中文 | English
咩都話好食
我是住在觀塘的咩都話好食。我最常於九龍灣紅磡觀塘出沒,最鍾意滬菜 (上海)泰國菜新加坡菜小食店西餐廳咖啡店粥品薄餅自助餐
食評會員 0次成為首位寫食評會員
咩都話好食  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-05-25
類別 : 港式麵包店

之前喺度買過個朱古力撻之後就對 ABC餅屋念念不忘,今日去開上環,都專登行番去中環揾呢間老餅鋪><
上次去已經喺朱古力撻同棗蓉合桃撻之間掙扎咗好耐,但係因為嗰朝喺蓮香樓買咗個棗泥棋子餅,所以都係食咗朱古力撻。其實今次都一樣有掙扎,但最後都揀咗棗蓉合桃撻。
講咗 chopstick 朱古力撻($4.5)先啦,其實佢個撻嘅filling係 brownies, 好甜不過好好味。
至於 chopstick 棗蓉合桃撻($6.5),就係有極少量合桃(~半粒)撈埋喺啲棗泥入面(好似係南棗), 上面仲有啲crumble 。呢個撻一樣好甜,不過鍾意食棗嘅人應該會鍾意嘅。而且佢個撻皮有少少腍,我已經焗番熱嚟食都係唔脆。

我都知棗同合桃都唔平,不過佢賣$6.5又真係貴咗啲。唔好俾幅相誤導以為個撻好大個,其實佢仲細過啲迷你鮮果撻。
相比起朱古力撻,今次呢個撻就令我有少少失望。不過我對呢啲老餅始終有種情意結,如果下次有機會經過嘅話我應該都會去試吓個棗蓉合桃蛋糕嘅 tongue
用餐日期: 2014-05-16

2014-05-16
類別 : 西式西式糕點

老豆生日年年都係食傳統蛋糕,今年想搞搞新意思試吓食cupcake。雖然跟據以往經驗,cupcake都係好睇唔好食,但係見前面咁多好評,一於試吓啦!點知結果都係令人失望。
買咗4件,total $72,cupcake嚟講唔算貴。
4隻味分別係芝麻,開心果,荔枝,朱古力蜂蜜。

芝麻: 本身好鍾意芝麻味嘅嘢,佢芝麻味都算濃嘅,不過就唔夠香。
開心果: 呢隻味最好,好香好濃,好似真係食緊開心果咁。
荔枝: 冇試,但其他人話"好荔枝"。
朱古力蜂蜜: 朱古力味正常,但唔覺有蜂蜜味。
間嘢係標榜少甜,冇色素, 冇香精。
冇色素冇香精我都信嘅,因為啲味好真,啲色都唔會好假。
但係少甜就真係...見仁見智喇。我個人認為無論係啲butter cream (除咗開心果味) 定係件cake都幾甜。
而且啲cream太過實,唔夠軟滑,好似雪過落冰箱咁。個蛋糕底都唔好味,間嘢叫natural chiffon, 諗住個蛋糕係好鬆軟啦,點知又唔係,但係又唔似butter cake咁香咁"實鄭"。總之感覺上好似落咗好多面粉咁。
無可否認,啲cupcake係整得好靚嘅,不過就真係得個樣囉,試過一次就夠了。呢個價錢我下次都係寧願買個mini蛋糕。
用餐日期: 2014-05-05         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$18 (其他)

2014-04-02
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心

星期日兩點幾鐘落左街搵食,見呢間野光光猛猛,企企理理,而且系食南洋野,就入去試下。

下午茶有唔少選擇, 飽肚d既有炒粉面飯,價錢都系大約三十頭。另外都有多士,沙律呢類比較似tea 既野食。雖然系食南洋野,間鋪感覺上就偏向港式少少。

最後叫左個 紐西蘭青口海鮮喇沙米粉($33), 馬來炒貴刁($31), 南洋咖哩三文魚頭帆立貝焗飯($36), 全部包野飲。

紐西蘭青口海鮮喇沙米粉: 味道ok, 分量偏少,不過見佢其他時段賣$5x, 所以算系甘啦。青口得一隻,另外有蟹柳粒,墨魚仔,兩舊豆卜,少少芽菜同蔥。海鮮都系急凍貨色啦,湯底椰味頗足,唔會太辣,$33算ok, 如果正價時段$5x就唔會食佢。

馬來炒貴刁: 顏色偏淺,但系食落夠味,ok的,不過感覺上都系港式少少。

南洋咖哩三文魚頭帆立貝焗飯:炒飯底, 咖哩汁幾好味又夠多,帆立貝得一粒, 三文魚有幾舊仔,本身就無咩味, 不過撈埋d咖哩汁幾好食, $36都幾抵。

至於餐飲都系普通茶餐廳野飲啦。

見到間野仲有其他小菜類,好似珍珠蠔煲,南洋咖哩雞俾煲等等好似都唔錯,下次夜晚黎試下先 smile

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-03-30
是次消費: 每人約$33 (下午茶)

2013-07-09
類別 : 港式麵包店

之前試過佢啲薯蓉,上面啲料算多同濃味,不過就咁食啲薯蓉已經好夠味,又香又滑。

嗰日經過見到有個黑芝麻包$7,好鐘意食芝麻嘅我就忍唔住買咗個啦。點知...個芝麻包令我對呢間鋪嘅好感完全冇晒!

個包聞落去已經好大陣怪味shocked,完全冇芝麻嘅香味。

撕開佢都見到個包有好多黑芝麻粉嘅,以為食落去會好啲啦,點知都係冇芝麻味,仲有少少怪味。

呢間嘢啲包其實都唔平,應該唔會再去huffy
用餐日期: 2013-07-05

2013-07-09
類別 : 泰國菜

食過呢度嘅下午茶覺得ok但係喺下午茶嚟講有啲貴($4x)。

聽人講set lunch同tea差唔多價錢仲有自助salad bar同餐湯任飲所以再嚟試吓。嗰日好多人等咗大半個鐘。
Lunch menu

Lunch menu

餐湯有雞肉冬陰公同冬瓜湯。

冬陰公chopstick唔辣不過都幾香,而且都幾多雞肉。

Salad 有水晶粉青瓜雞絲沙律chopstick:
普通,有啲辣

仲有雜果沙律chopstick,就係平時嗰啲蘋果雪梨薯仔沙律醬撈埋一堆嘅沙律,不過食完啲熱嘢辣嘢之後食都幾舒服。

餐就嗌咗海南雞飯同泰式炒金邊粉。

海南雞飯bowl:唔掂!雞有少少'玫',啲油飯先係最大問題,唔夠香不特止,仲要係未熟,煮得好腍但係仲係生米!

金邊粉bowl:個味ok,夠香,不過甜咗少少同唔夠乾身,不過整體算唔錯。

之後salad bar岀咗炸蝦片chopstick,即刻好多人排隊攞,其實味都ok,不過又好似炸唔透咁有啲硬。

最驚喜反而係杯餐飲,試咗杯泰式熱奶茶chopstick。未加奶之前試咗啖,覺得隻味怪怪哋同甜咗啲,落咗奶之後陣味又好香好夾wo。

服務方面就普通,多數都係啲中年阿姐冇乜表情,不過有個後生女就好好笑容又有禮貌好主動幫人加水,喺咁忙嘅時間仲keep到咁好,俾個like你!
推介美食: 泰式奶茶
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2013-07-05
是次消費: 每人約$55 (午餐)