+3+5 (4.5星)- 加底真係好值,成碗滿滿的,岩晒男士們- 海南雞一樣夠滑,但被冬蔭功蓋過了- 豬扒炸過夠香,可惜係放湯淋左少少- 冬蔭功好足料,香葉椰汁蕃茄都好足,食得出煲左好耐,但個人覺得可以辣番少少,不過值得加嫁! 賴生連湯都飲埋!3) 芝士蝦餅 $68 (3.5星)- 都炸得彈牙既,但咬落去唔係實心既,有d空心- 芝心既,不過芝士可以多dd, 而家到喉唔到肺整體價錢合理! 可以再戰! 賴生會帶妳黎嫁,屈小姐#食到好西總會先想起妳
!

超抵!

今次lunch我地叫左

1) 海南雞飯 $38 (5星)

- 個油飯就咁食已經超好食,夠晒入味!
- 雞夠滑,而且冇乜骨,配飯食又得,配個辣醬食仲更惹味

- 飯就唔好溝辣醬啦,會鹹左dd

- 加底真係好值,成碗滿滿的,岩晒男士們
- 海南雞一樣夠滑,但被冬蔭功蓋過了
- 豬扒炸過夠香,可惜係放湯淋左少少
,不過值得加嫁! 賴生連湯都飲埋!

3) 芝士蝦餅 $68 (3.5星)

- 都炸得彈牙既,但咬落去唔係實心既,有d空心
- 芝心既,不過芝士可以多dd, 而家到喉唔到肺

整體價錢合理! 可以再戰! 賴生會帶妳黎嫁,屈小姐

#食到好西總會先想起妳

芝士蝦餅