餐廳: 農圃飯店
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-01 222 瀏覽
招呼要求高的長輩,必定來農圃飯店,傳統裝修,但非常端莊得體,服務周全。先來每人一客招牌糯米釀雞翼,已生炒的糯米釀雞翼,雞翼皮香脆嫩滑,吃完一隻已3分飽。之後來一個滋補蛇羹,調味非常出色,整個人渾身血氣運行。牛腩煲燉得非常腍,長輩都能夠輕易咬開,蘿蔔更是入味到不得了。脆皮雞皮脆肉嫩。蒜蓉蒸開邊蝦,蠻多的蒜蓉,不過蝦比較薄身。整體來說,前菜招牌糯米釀雞翼及滋補蛇羹,會是我再次到訪的主要原因,太過回味無窮了。其他食物都高質,但因為單價也高,所以性價比不算太抵。

之後來一個滋補蛇羹,調味非常出色,整個人渾身血氣運行。
脆皮雞皮脆肉嫩。
蒜蓉蒸開邊蝦,蠻多的蒜蓉,不過蝦比較薄身。

2023-06-24 2123 瀏覽
今日平日,一行三人去咗農圃飲茶食午餐。一嚟到就已經有兩個前菜,包括一碟青瓜同埋一碟炆牛腱。青瓜新鮮,味道正常。牛腱炆得好入味,筋肉之間林得來都仲保留住一啲咬口。點心有部分可以逐件嗌,不過最少兩件起。如果小人黎食啱晒。可以叫多啲款式。我哋嗌咗3件燒賣,3件蝦餃,一碟鮑汁雞腳(4隻),一碟煎鹹薄餐(6件),一籠奶黃馬拉糕(3件),一碗魚蓉魚湯米線,2件糯米煎釀雞翼,2件蘿蔔糕,2碗杏仁茶,一杯芒果涼粉。當中燒賣(有肉汁+蝦爽口),鮑汁雞腳(汁濃+雞腳重膠質大隻有咬口),魚蓉魚湯米線(湯好濃郁),蘿蔔糕(食到好多蘿蔔同臘味),糯米煎釀雞翼(皮脆)都好好味。埋單$78X. 得閒會再去幫襯。
今日平日,一行三人去咗農圃飲茶食午餐。

埋單$78X. 得閒會再去幫襯。

2023-05-28 1713 瀏覽
公司食飯要搵好少少嘅餐廳俾老細, 農圃真係絕對值得一試!環境舒適, 唔似一般酒樓咁嘈, 服務超好, 會定時幫手斟茶, 分菜,有專人服務我一枱。價錢中上,但質素絕對值得!呢間前菜超有驚喜, 有青瓜、涼拌苦瓜同紅燒牛肉😍3款都好好食。青瓜爽脆, 可以清新味蕾。苦瓜有苦瓜味,食苦瓜嘅人會明幾好食。 牛肉做前菜係第一次見, 唔辣, 肉質軟腍。隔離有碟瑤柱xo醬, 瑤柱勁多。 唔知茶位幾錢, 但呢個茶位比得化算😂店員推薦鎮店,糯米雞翼,好大隻, 我地開左2邊都夠分, 糯米好軟腍, 雞翼皮炸得好脆, 好好食。另外叫左2個商務套餐, 同單點左點心。豆腐冬菇豆卜上湯小棠菜咕嚕肉, 釀青椒雜菜煲,苦瓜蛋餅, 家鄉薄餅豆腐鯇魚湯, 每碗都有魚, 魚肉都但好好味, 當然唔好同一碟蒸魚去比較。最後一道菜有鯪魚滑米線,個湯同上一碗好似, 米線偏軟,都好足料。最後跟餐甜品有蛋散&糖水3選1, 我芒果涼粉,蛋白杏仁茶,麥米粥。芒果涼粉自己加奶, 涼粉口感係台灣仙草, 煙靭同無草藥味。蛋白杏仁茶超正🤤 唔會太甜,誠意滿滿。有人生日所以嗌左壽桃包,亦都散點馬拉糕, 馬拉糕放到最後同甜品一齊上, 當然全部都熱辣辣。 呢間

豆腐冬菇豆卜

上湯小棠菜

咕嚕肉, 釀青椒

雜菜煲,苦瓜蛋餅, 家鄉薄餅

有人生日所以嗌左壽桃包,亦都散點馬拉糕, 馬拉糕放到最後同甜品一齊上, 當然全部都熱辣辣。 呢間壽桃包係奶黃流沙一款, 超大隻包,一口咬唔曬就流到成手都係😅餡料好多。

2023-05-25
2023-02-07 1847 瀏覽
幾日前到農圃食午餐,叫咗2隻薑蔥炒蟹,上枱時有2隻大蟹蓋蓋在上面已經感覺好少蟹,蟹件又斬到好少件,已經很奇怪原來無咗四隻蟹鉗都未知,想不到這家老字號做這些欺騙的行為,大家去幫襯時要小心
2022-10-25 2446 瀏覽
星期五晚同朋友食飯,她很揀擇,揀地方食飯是很頭痛我,所以訂了這間她很喜愛的農圃飯店😏。每次必食的糯米雞翼是我們的頭盤,可惜喜愛的杏汁豬肺湯今天沒有預訂,點菜時已經售罄,好唔開心,我地話一定要預訂先。點了家常的咕嚕肉,肉質爽口,甜酸醬做得剛剛好,不是一般的死甜。另點了石鍋翠玉瓜豬豚肉,石鍋熱騰騰,最適合秋冬季節食用。加埋冬菇竹笙扒生菜,簡簡單單便是一餐。最後這裏的蛋白杏仁茶亦是必食的,甜度適中杏仁味香濃。大滿足😋😋
另點了石鍋翠玉瓜豬豚肉,石鍋熱騰騰,最適合秋冬季節食用。
加埋冬菇竹笙扒生菜,簡簡單單便是一餐。
2022-10-21
2022-07-27 2530 瀏覽
歷史悠久的農圃,可以話喺銅鑼灣屹立不倒,所有食物都一絲不苟,連茶都特別講究,一直保持着高尚的格調,食物質素保持不變,請菜是自家製牛展,牛展牛筋淋滑黏口,冰鎮苦瓜清爽,兩款前菜各有特色,清爽味蕾,雖然很多點心都是以件數來計算,自家製蘿蔔品質素非常好,蘿蔔絲極多,配合不是非常多粉的蘿蔔糕,口感較軟,食落去比較外面的很大分別,好想食個懷舊尖椒,很有童年回憶,蓮藕魚餅送酒一流,魚湯米線,我將所有魚湯都全部飲晒,因為事實上真材實料,最後,必吃的芒果涼粉,賣相已經冇得輸,分量充足,實在完美。

前菜
蘿蔔糕,尖椒魚肉,蓮藕餅
魚湯米線
芒果涼粉
2021-11-17 2986 瀏覽
契婆生忌晚宴設於「農圃飯店」,據悉老字號以不少經典懷舊菜式聞名,初次到臨嘅小肥當然好期待啦!位於銅鑼灣嘅中菜廳地點好易搵,只係交通比較擠塞,大家記緊要預鬆少少時間出門口。用餐大堂面積唔算好大,不過擺出行半嘅四人散座都好整齊。十人派對被安排入座D區嘅私人廂房,雖有專人服務,但感覺姐姐要一個人負責哂酒水、換碟、上菜等工作也未免太吃力了,幸好其態度誠懇,細佬都有幫忙加酒。餐桌上擺有齊備嘅自用及公用餐具,由於主人家早已訂好菜單,賓客只需飯來張口。等待人齊時,先有三款開胃小食,包括爽脆嘅青瓜、苦瓜,最正係甜濃嘅紅菊醃牛根拼牛𦟌。古法糯米雞翼:此道糯米雞翼乃「農圃」所創嘅鎮店名菜,師傅要先將雞翼去骨後再釀入糯米飯,都幾多功夫架。雞翼脹卜卜,外層嘅雞皮巧薄香脆,皮下嘅糯米飯混入咗蝦米、臘味同雞翼本身嘅雞肉,咬落煙韌帶脆,油香豐潤,每人半隻嘅份量極之恰當。炒雜菌:炒雜菌惹味軟腍。椒鹽排骨:炸至金黃嘅椒鹽排骨外層香脆,肉質鬆爽,送酒一流!焗釀蟹蓋:焗釀蟹蓋鮮濃有嚼口。雞腳白肺湯:呈奶白色嘅豬肺湯甜潤滋補,暖胃非常,湯料中嘅豬肺洗得好乾淨,食落仲好腍滑。冬菜蒸沙巴老虎斑:旁邊嘅長輩夾第一件時已經俾XO仔見
位於銅鑼灣嘅中菜廳地點好易搵,只係交通比較擠塞
等待人齊時,先有三款開胃小食,包括爽脆嘅青瓜苦瓜,最正係甜濃嘅紅菊醃牛根拼牛𦟌
開胃小食:青瓜、苦瓜、紅菊醃牛根拼牛𦟌
古法糯米雞翼:此道糯米雞翼乃「農圃」所創嘅鎮店名菜
,師傅要先將雞翼去骨後再釀入糯米飯,都幾多功夫架。雞翼脹卜卜,外層嘅雞皮巧薄香脆,皮下嘅糯米飯混入咗蝦米、臘味雞翼本身嘅雞肉,咬落煙韌帶脆,油香豐潤
,每人半隻嘅份量極之恰當。
古法糯米雞翼
炒雜菌炒雜菌惹味軟腍。
炒雜菌
椒鹽排骨:炸至金黃嘅椒鹽排骨外層香脆,肉質鬆爽,送酒一流!
椒鹽排骨
焗釀蟹蓋焗釀蟹蓋鮮濃有嚼口。
雞腳白肺湯
雞腳白肺
冬菜蒸沙巴老虎斑:旁邊嘅長輩夾第一件時已經俾XO仔見到幾條骨
,恐懼症喺有酒精影響下有增無減,結果梗係影相當食咗啦。
冬菜蒸沙巴老虎斑
枝竹羊腩煲:滾住上嘅羊腩煲熱力十足,無奈羊腩同枝竹均未腍得哂,且唔夠入味,似乎係煲煮時間唔夠耐所致
枝竹羊腩煲
冬菇扒豆苗:大大隻冬菇厚潤多汁,墊底嘅豆苗全為翠綠幼嫩嘅豆胚
,真係好少見最尾上嘅清菜竟然咁快清,嫩菜果然係受歡迎啲
冬菇扒豆苗
蜜味脆麻花:橙美亮麗嘅脆麻花鬆化巧脆,甜而不膩,堅掂
蜜味脆麻花
雖則最後有贈送生果,睇落西瓜色水都唔錯,不過小肥情願盡食哂啲脆麻花
生果
「農圃飯店」環境企理,但就有欠缺人手之嫌,經典菜式優質味佳,當中以「古法糯米雞翼」及「蜜味脆麻花」最為出眾。
2021-10-27
雞腳白肺湯
冬菇扒豆苗
蜜味脆麻花
2021-10-24 2113 瀏覽
今日同朋友食晚餐,兩個女仔食$17XX,惡劣嘅態度服務,真係貼錢買難受,啲職員都好奇怪,其中一個阿叔仲奇怪,唔知佢係經理定係高級少少服務員,淨係見到佢周圍行嚟行去唔做嘢,我同朋友食緊蟹膏魚翅就話呢個整得幾好味好濃味,個阿叔聽到走過來即刻大聲講咁我下次叫佢哋整清淡啲!我同朋友都覺得佢好奇怪,點解要咁樣講?我哋不再理會,但佢多次走過來搭嗲,無論我哋講乜嘢都走過來搭嗲,我地一邊食飯一邊講緊gel甲去邊度整靚啲,佢又可以走過來搭嗲,成餐飯落嚟搭嗲咗10幾次,有一碗係魚肉米線,見到個樣都唔開胃,一來多嘢食,二來都飽飽地,所以我哋冇食到,原封不動擺喺度,個阿叔走過來問我哋係咪唔要,我哋就話唔要啦唔該,佢就好大聲咁樣講:啲米線唔要呀! 唔好食唔要呀!快啲收返入去!啲阿姐又好奇怪,我同朋友講緊嘢嗰陣時就會無啦啦問你仲要唔要啲餸,明明啲餸仲有一半以上,擺到明就係講你哋唔好再傾偈啦快啲食完走啦,成餐飯食左咁貴仲要貼錢買難受,垃圾服務,成個場得三台客,我哋係其中一台,兩台熟客安排喺前面靜嘅位置,我哋安排喺最後尾啲職員出出入入嘅位置,淨係見到個阿叔對其他兩 台嘅客人笑騎騎叫人哋乜生乜太,亦都唔會去阻住人哋食飯同搭嗲,好明顯係熟客,對於我哋呢台生客嘅態度簡直就天同地,但係熟客亦係由生客做起,咁樣嘅服務態度應該都好快執笠,老闆請到咁樣嘅夥計唔知老闆知唔知道,講返今日食嘅餐,小籠包普通,蛇羹普通,蟹糕魚翅幾好味,啲蟹好細隻,冇肉食,米線個樣都唔開胃,糯米普通,裝修環境又普通,如果你想去食嘅,又想一邊食飯一邊煩住你不停搭嗲你可以試下

2021-10-19
整體黎講都係正常水準,野食都算細緻,但未試到星級既感覺。可能因為係食午餐,未食到啲主菜。下次可能要試多啲主菜試真啲。有啲驚喜係佢前菜有白苦瓜,唔係好多地方有~牛仔骨,佢用西式煮法可以揀黑椒,燒汁同紫羅,因為唔知紫羅係咩野就諗住點黎試,黎到侍應解釋話紫羅係菠蘿咁解🤣🤣🤣🤣個牛仔骨煮得幾好,同埋揀得幾好,幾大舊肉~松茸餃,十足真材實料! 裡面啲蔬菜都好新鮮!食落就知係新鮮做起,有心之作!大腸好食,而家好少高級餐廳會煮大腸,因為又要洗又賣得唔貴,呢到既大腸大大份,仲要煮得好食,都幾難得。

有啲驚喜係佢前菜有白苦瓜,唔係好多地方有~

個牛仔骨煮得幾好,同埋揀得幾好,幾大舊肉~

2021-07-10
  • 松茸餃
2021-04-24 2527 瀏覽
嘆點嗜人的我,景然忘記此處,老闆登一聲提起,來。 我們不是坐大廳,有的神秘感,侍應帶我們往一間大房,內有四張枱,相隔都寛,雅緻清静,有部大電視機在播馬,啱老闆,最滿意。 枱上有碟XO醬,瑤柱多及香,接受微辣,但不及夜上海,但此處收$40,貴的。 餐前小食本是牛,都幾吸引,因老闆不食,轉涼瓜-甘甜,另一小食青瓜-青甜,二款都爽口及顏色碧綠,加香油及芝麻,我反而歡喜。 早前得悉,巳故點心太斗勛叔,改良玉液义燒包要求,酸鹼中和,雀型及皮饀比例46,適當爆口,好講究,好多時高级餐廳做到,除咗皮餡比例,但此處做到,皮4餡6,义燒漲滿,义燒香及嫩,咸甜得宜,皮爆口開花靚靚@16。 煎焗蓮藕餅$72,以前食過多數蓮藕粒與肉餅攪埋煎,此處是二片夾鯪魚肉及豬肉兩邊煎焗,賣相吸精像一個個金錢,意像吉利,但蓮藕不爽不粉,差少少,但餡有魚鮮味,香煎後混合一體,咸甜有道,也蓋其不足之處。 煎素鵝$88,淺金黄色,好似一件一件金磚,心想齍腐皮又幾好食,咁我就錯,一層薄脆外皮,軟绵腐皮肉經油炸洗禮後,爆發美妙豆香滋味,但又不油膩,正 珍珠雞@30,打開聞不到荷香味,發現原來只用鮮荷葉,無用乾荷葉,扣分,2隻飽魚~
嘆點嗜人的我,景然忘記此處,老闆登一聲提起,來。

煎素鵝$88

珍珠雞@30,打開聞不到荷香味,發現原來只用鮮荷葉,無用乾荷葉,扣分,2隻飽魚~薄,鲍味欠奉,有蛋黃(好少酒樓有加入,特別帶起色香味,我係好恨有),臘腸,蝦米,豬肉,冬菇,足料,糯米軟糯,以此價算合理。

蛋白杏仁茶$45,蛋白溶於杏仁茶
,香滑,因食過香宮杏仁茶後,已經是除卻巫山不是雲,但此價巳做到滿分。

燕窩流沙壽桃$28,外皮香軟,有光澤,外形不像桃,有粒的,似乜?
,撇開真的流沙蛋黃香彈出,起沙有丁丁啫喱-燕窩,奶黃味蓋過。

煎焗蓮藕餅
叉燒包
煎素鵝
2021-04-11
叉燒包
煎素鵝
  • 蛋白杏仁茶
疫症快啲走,可以再去食我最愛嘅中餐廳農圃啦!之前冇得堂食,唯有食住佢岀嘅罐頭鮑魚同蘿蔔糕頂住當先,好味道每次都要食佢嘅招牌糯米飯釀雞翼,咁多年都保持到咁好水準,皮脆肉滑糯米飯有口感,好吃這個烏雞金華火腿手肘翅,啲魚翅非常粗份量多,湯底濃而不鹹,食過返尋味再來個蜜汁煎金蠔,外脆內軟,甘香撲鼻,甜甜地很開胃這個辣炒包片真係不得了,用完隻超大九孔鮑切片,辣椒肉碎葱一起炒,很香口惹味,送飯一流南乳燒雞冇得輸,雞皮脆卜卜,雞肉超嫩滑,很入味,不油膩最後,整個上湯豬潤浸枸杞,豬潤很滑冇異味,湯底味濃,同埋個菜一齊食,好滋味次次黎樣樣都想食,停唔到口,咁多年水準都保持得咁好會一路幫襯

再來個蜜汁煎金蠔,外脆內軟,甘香撲鼻,甜甜地很開胃

南乳燒雞冇得輸,雞皮脆卜卜,雞肉超嫩滑,很入味,不油膩

次次黎樣樣都想食,停唔到口,咁多年水準都保持得咁好
會一路幫襯
  • 糯米釀雞翼
2021-03-07 1190 瀏覽
我第一次來到這間餐廳是,大約是我八歲左右,估唔到一食就食左二十幾年。基本上我每隔一個週末,就會與家人來到這間餐廳食午飯。直接進入主題,lunchtime時其中一個特色是點心是一件一件點的。比如說,如果燒賣你寫入(1),就只會有一件。所以縱然你只有一、兩個同事陪同,也可以試到很多不同種類的點心。因為響其他中式餐廳有陣時一籠點心來到就已經有三、四件,好快就撐飽晒。另外,我通常都只會午餐時候來,因為午餐點心的價錢都唔算太貴。而晚餐menu上的餸菜都幾好豪華下,我無咁多budget。如果有budget的朋友,不妨試試他們晚市的鮑參翅肚!餐廳的管理人是非常熱情招待客人的。唔係因為我你得多才熱情,就算新的客人來到,他們也是非常熱情。人情味很濃厚,基本上所有的職員在近十年都是同一班的,有些更加已工作超過30年!食物方面,基本上都是超水準的。我個人最喜愛點的是魚蓉湯米線。不過真是acquired taste。有些朋友未必頂得順魚湯,就可能唔鍾意食。但是我個人非常喜愛,所以食左20幾年都會點。湯非常鮮甜,而米線則煮得剛剛好,不會太硬也不會太軟,與魚湯的配搭相當合襯。其次要講講是他們的鮑汁鳳爪。雞腳入口即

其次要講講是他們的鮑汁鳳爪。雞腳入口即溶,無需太多精力去啃骨。配上濃郁的鮑魚汁,香氣沖天,感覺上膠質也很多,所以在吮鳳爪時非常入味。

之後要介紹吓就是他們的湯水。主打杏汁豬肺湯。要知道在自己家洗豬肺是多麼痛苦的一件事!難得有餐廳準備豬肺湯,每次我都會試試。基本上冇一次係有任何腥味。杏汁本身是略苦的,但加上豬肺湯熬出來的精華所帶出來的鹹味,相輔相成,羊湯非常鮮甜可口。另外,湯渣亦都好好食。順帶一提,湯渣裏面有好細的鳳爪,撈落湯內讓鳳爪吸收豬肺湯的精華,把湯飲晒後,然後先再食,個感覺好滋潤。

其他點心,例如沙茶醬牛肚、燒賣、蝦餃、蘿蔔糕、春卷及叉燒包都唔錯。牛肚醬汁略鹹,口味輕的朋友未必鍾意。有個特別西式點的焗響螺及焗蟹蓋,兩款都好好食。內有鵝肝、蟹肉、蟹膏等等撈埋來食。啖啖肉,不過可能有點Heavy。

最近,他們有時候也會提供花螺。季節性,不是每一次都有。不過如果有,就真係要點。他們煮出來就好似去了以前銅鑼灣避風塘炒螺的感覺。他們用花椒及其他醬料煮成汁,配上花螺後,簡直一絕。完全將花螺的鮮味吊了出來。花螺本身有少少嚼口,但湯汁入味,所以好正。

最後一道招牌菜走去他們的古法糯米雞翼。他們將糯米釀入雞翼然後煮熟。過程是怎樣,我真的不曉得,但只可以話這種配搭好特別。我個人覺得有點heavy,但係鍾意食糯米的朋友,應該會幾鍾意這種煮法。

當然有讚,也會有彈。食物質素高、服務態度良好、環境擺設舒服、室內整潔乾淨等等,我都非常認同。唯一的敗筆,是洗手間。可能已裝修多年,我發覺大部份的中式餐館,尤其是有10年以上歷史,洗手間總是衛生上緊緊合格。他們也不例外。或許是大廈本身去水的設計問題,洗手間總是有點漏水的痕跡,裏面的洗手盆及廁格及門柄等等都是部份生銹嚴重。不過現在市道不佳,所以短時間應該都無計。

總結來說,你可以話我有點偏心,因為我已經來到這個餐廳超過20年。同時,你也可以話這個餐廳的質素一直保持得很好,所以舊顧客20年來一直都定時有來。所以,大家如果有年長的一輩, 喜歡高質素的中菜、有人情味的服務態度,大家不妨一試。最後,你在場上會見到很多以往明星來訪的照片,其中不得不提的是Adrian Brody!
沙茶醬金錢肚
魚蓉湯米線
伴菜  -   牛展
法式鵝肝焗響螺、鮮蝦腐皮卷、鮑魚汁鳳爪
糯米雞翼
杏汁豬肺湯湯渣
台式煎蝦餅
杏汁豬肺湯(四碗)
2021-03-07
魚蓉湯米線
伴菜  -   牛展
法式鵝肝焗響螺、鮮蝦腐皮卷、鮑魚汁鳳爪
糯米雞翼
杏汁豬肺湯(四碗)
2021-02-07 1389 瀏覽
從前一到年尾,例必很多年夜飯,今年由於疫情關係,很多人已改送禮或者將晚餐改為午餐,午餐吃得精彩,對筆者來說,更有更充足時間消化⋯⋯二人限聚令,將中菜轉化為西餐做法,每位上,又另有一番滋味。前菜醃青瓜和牛筋,青瓜配白酒,牛筋配紅酒,相當夾檔。鳳眼帶子餃、鮮蝦燒賣、笋尖鮮蝦餃~午餐當然唔少得點心坐陣,每樣一粒,做得皮薄,很喜歡那蝦餃,笋尖味道很爽口。農圃古法釀雞翼~端上枱時熱騰騰已覺吸引,錫紙包住,用手吃唔使煩,筆者一向認為,用手吃,味道會更提升。除了用糯米外,更加入蝦米、肉碎、還有絲絲的蟹肉緊扣著雞翼,配當日帶來的白酒,更帶出那白酒花香的神韻。焗蟹蓋~點點葡色風格,很喜歡那洋蔥的甜香味道和蟹蓋是好朋友。原個南瓜海皇鮑翅~一個人將整個南瓜KO 確係唔野少。南瓜翅感覺上健康咗,但一個人將整個翅幹掉,老實說,吃完已經相當滿足。用料絕不馬虎,海皇翅有質感。鮑魚汁炆伊麵~陳皮紅豆沙湯圓~嚟到甜品時間,筆者已飽得滿滿⋯⋯湯丸唔算太甜,恰到好處,但筆者最欣賞的,反而是忘記拍照的脆麻花,薄脆唔會太漏喉。香港人因疫情下不斷改變,無論食店和食客,也因為疫情,也不斷磨合政府的政策。二人的限聚令原來可以嚟得這樣

二人限聚令,將中菜轉化為西餐做法,每位上,又另有一番滋味。

前菜醃青瓜和牛筋,青瓜配白酒,牛筋配紅酒,相當夾檔。

鳳眼帶子餃、鮮蝦燒賣、笋尖鮮蝦餃~

農圃古法釀雞翼~

焗蟹蓋~
點點葡色風格,很喜歡那洋蔥的甜香味道和蟹蓋是好朋友。

原個南瓜海皇鮑翅~
一個人將整個南瓜KO 確係唔野少。

用料絕不馬虎,海皇翅有質感。

鮑魚汁炆伊麵~

陳皮紅豆沙湯圓~
嚟到甜品時間,筆者已飽得滿滿⋯⋯

二人的限聚令原來可以嚟得這樣精采,多謝朋友的安排,滿足。

• 原個南瓜海皇鮑翅
  • 糯米釀雞翼
  • 脆麻花
  • 焗蟹蓋
2021-01-25 797 瀏覽
星期日又係一家人出去飲茶嘅時候。限聚令之下;枱要分兩張坐、茶都要開兩壺、點心兩件兩件上,唯一一樣係一齊嘅係張單🤣🤣🤣疫情開始時,農圃已經會將所有餐具放喺熱水到浸住。到客人坐低,侍應先會放D消毒過嘅碗筷喺枱上。我覺得農圃好貼心,唔使客人自已「浪」過熱水,搞到張枱一灘灘茶漬、水漬。農圃除咗食物水準同服務質素好之外,最吸引我個仔嘅係佢地有一個成幅牆咁大嘅魚缸。魚缸入面好多色彩繽紛嘅熱帶魚喺度游來游去,可以令小朋友淨係望住D魚而唔睇iPad 😂😂😂如果個仔問我:「今日去邊度食飯呀?」我答佢:「魚缸酒樓。」佢就會知道🐠🐡蝦餃燒賣叉燒包呢啲我就唔再介紹喇,因為每次都嗌,每次都熱辣辣,味道好👍🏻➡️帶子凰眼餃($18/隻)賣相精緻,有完隻鮮蝦同少少芹菜做餡。蟹籽同紅蘿蔔碎佈喺面,真係亮晶晶。➡️馬拉盞炒腸粉($68)平時通常會叫X.O.醬炒腸粉,不過今日試吓馬拉盞,換一換口味。馬拉盞好惹味,加埋椰菜絲同芽菜一齊炒,更加爽口。奶奶就覺得咸咗少少同辣咗少少,不過我鍾意重口味。➡️鮑魚絲燴蛇羮($388/碗)雖然話係一碗,但係份量係一碗半。我自己冇試到,老爺話用料充足,鮑魚絲同蛇肉都好多,連配料嘅薄脆、菊花瓣同

➡️帶子凰眼餃($18/隻)

➡️馬拉盞炒腸粉($68)

➡️鮑魚絲燴蛇羮($388/碗)
雖然話係一碗,但係份量係一碗半。我自己冇試到,老爺話用料充足,鮑魚絲同蛇肉都好多,連配料嘅薄脆、菊花瓣同檸檬葉碎都唔馬虎。老爺話食完成身暖曬。

➡️魚翅海鮮石頭飯 ($198)
個石鍋燒到好熱,上枱時仲係好滾,名符其實嘅新鮮滾熱辣😄海鮮包括有蝦、帶子、班粒、蟹肉。魚翅份量就一般般啦,每碗都有三、四條左右,(其實唔落都冇所謂,我唔想食翅)仲有D杞子,甜甜地,食落似福建炒飯,不過an upgraded version,都值得一試。
盡量造訪及回訪各米其林餐廳,也嘗試準米其林及衝擊米其林的餐廳,以米其林給人的感受去品嚐。星級:不適用。訂位:透過電話。下單:重複菜式名字。上菜:重複菜式名字。用餐環境:舒適。 洗手間:還好。此店裝潢有中式時尚氣派,牆身有大魚缸,非常矚目,可能是風水魚。蟹粉小龍包,滿滿的蟹粉,嘴內散發馥郁,配上包內濃湯,足料肉餡,一流。鳯爪,炆煮入味,皮未夠滑但帶來粗獷口感。牛肉球,嫩滑,也有彈性, 沒有筋。燒鴿皇,香嫩皮少脆。豉汁蒸排骨、沙茶金錢肚,略鹹。作為《米芝蓮指南香港澳門2020》米芝蓮餐盤:供應美味菜餚的餐廳,應有其原因。此店感覺以鮑參翅肚為主,實際也有很多家常小炒小菜,下次要回訪晚餐。2人光顧,點餐如下:蟹粉小龍包 x2燒賣 x2牛肉球豉汁蒸排骨沙茶金錢肚燒鴿皇鳳爪小食茶水 x2XO醬加一後,合共HK$622。
星級:不適用。
訂位:透過電話。
下單:重複菜式名字。
上菜:重複菜式名字。
用餐環境:舒適。
洗手間:還好。
鳯爪,炆煮入味,皮未夠滑但帶來粗獷口感。
牛肉球,嫩滑,也有彈性, 沒有筋。
燒鴿皇,香嫩皮少脆。
豉汁蒸排骨、沙茶金錢肚,略鹹。
2人光顧,點餐如下:
鳳爪
小食
茶水 x2
XO醬
加一後,合共HK$622。
2020-10-25