中文 | English
津巴報料偉
我是津巴報料偉。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
津巴報料偉  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-08-25
類別 : 潮州菜點心

身為一名合資格既潮州混血兒,當然要周圍試試潮州菜,今日就去到呢間酒樓試食。
由於係下午茶時間關係,價錢都比較豐儉由人,蠔仔泡飯半價,一大碗都係廿四蚊雞,食落其實同有啲打冷舖頭既質素相近,性價比高,身為識貨之人,一定唔可以錯過。
不過,係經歷完呢個抵食蠔仔泡飯蜜月期之後,良好既印象就漸漸被破壞。人生若只如初見,如何回到當時…
首先要講既係欖菜肉碎炒飯,又名"攬炒"。其實錯不在佢,因為佢發揮正常,只係我呢個經常犯錯既潮人混血兒再度犯錯,又叫炒飯又叫泡飯,令到兩者重覆出現。不過,好彩最後都食得晒,否則定必愧對非洲小孩。
到到蘿蔔糕,雖然我係一個百分百蘿蔔糕fans,但係呢度既蘿蔔糕認真唔得,粉多於蘿蔔,入口即溶,是否希望化作春泥更護花?但宜家秋天都就快到了,呢度既師傅應該要留意一下。
以前細細個最鍾意食韭菜粿,鍾意到呢...可以當飯食,所以都可以扮下專家既。而呢度既韭菜粿,餡太咸了,過量既咸味將韭菜香味完全掩蓋,失望得使人不禁感嘆一句友舞久菜。
而咖喱魷魚,就正正常常啦,不留印象。
總括而言,呢間酒樓表現唔差,如果改埋上面既少少minor位咁就perfect啦!

順帶一提,由於報料偉需要回到深山潛行修練,可能會過一段時間之後先可以同大家再會,但我一定會返黎,再為眾兄弟介紹好飲好食好去處,大家記得要繼續支持我啊!Stay tune smile

是次消費: 每人約$65 (下午茶)

2014-08-25
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館海鮮

昨晚一時興起,恰巧閱報察有優惠劵之,故本將軍便攜家眷前往之,以會將軍之威名矣。
報紙上面做緊一個叫"雙蟹宴"既promotion,於是就叫咗一set試試。
蟹將軍首先派出"刀鋒豆腐"作為先鋒部隊,將豆腐切成一塊又一塊薄片,初時上枱以為係浸淫於豉油之中,豈料個啲醬料係點蟹既醋。在賣相上,呢個刀鋒豆腐的確完美展現廚師既刀功,每片豆腐既厚薄都係一模一樣,可惜既就係配醋,醋同豆腐兩者格格不入,就似一對貌合神離既戀人一樣,兩人唔似係向著同一個方向進發,的確令人心酸唏噓。唯一可以解釋就係,呢個刀鋒豆腐係蟹軍既先頭部隊,希望能個開開我地個胃啦。
接住就係到豉椒炒蜆,中規中矩吧,其實好似踢足球打中場一樣,只要唔好傳失波,偶作向前傳球,就已經算係打得唔錯,恰好形容呢一味餸:只要發揮正常,一般都唔會走樣得去邊。
到到九肚魚啦,味道香口惹味,可惜骨頭有如九肚山路一樣九曲十三彎,對於不精於面對骨頭既我自然係一個大挑戰。身為將軍,面對挑戰,又豈能放棄?雖然面對呢個困難既處境,但只要有耐性,慢慢解決,唔好放棄,堅持信念,最終必會守得雲開,問題迎刃而解,嘗到美食。
避風塘炒蟹,都不必多講,由於掛住食既關係,所以記得既味道實不太多,不如簡單直接地講,過多既文字,只會令人生煩厭之感。好啦講正題:香口、多肉,啲蒜頭多到可以用個樽入返起佢打包返屋企用,所以未上枱已經聞到好香好香,隻蟹鉗同蟹蓋係冇得輸,明知食完肥廿磅都係忍唔住,決意捨命陪君子。
三杯雞,又係好好味,每件雞都入晒味,所以明知落咗酒,對酒精有敏感既我都忍不住將生命一捨再捨,所謂今朝有酒今朝醉,現實生活令人心碎。
係食咗幾味咁濃味既餸菜之後,係時候要食返一啲清清地既dishes去refresh個味蕾,所以就有一碟蕃茄浸時蔬,就好似我地經過每日勞累工作之後浸一浸按摩浴一樣,俾味蕾休息一下,充滿電之後又去搏殺過。當然,唔係人人都認為按摩有效啦,可能就咁飲杯清茶就夠,但呢一碟菜係呢餐飯既作用係正面既。
係按摩完味覺浸完溫泉之後就到另一味蟹啦,就係娘惹蟹,雖然個名有個娘字,但佢個size並不娘娘腔,比避風塘個隻有過之而無不及,可以加入變種特工做超能博士既手下。原本蟹將軍會送六隻饅頭過我方陣營送蟹食,但係賣晒,所以最後叫咗兩個飯撈咖喱,但效果一定比撈饅頭為佳,因為饅頭澱粉密度高,本身食落去已經有甜味,如果加上咖喱的話又會犯上貌合神離之誤,但撈飯的話就能完美磨合,天生一對,能夠試到撈飯,實為天意,由此可見,命裡有時終需有,終需會時辰到,別怕。會正題,呢一隻蟹個鉗,比本將塊面還要大。
最後就係蟹肉蠔仔泡飯,係上枱個陣waitress灑咗一啲飯焦落去,大大提升咗飯既口感,唔會一味俾啲湯浸淋,有硬有軟唔單寡。

是次消費: 每人約$250 (晚餐)
用餐優惠: 優惠券

2014-07-07
類別 : 港式

話說某日獨自係屯門區探險時行到盈豐附近,醒起以前做census個陣有間野做外賣又平又好味,所以好想再去試試睇下水準仲keep唔keep到,所以就去試試。
去到點左當年最鍾意食既焗豬扒飯,水準依舊保持,豬扒多肉而鬆化,骨頭唔大好易就可以分到出黎,個飯底亦都好有心思,係真係炒飯底,而唔係出面食個D冇heart蛋撈飯,因為個D蛋撈飯係好削好水,但呢度個飯底真係炒,所以每粒飯都好分明,而且好香口,所以特意推介俾眾兄弟。
不過,係質素冇退步過既同時,價錢同一時間大躍進,個飯已經要賣差唔多四十蚊了,唔再係好似以前做外賣咁廿五蚊包野飲。只能蓋嘆物價不斷上漲之禍矣。

是次消費: 每人約$40

2014-07-05
類別 : 日本菜烏冬

話說今日係荃灣放工放兩點半,於是就唯有係荃灣覓埋食先返歸,恰巧醒起呢間烏冬店,故前往挑戰之。
由於係兩點幾既關係,農民偉已經餓到手軟腳軟,故一到埗好快就睇定晒食咩。不過呢度並唔一般既餐廳,而係好似一般快餐店一樣,先去佢出面個廚房揀野食,揀埋天婦羅同埋飯團等等,再一次過俾錢。
今次就點咗豚骨湯烏冬、咖喱牛肉烏冬,明太子飯團同埋海老天婦羅。都係個句,由於已經兩點半既關係,唔單止農民偉肚餓到頂端,而且好多野食都已經sold out了 sad 但為咗試食再向眾兄弟分享既原故,農民偉就明知淨返一件都照嗌啦。
首先係明太子飯團,食落去既味道有少少辣,味道都尚可,但最令農民偉驚訝既就係個飯團口感...真係「吳克檢」 huffy 飯團expect佢同壽司一樣都係維持係15度至室溫,但係呢度既就係熱,農民偉估計係因為佢同啲天婦羅既爐頭放埋一齊既關係啦,因此原本應該脆卜卜既紫菜,入口時都頓化作清泥矣。
接著就係海老天婦羅,其實買淨一件,雖知道個結果會係點樣,但心入面總係唔試唔安樂,呢個情況相信大家係現實生活中都經常遇到,亦都好令人唏噓。結果果然一如所料 sad 質素中下,界乎不留印象至留下壞印象之間,唔太新鮮,蝦欠鮮味,只食到脆漿既白淡味道,期望下次去可以食到新鮮既佢地啦。
先前食過既兩樣前菜都有點失望,正當對呢度既期望越來越細既時候試左一啖豬骨湯,就將所有既不快都一掃而空 smile 個湯好鮮,並唔係之前經常提及既shimizu湯底,再試試隻蛋,唔錯,但好似有少少酒味,所以極度擔心入面有酒精,因為農民偉對酒精有好嚴重既敏感,但味道真係good good good good good。
最後就係到咖喱牛肉烏冬,揀咖喱係因為咖喱係各間食店既保險,如果連咖喱都唔得就...當然呢度冇令我失望,喱味濃,微微辣好醒胃,但淥烏冬既水沖淡左個咖喱,間接證明左咖喱同烏冬係唔夾,而咖喱既最佳伴侶...當然就係白飯啦 bowl 不過如果係度嗌咖喱飯食而唔點烏冬的話,情況就好似去觀音廟搵耶穌告誡一樣 tongue
總括而言,烏冬口感不俗,基本確認會再去食,一試去觀音廟搵耶穌告誡既滋味係如何!

是次消費: 每人約$52

2014-07-03
類別 : 日本菜自助餐

友人早前宣稱係呢度食左個性價比極高既lunch,繼而再謂同佢女朋友成日去食,但農民偉係開飯網見到眾兄弟俾呢間餐廳既評價都係「劣」、「駄」等等,所以今日我呢個識貨之人懷著戰戰兢兢既心情去試食,睇下為佢平反,定係由佢繼續係劣食爬行榜上繼續爬行。
由於下晝有活動既關係,所以十一點十就上左去,上到去赫然發現間野原來開十二點鐘,正當我地互相恥笑對方之際,入面既叔叔就開門好好人叫我地入去坐住先。

坐底就落單,點左友人用人頭擔保所推介既A set,四十八蚊包六塊魚生、一件手卷、一客燒物、主食同埋雪糕糯米糍。牌面上的確如友人所述幾抵。

等左廿零分鐘終於有食物上枱,實情都算幾耐,幸好農民偉個肚尚未打鼓。首先食既就係先前係其他地方食過好好食留下好印象既甜蝦。誰知一食落去.............以上省略左一D唔應該講既說話,因為真係幾腥,可能係殺隻蝦仔個陣嚇親隻蝦,令到佢分泌左D不知名hormone啦huffy三文魚冇咩特別,但色水怪怪地;八爪魚味道可以,texture一吃便知唔新鮮。
跟住就係A5和牛手卷,個名好似好勁,實際呢,就一般般啦,唔係好好食,但又未去到難食既,但有點油同埋紫菜唔脆,要同佢搏鬥一會先咬得開。

友人叫既粥、燒雞翼配三文魚腩同埋農民偉既鰻魚汁三文魚炒飯,我盜取左一隻雞翼試食,燒得幾好,香口得黎又唔燶,憑良心推介俾眾兄弟,呢個一定唔係伏,而農民偉既炒飯就......鰻魚汁味太重,入面又冇三文魚,同屋企炒差別不大。

最後就係金菇肥牛卷,同英國快餐店最近推出既「朗尼漢堡」既特點一樣,就係nothing special,不能留下印象。
其實間野又唔係眾兄弟講得咁不濟,五十蚊到有咁多野食食到攬住個肚,quality就要有心理準備。不過,都一如眾兄弟所講,間野係收費方面的確有些少問題,因為我同友人兩個餐48+48,suppose係96塊錢,但實際埋單卻收101,後經算術達人農民偉精密計算,方發現可能係凍飲加兩蚊,罐裝飲品加三蚊,48+48+2+3=101,所以大家要小心小心啦!
是次消費: 每人約$48 (午餐)