中文 | English
chingTEA
我是chingTEA。我最常於中環尖沙咀旺角出沒,最鍾意中東菜意大利菜多國菜西餐廳咖啡店酒吧
食評會員 1次成為首位寫食評會員

2015-10-30
類別 : 韓國菜

嘩!好奈無寫食評!shocked
係時候出番山lol
弟弟牛一,唔想再食中菜同日本菜,於是擇韓食
去到金巴利街逐間擇,被呢間既"全日免加一"吸引左!

餐廳超細!搭枱係必然的!

[IMG:6
]
奉送既小食數量少左啲喎!隔離枱一個人黎食又一盤,我們有三條友,呢碟野完全係唔夠分,shocked

上菜速度都幾快下!

1. 烤雞肉
份量幾大碟下!味道不錯添
一點都唔un又唔鞋,食完想試埋牛,但好彩無叫,因為三個人叫四樣野,原來已經飽到上心口

香辣年糕
人多實唔夠分,年糕好煙in , 好惹味,唔係喪辣個隻
裡面仲有腐皮同肉,滾埋年糕一齊食,口感更佳
(阿媽起碼講左幾次食唔落,但係佢仲可以逐條逐條係度清晒啲年糕mad)

炸醬面
炸醬面係我每次食韓食(非韓燒)時,都會叫既。可是今次呢個非常失望sad
我弟弟以前未試過,食左一啖就唔食shocked, 成碗係我和老媽子清 (主要係我)
平時我有得獨食當然開心,呢次就………………
碗野無乜味甘,好淡某某

韓式煎餅
味道不錯下,仲有好多舊下
香口,鬆脆,值得一試

三個人埋單$327, 算係甘!因為星期四又七點前到,都無乜人,不用等位!地方較擠迫,連放袋既空間都乜。如果大家不介意座位舒唔舒服,想速食一餐韓食,可以一試啊!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-10-29         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$110 (晚餐)

2015-07-18
類別 : 台灣菜外賣店台式飲品

飲品一向唔會差得去邊,叫左杯廿蚊芋香珍珠奶茶少冰!正路!

但最慘係每一次去個女收銀員都係度禁電話。尋日同今日都去左買野飲,兩次都係度禁禁禁!有人企係度排隊都唔知。

每樣野都要同佢個兩次,例如:飲咩野,要印花,要袋(錢都拎埋出黎放在枱上) 完全唔俾反應你
之後買野個位阿生同樣遭遇,講買咩飲都要講兩次

阿姐!你老闆請你回來唔係叫你禁電話嫁! huffy huffy huffy huffy huffy huffy huffy
用餐日期: 2015-07-02
是次消費: 每人約$20 (午餐)

2015-02-09
類別 : 意大利菜咖啡店

Happy Friday 係尖咀覓食,之前係銅鑼灣試過呢間覺得唔錯,八點半去碰下運氣睇下有無位,前面得只有一張枱,但就等左半個鐘,不過星期五時分,又有朋友一齊吹下水係度等,感覺都好點!
排隊期間已經睇中個二人餐。有四款主菜擇,我地四個都擇左肉眼排。前菜有薯仔沙律同忌廉雜菌湯。前菜好正,薯仔好足份量,食完加埋碗湯都飽飽地唔係講笑!湯好濃味,值得推介yummy

主菜肉眼排比較遜色,我叫medium rare,佢上枱個陣都叫得到佢係傳說中既medium rare嫁,但食落完全well done!!一點都無誇!份量係大,但無味呢!好像咬緊一舊烚肉咁....sad
我第一次食排食唔晒!

套餐包茶或咖啡一杯,juice加$10
下次都係叫番一些米型意粉同燴飯好像穩陣點。今次食物方面一般,但勝在新店夠大夠寬敞,無限時食又唔多人食,唔洗排長籠,都覺得ok,如果下次搵唔到位會再黎!
用餐日期: 2015-02-06
是次消費: 每人約$240 (晚餐)

2015-02-03
類別 : 西式All Day Breakfast

雖然今天是星期一,但都沒有想過甘少人,這里不是經常等位的嗎?我們上去先看一下餐牌,站在門口的服務員很有耐心的講解和介紹食物,抵讃!
地方都算OK大,無限時!枱凳好有特色,好像去左班房甘!

我地兩個叫左一個海膽gnocci。其實gnocci我食過好多次,但佢中文叫乜呢?我都講唔出!亦形容唔到俾朋友聽,佢決定問職員。職員答佢係麵粉磋細左一粒粒既,我覺得呢個形容唔錯,但始終無個中文名俾佢。
呢道野喪咸!咸到我第二日都記得陣味!鐘意清淡點既人最好唔好叫,對於重口味既我黎講,當然接受到啦!

第二道真係好特別,係炸雞egg benedict!正!

食完會有人送上牙簽,同問你野食點樣!最後!係埋單前會送上兩片橙俾你,但不是普通兩片橙,而係煙煙un un,甜甜的,好像過年d糕點甘既口感

用餐日期: 2015-02-02
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2015-02-02
類別 : 西式樓上cafe主題餐廳薄餅漢堡包All Day Breakfast

終於可以試到little vegas
一直都知呢間野價廉物美,但係就要等好奈好奈好奈好奈。我唔係一個為左食唔等得既人,但為左呢間等兩個鐘就唔係好值
所以今日happy Friday 一收工就衝過黎,店方一定要齊人先俾入座,因為限時個半鐘食。佢一開始話二人枱仲有位,叫我等埋朋友先。點知等左五分鐘,佢對另一個客人講,二人枱淨番一張。我即刻話要左先,反正我朋友係樓下差唔多到,否則我甘早到唔係要我等兩個鐘呀化?好彩聽到佢話得番一張枱咋!
餐廳比想像中細好多,唔怪得要等甘奈!但佈置得都幾有特色。每張枱上都有一杯糖,任食!睇落好colorful好開心

我地叫左一個豬肋骨配薯條
其實我覺得好一般!

小食雞翼
雞翼有三隻味:玫瑰、檸檬、香蔥(原味)
係玫瑰味特別少少!

我叫左strawberry rose smoothie!唔錯!一入口已經好重玫瑰味。不過重點係我朋友杯水果茶,哇!個size……. 應該係二人份量,但睇相睇唔出!之後先見到遠處兩個女仔share緊一杯!我朋友就不停喪飲飲晒!

Overall黎講,其實呢間餐廳非常普通,服務唔錯,職員態度殷勤,但絕對係唔值得等兩個鐘。

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2015-01-23