中文 | English
yanbabe
我是yanbabe。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 26
yanbabe  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-04-03
類別 : 西式咖啡店All Day Breakfast西式糕點

好耐無打食評,因為我並唔係一個打手,亦唔會無緣無故去稱讚或者寫衰一間餐廳。
我自己好鍾意喺未去過一間餐廳之前上OpenRice睇吓其他人對餐廳嘅評語,我覺得真係有幫助👍🏻所以今次嚟ASK Cafe之前都特登上OpenRice睇吓其他食家嘅評語!到底點解我今次要特登為呢一間Cafe打食評呢?係因為佢哋嘅服務實在太好!!由心覺得🩵連我同行嘅兩位朋友都認為佢哋嘅服務好讚👍🏻

首先我哋12:00去到餐廳,我哋三個人點咗兩個set lunch,另外仲有兩個小食想叫(就係因為睇到其他評語話呢兩樣嘢都好好食),點知原來小食係要2:30p.m.後先開始serve,然後有位男職員好好,即刻入廚房問師傅可唔可以整,師傅話可以,然後就已經有一種好一切順利嘅感覺🥰

兩個set lunch跟兩個餐湯/ salad,我哋揀咗餐湯,係粟米忌廉湯。本身我哋三個諗住嚟到之後再問職員攞多個碗自己分成3碗湯,點知個男職員真係超級好!!佢拎咗三碗湯出嚟然後同我哋講話已經幫我哋直接分成三碗,唔洗爭🤣👍🏻真係搞笑又細心👍🏻分完之後大家可以從相片睇到份量都並唔係好少得兩啖!而且粟米忌廉湯非常足料,食到粟米蓉,好味👍🏻

之後就嚟咗我最鍾意嘅黑松露曲曲薯條😍呢一兜薯條一擺喺枱上面已經聞到好香嘅黑松露味,不過一拮落去就有啲失望,因為佢炸得唔夠脆,我覺得可以炸多陣!放耐少少,就開始有少少出水,不過作為薯條控嘅我絕對冇放棄佢😆

第三樣上嘅就係麻辣脆雞柳🍗嘩,真係不得了!一上枱嗰浸四川麻辣味勁攻鼻,唔食得辣嘅我即刻有啲驚😆但係望落炸到脆卜卜,好吸引,所以我鼓起勇氣拮起一舊嚟食,點知… 真係好味👍🏻夠脆夠熱,仲要勁麻帶辣,四川麻辣風味濃🌶️兩片嘴唇真係感覺到好麻🙈

然後到虎蝦意粉+黑松露帶子意粉,2碟都絕對有驚喜!platting 都已經好靚好吸引🥰先講下虎蝦意粉,有3隻虎蝦,都幾大隻亦都感覺幾新鮮,唔係嗰啲霉咗嘅蝦!炒得好香,味道濃郁,略嫌油咗少少🤏另外黑松露帶子意粉,帶子亦都係有3粒,火候控制得剛剛好,帶子咬落仲係軟口,唔韌!用黑松露忌廉汁去煮,成件事係prefect match👍🏻

再嚟跟餐有2杯飲品,加$10就可以升級去其他咖啡飲料。我哋叫左Creme Brûlée Cappuccino 同Latte! Latte屬正常水準,Creme Brûlée Cappuccino就特別得多,上面真係有一塊燒過嘅糖片,冇用到仲係脆卜卜嘅,塊糖片可以用匙羹”潷”嚟食😆

最後,我哋跟餐加$28加左件士多啤梨蛋糕作為今日午餐嘅終結,亦都順便同我嘅好友補祝生日🎂一去到餐廳我已經問職員可唔可以幫手寫名喺蛋糕個碟度,職員好爽快咁答我可以,仲即刻比張紙我叫我寫低啲字添,真係好好🥹士多啤梨海綿蛋糕,感覺同Italian tomato嘅蛋糕口感好似,啲cream好正呀🤤不過啲士多啤梨就酸咗少少🤏但係作為甜品,甜甜酸酸係最合襯嘅🥂

餐廳又靚,職員又主動又有禮貌又helpful,真係令我同友人今天嘅午餐慶祝聚會變得十分美好,係一個好happy嘅ending (適逢友人揾到新工,生日farewell一次過😆)🩵👍🏻
推介美食: Crème  Brûlée  Cappuccino  , 虎蝦意粉, 麻辣炸雞柳, 黑松露帶子意粉, 士多啤梨海綿蛋糕
慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2022-12-12
類別 : 多國菜酒吧主題餐廳

幾個月前已經留意到哩間餐廳,終於有機會嚟喇!每年好友生日都會特登為佢book d靚餐廳,今年就揀左Arcadia Restaurant & Barking

當晚未夠鐘食飯,我提早拎個蛋糕上去,staff好好,幫我mark低,又同我講我request嗰張枱6個人坐會有啲細,唔夠位放食物,安排咗另一張都好靚嘅枱俾我地,讚like

夠鐘嗰陣再上去,個staff話張枱已經佈置好,我仲以為佢啱啱佈置完聖誕裝飾😆原來佢特登喺張圓枱後面嘅空間放咗”Happy birthday”嘅燈!!超有心,影相雖然會比個人遮住咗,但係都會隱隱約約睇到個字,哩個真係連我都好surpriselike完全無諗過會有個特別嘅生日decorlike

講下食物,食食吓先記得影mad叫咗紫菜炸魷魚鬚同埋水牛城雞翼,2樣都好好味!紫菜炸魷魚鬚炸到脆卜卜,但係唔會話好韌咬唔到!而水牛城雞翼個汁酸酸辣辣,好開胃,係單骨雞翼yummy食左3份1先記得要影相frustrated

炸魚薯條一送到嚟嗰陣嗰兩條薯條好似油炸鬼咁🤣但係估唔到入面嘅魚肉鮮甜多汁,絕對推介yummylike薯條落左味粉,有少少辣!

燒春雞肉質好鮮嫩,雞胸嘅部份都唔會鞋颯颯!但係食咗三份二先發現2隻雞髀有個位唔係好熟,因為都已經差唔多食完所以就冇特登同職員講!除咗呢樣之外,我覺得整體成隻燒春雞唔錯嘅!

意粉係全晚我覺得最好味嘅yummy黑松露意粉,無論係邊間餐廳食都好似係最穩陣最出色!Arcadia嘅黑松露意粉都冇令我哋失望!好重黑松露味,勁多汁掛哂喺每一條意粉,十分出色yummylikewow

另外一個龍蝦汁意粉伴海膽(我都唔係好記得全名係咩🤣)同樣出色!最頂嗰一舊海膽夠新鮮,入口即溶(都係友人話嘅,因為本人唔食海膽😆)!意粉嘅sauce係非常香濃嘅龍蝦汁,仲食到新鮮蟹肉,係高級之選likelovestar

食完晒之後,麻煩餐廳staff幫手上蛋糕🎂佢哋好有heart,唔會成盒原上!佢哋將個蛋糕放喺一隻碟上,幫我哋將唔應該出現嘅嘢拎走晒,仲插咗一支星星形好似煙花咁嘅蠟燭喺蛋糕上,然走淋漓,開之前將兩支蠟燭點上,成件事真係like💯又有得打卡,食物價錢又合理,服務質素又5星,真係大人細路都開心flowerballoon已經期待下次再去!等回暖返少少🤏,下次要坐露天arealolkingmusic

推介美食: 黑松露意粉, 炸魚薯條, 水牛城雞翼
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-12-11         慶祝紀念: 生日

2022-12-10
類別 : 意大利菜

老公揾咗哩間餐廳慶祝我哋嘅結婚十週年紀念♥️
好耐無去過咁有慶祝氣氛嘅餐廳!
由接待嘅staff,到serve我地嘅每一位staff都好有禮貌👍🏻
未開始食嘢已經喺環境同服務上拎滿分💯

開始食嗰陣唔記得要影相留念😝
餐廳嘅麵包先上枱,係香草味嘅包!夠香又夠鬆軟,配埋橄欖油同黑醋=好味👍🏻

估唔到第二樣上嘅係sides 嘅mash potato,牛油mix with potato 🥔 牛油味出哂嚟🧈仔仔都岩食👍🏻

然後就上2個意粉🍝 一個seafood tagliatelle, 一個個名好長,但其實係clams tagliatelle 😆
先講下seafood tagliatelle,唔辣嘅,所以小朋友都岩食!tagliatelle食落口感應該係餐廳自家製嘅,好好味😋個sauce充滿住龍蝦汁嘅味道🦞讚👍🏻

而clams tagliatelle 其實同Seafood tagliatelle都有啲似, 但個sauce有啲唔同!clams tagliatelle 個sauce食落係蕃茄底,有少好少嘅微微辣,因為落左red pepper chilli 🌶️ clams 食落非常新鮮,好味👍🏻

食完兩個意粉,staff就幫我哋轉另一個碟去食main course ,我哋叫左Spring chicken 🐔 平時食燒春雞都係配薯條,但係呢度冇薯條,配上菠菜同埋雜菇,無咁油膩!Spring Chicken嘅肉質唔鞋,尚算鮮嫩👍🏻

嚟到哩間餐廳,tiramisu係一定要叫嘅甜品🍰我本身都好鐘意食tiramisu!呢度嘅tiramisu口感啱晒我,但唔算係好正宗嘅意大利tiramisu,口感比較creamy,咖啡味唔濃,但一啲都唔會好甜,食到有少少酒苦嘅味道🤏對於唔飲得酒嘅人嚟講絕對no problem👍🏻(因為本人一滴酒都唔飲得 😆)
上tiramisu嘅時候,個staff都同我哋講左句Happy Anniversary ,好有心🫶🏻

訂枱嗰陣同佢講左係慶祝10週年,所以餐廳安排咗我哋坐玻璃窗隔離,環境好好,氣氛好好,仲要有Christmas tree喺我哋後面,影相💯 staff都超好,幫我哋影左好多相,仲影左幾個唔同嘅角度,好pro😆 走嘅時候,個staff再同我哋講多次Happy anniversary ♥️令到成件事更要慶祝氣氛😝👍🏻😁
推介美食: Seafood Tagliatelle, Tiramisu
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-12-10         慶祝紀念: 紀念日

2022-11-17
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水

今日同朋友諗食咩lunch,諗起Elephant ground,因為食完之後去接仔仔放學夠近,所以決定去試下!

我叫咗個fish fillet,朋友叫左個salmon poke bowl!

先講下個fish fillet,好大份,唔係細細件嘅炸魚三文治咁簡單!炸魚脆卜卜又熱辣辣,好好味!配埋蕃茄同埋沙律菜減低油膩感,讚👍🏻👍🏻😋😋薯條一向係我最愛嘅食物,又夠熱又夠脆,當然冇得輸啦!真心推介比大家!!

朋友食嘅salmon poke bowl,佢話好味,而且夠哂大碗,材料分量十足👍🏻大碗到佢食唔晒就知道真係有幾大碗😝望落感覺夠哂fresh,係健康人士之選😁

重點嚟啦!!係烤棉花糖薄荷朱古力曲奇雪糕🍦🍪明明已經好飽都忍唔住想試吓!千祈唔好以為佢好細個,2個人share真係prefect👍🏻👍🏻無論係曲奇餅定係雪糕,味道同texture都好好,勁夾!!男哥哥staff話佢哋每個月嘅1號都會轉新款,所以鍾意烤棉花糖薄荷朱古力曲奇雪糕嘅朋友就要快啲去試下喇!12月1號就會轉款架喇😆

最後真心真心真心要讚半山堅道嘅呢一間Elephant ground嘅服務!實在太好太有禮貌!特別係男哥哥staff!全程都係由佢幫我哋,帶位,點餐,講解雪糕嘅特別,埋單👍🏻佢仲超級細心叫我哋食咗兩個main先,食完仲食得落先點雪糕!!佢見我哋已經食完,就特登過嚟問我哋會唔會仲有位想試吓個雪糕(女人有兩個胃㗎嘛點會食唔落呢🤣),真係好細心♥️101分就係喺度😁
推介美食: Fish  fillet, 雪糕
用餐日期: 2022-11-17
是次消費: 每人約$170 (午餐)

2022-10-10
類別 : 多國菜快餐店素食

嚟過迪士尼樂園咁多次,平時都係去火箭餐廳食嘢,今次想試吓唔同嘅嘢!俾佢張相嘅烤雞薯條吸引到,所以就去試吓佢!

其實嚟到係有啲失望,因為並唔係我所想嘅脆皮嗰種烤雞,係橙色啲皮一啲都唔脆嘅雞,但味道還好,有BBQ汁,落咗汁會好味啲!不過都幾大份,所以都算抵食chopstick

驚喜位就係呢一個焗豬扒飯!本人唔食豬,但好鍾意食飯,叫比仔仔食,咁大個飯,佢實食唔哂,所以我就幫佢食啲飯mad個茄汁底好正,酸酸甜甜,好開胃!又有芝士,又夠哂熱wow

如果下次再嚟,我唔會再食個烤雞,會去試吓佢個人蔘雞love
推介美食: 焗豬扒飯
用餐日期: 2022-10-08
是次消費: 每人約$160 (午餐)