中文 | English
只野仁
我是住在大角咀的只野仁。我在尖沙咀工作。我最常於大角咀尖沙咀何文田出沒,最鍾意港式日本菜
食評會員 2次成為首位寫食評會員
只野仁  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-05-11
類別 : 日本菜咖啡店日式西餐

叫咗兩個TEA SET, 蘋果CHEESE CAKE 同荔枝凍餅.

蘋果CHEESE CAKE 冇芝士味, 舊士多卑梨雪糕既味假到好似藥水咁

荔枝凍餅就用維記雪糕加塊餅夾住,把鬼!!!!

杯凍coffee就一杯上,以前係會係你面前由個玻璃瓶倒出黎,冇晒啲風味......

仲有[的小昆蟲飛飛吓!

埋單價$126, 超唔抵!!!!!!!!

真係差差差差!!!!
推介美食:
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2011-05-10
是次消費: 每人約$63 (下午茶)

2010-06-27
類別 : 港式茶餐廳/冰室無肉餐單

為咗近近地睇場世界盃,方便聽日早起,特登打電話訂位睇波,可以話係第一次。
場波緊張而唔精彩,D野食就更加難搞!
2人前,樣樣都超濃超咸,大馬站煲咸, 咖哩雞又干又咸, 炸蓮藕又咸, 只有杯凍奶茶叫做唔咸,因為超甜!huffy
但咁大個仔,第一次係茶廳睇世界波,仲同大王一齊輸錢,難忘難忘。

推介美食:
用餐日期: 2010-06-25
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

共有1 人投票

2011-11-08
類別 : 西式

不知不覺,同大王一齊兩年喇,大王推介要搵啲(特別)啲既食店黎記念一吓。

平時路過總會見佢有人等位,網上既食評都係咁講。安娜係元朗老字號,係元朗既傳奇,但大王既評語係麻麻,唔知點改會咁多人等,覺得同花園餐廳差唔多,平時都唔會提起勁黎試,但小弟今曰就處女下海,同大王試一試呢個傳奇!

七點幾黎到,唔使等,搭枱就有位。裝修係屬於懷舊一族,跟花園同金鳳一樣既感覺,鈎起童年中學既記憶。
大王要豬手餐,小弟就要咗黑椒西冷七成熟。多士同紅湯好快就到咗,多士夠熱,紅湯唔係味精水,仲好多菜,比意料既好!
牛排好快就到咗,熱氣騰騰,淋上黑汁,渣咗一聲,久違了既中學鋸扒感覺,又湧上心頭。試一口,有牛既少少穌味,足七成熟,正是往時熟悉既味道。被黑汁浸淋既薯條,亦都照樣可口。食到一半,大王既豬手都上枱喇。份量十足既豬手,用汁煮,食落冇焗既咁咸,味道清啲,啱大王口味!

總括而言,安娜屬於大件夾抵食,冇銅鑼灣金雀既古雅精緻,但抽氣比金鳳好,食物同美而廉、金鳳等不相百仲,比大家樂好,係童年鋸扒既味道。但以咁既價錢味道而吸引到咁多人排隊,真係元朗既傳奇。

同大王呢一餐,當然味道係其次,可以係記念曰留下一個回憶,先係難得。
推介美食: 牛扒
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-11-07         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$75 (晚餐)

共有4 人投票

2011-06-17
類別 : 韓國菜

係Openrice見過呢道啲食評,同大王想試好耐,今日終於有機會。

煎海鮮蔥餅

煎海鮮蔥餅

煎海鮮蔥餅 – 係食評中得分最高,所以即叫。食落幾香脆,有蔥、八爪魚、蠔仔、蝦粒,比其他既韓國餐廳既出品薄,如果配上辣汁會更好味,70蚊係抵食,但有其他地方既海鮮蔥餅比佢好食。
紫菜包飯定食

紫菜包飯定食

紫菜包飯定食 – 評價又很好高,大王都叫咗。睇落好似冇醋既太卷,食落都冇特別,不過碟頭夠大,幾飽肚。
泡菜豬肉鍋

泡菜豬肉鍋

泡菜豬肉鍋 – 幾好味,再配上隨鍋付送既白飯,撈湯一流。
炒螺肉

炒螺肉

炒螺肉 – 碟頭好大,有好多青瓜、紅蘿蔔、雪梨同肉絲,開頭食落甜甜地,跟住啲辣味就慢慢滲出黎,食得辣既大王都話辣。

總括黎講,碟頭大,價錢偏貴,可以一試,但唔會特登黎,大王又中咗計。
推介美食: 煎海鮮蔥餅
用餐日期: 2011-06-16
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2011-05-27
類別 : 日本菜鐵板燒

知道呢間鋪都開咗一段時間,見今晚大王係銅鑼灣出現,就試試佢既大阪燒。

睇過食評,知道價錢偏貴,不過如果好食又好玩都唔錯。

好肚餓,研究咗menu好一陣,終於決定食乜野。

大王要辣味﹐配料要八爪魚, 芝士, 洋蔥, 粟米。
大王既辣味

大王既辣味

小弟要原味,配料就要海螺頭, 帶子, 芝士, 洋蔥, 日本本菇。

跟住伙記就略略講解吓,等我地搞好搞暈啲材料就開火準備落鑊煎。
辣味落鑊

辣味落鑊

原味落鑊

原味落鑊

一倒落去,已經要追加個泡菜豚肉立即食,因為實在太肚餓喇。
泡菜豚肉

泡菜豚肉

泡菜豚肉微辣,幾開胃,頂肚唔錯。

煎吓
、轉吓、
轉!!!!

轉!!!!

再反吓,
反!!!!

反!!!!

最尾加隻蛋係底,禮成
禮成

禮成

,食得!!!!

先食大王既作品,冇乜辣味,啲洋蔥幾好味,但就食唔出其他既味道。
上枱

上枱

再試小弟既原味﹐好過辣味少少,似多啲日本既味道,但都係偏淡。

食咗兩塊,戰士已經投降,剩低我繼續努力,但因為太”溜”,最後都係食唔晒。

叫咗杯巨峰提子紅茶,但黎錯咗巨峰提子梳打,咁老闆就將錯就錯,再送多杯紅

茶比我地,多謝老闆。

叫做試過,幾有趣,但味道就好普通,啱年青人同情侶黎玩吓、開心吓,但就唔

好期望有乜味道。
用餐日期: 2011-05-26
是次消費: 每人約$160 (晚餐)