中文 | English
我是hki_josephine。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
hki_josephine  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-08-15
類別 : 西式扒房樓上cafe

今日幾個朋友聚會, 本身想去嘅地方full booking, 即刻起openrice 度睇下有咩餐廳岩食, 見到mini Friday d comment 好唔錯, 所以一致決定食呢間!

去到環境好英美feel, 地方大同闊落,
見到好多食物都好吸引!

一入座就送上一藍炸脆片, 個芝士醬幾好食嘅, 但真係太油了, 每人食左一塊就唔想再食了! 如果改良少少就好啦!

叫左個黑松露薯條, 好熱好香滿滿嘅薯蓉, 份量唔少, 值得叫!

水牛城雞翼, 酸酸的好開胃, 但醬汁好重味下

千島海鮮pizza 餅底好薄好脆, size 都唔細材料豐富, 好好味, 下次都會再encore !

最後叫左個牛肝菌寬條麵, 份量少左d, 但牛肝菌味幾濃!

最後想講主餐牌有88折, 其實以咁嘅價錢真係唔錯!

2019-06-10
類別 : 多國菜酒店餐廳咪嘥嘢食店無翅餐廳自助餐早午餐

見官網寫有龍蝦, 皇帝蟹腳, 長腳蟹, 生蠔, , 呢d 全有齊, 好係期待。

琴晚6:15pm 到達, 門口已有不少人, 但餐廳等到6:29pm 先比客人一一check booking 後先入內進食, 安排有點失當!

我地6:35 左右先能入內, 但龍蝦與皇帝蟹已不見蹤影, 生蠔亦一直要排隊, 每次見都有5,6人以上在排隊, 而只有一個師傅起度開生蠔!

而食物質素同樣令人失望, 龍蝦細小, 外形更是甩皮甩骨, 質素很差, 皇帝蟹腳偏咸而且refill 速度唔快!

生蠔新鮮, 但次次要排好一陣子。

其他食物無咩興趣影相了,只可以話呢度種類好多, 但質素一質, 食過一次便可了!

另外真係要提一提係洗手間阿姐唔太得, 竟然2個阿姐可以起洗手間打牙較打左好耐, 重點係其中一個係坐埋上洗手盆隔離嘅雲石度, 果時仲要有4,5個客起度搵抹手紙(因為好多盒用哂都無refill) 佢都可以無反應, 只可以話呢間buffet 有太多嘅不足!

2019-05-22
類別 : 西式酒店餐廳自助餐

因為某網上平台做promo, 折完$4xx位,
所以造就左呢次開心之旅flower
未食之前已經知道呢度有清蒸龍蝦了, 一直好期待, buffet 6:30on 準時開始, 第一時間當然去拎龍蝦啦cry

龍蝦: 因為新鮮, 唔怕清蒸無味,一食爽口
鮮甜, 龍蝦肉配上蝦膏同食 wow
羊架: 看似好生, 本身都有d卻步, 但食落
味道一流, 熟度岩岩好

鴨肝和牛漢堡: 好正, 味道同出面專門店無
分別, 前後食左2個likelike

美國和牛: 個人都係覺得日本和牛好味dtongue

heartheartheart大大隻嘅赤蝦同大大粒帶子, 新鮮
味美, 最開心竟然有三文魚子壽司, loveso happy, 第一次食buffet 有呢款壽司任食咋, 好開心, 可惜當晚太多好野食, 太飽只食到一件咁多upset

舞茸竹絲雞"鄧"湯, 好香好味, 點都要飲一盅

呢間萬豪buffet 真係好正, 試過真係好難返轉頭tongue但原價真係唔捨得成日食, 如果要有super promo一定再食!

靚相

2019-02-10 (屬於相關食評)
類別 : 西式酒店餐廳

1月尾時黎過一次, 亦有起openrice 寫了篇餐後感, 當時對食物方面有些失望,但意外嘅係餐廳竟然有所comment (應該話餐廳對每篇食評都有comment), 或許是官方式回覆, 又或是真的會改善, 但至少佢地會花時間了解食客嘅意見, 呢方面不得不讚likelike

因之前網上有promo, 所以一次過買左唔少coupon, 正值年初四相約朋友一家黎用膳,
今次食物質素比上次好左。

熱食同之前一樣差不多, 但佢地main course 真係好得yummy, 以咁嘅外觀同質素真可媲美出面嘅西餐廳!

香煎羊架: 今次再黎encore, 份量足夠, 雖然肥左少少, 但味道幾好, 有羊味但唔太so

香煎大蝦, 3大隻, 家人話好食, 雖然我無食, 但以外觀黎講都好吸引!excited

今期新菜式: 威靈頓牛柳
要左7成熟, 牛柳連穌皮一齊食的確好味d, 牛柳仍然keep 到 juicy, 加埋穌皮一齊入口味道豐富左!cry

新鮮生蠔: 上次生蠔新鮮, 但今次更加新鮮king, 連一向唔好生蠔嘅我都食左好幾碟chopsticklike, 開蠔師傅辛苦了ghost

雜莓雪糕: 酸酸甜甜, 如其他食評講嘅一樣, 感覺好fresh, 好味!flower
覺得佢比H 雪糕更好like
(私心問一問, 唔知酒店方面會唔會考慮引入milktop 雪糕呢smileheart)

今次再去印象好左好多, 以promo 價去食真係好抵! heart

再次感謝生蠔師傅, 開生蠔真係好累好哂力kiss

會再黎, Kudos下次見!likelikelikelike

2019-01-22
類別 : 西式酒店餐廳

自從Kudos 改左做semi buffet 後就好幾年無黎了, 今次見永安同kudos 做promo , 折完三百幾真係好抵king!

當晚一黎到發現kudos 比以前細左好多, 面積細左一半, 地方迫劫左, 而食物都少左!

一人一個main course, 本身想揀火鍋, 雖然menu 有但佢地當晚無供應, 而其他嘅main course: 例如龍蝦果d 就要加錢!

我地3人行, 最後叫左以下3款:
煎羊架, 有3件份量足夠味道唔錯唔會so! yummy

牛扒 7 成熟, 煎得香脆味道就普通牛扒咁樣囉!mad

香煎雪魚, 係幾滑同幾香, 但份量真係超少超少同超少, 少到難以置信咁細份! 小朋友都唔夠食果種! 但係係幾好食嘅!

生蠔有3款, size 正常唔特別大隻, 我個人唔好, 所以無咩好食唔好食嘅感覺! 如好生蠔者,應該會好開心!

凍盤: 龍蝦仔, 長腳蟹, 青口, 螺
但refill 得有d 慢, 每次refill 嘅份量都唔多, 所以想夾多幾隻都有難道!

而其實熱盤嘅選擇都唔多, 味道亦好普通所以無特別影相了!

甜品亦普通, 係豆腐花最好, 有豆味又滑仲可以自己"畢"like

如果3百幾真係十分十分之抵,平時起出面食個好少少嘅dinner 都二三百起跳啦, 更何況有生蠔食!like
但由於我唔好生蠔mad所以如果要用正價食應該唔太會了!