中文 | English
karriech
我是karriech。我最鍾意中式亞洲歐洲,意大利菜,法國菜,中菜館西餐廳日式西餐爐端燒壽司/刺身Fine Dining
食評會員 4次成為首位寫食評會員
karriech  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-03-10
類別 : 泰國菜咖啡店無肉餐單

本身對泰國過江龍 Greyhound Cafe 不太熟悉,因為我之前都係歐遊為主,東南亞諗住年紀大啲先去都未遲,哈哈,所以暫時都未去過泰國。早前出席飯局,有朋友提及剛剛試咗去年十二月先開張嘅又一城分店,對食物都讚不絕口,我先開始留意呢間餐廳,睇吓食評先知原來係泰國好出名嘅,攪到我都好想試吓。

朋友對嗰甜品念念不忘,於是我就有機會一齊去食,哈哈,住港島區嘅我 IFC 分店比較方便,朋友打電話訂星期五,估唔度又訂到位。收工後和朋友匯合,再出發去 IFC。

雖然係第一次嚟,不過原來我之前都成日經過,因為餐廳位置係 IFC 二期一樓,係中庭隔離,平時 IFC 有什麼主題活動也在中庭擺設,我真係有眼不識泰山,哈哈。

由於星期五嘅關係,餐廳已經坐得八九成,而且還有客人在排隊。餐廳係半開放式,進餐嘅客人,逛商場嘅人,裡裡內內嘅聲音,氣氛很熱鬧。我們被安排坐窗邊嘅位置,餐廳設計時尚,特別係黑色皮餐牌同餐檯墊,同我印象中嘅泰國餐廳好不同。今晚客人很多,亦很國際化,我們拿著相機,反而更似遊客,有點不好意思,哈哈。
設計時尚

設計時尚

由於剛巧大家都有點抱恙,點單時盡量避免煎炸同太辣嘅食物,最後點了兩個頭盤,兩個主菜,兩個甜品同埋飲品。

藍蘭豆甜菊茶 (Bufferfly Pea & Stevia Tea) $28
因為病未好番,唔適宜飲生冷嘢,最後揀咗玩味十足嘅藍蘭豆甜菊茶。餐廳職員奉上茶壺和糖漿後,細心提示加了糖漿之後,茶會變成紫色。我先試未加糖漿嘅藍蘭豆甜菊茶,味甘,再加糖漿,茶果然係變成紫色,再試飲,味道變甜,反而少了一份茶味。
藍蘭豆甜菊茶

藍蘭豆甜菊茶

秘製辣肉醬手包粉卷 (Complicated Noodle) $88
餐牌內寫明 'You need to do a bit of work here but it's worth every bite',因為係要自己包嘅。餐廳職員奉上生菜,粉皮,辣肉醬同羅勒醬。
秘製辣肉醬手包粉卷

秘製辣肉醬手包粉卷

我哋自由發揮,先用生菜放底,之後放上粉皮,再加一點辣肉醬同羅勒醬。由於生菜太爽脆,要包住唔係咁容易,食食吓又掉吓,有點狼狽,哈哈。粉皮仍然暖身,食落都很滑,辣肉醬很香口,越食越開胃,再加一點羅勒醬,又有另一種味道。
自己包

自己包

意大利肉腸芝士餡餅 (Pita Pizza with Italian Sausage) $98
睇番餐牌嘅英文先知原來係 Pita Pizza,餅皮烘至金黃,厚度適中,而且尚算鬆脆,內裡餡料豐富,有意大利辣腸,洋蔥,蕃茄,芝士,甜椒,吃起來很惹味,是一個不錯的小食。
意大利肉腸芝士餡餅

意大利肉腸芝士餡餅

泰式河蝦冬蔭公湯河粉 (Noodle in Tom Yum Koong) $108
起初怕辣,所以叫了小辣。大大隻河蝦差唔多佔咗碗嘅一半,食落尚算爽口。河粉係一塊塊,好軟身,真係第一次見同食一塊塊嘅河粉,真係孤陋寡聞,哈哈。原來冬蔭公湯係唔辣,唔知係咪我們叫了小辣,酸味變咗更突出。
泰式河蝦冬蔭公湯河粉

泰式河蝦冬蔭公湯河粉

鮮蝦場炒金邊粉 (Phad Thai Prawn) $108
嘩!好大隻蝦!碟邊有蔥,有芽菜,有花生同辣椒粉,隨自己喜好再添加。鮮蝦爽口彈牙,而乾蝦都唔細隻,帶少少鹹香味,金邊粉炒得夠乾身,我食完冬蔭公湯河粉再食呢個鮮蝦場炒金邊,食落多咗一份甜味。
鮮蝦場炒金邊粉

鮮蝦場炒金邊粉

新鮮椰子千層蛋糕 (Coconut Crepe Cake) $68
招牌甜品先出場,千層蛋糕都算第一次食,係一個花功夫又花時間嘅甜品。試咗一啖,忌廉蛋糕很滑,不太甜,配上新鮮椰子肉,好清新,真係好好食,好想買件攞番屋企食。
新鮮椰子千層蛋糕

新鮮椰子千層蛋糕

野莓千層蛋糕 (Mix Berry Crepe Cake) $58
愛莓嘅我梗係叫野莓千層蛋糕,嘩嘩嘩!好靚呀!
野莓千層蛋糕

野莓千層蛋糕

紅色醬汁,同白色嘅千層蛋糕,對比強烈,再加上紅莓和藍莓粒點綴,賣相真係唔錯。千層蛋糕忌廉一樣好幼滑,班戟皮厚度和軟硬度適中,中間夾著紅莓和藍莓肉,酸酸甜甜,係好好嘅配搭,大大件嘅野莓千層蛋糕轉眼間已經被我食晒,嘻嘻。
好多層

好多層

總括而言,食物質素不錯,餐廳人流絡繹不絕,相信有一定嘅吸引力。下次有機會去泰國,我要試吓先得,哈哈。
推介美食: 新鮮椰子千層蛋糕,野莓千層蛋糕
用餐日期: 2013-03-08
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2013-02-18
類別 : 意大利菜西式外賣店西餐廳咖啡店

早前見到新店打算去,不過嗰晚見佢又關咗門以為咁早收,今日見佢開咗,真係好喇,可以試新餐廳。餐廳位於新紀元廣場低座二樓,前身係一間韓國餐廳。落地玻璃嘅設計,餐廳內嘅情況一目了然。門外擺放咗大餐牌,有 Brunch,Pasta 同 All Day Breakfast,賣相都唔錯,相信都可以吸引唔少食客。
門口

門口

我先進餐廳內找個位置,窗邊位已經被佔據了,只好坐係背著門口落地玻璃嘅位置,避得行過嘅路人見到我嘅食相,嘻嘻!餐廳嘅另一邊以鏡面為裝飾,與窗邊反射,增加空間感。以黑白棕色為主色,設計簡約又令人舒服。
餐廳內玻璃鏡面

餐廳內玻璃鏡面

餐廳職員奉上餐牌,並提示揀完去出面落單。
餐牌

餐牌

這裡是半自助形式,客人先在酒吧位落單,之後會有號碼牌,職員就會將食物奉到你面前。落完單之後,店員會奉上餐具。
取號碼等待

取號碼等待

餐廳嘅鏡位後面原來係廚房,大廚煮好食物之後就會按鈴,職員就會將食物取出給客人。餐廳亦擺放各式各樣嘅醬汁,調味料,餐具同埋可以自己去斟水飲。可能剛開張,有客人問職員取芝士粉同牙籤時,都未能提供。

餐牌上嘅選擇也很多,All Day Breakfast 嘅配搭更加係樣樣都好吸引,仲可以加 $10 或 $12 嘅配料。最後揀咗 All Day Breakfast A5 餐 ($68),有特濃班尼迪蛋,脆香煙肉,烤蕃茄,茄汁焗豆,炒磨菇,沙律菜。因為想食特濃班尼迪蛋,不過又覺得呢個餐可能唔飽,最後加了一塊薯餅 ($12),嘻嘻。
All Day Breakfast 餐牌

All Day Breakfast 餐牌

跟餐嘅飲品,有免費嘅熱奶茶,熱紅茶同熱綠茶,而凍飲或轉即磨咖啡就要加 $4,如果唔想飲呢啲都無問題,揀餐牌上嘅其他飲品,可以減 $8。唔飲咖啡嘅我又想試啲特式飲品,最後就係 'The best chocolate flavor in Cafe Milana' 嘅比利時朱古力餐牌內揀咗烤榛子朱古力 (原價 $36)。
飲品餐牌

飲品餐牌

係我等待食物嘅時間,細看餐廳嘅卡片,原來 Cafe Milana 係 Origin from Italy,再上卡片內提供嘅 Facebook 資料,就即刻上網睇睇,原來係一月二十一日先試業。而 Cafe Milana 係 Coffee,Restaurant,Bar,唔怪得係餐廳內有 Poster 寫住 Happy Hour 啦。
卡片

卡片

轉眼間,我嘅 All Day Breakfast 餐就係面前,賣相很精美。
All Day Breakfast

All Day Breakfast

有兩個特濃班尼迪蛋 (Egg Benedict Muffin),很可愛嘅樣子,英式鬆餅上放了火腿,蛋,切開蛋之後,蛋汁流出,蛋味香濃,火腿厚度和鹹度適中,配上鬆餅一齊食,好味道。
可愛特濃班尼迪蛋

可愛特濃班尼迪蛋

特濃班尼迪蛋

特濃班尼迪蛋

脆香煙肉 (Crispy Bacon) 卷成花狀,有別於平時一條一條放係碟上,煙肉煎得很香,邊位好脆,由於鹹味也幾濃,建議同其他配料一齊食。烤蕃茄 (Roasted Tomato) 係我鍾意食嘅食物之一,蕃茄輕烤一來可以令營養更易被人體吸收,而且烤過嘅蕃茄,更軟腍易入口。如果可以大件啲就更好。
賣相不錯

賣相不錯

茄汁焗豆 (Baked Bean) 係好多英式早餐嘅配料之一,茄味不濃不淡,中規中矩。炒磨菇 (Sauteed Mushroom) 味道比較濃,其實平時對罐頭磨菇有點擔心,因為曾經在一間餐廳食得我腸胃炎要入急症,所以每次都食得戰戰競競。

沙律菜 (Salad) 份量剛剛好,以紅色菜為主,而且好新鮮,配上醬汁,確係唔錯。而薯餅 (Hash Browns) 就比我想像中薄,炸出來比較深色,薯餅餡嘅薯仔唔多,有點失色。

最後就嘆杯烤榛子朱古力,好大杯朱古力,以呢個價錢來說都算合理。烤榛子朱古力,朱古力味香濃,會有淡淡嘅烤榛子味,只是飲落有點甜,感覺較膩。
烤榛子朱古力

烤榛子朱古力

總括而言,都係一間不錯嘅 Cafe,而 All Day Breakfast 就啱晒成日食 Brunch 嘅我,下次有機會再試吓意粉餐。

推介美食: 特濃班尼迪蛋
用餐日期: 2013-02-09
是次消費: 每人約$108 (午餐)

共有8 人投票

2013-02-02
類別 : 日本菜同客食飯

今日又去屯門市廣場食午餐,今次揀咗新開嘅紅葉庭 (MOMI JI TEI)。上網找資料時見未有食評,於是去看看商場嘅 Facebook 專頁,只見有人提到這裡有午市套餐。由於屯門市廣場成日都有新店,於是我就打電話去餐廳確定位置所在,餐廳職員說在一樓某化妝品店行前啲,又說有間麵包店。其實我都唔係好知嗰位置,因為這間餐廳嘅地址同我早兩日去的拉麵店係同一個地址嚟,有點疑惑,於是我問職員是否拉麵店附近,他說就係隔離。真係勁攪笑,我上次去拉麵店時,完全睇唔到呢間餐廳,職員話係拉麵店嘅左邊,嚟到就會見到架喇。之後我再問他有沒有午市套餐,大概是什麼價錢,他回覆由 $78 至 $108。就係咁樣,我哋就決定去試下呢間新開嘅餐廳。

紅葉庭 (MOMI JI TEI) 其實都係 Pokka 集團旗下嘅新品牌,同隔離嘅拉麵店係同一集團,而且都係一月十五日開張,而紅葉庭標榜嘅係日本正宗上品吉列炸物。似乎是同旗下另一品牌店一樣,提供相同嘅吉列烤物,只是轉了名。

今日去到拉麵店門口再望向隔離,終於見到紅葉庭嘅餐廳門口,真係唔知點解上次會睇漏眼。餐廳門口擺放了餐牌同埋一個應該係牛肉鍋嘅食物樣本,由於時間太趕,未能看得清楚。

餐廳門口

餐廳設計優雅高尚,有不同嘅插花擺設,感覺就像一間很高級嘅日本餐廳。內裡的格局好似迷宮,一格格的。印象最深刻嘅就是私隱度極高嘅卡位,有幸我們被安排在卡位內進餐。卡位掛上布簾,客人進食時就唔怕被其他人睇到食相,真係好特別嘅設計。卡位內有一銀線繞成嘅吊燈,燈光柔和,座位寬敞,確是一個閒聊食飯嘅好地方。
布簾

布簾

由於第一次嚟,對於我來說,樣樣都好新奇咁,不停拍照。檯上面原本有一個好似小型嘅餐牌,而前面就有一個好似電腦 mouse 嘅半球體,原來係呼喚職員到來嘅按鐘。初頭以為係固定在檯上的,點知因為要影相嘅關係,我不停搬檯上嘅物件,竟然俾我搬得郁個 '鐘',哈哈,於是諗吓佢係咪用 Wifi 連接,點知反轉個牌時發現有店舖嘅 Wifi 密碼提供,不過就沒有時間試。如果係度睇住日劇,再嘆杯茶,真係幾悠閒。
按鐘

按鐘

提供 Wifi 上網

提供 Wifi 上網

長長嘅餐牌上看到紅葉嘅圖案,午市套餐選擇以吉列為主,有吉列大蝦拼豬扒,吉列生蠔豬柳,又有照燒牛肉,牛肉鐵板鍋等等, 共有 8 款套餐可選擇。最後我哋叫咗 $98 吉列生蠔豬柳定食伴三文魚刺身,因為可以試食出名嘅吉列炸物,又可以食我至愛嘅三文魚刺身,一次過滿足晒我嘅慾望。

餐廳職員奉上食刺身時用的豉油,同埋一碗用來製作伴食豬柳嘅芝麻和小木椿。 然後向我們解釋要自己用木椿壓碎啲芝麻七八成,之後再加上醬汁。由於時間嘅關係,我哋叫咗餐廳職員代勞。
要用木椿壓碎啲芝麻

要用木椿壓碎啲芝麻

芝麻醬

芝麻醬

餐廳提供嘅係熱茶,再放下一個茶壺,茶飲起來很甘甜,向職員查詢才知是煎過嘅綠茶,我仲以為同隔離店一樣用烏龍茶添。可惜我們沒有時間在嘆茶,浪費咗壺茶。
茶同醬汁

茶同醬汁

之後我們嘅三文魚刺身好快就到咗,三文魚有三小片厚切,食落好新鮮肥美,確是不錯,如果可以大件啲就好喇!哈哈!
三文魚刺身

三文魚刺身

轉眼間,吉列生蠔豬柳定食就好快出現係我哋面前,嘩嘩嘩!好大份定食呀,而且有好多碗碗碟碟,好正宗嘅日本定食!
吉列生蠔豬柳定

吉列生蠔豬柳定

麵豉湯,麵豉味適中,內裡有蔥,海帶和豆腐,不過不失。前菜是蓮藕片,食落好爽口,加上芝麻嘅調味,很清新開胃嘅前菜。估唔到連漬物都唔簡單,有三款咁多,紫紅色,粉紅色和綠色嘅漬物,配搭得宜。沙律菜以椰菜絲為主,菜絲真係好幼,遠看就似平時用來墊禮物嘅紙碎,食落感覺好乾爽,可能太幼太乾,好似食緊紙條咁,哈哈,建議大家用餐廳提供嘅沙律醬伴住嚟食,會好食好多。而蕃茄就有一件,食落都幾新鮮。

跟住就到今日嘅主角出場,吉列生蠔同埋吉列豬柳,吉列豬柳有四大件,而吉列生蠔就有一件。吉列面炸得好香,厚度適中,食落又好鬆脆,而且不覺得油膩,真是不錯。
吉列豬柳

吉列豬柳

豬柳仍然保留住肉汁,食落都算腍,配上之前拌勻嘅芝麻醬,特別好味。而珍珠飯濕潤得來又恰到好處,一啖肉,一啖飯,是好好嘅配搭。另外餐廳在炸物嘅碟上亦提供了芥末醬,可以迎合不同口味嘅客人。至於吉列生蠔,食起來好鮮味,蠔味很濃,蠔很軟滑,外脆內軟,質感對比強烈。
吉列生蠔豬柳

吉列生蠔豬柳

由於趕時間,我們仲食緊就已經叫埋單,於是第一次按鐘,職員果然好快來到,當我們話要埋單時,佢話仲有果物!果物,原來係生果,三片紅紅嘅西瓜,又綿又甜,今日食完呢個定食真係覺得好滿足。
西瓜

西瓜

總括而言,是有驚喜嘅一餐,食物和服務質素都好好。以 $98 定食套餐,再加一服務費,每人約 $110 真是不便宜嘅午餐,不過相比起差不多 $100 嘅一碗麵,我又覺得呢個套餐已經物有所值。

用餐日期: 2013-02-01
是次消費: 每人約$110 (午餐)

共有4 人投票

2013-01-30
類別 : 日本菜拉麵

屯門市廣場真係開咗好多新食肆,我哋今次就去咗黑福多拉麵。黑福多拉麵原來是 Pokka Cafe 旗下嘅新品牌,睇個中文名可能唔知咩係黑福多,再睇 Kuro Bu Ta Ramen 先知道原來係黑豚,唔怪得有隻黑豬做 Logo,黑豚在日本鹿兒島很出名的,早幾年去鹿兒島旅行買手信時都係以黑豚為主。
餐廳卡片

餐廳卡片

嘩!一去到門口已經見到入面好多人,相信是因為新開張嘅效應,而且仲要等位,對於非常趕時間嘅我哋猶豫咗一陣,不過最後決定照等啦,因為餐廳職員話已經有幾檯埋緊單。我哋係門口嘅餐牌睇定食咩款式拉麵,拉麵由 $54 至 $88 不等,另加一服務費。以午餐來說真係唔便宜。拉麵店沒有提供午市套餐,驟眼看客人以家庭或工作人士為主,沒有學生嘅蹤影,和附近日式食肆嘅客路不太相同。
好多人

好多人

等待嘅時間也差不多十五分鐘,期間我就周圍望下,餐廳以棕色為主,有四種座位,有卡座,有單邊 '面壁',有單邊 '梳化位',有面向門口的吧檯位。
吧檯位

吧檯位

從座位的設計來看,似乎有一半嘅座位好適合一個人來食。而我對於門口櫥櫃的拉麵模型更感興趣,有細到大都覺得呢啲模型好靚好想擁有。
拉麵模型

拉麵模型

由於已想好食什麼,當有位嘅時候,一坐得就已經同餐廳職員講要 2 個 17 號,1 個 19 號。不過原來餐牌上的號碼不是用作落單用的,職員不知道是什麼,不過同一時間攞咗部掌上電腦出來為我哋落單。

於是我打開餐牌指著 17 號嘅 '自家製叉燒,自家製厚切豚肉',同埋 19 號嘅 '自家製叉燒,特式豬軟骨' 再落單。由於我哋叫嘅都係赤吉豚王湯底,有三種辣度 (大,中,小),我們三個也叫了小辣。遠望職員落單用的掌上電腦始乎是預設了材料的名稱,只需分開點擊材料和辣度就可以。職員提醒我們製作需時 15 分鐘,聽完心中一沉,因為可能趕唔切返公司,不過沒有辦法啦都要照等。

另外可以加 $15 有特飲,不過我們沒有叫。於是職員問我們要水定茶,我叫了茶,茶的顏色比較深,茶味都幾濃,向職員查詢,原來是烏龍茶。
烏龍茶

烏龍茶

幸好我叫嘅'自家製叉燒,自家製厚切豚肉' 拉麵不用等足 15 分鐘就出場喇!職員小心翼翼奉上,拉麵碗是另有一個托盤盛上,相信都幾重。
'自家製叉燒,自家製厚切豚肉' 拉麵

'自家製叉燒,自家製厚切豚肉' 拉麵

橙色嘅赤吉豚王湯底,看來也十分吸引。先嚐一口,果然不錯,湯甜中帶辣,又不失鮮味,同平時飲的不同。細看介紹,原來赤吉豚王湯底係採用極上豬骨,雞肉,瘦肉,鯊魚骨同埋新鮮蔬菜待材料,再配合沖繩的唐辛子肉碎和獨特嘅香料,以超過十多個小時時間熬制,之後再混和味吉極濃豬骨湯。咁又再睇下極濃豬骨湯底係用咩材料,原來係以大量嘅極上豬骨,配合獨特火候熬煮多日,令骨頭嘅精華完全融入湯中,煮成鐘乳白色的濃湯。嘩!估唔到一個湯底背後要咁多功夫,一碗拉麵嘅價值其實就是來自湯底。

'自家製叉燒,自家製厚切豚肉' 拉麵,主角厚切豚肉係我至愛嘅肥豬肉,食落好腍,肥膏部份又肥又滑,好正!
厚切豚肉

厚切豚肉

又肥又滑

又肥又滑

如果可以多幾件我都食得落,哈哈。加多幾件係可以,不過要加錢,厚切豚肉每件要加 $12。相對厚切豚肉,叉燒就係薄切,好軟身,攪兩攪碗麵時,叉燒容易斷開。叉燒肉的紋好細緻,係瘦肉為主,食起來好乾身,不過我都係鍾意食肥豬肉多啲。
叉燒

叉燒

而拉麵嘅配料有香脆嘅紫菜,鮮嫩嘅竹荀,新鮮嘅日本大蔥,甜甜嘅糖心蛋半隻。只是糖心蛋嘅蛋醬已經流到湯入面,有點可惜。
鮮嫩嘅竹荀

鮮嫩嘅竹荀

糖心蛋

糖心蛋

至於拉麵比我想像中好食,可能之前食的拉麵都不太好,所以平時在有選擇之下我都唔會揀拉麵。這裡嘅拉麵不太軟又不太硬,麵質彈牙,有蛋味,都算不錯。
彈牙

彈牙

總括而言,這裡的拉麵湯底甚為出色,以 $78 再加一服務費嘅午餐來說並不便宜,真是一分錢一分貨。

推介美食: 自家製厚切豚肉,糖心蛋,赤吉豚王湯底
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2013-01-30
是次消費: 每人約$86 (午餐)

2013-01-24
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳咪嘥嘢食店無翅餐廳適合大夥人慶祝紀念日

早前參加咗酒店 Facebook 專頁嘅「理想綠色酒店之期望」遊戲,向酒店提出一些環保和節能嘅意見,好幸運地被選為得獎者,獲贈樂雅軒中菜廳嘅花龍蝦鮑魚宴 2 位。餐廳是法國藍帶美食協會會員,相信食物質素也有一定的保證。而餐廳十二月和一月都推出鮑魚宴,官方介紹係用肉質鮮嫩的印尼花龍蝦及矜貴澳洲鮑魚,配以時令食材及即場烹調技巧,睇到都已經覺得好想食,真係好期待。

約咗老友食家係地鐵站等,酒店位於油麻地近地鐵站 A 出口,步行不用五分鐘就到達酒店大堂。樂雅軒中菜廳在酒店的一樓,客人可以由酒吧位隔離的電梯而上,就已經見到樂雅軒,彩色的燈光和紅燈籠互相映照。
酒店內

酒店內

樂雅軒玻璃外牆的設計,令餐廳的透明度提高,客人多少真係一目了然。中菜廳以為紅色主,簡約的設計又不失優雅,亦添加咗一些新年的裝飾佈置。

餐廳門口

我們被安排坐窗邊位,當餐廳職員問我哋要什麼茶時,由於我夜晚避免飲茶,所以由老友食家揸主意叫了龍井。當餐廳職員為我們倒茶時,很細心地只倒了一杯水給我。

由於已預先訂了食花龍蝦鮑魚宴,好快食物就奉到我哋嘅面前喇!

金錢鳳肝帶子 (Sea Scallop Layered with Chicken Liver Pate and BBQ Pork)
我曾經食過一個由金錢雞懷舊菜演變而做出來的菜式,由叉燒,雞肝和肥肉串起來烤製而成。而這個金錢鳳肝帶子就是由帶子,雞肝醬和叉燒夾在一起燒焗而成。我的帶子比老友食家嗰碟細件,變得無咁吸引。夾在中間的雞肝醬味道不錯,不喜愛雞肝的我,都可以接受到佢嘅質感和味道。而叉燒就好腍好肥美,啱晒我合味。三層配搭,吃起來有不同的質感。由於三種比較油份重的食物放在一起,建議大家連最底的餅皮一齊食,可以中和一番。值得一提的是蜜糖叉燒醬確係幾香濃可口。不過伴碟的醃子薑,太腍身,原本應該是想擺設出花朵,但未能成形,有待改善。
金錢鳳肝帶子

金錢鳳肝帶子

花龍蝦鮑魚金必多湯(半隻) (Half Coral Lobster in Cream of Abalone Soup)
根據介紹湯底係用鮑魚餚製,加入新鮮花龍蝦、素翅和鮑螺絲。不過我們食的那隻似乎不是花龍蝦,身上沒有花紋的。
花龍蝦 ?

花龍蝦 ?

龍蝦肉不太爽口彈牙,可能烹調的時間長咗。金必多湯看上去像周打湯,湯底是奶油忌廉濃湯,配上素翅和鮑螺絲。食起來有不同的質感。由於加了薑粒,飲起來感覺又怪怪的,因為啲薑粒都幾大,要咀嚼下。由於我本身又不好忌廉湯,對這個揉合中西特色的金必多湯不太欣賞。
花龍蝦鮑魚金必多湯(半隻)

花龍蝦鮑魚金必多湯(半隻)

天白花菇伴七頭鮑魚 (Braised Whole Abalone with Black Mushroom)
今日的重點推介出場喇!鮑魚先煲後燜,好腍好入口,確是不錯。由於老友食家不吃菇菇,我就一個人食兩大隻天白花菇,兩隻花菇不論外形,厚度和軟度也不同,一隻較厚身,連菇蒂也未剪晒,不能食,而且菇身食起來好硬身。另一隻比較軟身,食落夠腍又入味,最重要是可以全隻食晒。伴碟的皇帝菜,很翠綠,吃起來有點青草味,很新鮮。
天白花菇伴七頭鮑魚

天白花菇伴七頭鮑魚

七頭鮑魚

七頭鮑魚

豆酥焗鱈魚球 (Baked Cod Fillet served with Soya Bean Paste)
相信是經過改良由鱈魚球變成鱈魚塊,煎炸鱈魚塊很香,表面很脆,特別是魚皮部份。鱈魚油份重,吃起來確是很滑。不過大大件魚塊,配上豆酥,吃起來有點膩。略嫌伴碟的西蘭花份量太少,未能中和肥膩的感覺。
豆酥焗鱈魚球

豆酥焗鱈魚球

仙骨湯燉天津大白菜 (Simmered Tianjin Cabbage in Supreme Broth)
天津大白菜的綠葉部份被煎得不太齊整,賣相怪怪的。天津大白菜果然很大,吃起來比較爽口。而仙骨湯就很香濃,不過味道太重,有點鹹,有待改善。
仙骨湯燉天津大白菜

仙骨湯燉天津大白菜

珍味糯米包 (Assorted Dried Seafood Stick Rice Wrap)
以蒸籠裝住嘅糯米包,賣相尚算別緻。大大個糯米包以燒賣皮包住餡料蒸,糯米飯味不太濃,合我口味。原來珍味就是指花膠、瑤柱、鮑螺和冬菇,真是材料十足。這個糯米包沒有平時糯米飯的油膩和飽濟感,估不到是我今晚喜愛的菜式之一。
珍味糯米包

珍味糯米包

生磨合桃露小丸子 (Walnut Sweet Soup with Plain Dumplings)
嘩!好多小丸子呀!搶晒合桃露的風頭。小丸子好腍又煙韌,不過我覺得份量不用咁多,一邊食小丸子一邊飲合桃露,令合桃露變得有點淡,可以考慮用另一隻有芝麻餡小丸子,可能會更好。
生磨合桃露小丸子

生磨合桃露小丸子

合時鮮果碟 (Seasonal Fruits Plate)
這個合時鮮果碟,共有三款不同的生果,而每一款鮮果有件,因為之前都食過其他的中式宴,今次的生果碟真係我見過最少的一次。賣相真係扣晒分,唯有自我製作人臉來玩下。火龍果,西瓜和菠蘿也很新鮮,如果份量或款式多些會更好。
合時鮮果碟

合時鮮果碟

總括而言,餐廳人流不多,連我們在內,有五檯客人。環境比較靜,適宜和朋友聚舊暢談。餐廳職員的服務有水準,食物質素尚算不錯,然而在賣相和食材大小一致性這兩方面有進步的空間。

推介美食: 珍味糯米包,天白花菇伴七頭鮑魚
用餐日期: 2013-01-22
用餐優惠: 遊戲獎賞