中文 | English
Jamie Lau 321
我是Jamie Lau 321。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Jamie Lau 321  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-09-16
類別 : 法國菜少鹽少糖食店

同同事第二次來La Parole食lunch!!之前聽同事講先知原來La Parole係社企餐廳嚟,扣除開支都係support間小朋友的言語治療中心咁,係幾有意義的,所以決定再來!excited
1點去到餐廳,好在有book定位先,因為見到都幾full下。坐低無耐侍應就拎咗Welcome Snack同Menu過嚟。Lunch menu有 3個Course揀,Starter, Main Course同Dessert。Main Course選擇都算幾多,牛、羊、魚、海鮮都齊,有選擇困難症的我都係要諗咗好一陣子先決定到~~~哈哈tongue
Starter

Starter

Starter揀咗Truffle Mushroom Tart with Parmesan Chips,啲蘑菇配松露真係好好味呀!love
Main Course

Main Course

Main Course我最後就揀咗Skewer of White Cod, Shrimp with Steamed Zucchini in a “French Fry Style” and Lemon Sauce,賣相好吸引,火候控制得好好,保留到白鱈魚同蝦嘅鮮味,個魚仲好嫩滑。另外配埋青瓜同檸檬汁,感覺好fresh。

最後甜品點咗法國麵包布丁配Leonidas榛子朱古力醬,食到最後唔記得咗影相,哈哈。個布丁口感好軟棉棉,加埋榛子朱古力醬,好香好滑,係一個令人好滿足的甜品!

總結,係食咗好滿足同好有意義的一餐!等我下次收工過嚟試埋個dinner set先~~~crystar
用餐日期: 2015-09-15
是次消費: 每人約$185 (午餐)

2015-03-26
類別 : 日本菜少鹽少糖食店

喜歡吃日本菜的我,今天中午和同事來到尚善。幸好幾日前預先Book定位,因聽說午餐時間會比較FULL,果然餐廳滿座。入到餐廳後,被帶到中間的位置,雖座位不算很大,但座位之間距離亦足夠,尚算寬落。

點了手握壽司定食,除了不同款色的壽司外,還附送沙律、麵豉湯、漬物、蒸蛋、生果等,成個餐好豐富!
全SET都好豐富

全SET都好豐富

沙律好新鮮,有好多栗米,但沙律醬不太多。
沙律好新鮮

沙律好新鮮

蒸蛋來到時還熱熱地,質感相當滑不溜口。
蛋質感非常滑

蛋質感非常滑

手握壽司定食共有11件,份量足,款式各有不同,三文魚、海膽、帶子、牡丹蝦、鱲魚等。每件壽司都做得非常出色,當中最出眾的是海膽壽司,早已得知獲得不少好評,果然真的非常好吃,超大舊海膽,有兩層,啖啖肉又不腥,好鮮味。牡丹蝦亦出乎地美味,十分厚切及爽口。而吞拿魚及帶子亦都不錯。
大大舊壽司 好足料

大大舊壽司 好足料

成SET份量好足又好吃,前菜、主菜、生果樣樣齊,整個午餐好滿足,食物水準高,加上服務不錯,侍應會時不時加茶,值得再去。
用餐日期: 2015-03-21
是次消費: 每人約$240 (午餐)

2014-10-30
類別 : 比利時菜咖啡店朱古力/糖果店

以前曾經買過呢間朱古力,一直以為只係賣朱古力,而今天同朋友經過將軍澳先發現品牌仲開左間Cafe,望落D食物都好吸引,就忍唔到口拉埋友人一齊入去食少少野。

雖然見到有Tea Set 揀,食物+飲品,價錢比較平及化算,不過最後因想食唔同的野,就散叫左1湯1沙律1鬆餅Share!

點左個藍莓鬆餅後,店員就叫我地坐底一陣先,之後將微熱的鬆餅送過來。鬆餅雖然焗過,但不會好乾,而且好鬆軟,內有好多煙煙韌韌的藍莓碎,好食love
好鬆軟

好鬆軟

比利時魚蓉湯,每啖都食到有粒粒的魚蓉,味道有D似羅宋湯,但較濃郁,仲好惹味kiss 旁邊的粟米包,質感亦不錯,非常鬆軟!
每啖都食到有粒粒的魚蓉

每啖都食到有粒粒的魚蓉

我地仲叫左個沙律,燒南瓜西班牙火腿番茄沙律伴軟巴西芝士黑醋汁,先來燒南瓜,好軟身,似入口即溶的感覺,不過份量不夠多。我最鐘意係西班牙火腿,鹹鹹地的味道,帶點甘香細緻,好味道! 軟巴西芝士味道就好特別,個人覺得夾埋西班牙火腿一齊吃,更突出芝士味 like
好味道!

好味道!

整體都好滿意,食物非常好食,加上環境好乾淨,亦坐得好舒服,我地一邊傾計一邊慢慢食,真係唔願離開呀heart

推介美食: 比利時魚蓉湯,燒南瓜西班牙火腿番茄沙律伴軟巴西芝士黑醋汁,藍莓鬆餅
用餐日期: 2014-10-28
是次消費: 每人約$65 (下午茶)

2014-10-24
類別 : 法國菜地中海菜

不嬲都知食法國餐最需要的係時間,約1個多鐘內吃應該也冇問題吧? 之後與朋友兩人進入餐廳。雖然二人枱有少少逼,但每樣餐具都放得好整齊,環境唔錯。

Daily Set Lunch可以晌Starter、Appetizer、Main Course及Dessert內選2 Courses、3 Courses、4 Courses。我和朋友也各叫了3 Courses。

等了近半小時,咩都沒來,聽到隔離枱那邊的人也好心急,因她們比我們早入座,但也只來了湯。我們不停咁叫侍應上菜快D,因為好趕時間。

過了一陣,先來個蟹肉忌廉湯,好Creamy,入面的蟹肉好淋,好好飲。

從不過快速飲完個湯後,又慢慢咁等.......再不停吹侍應快....

再來個法式烤焗羊西冷配薄荷啫喱,肉雖然有D乾身,就配合薄荷啫喱一齊食,味道好夾,突出個薄荷味,不過薄荷啫喱唔夠多,幾啖就無好少,好快就無,而薯仔炸得不錯,整個味道尚算OK。

最後,朋友那個靈芝菇白汁意粉遲遲都未來,而我們亦趕時間離開,就氣沖沖咁只係飲左個湯埋單。3個Course 6碟菜只來了1半,只能說食物味道算不錯,但起菜超慢。我們走的時候,隔離枱亦只係飲左個湯,白白咁等,等得太耐LA,又要快食,簡直食而不知其味。
推介美食: 蟹肉忌廉湯
是次消費: 每人約$120

2014-07-30
類別 : 港式粉麵/米線

好耐冇黎其中一間我最愛嘅麵店 - 劉森記麵家, 自從豆豆走左之後都冇黎過…….sad 我一向都好鐘意食佢嘅竹昇麵, 貪佢夠彈牙, 冇梘水味又有蛋香味.

今日兩個人黎到, 叫左兩個撈麵/河一碟菜. 唔好睇碟通菜十幾蚊貨仔, 其實都幾好味, 又新鮮又夠嫩~

我叫左個黑栢葉牛筋蝦籽撈麵, 黑栢葉十分爽口, 同軟腍入味嘅牛筋相映成趣~雖然呢間店嘅蝦籽唔係話好香好香, 但就下得非常重手, 甚至食完之後仲有好多蝦籽剩喺碟度, 不過同時都反映左個撈麵瀝水瀝得唔夠好, 仲有多餘嘅水份, 令到蝦籽唔能夠緊]付麵身. 不過就真係以量搭夠, 蝦籽加上彈牙嘅竹昇麵, 混和左少少豬油同豉油, 係好食的!

喺劉森記, 我嘅至愛其實係酸蘿蔔, 成樽放左喺枱上面任人食, 爽口, 唔會太酸, 十分開胃! 我每次都會食唔停口的 tongue

除左撈麵之外, 劉森記嘅蝦籽撈河都值得一試. 你睇個賣相幾靚! 隔離位仲叫我地借比佢影相添! 用左幼身嘅河粉, 每條河粉都沾滿蝦籽同少少淡色嘅腩汁, 河粉食落軟滑帶少許彈牙, 好味! 不過我覺得都係撈麵好食啲, 因為撈河較為淡身. 至於雲吞就平平穩穩啦, 餡料夠, 蝦佈尚算爽口, 不過其實呢度嘅餃子皮薄餡靚, 仲好味過雲吞!
推介美食: 黑栢葉牛筋蝦籽撈麵
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-07-13
是次消費: 每人約$45 (午餐)