明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (Cordis Hong Kong)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2010-08-23 50 瀏覽
看完 "大廚出馬”和openrice的食評, 十分吸引, 所以和屋企人來吃飯 . 想試吓得獎菜, 又唔知例牌夠唔夠九個人吃, 所以我俾個預算和心目中想吃的菜單, 問吓明閣的意見, 商量咗一個餐單.是日四小碟 : 包括乳豬,醉鴿 ,海蜇 ,和肉鬆豆腐皮蛋,全部都很好食,特別是乳豬,皮很鬆化, 入口即溶.是日老火湯: 菜乾豬肺湯: 湯咸咗少少, 反而d湯渣好豐富, 豬肺和菜乾好腍,我吃個不停.柚子蜜蝦球配翡翠帶子:蝦球和帶子好大隻,露筍好粗,加上紅椒, 青椒, 七彩繽紛.蝦球甜甜酸酸,姐夫很喜歡.帶子和露筍較咸,我食唔到鮮味.龍皇披金甲:釀上蝦膠的龍躉肉, 很名貴.珊瑚素心燕 : 炒紅白蘿蔔絲和旦白, 配西蘭花, 清清哋, 味道不俗.朗豪炸子雞 :皮炸得佷香脆,雞肉嫩滑,薄薄的炸蓮藕片也很好吃.欖菜石斑薑旦炒飯 :服務員R見我哋喜歡拍照,俾我哋影吓個蒸籠和荷葉和炒飯,才攞去分, 很友善.這小菜外型唔錯,但個飯無咩薑旦,又比較咸,更不要問有沒有荷葉香味.我的爸爸是一個傳統的中國人,唔浪費食物,佢食嘢唔淡, 平日食嘢鍾意加豉油,成日俾我敦促要小心注意身體;佢一面吃這炒飯,一面話咸,最後食剩半碗

是日老火湯: 菜乾豬肺湯: 湯咸咗少少
, 反而d湯渣好豐富, 豬肺和菜乾好腍,我吃個不停

.帶子和露筍較咸,我食唔到鮮味

龍皇披金甲:釀上蝦膠的龍躉肉, 很名貴.
欖菜石斑薑旦炒飯 :服務員R見我哋喜歡拍照,俾我哋影吓個蒸籠和荷葉和炒飯,才攞去分, 很友善.這小菜外型唔錯,但個飯無咩薑旦,又比較咸,更不要問有沒有荷葉香味.我的爸爸是一個傳統的中國人,唔浪費食物,佢食嘢唔淡, 平日食嘢鍾意加豉油,成日俾我敦促要小心注意身體;佢一面吃這炒飯,一面話咸,最後食剩半碗飯!

是日甜品:薏米腐竹糖水,唔太甜, ok.

小菜賣相設計很有心思, 但味道偏咸, 把食材的鮮味遮蓋了.

座位闊落, 無奈顧客很多, 十分嘈吵.

草民這張單可能太普通, 寫菜單時有D 嘢要我問來問去, 又沒有跟我reconfirm booking, 攪到我折騰咗幾日…幸好服務員R的服務不錯, 換茶,加水,換碟,也做足了, 為這米芝蓮2星服務挽回一些分數 .

如果諗住一家人吃吓飯影吓相,試吓明閣無妨; 但如果以期待的心情,諗住試吓好有層次或米芝蓮的味道,或會失望.
座位闊落, 無奈顧客很多, 十分嘈吵
四小碟
菜乾豬肺湯: 湯咸咗少少
很名貴
柚子蜜蝦球配翡翠帶子
朗豪炸子雞
珊瑚素心燕
欖菜石斑薑旦炒飯
薏米腐竹糖水,唔太甜
四小碟
朗豪炸子雞