中文 | English
只野仁
我是住在大角咀的只野仁。我在尖沙咀工作。我最常於大角咀尖沙咀何文田出沒,最鍾意港式日本菜
食評會員 2次成為首位寫食評會員
只野仁  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-06-14
類別 : 日本菜壽司/刺身

公司定期業績大會, 各個分行同事聚首一堂, 以前自己已經嚟過幾次, 估唔到今次公司可以包全場, 仲要係Buffet添.

全場120位同事連同各大老闆, 人山人海, 諗住Buffet都係普普通通, 食飽影個相就閃, 點知又有D驚喜喎smile!

先嚟睇吓水吧有乜飲, 攞左杯Asahi生啤濕濕口, 就四圍睇吓D野食. 首選既魚生都有7,8款選擇, 特別D既有赤貝, 蟹腳刺身同海胆壽司, 質數比想像中好, 自己都追加咗幾次.

原來每人可以叫一客原隻海胆刺身, 小弟當然唔會放過. 海胆即叫即開, 賣相吸引, 味道鮮甜, 要等師傅開15分鐘都係值得, 可以話係全晚最令人回味!

另外熟食方面, 有大量串燒同即炸天婦羅, 見老細叫咗客鐵板和牛, 偷咗舊嚟食, 唔錯唔錯! 可能唔使自己錢, D野食好似仲好味過平時咁......

飲飽食醉, 同老細講聲ByeBye就走人, 再要繼續為業績搏殺, 遲D再嚟試吓隻原隻海胆!

吹水中

吹水中

原隻海胆

原隻海胆

推介美食: 原隻海胆, 和牛
用餐日期: 2010-06-10
是次消費: 每人約$450 (晚餐)

共有10 人投票

2009-12-28
類別 : 日本菜壽司/刺身

朋友突然吹鷄,要係尖沙咀午聚。正路過呢個新商場,小橋流水既門口,有D小見,就入去try try.

一行六人,叫咗六個set lunch 共5 款:
美國牛柳定食,肉質OK,都有D肉汁,跟餐既炒飯反而有驚喜,既乾且香。
壽司定食,一客十件,大路選擇,不過食材新鮮,抵食之選。
刺身定食,五款有甜蝦, 油甘魚, 三文魚, 吞拿魚同帶子, OK唔錯。
鰻魚飯定食,鰻魚好味,個汁夠濃,仲有碟tempura, 今餐既推介!
鷄肉烏冬,個湯OK,唔會好鹹,烏冬都有咬口,唔比專門店既差。

Set Lunch 叫做唔錯,可以再嚟幫襯tongue
壽司定食

鰻魚飯定食

鰻魚飯定食

推介美食: 鰻魚飯定食
用餐日期: 2009-12-28
是次消費: 每人約$110 (午餐)

共有18 人投票

2009-12-05
類別 : 川菜 (四川)中菜館火鍋

工程進行得如火如荼,8點幾一行6人行先去醫肚.
叫咗口水鷄, 辣子鷄丁, 水煮魚, 同後加一個唔辣既咕嚕肉, 菜色冇其他四川野咁痳咁辣, 冇咁食得辣既朋友都接受到.

口水鷄比較出色, 鷄肉嫩滑又帶點辣, 唔錯唔錯!
最大特色係杯凍檸茶, 大過杯啤酒, 抵飲!!!!
全晚飲咗一杯豆漿, 一枝可樂, 一大杯凍檸茶, 再加幾杯熱茶, 真係飲到飽!!!

多謝興哥!!!!
用餐日期: 2009-12-04
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2009-12-02
類別 : 港式火鍋

約了好耐既聚會,本來三人行,臨時call 埋大王出黎,變了四人飯局。

幾經辛苦先同阿姐攞到位, 一坐低就先黎靚靚牛肉,再加蝦丸,好味炸魚皮,雜餃,全部都好好味,牛肉肉味濃郁, 蝦丸就啖啖蝦肉, 真材實料, 炸魚皮,雜餃都保持水準,正!!!!!!!
阿姐保持一向既熱情招待,蝦丸幾時熟, 雜餃滾幾耐都跟到足, 之後再追加牛肉,烏冬,菜,飽飽!!!!!

食飽再去食龜苓糕,估唔到奇妙新一頁跟住就同大王開始咗!
推介美食: 特級牛肉,蝦丸
用餐日期: 2009-11-06         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

共有1 人投票

2009-08-14
類別 : 港式茶餐廳/冰室

同個朋友約好係呢道食Lunch, 重温舊時一齊共事既情景.
差D miss 咗個門口, 招牌冇改到, 係上手既, 好在聞到陣味.
坐低, 兩個人都叫豬扒鷄扒飯, 樣貌同湾仔舊鋪一樣. 但心始終覺得舊鋪好味D, 食慣咗老闆娘既招呼, 冇辦法.
其實環境靚過舊鋪, 招呼都好咗, 冇咁亂.
見門口排隊既人勁多, 速閃
推介美食: 鷄扒
用餐日期: 2009-08-14