中文 | English
ilovehightea
我是住在深井的ilovehightea。我是一名......小女子,在柴灣工作。我最常於中環銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意意大利菜美國菜墨西哥菜西餐廳,Italian。
食評會員 3次成為首位寫食評會員
ilovehightea  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-02-19
類別 : 港式台灣菜漢堡包中式包點

網上見有報導人人和平飯店開咗呢間嘢。由於人人響北角,我基本上係唔會去的,所以開銅鑼灣啱曬👍🏻 估唔到佢間舖都幾大,食快餐黎講都坐得幾舒服。

60幾蚊個叉燒刈包真係幾貴,好在包個沙律(或汽水),感覺都好少少。其實佢應該考慮包埋汽水啦。

沙律啲菜都幾新鮮,但種類真係冇乜,大佬其實你加幾粒粟米都好吖,家下真係好菜。個汁酸酸地都幾開胃。

個包就中size, 樣好靚仔嘅。仲出奇地有半隻流心蛋。個叉燒個樣都幾肥,肥瘦分明都幾靚。食落又真係幾好味,出奇地香同唔膩。我呢啲唔食肥膏嘅都覺得唔膩唔油真係幾神奇,連埋啲酸菜一齊真係好夾,唯一係個包比較輕身。男士應該食一個唔會飽。

總結:雖然有啲貴,但都可以考慮再返黎食。

2024-02-15
類別 : 滬菜 (上海)名人店中式包點

初一睇戲前6點幾搵嘢食。好多都冇開。呢間直入就去試下。啲位係窄嘅,但咁嘅價錢又響港鐵商場,冇咩好講。

啲嘢全部都幾細碟吓。

招牌生煎包係唔錯嘅,好多汁,亦冇祥興記咁油,不過唔係好夠熱。

蒜泥白肉啲肉真係好刀工,好鬼薄,粉皮有啲鞋。

菜飯啲菜仲少過一粥麵。

蔥爆牛肉其實都預咗油,但真係無預過油成咁!油到咁真係大陸先食到!

總結:食個生煎包。諗唔到點解要返黎。

2023-12-28
類別 : 日本菜拉麵

想食拉麵但中環要食要行上山。Search openrice 見到中環街市food court竟然有拉麵。再查吓間拉麵似係認真拉麵黎喎!日本人拉麵brand 喎!近近地又$88 試吓無妨。

叫咗個九洲背脂拉麵。自己攞到返黎有少少懷疑有冇搞錯咗,因為個樣冇乜油,之前響新潟食背脂拉麵好鬼多油!同埋個賣相真係好food court 拉麵feel. 不過聞到紫菜好香。

第一啖飲湯覺得好似冇乜味咁,有啲懷疑係伏。點知原來浸豬骨味係慢慢滲出黎,有啲家嘅感覺🤣 個湯仲有回甘味,可能就係佢啲背脂油爆出黎嘅小苦味,個湯底真係幾特別。可能個湯唔係重口味版,特別顯得蔥同紫菜都好香,都切得好幼,但份量比較少。我差唔多全碗湯飲曬,我真係好少會飲咁多。

麵好幼所以偏軟唔係彈牙嗰隻。但麵都好多吓,比起香港其他拉麵舖似乎較多麵,男仔食應該都飽。肉好薄但好靚仔,肥瘦適中,完全唔鞋。

食完半粒鐘都無飲過水但完全唔口渴。

是晚有鬼唱歌,都唱得幾好。中環街市好多清潔阿姐所以啲檯都真係幾乾淨。不過就坐高櫈。

總結:呢碗我會形容為豬骨湯嘅鳥華亭。唔想食heavy 嘅豬骨湯拉麵呢度啱曬,仲要唔洗上山。

2023-12-28
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水All Day Breakfast飲o野傾計

假日行homesquare 想坐低飲杯咖啡,求其揀咗呢度。入去時叫我哋揀隻酒精噴手液嘅味試吓,試咗木味覺得怪怪地。

裏面都幾靚。雖然檯唔大但同隔離檯嘅距離都算唔錯。坐低侍應攞張櫈黎俾我哋放袋,估唔到cafe 都有咁做(通常已經響櫈底有個籃咁),加咗分。發覺啲侍應全部都好後生,講嘢好快但都有禮貌嘅,同埋都有笑容。

打開menu 發覺原來佢都幾多分店,未食過真係失覺曬,同埋好似好支持本地創作同慈善團體。

叫咗個花雕單骨炸雞翼配他他醬+美式咖啡,蘋果批+Mocha。

美式咖啡比較細杯,水少比較濃,都幾香。反而好似Mocha 大杯啲。飲嘅好滿意個mocha。

其實對佢個花雕單骨炸雞翼無乜期望,因為出面好多炸咗都冇乜酒味。點知都幾有酒味喎!炸得都好好,粉的厚度適中。點他他醬食亦出奇地不錯,雖然冇特別對個雞翼加分,但食食吓點啲食都幾好。

蘋果批估唔到佢擺盤幾有heart. 個餡好啱香港女仔食,唔會太甜,肉桂味都幾勁,啱曬我。可惜個皮實在太薄,似食紙包蘋果蓉多啲。爆谷好痴牙,冇乜味。

服務一直都幾好。侍應識自動波換碟,加紙巾。

總結:嘢食唔錯。服務加分。下次可以試吓正餐。

2023-12-15
類別 : 墨西哥菜動物友善餐廳

星期五book 咗7:30. 位非常細. 坐bar 檯都要貼曬檯坐(頂腳),因為waitress 要經過擺餸. 但酒吧feel其實我唔太介意. 音樂好大聲,如果真係要傾計要預備聲線.

嘢食係OK 好食嘅,尤其魚taco 舊魚好大,脆得黎個漿唔會太厚. Quesadilla 配啲蕃茄同Guacamole 都食得出新鮮。粟米配芝士個味有啲怪,但粟米幾甜。Churros 就好唔掂,太乾同脆,本身下面個條仲唔夠朱古力醬,要問佢再加過。

食完傾緊計突然阿姐隊張單黎,仲隊埋部機黎。我接過張單冇理佢,佢就問俾visa 定master,完全係黎趕我走。我望吓隔離有4個吉位,出面完全冇人等,條街人影都冇。openrice 寫佢開到12點。

雖然呢間冇旺角ATUM 咁痴線(未夠鐘已經趕你走),但本人認為呢啲"服務"都非常痴線。我坐響度冇阻你收工又冇阻你收客,你都要趕我走。

成日話咩留港消費。消費我實會,但香港中價餐廳嘅服務真係差到根本接受唔到。下次約人一係上深圳食,一係去Starbucks 食。

總結:再好食都冇用。無可能會返黎。

P.S. 支Moonzen 啤酒(El ? Lager) 好飲,香港牌子黎。

是次消費: 每人約$258 (晚餐)