2013-03-10 7 瀏覽
本身對泰國過江龍 Greyhound Cafe 不太熟悉,因為我之前都係歐遊為主,東南亞諗住年紀大啲先去都未遲,哈哈,所以暫時都未去過泰國。早前出席飯局,有朋友提及剛剛試咗去年十二月先開張嘅又一城分店,對食物都讚不絕口,我先開始留意呢間餐廳,睇吓食評先知原來係泰國好出名嘅,攪到我都好想試吓。朋友對嗰甜品念念不忘,於是我就有機會一齊去食,哈哈,住港島區嘅我 IFC 分店比較方便,朋友打電話訂星期五,估唔度又訂到位。收工後和朋友匯合,再出發去 IFC。 雖然係第一次嚟,不過原來我之前都成日經過,因為餐廳位置係 IFC 二期一樓,係中庭隔離,平時 IFC 有什麼主題活動也在中庭擺設,我真係有眼不識泰山,哈哈。由於星期五嘅關係,餐廳已經坐得八九成,而且還有客人在排隊。餐廳係半開放式,進餐嘅客人,逛商場嘅人,裡裡內內嘅聲音,氣氛很熱鬧。我們被安排坐窗邊嘅位置,餐廳設計時尚,特別係黑色皮餐牌同餐檯墊,同我印象中嘅泰國餐廳好不同。今晚客人很多,亦很國際化,我們拿著相機,反而更似遊客,有點不好意思,哈哈。  由於剛巧大家都有點抱恙,點單時盡量避免煎炸同太辣嘅食物,最後點了兩個頭盤,兩個主菜,兩個甜品同

由於剛巧大家都有點抱恙,點單時盡量避免煎炸同太辣嘅食物,最後點了兩個頭盤,兩個主菜,兩個甜品同埋飲品。

藍蘭豆甜菊茶 (Bufferfly Pea & Stevia Tea) $28
因為病未好番,唔適宜飲生冷嘢,最後揀咗玩味十足嘅藍蘭豆甜菊茶。餐廳職員奉上茶壺和糖漿後,細心提示加了糖漿之後,茶會變成紫色。我先試未加糖漿嘅藍蘭豆甜菊茶,味甘,再加糖漿,茶果然係變成紫色,再試飲,味道變甜,反而少了一份茶味。
秘製辣肉醬手包粉卷 (Complicated Noodle) $88
餐牌內寫明 'You need to do a bit of work here but it's worth every bite',因為係要自己包嘅。餐廳職員奉上生菜,粉皮,辣肉醬同羅勒醬。
我哋自由發揮,先用生菜放底,之後放上粉皮,再加一點辣肉醬同羅勒醬。由於生菜太爽脆,要包住唔係咁容易,食食吓又掉吓,有點狼狽,哈哈。粉皮仍然暖身,食落都很滑,辣肉醬很香口,越食越開胃,再加一點羅勒醬,又有另一種味道。
意大利肉腸芝士餡餅 (Pita Pizza with Italian Sausage) $98
睇番餐牌嘅英文先知原來係 Pita Pizza,餅皮烘至金黃,厚度適中,而且尚算鬆脆,內裡餡料豐富,有意大利辣腸,洋蔥,蕃茄,芝士,甜椒,吃起來很惹味,是一個不錯的小食。
泰式河蝦冬蔭公湯河粉 (Noodle in Tom Yum Koong) $108
起初怕辣,所以叫了小辣。大大隻河蝦差唔多佔咗碗嘅一半,食落尚算爽口。河粉係一塊塊,好軟身,真係第一次見同食一塊塊嘅河粉,真係孤陋寡聞,哈哈。原來冬蔭公湯係唔辣,唔知係咪我們叫了小辣,酸味變咗更突出。
鮮蝦場炒金邊粉 (Phad Thai Prawn) $108
嘩!好大隻蝦!碟邊有蔥,有芽菜,有花生同辣椒粉,隨自己喜好再添加。鮮蝦爽口彈牙,而乾蝦都唔細隻,帶少少鹹香味,金邊粉炒得夠乾身,我食完冬蔭公湯河粉再食呢個鮮蝦場炒金邊,食落多咗一份甜味。
新鮮椰子千層蛋糕 (Coconut Crepe Cake) $68
招牌甜品先出場,千層蛋糕都算第一次食,係一個花功夫又花時間嘅甜品。試咗一啖,忌廉蛋糕很滑,不太甜,配上新鮮椰子肉,好清新,真係好好食,好想買件攞番屋企食。
野莓千層蛋糕 (Mix Berry Crepe Cake) $58
愛莓嘅我梗係叫野莓千層蛋糕,嘩嘩嘩!好靚呀!
紅色醬汁,同白色嘅千層蛋糕,對比強烈,再加上紅莓和藍莓粒點綴,賣相真係唔錯。千層蛋糕忌廉一樣好幼滑,班戟皮厚度和軟硬度適中,中間夾著紅莓和藍莓肉,酸酸甜甜,係好好嘅配搭,大大件嘅野莓千層蛋糕轉眼間已經被我食晒,嘻嘻。
總括而言,食物質素不錯,餐廳人流絡繹不絕,相信有一定嘅吸引力。下次有機會去泰國,我要試吓先得,哈哈。
2013-03-08
  • 新鮮椰子千層蛋糕,野莓千層蛋糕