2014-05-25 2604 瀏覽
之前喺度買過個朱古力撻之後就對 ABC餅屋念念不忘,今日去開上環,都專登行番去中環揾呢間老餅鋪><上次去已經喺朱古力撻同棗蓉合桃撻之間掙扎咗好耐,但係因為嗰朝喺蓮香樓買咗個棗泥棋子餅,所以都係食咗朱古力撻。其實今次都一樣有掙扎,但最後都揀咗棗蓉合桃撻。講咗 朱古力撻($4.5)先啦,其實佢個撻嘅filling係 brownies, 好甜不過好好味。至於 棗蓉合桃撻($6.5),就係有極少量合桃(~半粒)撈埋喺啲棗泥入面(好似係南棗), 上面仲有啲crumble 。呢個撻一樣好甜,不過鍾意食棗嘅人應該會鍾意嘅。而且佢個撻皮有少少腍,我已經焗番熱嚟食都係唔脆。我都知棗同合桃都唔平,不過佢賣$6.5又真係貴咗啲。唔好俾幅相誤導以為個撻好大個,其實佢仲細過啲迷你鮮果撻。相比起朱古力撻,今次呢個撻就令我有少少失望。不過我對呢啲老餅始終有種情意結,如果下次有機會經過嘅話我應該都會去試吓個棗蓉合桃蛋糕嘅
講咗
至於