中文 | English
大羊B  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-02-25
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身串燒

今日特登黎尖沙咀同無臉人打卡影相,順便食個Lunch!
無臉人就坐响門口等我,長櫈可以排排坐一齊影相打卡,沿樓梯上去都係滿滿和風裝飾,好像去左日本旅行咁,非常打卡able!
餐廳內裝修好靚,有一排和式卡座,座位相當闊落。

午市有好多款定食選擇,價位大概百零左右,上專頁訂枱有88折。

侍應推薦厚切吉列千歲米豚,見到旁邊都有人叫左,又真係好厚切好吸引,但新年期間真係食得太多炸野,所以就揀左黃金蟹膏鵝肝丼,同埋火炙牛配卡邦尼烏冬。定食包沙律、麵豉湯、仲有一粒漢堡肉粒。(睇落以為係紅豆蓉甜品😂)
💛黃金蟹膏鵝肝丼
有蟹膏有蟹肉仲有鵝肝,鵝肝香得黎無好油好漏既感覺,將蟹膏蟹肉同飯撈埋一齊食,食到好香甜既蟹膏味,好好味,成碗飯可以食到乾乾淨淨。

💜火炙牛配卡邦尼烏冬
圍住隻碗成個10片牛,只係輕輕火炙過,半生熟軟綿綿既口感,好正,卡邦尼意粉都好岩本人口味,唔會好咸好重味。

另外叫左一杯拖羅海膽刺身杯,估唔到又幾大杯下,海膽好新鮮,拖羅無咩筋唔錯,兩個人share一杯岩岩好。

推介美食: 拖羅海膽刺身杯

2024-01-15
類別 : 越南菜粉麵/米線

晚上有各式湯檬/撈檬/飯一人餐,包小食及飲品價錢只是88,亦算相宜。

今晚選擇了香茅豬扒飯及燒雞扒撈檬,小食選擇了雞翼及蝦餅,飲品則選擇薏米水。另加椒鹽軟殼蟹及鮮蝦紙米卷。
香茅豬扒飯,豬扒夠香口,仲有例湯送
燒雞扒撈檬,雞扒大大塊,有蔥油好香
雞翼和蝦餅,點醬好好味
椒鹽軟殼蟹,超級大份,第一次食到這麼厚肉軟殼蟹
鮮蝦紙米卷,清爽好味道
薏米水,很好喝,十分足料,半杯都是薏米

侍應很好,招呼周到。
卡座闊落,坐得舒服。

2024-01-15
類別 : 東北菜京川滬中菜館粉麵/米線雲吞/餃子

除夕同小朋友去左荃灣行街,夜晚好想食北京填鴨,見到網上推介係抵食之選,最終揀左去海之戀老掌櫃。

老掌櫃响正DONKI入口隔離,識路好易到,我哋就行左成個商場一圈先到。

唔知平時係咪都係咁多人,始終除夕夜,都等左一陣先有位,要自己用QR Code落單,落完單先有侍應上菜單同滾水,太忙我都理解。

2大2小叫咗半隻北京填鴨,農家炒飯,龍脷柳松子魚,涼拌千層豬耳。

北京填鴨半隻都幾多下,皮應該都有15 /6塊,但係青瓜同埋蔥就有啲少,最後唔係好夠。
好鍾意佢塊皮嘅質地,好薄冇咁飽肚。

龍脷柳松子魚煮得好好食,連唔食魚嘅細路都肯食。

涼拌千層豬耳其實同豬耳冇乜分別,係多啲手工,都味道都唔錯。

炒飯就正常炒飯。

2大2小連茶都係440,好抵食!

推介美食: 北京填鴨
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2023-12-31
是次消費: 每人約$110 (晚餐)

2023-12-18
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館串燒雞煲

今日行完Donki再行Aeon,行到對腳都無力,又勁肚餓,就近近地去左附近食飯。ghost

原本係想食海南雞,所以入左呢間金朝海南雞,入到去坐底聞到隔離枱既雞煲味好香,於是轉軚改食雞煲。雞煲半隻都只係138,都幾抵食!wow

估唔到半隻雞分量都好大,雞煲落足香料,味道滿分,之後再打埋邊爐,仲加埋串燒,所以食到勁飽,呢餐實在十分滿足。like

單係雞煲已經食到飽飽地,但打邊爐仍然推介牛小排,啲牛花勁靚,好香肉味,幾碟配料分量唔少。另外串燒推介牛舌,好香好軟好好味,串燒雞軟骨脆卜卜,又可以打邊爐又可以食串燒,真係好幸福。love

推介美食: 金朝雞煲
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-12-13

2023-04-28
類別 : 泰國菜

第一次去呢頭食野,本來想飲下茶,但等成半個鐘未有位,就轉去其他餐廳,好幾間都要等位,咁岩呢度就食呢間。
餐廳選擇十分之多,炒米麵飯有好多種,泰式中式都有,叫左4個,分別係乾炒牛河,泰式炒粉絲,椒鹽豬扒飯,揚州炒飯。
兩個飯都係正常水準,唯獨乾炒牛河真係出事,第一份上既炒到燶咗,原本我夾開哂啲燶左既諗住照食,但一入口成燶味,同樓面阿姐講佢一口就應係咁嘅味架喎!shocked真係呃我未食過咩?最終換過碟出嚟,味道偏咸,唉😮‍💨算啦!再換怕唔知會食到咩,咁我哋幾個人分黎食,每人食少少都可以,一個人食哂可能會咸死!

另外要讚既係泰式炒粉絲,味道適中,帶丁點辣味,粉絲炒得好乾爽,好好味like