中文 | English
貪食又唔想肥
我是貪食又唔想肥。我最常於中環屯門葵涌出沒,最鍾意日本菜意大利菜法國菜台式飲品自助餐壽司/刺身,New York Cheese Cake & 長腳蟹。
食評會員 12次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
貪食又唔想肥  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 日本菜拉麵壽司/刺身

AUG 20,2009 (THUR) LUNCH $206.8

好耐無嚟呢度食野,去到發覺餐牌唔同哂!
無咗西餐食,而家只係有日本嘢食!

chopstick特選三色飯定食 $118
分別有一碗鰻魚飯、一碗魚生飯、一碗燒牛肉飯 & 一碗麵豉湯
tongue厚身鰻魚一件,但舖滿一個碗面!
smile魚生飯分別有三文魚、吞拿魚、油甘魚、鮮魷魚 & 青瓜、甘筍絕不稀場!
smile燒牛肉4件,燒成半生熟,不錯嘅選擇!
雖然飯只係三小碗,但份量絕對係唔少!
smile麵豉湯味濃!

chopstick鰻魚飯定食 $70
tongue鰻魚肉兩塊好厚身,啲鰻魚汁甜甜哋、杰杰哋好夾!
mad仲有個手打烏冬細細碗,幾滑身仲有少少彈牙!
sad一細小碗茄子,水汪汪好鹹腍過頭,唔係太欣賞!

另加一服務費

三色飯好豐富

三色飯好豐富

鰻魚飯定食嘅手打拉麵好出色

鰻魚飯定食嘅手打拉麵好出色

用餐日期: 2009-08-20
是次消費: 每人約$104 (午餐)

2009-08-26
類別 : 法國菜西餐廳Fine Dining同客食飯慶祝紀念日

AUG 19,2009 (WED) LUNCH $524
EXCUTIVE LUNCH SET
smileSoup of the day
今日係自家製嘅金筍忌廉湯,金筍味濃郁,夠香滑!
配上香脆嘅法包,蠻不錯喔!
&
lolPan Fried Foie Gras and Apple Caramel Sauce
煎鵝肝非常出色,外面煎得好香,裡面入口即溶,再配上一個蘋果焦糖做嘅汁,帶有一絲絲清甜,感覺得到廚師嘅心思!
sadDices Atlantic Hake Fish Poached Minute & Foie Gras Ravioli in Veloute
其實係一個魚湯嚟!湯裡面有一些切粒嘅海鱈魚 & 法式小雲吞,雲吞裡的餡料非常珍貴,係鵝肝嚟架,但皮太厚且咬落感覺好硬,整體味道亦頗怪!雖珍貴可惜唔係太適合我!飲了兩口不得不放棄!
&
madPan Fried Kobe Beef Flank Steak, in Creamy Saint Nectaire Cheese Sauce
大家都選了這款 main course
日本本州神戶牛柳嘅一種,屬於脅腹位置嘅部份,所以肉質非常鮮嫩,肉味濃郁!
牛柳係切開一條條牛柳條上的,medium 火喉處理恰如其分!
還有廚師花了唔少心思做出各種配菜作點綴:
甘筍加忌廉打成甘筍蓉,細滑香甜,好清新嘅味道!
薯仔切絲加薯蓉,混合起來薯蓉香滑得嚟別有一種口感!
粟米蘑成粟米蓉亦係一種新鮮嘅口味!
tongue食法國菜就有呢種別具一格嘅享受!細緻嘅點滴,顏色豐富,絕對係一種無限驚喜!
Pan Seared Unilateral Fresh Salmon Steak Green Pepper Sauce
因為上面款 main course太吸引,所以呢款今次無緣品嚐,嘻嘻!
smileDessert of the day
今日係一個朱古力慕絲,唔係幾夠滑,只有些少朱古力香,但唔夠濃!上面加了半顆士多啤梨作點綴,令這個味道較失色嘅甜品得回些少外觀嘅分數!
Hot Tea or Hot Coffee Included
熱咖啡不是此店之佳作,普通之選!
所以我只選了普通過普通嘅熱檸水,穩穩當當了吧!
4 Courses $238
10% Service Charge
smilesmile值得一讚嘅係個好似經理嘅服務員,好細心介紹菜式,態度熱誠亦非常有禮貌,令人食得好舒服!
sad但另一個 waitress 就加一點笑容會親切好多,因為唔知佢有咩心事,成個人目口目面,好冷漠嘅感覺,咁樣好似令人有一種無咩禮貌嘅感覺就唔係幾好喇!

用餐日期: 2009-08-19
是次消費: 每人約$265 (午餐)

類別 : 港式

AUG 13, 2009 (THUR) TEA
chopstick干炒牛河 $26 配凍檸茶 (凍飲 +$2)
剛帶媽媽覆診回來,嚟嘆個下午茶先!
見到人地好大份,所以兩個人只叫咗一個餐!
哇!好香噴噴呀!真係好夠鑊氣呀!仲好多牛肉呀!
加上一陣蔥的香味,真係要即刻試一試先!
牛肉好入味好腍,連蔥食幾夠香,河粉味道剛好,唔算好油,仲炒到一條條分開嘅,呢個師傅幾好手勢喎!lol
不過杯凍檸茶好鬼酸呀!真係酸到做咗一日都醒神哂呀!真係唔該哂!嘻嘻!tongue

用餐日期: 2009-08-13
是次消費: 每人約$14 (下午茶)

2009-08-25
類別 : 西式快餐店咖啡店

AUG 6, 2009 (THUR) LUNCH $77
屬於半自助形式嘅西式快餐店
首先選好食物,後去收銀處買單,然後會俾一個 Number Stand 在座位等,最後會有Waitress 將食物送上!
買單時個收銀會問有無自備餐具,如果無,就會問需要幾多份,好似好環保!
但兩個焗意粉都係用上一次即棄嗰種鍚紙盤,咁即係點???
蘑菇肉醬意粉 $29 配 忌廉湯 (+$5)
辣肉腸、火腿、煙肉意粉 $34配 蒜蓉包 (+$5) & 凍檸茶 (+$4)
chopstick蘑菇肉醬意粉 ~ tongue簡單嚟講係蘑菇配上肉醬意粉,肉醬焗得幾夠香!略嫌蘑菇少咗D !( 配角通常都比較少出場,嘻嘻!)
chopstick辣肉腸、火腿、煙肉意粉 ~ tongue上面舖滿芝士,一絲一絲嘅芝士食起嚟味很濃,辣肉腸雖少,但味道很好!相比下火腿跟煙肉就用料十足!
chopstick忌廉湯 ~ smile跟一般罐頭忌廉湯相似,但好滑,味道仲有驚喜!
chopstick蒜蓉包 ~ mad焗得好靚!香噴噴嘅蒜蓉味濃厚!一片真係唔係好夠!
chopstick凍檸茶 ~ shocked茶味太清,檸檬太酸!
sad唯獨太失色嘅係,檯與檯之間太近,好有壓迫感!有人行過要好小心,左閃右避,如果唔係恐怕整跌人哋D嘢就唔係咁好喇!

用餐日期: 2009-08-06
是次消費: 每人約$38.5 (午餐)

2009-08-24
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓火鍋海鮮點心

AUG 18,2009 (TUE) LUNCH
套餐 $93 (一碟炒粉、麵或飯、一碟菜、3碟點心)
chopstick炸菜火鴨絲炆米
sad炸菜少到差D搵唔到,仲好淡,火鴨絲就好多,整碟都好淡口,淡到無人吼,剩餘半碟有多!
chopstick馬拉炒什菜
smile幾有鹹香味,菜還鮮嫩!
chopstick蝦餃 ~ 皮透薄,一眼見到內裡蝦好大隻且滿是蝦,一口放入口好滿足!mad
chopstick腐皮卷 ~ 皮脆還是熱,餡料味道剛好,唔會太鹹!smile
chopstick蝦腸 ~ 略嫌皮太濕,嗯!都唔算厚,還算OK!仍可隱約見到蝦仁!tongue
另加 :
chopstick叉燒餐包 ~ 好軟好香甜甜哋,滿是叉燒係家姐嘅最愛!smile
chopstick炸魷魚鬚 ~ 好似好幼身,應該話係魷魚BB鬚,但還是很鬆脆,加上喼汁更好味!tongue
chopstick咸水角 ~ 細細個,熱辣辣,餡料少咗D,不過熱食都好好味!smile

用餐日期: 2009-08-18
是次消費: 每人約$48 (午餐)