中文 | English
alison1803
我是住在柴灣的alison1803。我是一名......,在上環工作。我最常於中環銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意粵菜 (廣東)日本菜西餐廳樓上cafe火鍋爐端燒壽司/刺身,三文魚子。
食評會員 3次成為首位寫食評會員
alison1803  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2008-10-18
類別 : 台灣菜粉麵/米線甜品/糖水

打開餐牌真係無咩可以揀架,小食就好多,主菜就好少,我地只係揀左:粉皮、回鍋牛柳同埋麻油口水雞半隻。兩個人少少地就咁算啦~講真,上菜既速度就真係好快架,d野食就唔太正宗,不過亦唔太難食,亦無咩野可以推介,而家真係明白點解囍點可以咁吋,星期六/日唔開工啦,因為成個地方都真係無好野食呀。

粉皮本身真係好滑,個汁就好濃,味道夠,不過味道好一般,好似係少少甜麵醬加其他醬整成既;係好食,不過唔係我期望個種囉~麻油口水雞就好啦,夠嫩滑;個汁好襯,如果唔蘸汁係好食,不過好似欠左少少咁!至於個回鍋牛柳,我都唔多知佢想點,叫得回鍋就梗係要辣架啦,唔辣就唔係啦,我見到佢有落辣架,不過一d都唔辣既,完全無晒意思~

如果想食一個真正既晚飯就唔好黎呢間食,食碗麵加個小食都仲可以既~

是次消費: 每人約$80

共有1 人投票

類別 : 日本菜居酒屋

因為我鐘意食苦瓜,所以我都好鐘意食沖繩菜。呢間既好處係可以係室內又食煙又飲酒而唔需要行出去室外,啱晒所有煙剷同酒鬼,亦都啱晒放左工唔想再咁拘謹既人。呢到有既日本酒多到你唔信。

我呢晚同朋友兩個人,只係想食d野,然後join埋朋友落酒吧睇奧運開幕禮!我地叫左:半生熟吞拿魚、煙豬手、花生豆腐、苦瓜炒豬肉、沖繩炒麵。朋友就飲啤酒,我就飲可樂。

個吞拿魚好彩係無筋而且都好好味。個花生豆腐好正,有花生味,但係又好煙”un”,好得意架,下次去都會再叫。唔好睇佢d炒麵細細碟,因為係多料所以都幾飽架。

沖繩最出名就係海葡萄、豬肉同苦瓜;我今次未食海葡萄,下次一定再去食。個煙豬手好”淋”好好味而且又唔膩,食多d都唔驚。苦瓜炒豬肉好似食緊廣東餸咁,其實都可以係屋企試整下,我試左就再post出黎俾大家睇下。

據我所知以前佢地有得入會架,生日月仲有幾百蚊coupon 會送俾你,如果你打算做長期客仔(尤其是你愛上左佢地既蟹/和牛放題的話),最抵就係做會員啦~

是次消費: 每人約$200 (晚餐)

類別 : 越南菜粉麵/米線

好耐都無食過呢間越南菜啦。而家開到周街都係,但係呢間就好少人提起;佢係十幾年前已經好出名架啦,係總統戲院個頭,成日都要排長龍,而家搬左黎呢間大間d既,就唔駛等位啦。
我地大食3人組今次係食左:番茄牛腩湯河、蒜蓉西蘭花、粉卷、雞肉沙嗲、牛油雞亦同埋咖哩鴨肉檬,原來佢地揼完骨係可以食咁多野架。番茄牛腩河好濃味,好多番茄,個湯好杰身。我就好鐘意食粉卷,因為好清,一d都唔膩。雞肉沙嗲無尖沙咀個d咁嫩,人地個汁就仲香d。牛油雞亦係最出名架,不過又好肥,只可以同朋友分享而不能個人獨吞。咖哩鴨就咖哩搶晒d鴨味,有d可惜。
其實佢都係算多菜式既越南舖頭,不過就舊式左少少,又唔似rice paper咁,其實佢d野食真係幾得架,應該多d去支持下佢~

是次消費: 每人約$170 (晚餐)

類別 : 印度菜燒烤咖喱

因為大家都肚餓,所以都叫左好多野食。雖然我好多時都係印度人做老闆,之前果個其實已經好國際化,好少食印度菜,又好少慶祝佢地既節日,所以我都唔係好認識既。而家有同事係,老闆都係印度人而且佢地都依然好傳統,所以而家就有d認識啦~
我地今次叫左串燒(雞同牛)、燒魚、marsala羊膝、Chicken Tikka同埋2個味既Naan,當然仲每人黎多一杯Mango Lassi,食印度菜就唔少得佢!
申燒都仲係尖沙咀個邊最好食,不過呢間都應該係排第二啦,燒魚我麻麻地,所以無食到,不過都見有得剩,段估都唔好太好食!Marsala 羊膝係店主推介,當然好食啦,個汁配埋Naan Bread就真係無得彈!Chicken Tikka其實都係燒雞既一種,同Tandoori 差唔多,無汁不過醃得好入好味,我好鐘意!當然最喜愛係個Mango Lassi,我覺得應該多d地方有得飲就好啦~

不過唔講唔知,我公司個印度女同事話,其實印度菜都係肥架,因為有時會落好多椰漿啦,又會用好果仁啦,呢d都係含油份/糖都比較多,印度女人係肥就係咁解啦。就算身型唔肥呢,脂肪比例都係高架,所以鐘意食都唔好亂黎啦~

是次消費: 每人約$120 (晚餐)

類別 : 日本菜

我地又一行3人黎食飯,又叫左一大堆野黎食:有三文魚壽司、三文魚籽手卷、劍魚腩壽司、廣島燒餅、滑蛋雞肉飯、滑蛋豬扒飯,仲有一個海鮮鍋烏冬添!

我已經餓左一排無食三文魚籽啦,今次個手卷好新鮮呀,又圓又大粒,咬落去仲識彈走既,都係$30一件,正!朋友既手卷都好得,見d魚都係好彈牙啵!三文魚唔係頂級,不過都係抵食既;d滑蛋飯就乾左d,唔可以同”吉”去比既,價錢都相差好遠啦~我個烏冬就唔係手打既,所以就唔係太彈牙,不過d料都好足,乜都齊晒架!

食完就乖乖地返屋企啦,真係爽!

是次消費: 每人約$90 (晚餐)