中文 | English
我是hwchun。我是一名金融,在中環工作。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
hwchun  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-04-25
類別 : 粵菜 (廣東)京川滬中菜館湯品點心

食物, 擺設, 招呼, 衛生, 各方面都好過對面間羽毛多多聲。叉燒肥肉較小但非常香口,有密汁味。九肚魚唔會炸得太油,松茸湯係咁多酒樓來講數一數二咁有鮮味,味度直逼魚翅。重有八寶鴨係好食到唔識點描述, 用佢啲汁餸飯亦都一流。甜品那個南瓜榚清香不油膩兼有淡淡椰香,質地軟硬適中。而且佢地啲茶餘有特色,上面寫字唔驚搞錯。勤換碟加水不在下話,招呼又唔失禮,而價錢係平過對面, 咁有乜理田要去間又唔起眼招呼異常差劣的羽毛?
名貴的餐具

名貴的餐具

豪華枱上擺設

豪華枱上擺設

特色茶壼

特色茶壼

推介美食: 八寶鴨
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$700 (晚餐)

2022-08-27
類別 : 日本菜

呢間舖頭啲章魚丸真係不得了咁好食,章魚彈牙爽口,嗰啲芫荽同啲醬汁恰到好處,三種材料變成一種非常夾的味道。附加的木魚碎可以中和章魚丸偏淡嘅味道,而且價錢都好平,六個章魚丸加埋杯嘢飲都係$50左右絕對夠兩人中午份量

最緊要就係舖頭異常乾淨整潔,樓面妹妹仔非常之殷勤而且主動介紹芫荽章魚丸畀我老婆,事實證明佢介紹得非常之正確。等嘅時間都比較耐但咁即係證明客人落柯打之後先即場製作,非常新鮮。杯汽水係用企得穩嘅膠袋裝住慳返好多空間唔會好似其他快餐店咁杯汽水硬骨骨令到個膠袋綁唔實。呢一種裝汽水嘅方法極方便客人攞走

太古城嘅章魚丸都唔算差但食完呢間之後就覺得天外有天人外有人。相片入面啲蔥係自己加上去,同啲蔥一齊食會更加好味

2020-02-07
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

間酒樓喺陽明山莊入面,係一個台灣人老闆在香港半山開設的大型屋苑入面會所的一間餐廳。呢間餐似係該超級隱形富豪的食堂,而開業到而家都從來未大裝修過,門口有一個大明年間的漆鼎陪伴左呢間酒樓30多年。坐入面可以睇到出面的花園和水池,而且景觀十分開陽。餐廳走廊的水墨畫就不敢恭維

呢間酒樓的脆皮雞係招牌菜,雖然食得出係冰鮮雞,但都可以做到皮香肉脆

啲叉燒係好好食,因為啲汁比較甜,令到舊叉燒好特別食唔停口。尤其是燶了嘅部份係好香口,咬落去脆脆地,明知唔健康但因為太好食所以都會照食。

之後叫咗一條石斑職員即場攞條魚出嚟核實佢嘅新鮮程度。魚頭就放落瓦煲炆,我魚身用嚟炒球。兩種食法完全唔同各有風味。鍾意啖啖肉就當然食炒球,如果想食一啲有特別質感的魚頭就會可以撈埋蔥一齊食。炒球就唔係好多集,啲汁都係嚟自條魚本身,但呢一種煮法同啲白飯唔係好夾,反而啲西蘭花同呢啲魚汁撈埋一齊食會辟咗西蘭花啲青味

蒜蓉蝦係上品之作,啲醬汁雖然有甜、鹹、酸三味,但配合得天衣無縫。因為隻蝦炒得比較有鑊氣,啲汁有少少凝固在殻上,令到你啲學到好入味,其實咬碎啲殼都可以食。蝦肉係彈牙爽口,同呢啲汁撈埋一齊食係一流,如果撈飯就更好,最可惜係啲蝦竟然有蝦腸

最後食一味魚球炆燒肉。因為燒肉本身有鹹味,而條魚味道係比較淡,所以燒肉味不會蓋過條魚本身的鮮味。略嫌啲薑切得太大舊,夠薑入面仲未熟晒,薑汁仍然好辣

食完飯可以去酒樓樓下的展覽室參觀一些古董和後現代藝術品,但近年這個台灣老闆將好多價值連城,原本在展覽室的戰國銅器及唐宋文物收埋,換成好多毫無藝術價值的的蟎蜻蟈文物,品味退步了不少

相熟嗰啲職員都走得七七八八唔知新的職員會唔會保持返水準?
全間餐廳最好食的餸,外面燒臘舖的完全冇得比

全間餐廳最好食的餸,外面燒臘舖的完全冇得比

呢間鋪頭煮魚係有一手,因為佢哋所揀的魚係好新鮮,即場攞俾你睇條魚個樣,亦都唔會偷龍轉鳳

加埋啲沖落去食呢啲啖啖肉的石班,但略嫌魚味不足

加埋啲沖落去食呢啲啖啖肉的石班,但略嫌魚味不足

佢啲醬汁非常鮮味,蒜蓉味比較少,令到食客連個殼都想食埋

佢啲醬汁非常鮮味,蒜蓉味比較少,令到食客連個殼都想食埋

切得太細塊,而且啲粉太厚

切得太細塊,而且啲粉太厚

雖然啲汁鹹了一些,但炆得恰到好處,啲魚肉唔會太散,連啲燒肉都好好食

2020-01-21
類別 : 日本菜外賣店小食店壽司/刺身

在香港由其中環能搵到一間服務態度超好的快餐是十分困難, 香港漢人人經常迷戀一些有洋人和南亞侍應的餐廳和快餐, 在openrice的食評都經常見到好多外籍的侍應涉及嚴重種族歧視香港人食客, 例如對香港人呼喝無禮, 指罵, 不揪不彩, 但香港人還不斷幫襯, 仿弗被外籍侍應用差劣態度歧視是十分光榮. 香港主流侍應亦慣於優侍高加索人和印巴尼菲人食客以及賤視香港漢人客人, 從那些崇洋侍應見到佢地盡情享受服侍洋大人及印巴尼菲日韓食客, 就算呢啲食客有什麼無理要求也樂於忍氣吞聲欣然接受, 但香港侍應對廣東人客人的容忍度可謂近乎零. 好多香港侍應要求香港客人要對佢地要恭恭敬敬, 唔該前多謝後, 總之不容你有半分不悅, 玩謝你班客人你都要開開心心接受

就算一些連鎖店如pret ( classified 服務絕對係差) 的印巴尼侍應態度正常, 佢地大多數講英文, 這其實變相不尊母語為廣東話的人. 香港占了九成以上是講廣東話的人,  無理由不遷就廣東話客人, 而且漢朝已有官在香港設縣, 和美加等移民國家情程絕對不同.  不要講什麼香港是國際城市和英文也是法定語言等垃圾廢話. 加拿大官方語言是英文和法文, 但有多小加西的人懂得法文, 而又有多小魁北克人願意講英文?  你班香港人去東京呢啲國際級都市又搏命向日本侍應晒日文?

首先呢間舖的應侍是香港人, 在中環呢啲冷高級的地方有一間食舖用廣東話是異常親切, 職員為每位客人欣勤解釋清楚套餐的組合, 優惠等等. 款付後有講多謝, 呢樣在南亞開的小店是十分困難見到.

照燒雞飯團所用的珍珠米有一絲絲香氣, 彈牙, 有口感, 和照燒汁配合得天衣無綘, 份量亦多, 中午真的夠食. 個餐附送的花膠湯十分好飲, 湯料十足, 佢地落了好少豬肉但鮮味十足, 最緊要係夠熱. 可惜照燒雞係凍, 扣了唔小分

真係諗唔到為什麼要去食一些不知所謂的西式及印巴式快餐, 又有大機會去受英語的侍應氣
推介美食: 花膠湯
自取等候時間: 2 分鐘
用餐日期: 2020-01-17
是次消費: 每人約$42 (午餐)

2021-09-24
類別 : 西式酒店餐廳麵包店甜品/糖水

好多人話Mimosa啲拿破崙好食,唔該食咗帝苑嗰啲先講,無論味道,包裝,間舖頭嘅裝修,整潔度,賣相真係贏Mimosa同amigo一個銀河系

買一百幾十蚊蛋糕就已經有個靚袋靚盒,我真係唔知Mimosa有啲乜嘢可以同佢比較。

食咗一啖拿破崙蛋糕本應就覺得平平無奇,但係越食越覺得好味道,嗰啲吉士甜味適中,同嗰層酥皮簡直係絕配。士多啤梨都係新鮮,成個蛋糕都只係賣$58,絕對抵過Mimosa同Amigo嗰啲「拉极」「拿破輪」以及充滿鄙視惡形惡相嘅服務

咖啡豆朱古力蛋糕亦都係非常之美味,底下嗰個曲奇餅先至係精粹鬆脆可口。蛋糕入面嘅朱古力醬亦都唔係太甜,最好撈埋底下的朱古力曲奇餅食

買咁小野人哋仲要送埋三隻叉俾你,係邊度搵啊。加上閑日去買都有咁多人排隊證明唔係浪得虛名。雖然帝苑做咗咁多年啲裝修同衛生都好似新開舗一樣認真唔話得啦。你去Mimosa睇吓啲人點樣招呼你班衣食父母?當你「克依」咁歧視就會