2005-06-15
大大話話,在這裡開餐都有廿年光景,食來食去都係果句,這裡的叉燒不錯,但靚叉燒又真係度度都有,視乎食果個識唔識揀。但佢價錢平又大碟,經濟抵食,就是鐵一般的事實。是日又要落灣仔做野,有少少雨粉,都係唔行咁遠。行過這裡,見排晒長龍,貪口爽問老闆娘有無一人位,佢話即有,就穿過人潮坐下來了。都好耐無食過這裡的叉燒,所以人未坐低,已經叫左「叉飯少肥少汁扣底」。碟叉飯唔使兩分鐘已有得食,效率確是驚人。叉燒不少,有說這裡是全用枚頭叉燒,但我這碟就不是,有半數以上都是韌韌的廋叉﹝圖中右邊那埋﹞。咁唔使問阿貴枚頭的幾舊好食又腍,廋的幾舊唔好食又韌。一路都咁覺得,今日亦加強這個感覺,就係呢度唔係唔掂,但唔係特別好。同街頭巷尾的燒臘舖一模一樣,叉燒亦要睇佢俾邊度,有好有唔好。埋單19蚊,大碟夾抵食,飯扣了底仍然食唔晒,仍然是普羅大眾的飯堂。題外話:望見門外的人龍,少說也有成廿人在等,也不禁配服現在飲食雜誌的渲染力,究竟有幾多人是慕名而來的呢?路經此地,可以一試,但要排隊的話,就真無必要。