中文 | English
swallow_tongue
我是住在天水圍的swallow_tongue。我最常於西環尖沙咀元朗出沒。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
swallow_tongue  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-03-15
類別 : 港式快餐店名人店三文治

一句講哂啦:蛋牛治啲蛋老、咸牛肉無味,加埋杯咖啡要$38 完全唔值

個袋外賣拎緊番office已經漏咗啲咖啡出黎,都算啦外賣經常有,少少唔驚啦,最多番上去快快手拎件治出黎唔好浸濕

點知原來咖啡個杯蓋無撳實,一拎起個治郁到杯咖啡就成杯倒哂出黎,整到成條裙成件衫成張枱仲有成塊地氈都係咖啡😠😠😠 明白朝早多人買外賣忙,但唔係連個蓋都唔撳實呀?!

本身見到其他食評話個治唔掂,以為係個別例子姐,試下可能唔係呢,原來真係要信人架,呢間無下次

2017-04-16
類別 : 越南菜快餐店台式飲品漢堡包

去完越南冇幾耐就好掛住越南既法包。街邊一檔檔車仔一落order d婆婆就即刻整,個底醬好香d料又新鮮,塊包又會係炭爐焗到脆卜卜,就算攤凍咗都一樣咁好食。

其實我都明係香港要搵到百分百正宗,食番越南既味道係好難,但口痕又未食過依間,係開附近佢又聲稱正宗咪試下。

個size 係大既,一條長法包分開一半都夠兩個(細食既)女仔share, 都唔洗等好耐就有。

第一次食諗住保守d嗌就咁越南口味啦,食完得一個字: 酸, 兩個字: 好酸,因為入面加咗大量酸既紅蘿蔔絲。正宗越南口味唔係冇,但唔會加咁多有半份料都係酸蘿蔔絲。個底醬唔香可以講薄到近乎冇,肉就得好少同埋係肥豬肉。咩味都食唔到剩係得個酸字 lol.

老實講同區另一間老字號 (後來特登去食個間,為既係想洗甩依間咁難食既味道) 差唔多價錢但真材實料好多。雖然個間係遠d, 但行多十幾分鐘都好過哂錢食唔好食既野。

2015-08-01
類別 : 意大利菜薄餅無肉餐單適合大夥人

Where's Wally 本書係我細個至愛, 係一大堆唔同background 既人入面搵番主角Wally同其他角色, 對小朋友背景色彩繽紛, 仲有d路人甲乙丙會做好騎呢既動作xp。 而且係咁多著咗相同衫既人搵番主角, 係訓練專注力同眼力。

提提大家pizzaexpress係可以上網book枱, 不過朋友早咗去又唔洗等, 到lunch time 就full 哂lu。

我地嗌咗 Wally Pizza 同咖啡, 仲有烤雞salad。

紅白相間既Wally Pizza 係水牛芝士蕃茄pizza, 份量有6塊兩個人分啱啱好, 食完又唔會滯。 😀

烤雞salad 都一樣好食, 上面有甜甜既盧荀配回甘既火箭菜 (超多), 加上黑醋調味, 十分開胃。

一端上黎就要拎相機, 實在太可愛啦。 😊
隨咖啡送上一小塊甜蛋糕, 啱鍾意飲咖啡唔落糖既朋友。

食完再去行Wally's Exhibition 就啱啱好。 😊 期間限定, 同朋友去搵Wally 食好野啦~😃
用餐日期: 2015-07-26

2015-05-05
類別 : 西式咖啡店All Day Breakfast沙律

係the One 睇完戲, 就要搵搵附近有咩食, 好彩行過去studio caffeine都唔太遠 smile

鋪頭由門口睇好似好細, 但入面長方形設計, 都可以擺好多枱 (大概6-8張), 仲有一邊係bar枱, 最盡頭擺咗幾支結他, 夜晚可能有live music聽

由於四人枱已滿, 我同朋友就坐bar枱, 都好, 因為四人枱人地講野都幾大聲, 所以唔靜架個環境

我要咗個Monster All Day Breakfast, 另加一杯Caffe Vienna

咖啡先上, 本身唔識飲咖啡 (飲係主要提神同突然想飲), 第一啖覺得好酸, 咖啡味濃, 同真係Vienna 既好唔同, Vienna 既味淡好多 (比normal latte仲淡), 上面既係泡唔係cream, 所以個時係Vienna一日飲3杯都冇問題

好快就上埋all day breakfast, 麵包配牛油芝士好好食, 其他就okay啦, 夠熱都會唔錯, 份量都好足

朋友叫咗個pasta, 唔記得係咩名😰, 味道okay, 不過太多sauce, 少番d會好d, 感覺light d

overall 食物環境okay, 可以食下, 過一個悠閒既星期六日
用餐日期: 2015-05-03
是次消費: 每人約$120 (午餐)

2014-11-08
類別 : 港式火鍋點心

一行5個人, 加上涼涼地, 最好打邊爐~

朋友之前食過依間覺得幾好食, 我就第一次黎, overall 都唔錯, 食物質素中上, 係每樣餸嗌既

睇過食評大家推薦椰青雞煲, 咁特別梗係試一試。誠如大家所講, 侍應會係你面前開2個椰青再加少少水, 刮埋椰子肉做湯底, 滾起就加雞塊成為雞煲。食落去似食椰青燉雞, 好滋潤咁, 個湯都甜, 顛覆咗以往食雞煲既印象 (朋友入面有2個第一次食雞煲, 就以為平時雞煲都係咁哈哈哈) 但雞塊多肥膏, 肉就少 😞

雞煲食定嗌咗其他餸, 特別既係牛肉拼盤, 有肥牛, 牛, 牛柳粒, 牛脷, 有牛既油香同牛味

其他餸如餃子, 菜呀菇呀就不過不失啦

餐廳地方大, 好坐, 有電視, 十幾個人黎都唔怕, 都可以坐好耐。價錢有少少偏貴, 多d人黎可以食多d, 除番開又抵d, 一大班人就最好~
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$250 (晚餐)