中文 | English
為食 Kat
我是為食 Kat。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
為食 Kat  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-07-15
類別 : 港式茶餐廳/冰室甜品/糖水

晏晝早食飯,做完嘢有啲肚餓,於是特登搭車去網紅冰室 high 個 tea。

試咗佢哋嘅網紅黃金磚。超巨型,嚇親!呢個特色西多士好特別,餡料除咗有芝士同火腿外,仲夾咗好多豬肉鬆,炸好後面層淋咗好多蜜糖芥末醬,集甜、鹹、酸於一身。再加上西多士炸得好乾身,一啲都冇油淋淋,而且好軟熟唔熱氣,所以咁大件食哂都唔會膩。正!

如果未試過味道咁複雜嘅西多士,一定要嚟試下!佢仲有白金磚架,下次試埋先。

推介美食: 網紅黃金磚
用餐日期: 2022-07-15

2021-02-05
類別 : 港式中菜館

終於再有機會去西環食晏喇,梗係去加記試下佢哋嘅豉汁蒸白鱔啦!

白鱔有六件,肉質彈牙鮮味,豉味濃郁又唔鹹。特價午餐仲送埋例湯 (是日係青紅蘿蔔排骨湯,飲唔出有味精),又抵食又正!yummy

除咗鱔之外,呢度仲有好多美食架love!其中最出名嘅就係海鮮,新春仲有豪華盆菜可供預訂。likelikelike

各位街坊記得來幫襯喇!

推介美食: 豉汁蒸白鱔
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2021-02-05
是次消費: 每人約$55 (午餐)

2014-10-30
類別 : 港式茶餐廳/冰室無肉餐單

喺附近見完客,見未食飯,就喺商場搵地方食完飯先返公司。

第一次幫襯銀龍,一睇個餐牌,嘩,好似樣樣都好唔抵食,最平叫碗魚蛋粉都 $3x,仲要唔包飲品。點叫得落?唔怪得可以咁高薪請清碗工啦!

於是,我見樣樣都係咁貴,就叫咗個素菜粒炒飯 ($48),貪佢樣樣素菜都要切粒炒,當食佢刀功同功夫啦!

材料有菜芯粒、小棠菜粒、甘筍粒、蛋炒飯,顏色又紅又綠又黃,係幾靚嘅!食落菜粒都好爽口,飯粒亦鮮明及有咸香 (我諗係味精,食完有少少口渴)。由於飯係散叫,我就加咗 $20 要杯凍檸賓。凍檸賓無咩特別,在此不談。

雖然食物味道唔差,但都未必會再嚟,因為實在唔值呢個價!

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$68

2014-09-15
類別 : 法國菜咖啡店咪嘥嘢食店麵包店三文治沙律

好耐冇去 Delifrance 食嘢,咁啱嚟到圖書館附近想搵個靜靜地嘅地方做下嘢講下電話,於是就入咗嚟下午茶。

試咗個 「迷你蘑菇雞肉扁意粉」,賣相幾討好,三塊雞髀肉非常嫩滑,意粉都幾爽口。可惜,敗筆在個湯底略嫌淡咗啲。其實食到尾我都飲埋個湯,當畀多次機會佢,順便試真啲。呃…剩飲個味 ok 嘅,但撈埋意粉就過淡囉。個湯既然係配意粉一齊食,就唔該畀多少少鹽,咁就 perfect 喇!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-09-15
是次消費: 每人約$33 (下午茶)

2022-07-15
類別 : 日本菜

呢個日式丼飯套餐好適合又為食又多心嘅吃貨!$168 +10% 有齊兩碗細丼飯、麵豉湯、漬蘿蔔、沙律同茶。細丼飯有好幾個不同款色可供選擇,有生有熟,一次過可以試勻兩款。

我叫咗照燒鰻魚丼同炙燒丼,天氣咁熱,都係食熟食穩陣啲。

雖然兩個丼飯話就話係細,但其實一啲都唔算細,仲勁多餸!鰻魚丼嘅鰻魚非常肥美,啲骨好柔軟,而照燒汁亦偏濃味,比其他店更甜一啲,仲有粒粒芝麻好咬口。至於炙燒丼就有仿蟹柳、三文魚同油甘魚各 2 條/片,魚肉都係 BB 仔手掌咁大片,一啲都唔欺場!魚肉炙燒嘅時間夠,基本有八、九成熟,好軟滑但又唔會過生或過熟。不過,啲 wasabi 就冇乜料到,一啲都唔攻鼻。嗱,真正嘅山葵我未食過,所以無從比較同評論。不過,怕 wasabi 攻鼻嘅人就唔使驚,我本身就唔怕嘅,所以直頭可以當抹茶雪糕咁食。🤣🤣

推介美食: 迷你丼飯套餐
用餐日期: 2022-07-15