中文 | English
minichoix2627
我是住在觀塘的minichoix2627。我在銅鑼灣工作。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 2
minichoix2627  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-09-05
類別 : 美國菜酒吧蠔吧浪漫情調適合大夥人慶祝紀念日包場派對

依晚我兩位朋友叫左我落左去尖沙咀吹水食飯 不過朋友A有個要求....食飯既地方要有得食煙又想搵到有又得涼冷氣 又有得飲酒既地方..........

我就唔食煙所以都冇乜留意 諗極都諗唔到 好在朋友B之前黎過Knutsford 知道有得食煙 跟住就帶我地黎左呢到拉!!

入到去好多木設計 暗暗燈光 每台都會放上燭光 都幾有情調 重有人個Oyster BAR 放左唔同國家既生蠔

不過我地今次就冇叫生蠔拉 反而我地叫兩支白酒logan apple tree sau.blanc $740 &GARLIC BREAD $30

同埋蜆肉蒜汁扁意粉 $158- 好多蜆好甜 同埋好香重帶小小辣味 不過意粉就煮得耐左小小 但係整體黎講都唔錯 同埋都幾大碟 !!tongue

sirloin spaghetti $198- D肉好軟 個汁好Creamy mad

seabass $188 - 依個價錢應該食唔到依個份量lol 好厚肉 同埋KEEP到好多汁

無論食物環境黎講 質素都唔錯 除左黎食飯之外 飲野吹水都係一個好地方 tongue

sirloin spaghetti

]seabass 滑

]seabass 滑

份量都偏大
推介美食: seabass
是次消費: 每人約$500 (晚餐)

2012-09-05
類別 : 港式大牌檔海鮮粉麵/米線粥品燒臘

係周末當中我地離開左陸地 下海上船搵美食 早聽聞避風塘間有船仔海鮮食 但係我同朋友都講左黎食好耐 遲遲都未去到

不過今次就黎真拉 ~~ 係早一個星期預約 都重有位 好順利

傍晚9時正上船 由船家撐住格艇黎接我地 又再撐番出去 當時大約都有7-8隻艇 泊埋一齊

我地就叫左個2人套餐

韮菜花 > 好嫩 好甜 好小食到D咁新鮮

白灼水魷魚+粉腸 > 魷魚冇咩味 只係配上點點豉油調味 而粉腸我本身都唔愛好既 都唔太特別 都係冇咩味

蒜蓉粉絲蒸蟶子 > 有大條既蟶子 好鮮味 只需要加上蒜蓉豉油調味 已經可以帶出鮮味來 同埋粉絲吸左D汁 真係幾正

豉椒炒䙺 > 為必備菜色 幾有鑊氣 不過味道無拉拉有D甜甜地 所以都有D奇怪

湯鴨粉 > D粉係幾滑既 不過湯低有D咸 鴨肉就普普通通的

避風塘炒肉蟹 > 好多蒜 好香 不過隻蟹好似有D細 冇咩肉

不過叫想叫好多野食 就好多野都冇囉 話要一早訂.....約個時又唔講....= = " 鬼知咩 !?
連蝦都要訂 OMGhuffy

今次只係食船上風味 過下引都唔錯既

用餐日期: 2012-08-11
是次消費: 每人約$400

共有1 人投票

2012-08-06
類別 : 西式無肉餐單

今日放假走出中環接朋友收工 諗住係附近睇下有咩食 路經來佬 朋友話有見過FB上有朋友食過 重賣相都唔錯

把心一畫 就鍾左入去拉 入面既設計得懷舊 又帶D外國風情 有好多6 -70年代既相係店入面 感覺係一間中港西合壁餐廳feel

店內除左茶餐廳有既野之外 重有紅白酒 礦泉水飲 同點心TIM 薈萃埋咁多野都幾得意

我地二人叫左威靈頓66鐵板套餐 同 鴛鴦汁焗龍蝦海鮮飯

威靈頓66 -- 感覺都幾得意 係SO皮包住塊牛柳 幾有新意 牛味好重 SO 皮唔會太厚 可以吸埋D 黑椒汁連埋一齊食 更加入味 套餐重有湯同餐包 重有甜品既 ! 今日既甜品係馬提露 普普通通LO 入面有好多大大粒既馬提既

鴛鴦汁焗龍蝦海鮮飯 --- 其實真係對我黎講都算大碗 應該有2碗飯咁多 係白汁+龍蝦汁既同埋D龍蝦好鮮甜 D料都好多

不過試下都無防既 都幾得意
用餐日期: 2012-07-30
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

共有1 人投票

2012-07-24
類別 : 港式茶餐廳/冰室

聽朋友講 依間食店D雞扒好出名 成間主要都係賣雞扒既

等我都叫左個燒雞扒配藕餅外賣黎食下 送到黎都重暖粒粒既 一打開有一邊係放左塊雞同兩塊藕餅小小雜菜係低

令一邊呢就係白飯配蔥花同菜圃

雞扒都幾入味 加左D黑椒都幾香 而藕餅味道都幾特別 好軟 食到一粒粒既藕粒 但係肉同藕既比例蓮藕粒可以再多D

咁就會更加多蓮藕香 lol

加埋野飲$42 都算貴

推介美食: 藕餅
外賣等候時間: 25 分鐘
是次消費: 每人約$42 (午餐)

2012-07-24
類別 : 意大利菜浪漫情調慶祝紀念日

今日係我朋友既牛日 重指明要食西餐TIM

而我就有個朋友食過SPASSO其他既店話食物都算唔錯既 所以我地近近地簡左SPASSO 黎試下 重有一遍海境可以陪住食TIM

不過夜晚都係好熱 我地最後都冇錯出去 但係略略睇過出面都幾大 有好多枱同SOFA係出面 外置酒吧係出面 傾計飲野 都幾舒服

入面就唔係好大姐 不過環境黎講都OK 既 不過D食物就有點而失望 真係好普通囉

一入到去坐低左差唔多20分鐘有多都冇人比過一點水我地飲sad 要嗌到先比水

我地叫左條Sardinian sea bass ($470) 條SEA BASS 係一條咁上既用海鹽焗製不過比我想像中都有幾大出入!! 鞋口之餘 欠缺肉汁 sad

King prawns risotto ($228) 味道同飯都煮得岩岩好

Seafood soup ($208) 湯味唔夠濃郁

Beef carpaccto ($138) 冇咩特別 好普通

Tirmisu ($82) 都幾滑既 但係唔係好覺有咖啡酒既味道 得D 好 CREAMY 既感覺 欠缺層次

Chocolate flan ($88) 配上咖啡雪糕 同榛子朱古力槳   心太軟 好重朱古力味好軟 一切就流晒d槳出黎
我諗依個係今晚最好食架拉!!

題外話/補充資料:
其他都好普通 唔太特別 又唔係話好食囉 應該都唔會再番CHECK
用餐日期: 2012-07-15
是次消費: 每人約$400 (晚餐)