中文 | English
alison1803
我是住在柴灣的alison1803。我是一名......,在上環工作。我最常於中環銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意粵菜 (廣東)日本菜西餐廳樓上cafe火鍋爐端燒壽司/刺身,三文魚子。
食評會員 3次成為首位寫食評會員
alison1803  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2008-05-17
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓燒臘點心中式包點

上星期三係HONEY既生日,阿少爺一早就講明唔好食得太貴,佢又唔多鐘意西菜 (佢係一個傳統既男人黎),所以就選擇左去翰騰閣啦。

DBS近排出左好多飲食優惠,好似去翰騰閣就有套餐,都好抵死下架! 我地食左: 帶子沙律、燉湯、鮑汁花膠鵝掌、半隻龍蝦伊麵、百合炒甜豆同埋甜品係椰汁燉奶。我驚我honey 唔飽,所以再加一碟咕嚕肉,咁就一定夠食又開心啦。

個帶子沙律就無驚喜,不過Honey 鐘意食生果沙律佢就食得好開心。燉湯就勁啦,你都睇到個碗有幾大啦,而且仲有好多料添 – 竹笙、雞、肉、花膠、螺頭等等,一人一盅,飲完食埋湯渣真係飽左一半,但係一d味精都無架。個鵝掌就麻麻啦,最主要係個汁唔多好味,所以晒左d材料,可以整得入味好多架麻。龍蝦伊麵d龍蝦好好食架,主要係八成熟,所以一d都唔老,好食! 個菜同咕嚕肉都好味,有水準,咕嚕肉係用里脊做,所以啖啖肉,男士食就最啱啦!

甜品就唔多吸引我啦,男主角就好俾面咩都食晒!最唔好既就係佢地上菜好快,食都未食得切,而且一餐飯竟然由點菜到埋單唔駛個半鐘,你趕收工即我唔趕啵~ 全餐都係HK$550,當然係我俾錢啦~

是次消費: 每人約$270 (晚餐)

2014-12-18
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心

無論係電視, 朋友上載既照片, 呢期最多人POST出黎就係一隻似菇既包, 一隻包出名到咁, 有朋友約食飯, 大家都在中環, 諗都唔駛諗就要黎呢到食個包先啦~ love

整個氣氛, 環境都好新鮮, 唔係一般既中菜館子, 望落似意大利餐廳多過中菜, 俾人感覺好舒服,幾有特色。

打開餐牌, 大大碟既主食唔多, 好多都係細細碟, 好啱幾個朋友, 可以叫多幾款黎試下, 價錢亦唔貴, 幾親民下~ 見到D圖已經令人食指大動, 樣樣都想叫黎試下。

前菜, 我地叫左3款, 有酒呈醉雞, 雞絲粉皮, 川汁皮蛋

一上檯, 已經聞到陣陣酒香, 食落酒味又唔算好濃, 雞肉嫩滑, 幾好~

雞絲粉皮就比較一般, 麻醬好濃幾搶味, 青瓜既清香味就冇左, 有d可惜~

川汁皮蛋個賣相好靚又攪野, 皮蛋化身成為魚? 定青蛙? 我唔知, 不過個川汁有少少辣又有少少麻, 幾可以叫醒味蕃, 叫人又愛又恨~

終於見到呢個包啦!!!! 像真度真係非常高!!!! 個包真係好好食呀, 一咬開就有好香既松露既香氣, 個包又軟熟, 又有大量既菇, 講真一個人食三個都仲得! 呢個包真係可以ENCORE!! 我估冇人可以抗拒到!

另外, 我地仲叫左2年"猛虎咬豬" 其實我唔明點解叫呢個名! 入面有咩呢? 我覺得有D似台灣既"刈包",佢入面有一件好似五花腩既豬肉,個底有少少粉狀物體,唔肯定係黃豆粉定係咩野,上面就應該係一D酸菜,食落去都幾清爽,唔會覺得膩,不過就幾飽肚~

食左咁多前菜同小食,我地最後只係叫左一個糖醋豚肉同一碗雲吞擔擔麵,糖醋豚肉望落好似好普通,佢側邊拌住既係新鮮菠蘿,而舊豚肉外邊有粉漿,不過好薄;好薄次餘總好脆口,呢樣好難架,一啖肉一啖菠蘿,一熱一凍;又係唔會膩,個汁又唔係用醋做出黎既"假酸",菠蘿既天然酸味令人食完範圍勁舒服~

我食到呢到已經飽晒,所以個擔擔麵我食得好少,個雲吞做得好食,刀功好,砌得個餡料好細緻,個湯汁就唔算正宗加上我飽左,唔太吸引~

推介美食: 松露香菇,川汁皮蛋
用餐日期: 2014-12-17
是次消費: 每人約$220 (晚餐)

2014-11-13
類別 : 英國菜西式酒店餐廳

兩大英國廚神來港開業, 兩間都火紅得很! 兩間都試過了, 我比較喜歡地獄廚神這一家!

一早就在網上訂座, 其實唔係好難, 大概他們沒有太早放寬網上訂座, 如果見網上滿座, 其實只要EMAIL 給他們也可以安排到, 而且回覆電郵亦很高效率的! 環境非常CASUAL, 唯一美中不足的是背景音樂有時都幾嘈, 不過都OK既~

星期日一早黎到, 因為一早已科讀各位的食評, 所以好快就決定好食咩~麵包(SOURDOUGH) 好快就黎到, 仲係有少少暖, 再加上我叫左GINGER ALE, 行上去行到出汗, 飲呢個唔太甜, 爽啦~  我地叫左頭盤有Sea bass carpaccio with Avocado, horseaadish ginger, Tamarind spiced chicken wings~ 呢2個應該係每台必叫, WAITER都同我地講, 呢2個簡直係"最受歡迎"既STARTER!  一濃一淡, 我好喜歡個魚, 超新鮮, 唔腥! 個柚子味好REFRESHING, 有甜又有少少酸, 開胃, 再加上香草, 爽身~雞亦味濃, 很有亞洲風味~

因為我地今次只係2個人, 所以我地只係叫左一個MAINS 加一個SIDE DISH - Dingley Dell pork chops 10oz+薯條!  PORK CHOP 唔係100%全熟, 就係咁先夠JUICY, 肉汁KEEP 到而令肉身很軟滑, 醃肉入味又唔會過咸, 尤其是有一枝骨個舊, 真係會爭住黎食! 同一盤內仲有生既西洋菜, 焗蕃茄,洋蔥同蒜頭, 呢幾樣都可以減輕食肉既膩......不過, 個醬汁就係牛油做的, 真係好邪惡!heartlike 我地食肉個陣點, 食薯條個陣都點, 簡直點到一滴不剩為止~ tongue

很多時候我都唔鐘意食甜品, 不過英國餐廳有我最喜愛的ETON MESS, 朋友就要左Pineapple Carpaccio, passion fruit, coconut sorbet。ETON MESS係最簡單的, BERRIES, 馬令再加上CREAM 而做成, 雖說簡單, 但馬令應該是自家製仲減左甜味, 食落唔太甜, 同酸酸地既BERRIES 很配~

Pineapple Carpaccio, passion fruit, coconut sorbet, 很可以同頭盤既雞亦互相呼應! 很亞洲, 食落又係好舒服~

侍應非常細心, 襯得閒時都有問我地意見, 同我地交流下~ 而我覺得比令外一間好既係, 佢地會係食頭盤, 主菜同甜品前換過晒D 碟同刀叉!  我下星期會再去多次架, 要試下DINNER MENU!
推介美食: Sea bass carpaccio with avocado horseradish ginger,Tamarind spiced chicken wings spring onion corriander,Dingley Dell pork chops 10 oz,Pineapple carpaccio passion fruit coconut sorbet,My favourite - Eton Mess
用餐日期: 2014-11-09
是次消費: 每人約$450 (午餐)

2014-10-21
類別 : 西式美國菜蠔吧海鮮

對於我黎講海鮮無論點烹煮, 都係美味。朋友都笑我係一隻貓, 總知邊到有海鮮, 我都會搵到黎食。之前一日仲係台灣既上引水產到食緊海鮮, 第二日就黎呢到再食, 我估海鮮見到我都應該盡快掉頭走, 哈哈! tongue

呢晚, 有小感冒, 不過我決定唔理, 二話不說先黎一個 Fish & Chips,炸法唔係英式既脆漿炸,用既係麵包糠,所以唔會有厚漿,上檯一陣都唔會覺得油膩。加上有3款醬,包括茄醬,熱辣辣既魚同薯條,味道同感覺都好,簡直就係comfort food~smileheart
Dips for the Fish and Chips

Dips for the Fish and Chips

果然係美國菜,呢個Grilled chicken salad既份量就已經說明一切。其實我覺得好美味尤其是食完個 "炸物",真係需要一個沙律黎清清味雷。。。。。不過我地既重頭戲係呢個。。。。海鮮藍!

因為天氣開始轉涼,因為有小感冒,因為所有少少既原因,我地決定唔食seafood platter on ice,我估未食完就已經會好凍~就係因為怕凍,我地叫呢個Seafood in a bag,再加上cajun garlic butter, 微辣,唔食辣既人都一定可以接受到。。。個人少少提議,用手食!係。。。。係用手食,咁先夠好味,儀態,噢。。。放埋一邊先啦,enjoy 左先啦~

我地叫左係5款海鮮,有king prawn, 扇貝,翡翠螺,長腳蟹,蜆。。。。仲有薯仔同粟米!OH,呢D加埋個汁先正呀!

推介美食: Fish & Chips,Seafood Platter - 5 types with Cajun Garlic butter
用餐日期: 2014-10-20
是次消費: 每人約$260 (晚餐)

2014-10-16
類別 : 多國菜中菜館西餐廳粉麵/米線

搵食, 幾時都要搵先有好野食。係上環, 其實真係好多好野食, 不過變動都唔少, 今日呢到搬走, 過幾個月又有一間搬入。都唔錯架, 起碼成日都有新鮮感~正當我期待緊另一間賣CHURROS進駐上環既同時, 今日上網掃一掃, 就發現左呢間專食麵既就同埋同事黎試下。

地點其實前身係點心店, 點心店擴充左係對面, 門面只係得個 "&" 字又冇門牌號碼, 唔係一早GOOGLE左, 真係唔覺得佢係一間麵店囉~
MENU

MENU

呢個係佢派既餐牌, 應該全日都係個。都幾精美, 同事話叫外賣, 對於麵黎講都係一個CHALLENGE~ 如果拎到返公司, 個湯浸"淋"左個麵, 真係會大打折扣, 除非你叫個冷麵啦~ 即管就試下!

望下個MENU, 全英文, 都唔係識晒D字tongue, 好彩負責人都有出黎, 我地都把握機會問下(如果唔係都未必識叫), 而佢又好耐心咁答我地~ 最後同事叫左個TAIPEI 而我因為我見個餐牌入面好多都係日文字, 所以我就叫左個TOKYO.

呢個(上圖) 就係TAIPEI (Fresh Shanghaiese Noodles with 5-spice Pork in Taiwanese Sauce), 同事既COMMENT係一D都唔辣, 如果有少少辣就會爽身D, 咁就會更加好味~

我呢個係TOKYO (Fresh Ramen Noodles with Harrisa Beef Ribs in Chicken Broth), 真係喎, 入面有大量既冬菇, 木耳, 都係我既至愛~ 仲有一隻溫泉蛋。麵質比較厚身, 有種感覺可能係自家製既, 雖然睇落好似好細碗, 我地仲要係自取拎返公司, 但係D麵都冇"淋"到, 好吸味, 好食~  入面有兩件牛肉, 應該係慢煮, 好軟而且唔黏牙~

偶爾轉下口味, 呢間都唔錯, 可以再吃~
題外話/補充資料:
無論堂食定外賣, 都會吸印仔, 買十送一
推介美食: Taipei,Tokyo
自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2014-10-16
是次消費: 每人約$78 (午餐)