中文 | English
Fc7300
我是住在柴灣的Fc7300。我是一名cook,在柴灣工作。我最常於銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意粵菜 (廣東)京川滬,fusion,中菜館壽司/刺身,涼瓜。
食評會員 0次成為首位寫食評會員

差牛雜粗麵.牛丸粗麵

差牛雜粗麵.牛丸粗麵

差炸魚皮

差炸魚皮

過海到尖沙咀有D肚哦,經過樂園門口見冇人就入去睇餐牌,
叫一碗牛雜粗麵:牛雜好淡裏面D牛肚好....."靱"lol唔好食,
chopstick叫一碗牛丸粗麵:D牛丸浸到淡宜無味....."唔掂",
還有一碟細魚皮:魚皮好脆但係好....."咸"tongue
用餐日期: 2011-06-07
是次消費: 每人約$30 (午餐)

2011-05-25
類別 : 台灣菜滬菜 (上海)中菜館點心中式包點同客食飯適合大夥人

肉絲蛋炒飯

醉雞

醉雞

乾燒四季豆

乾燒四季豆

同太太去崇光買完嘢,就打電話比仔仔約女朋友食晚餐,
一去到就可以入座睇餐牌後點咗8個菜式。
小籠包chopstick裏面D肉好香又多湯汁好食,
蟹粉小籠包tongue皮薄湯汁夠鮮味道冇得...."鼎",
乾燒四季豆shocked好淋好香上面放嘅肉碎好食,
辣味小黃瓜:的碓好... "辣"唔食得辣D朋友唔好食,
醉雞chopstick雞好滑好入味酒夠香一定要試,
牛汁湯麵:牛湯底好好味麵質好爽滑,
炸豬扒湯麵:豬扒炸得好鬆軟好食,但係個湯底冇味道好..."淡",
肉絲雞蛋炒飯bowl蛋飯炒得夠乾身,D肉絲好滑...."正"好食,

推介美食: 蟹粉小籠包 .醉雞 .肉絲蛋炒飯
用餐日期: 2011-05-24
是次消費: 每人約$110

共有3 人投票

2011-05-14
類別 : 滬菜 (上海)中菜館少鹽少糖食店拉麵

入屯門同媽打去食午飯,揸車到屯門市廣場經過翡翠拉麵小籠包門口就入咗去食。叫咗嫩雞燴麵.酸辣麵.小籠包.菜肉雲吞湯.素菜包,嫩雞燴麵啲雞很鞋,其他食物無驚喜。小籠包份量太少,一籠才四隻,要叫兩籠才夠食。
用餐日期: 2011-05-13
是次消費: 每人約$80 (午餐)

2011-05-14
類別 : 日本菜快餐店

到吉之島買嘢之後去吉野家食下午茶,睇餐牌叫咗個$15蚊嘅細牛肉飯,再加$2配汽水。細牛飯D所為牛肉不知所謂,洋葱只得4條咁多,珍珠米飯加埋D汁個飯就濕立立唔好食,其實個汁最好另外盛載比客人自己落。
用餐日期: 2011-05-13
是次消費: 每人約$15 (下午茶)

2011-05-08
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮點心

我哋上個星期以經定咗位啦tongue,約好咗8:30同外母1家人去到酒樓等咗15分鐘倒就入得座。
點咗個smile...「快欒母親宴」酒水全包$2700菜式如下。

五福臨門大拼盆:乳豬皮好脆.豉油雞夠滑好味.燒鴨D肉好淋燒得夠香.叉燒半肥瘦夠熱好食.海蜇好爽脆D麻油好香。
法式珍菌蝦球焗伊麵:chopstick蝦球夠味爽脆彈牙,珍菌有蘑菰.鮮冬菰.雞脾菰.同鮑魚菰份量足夠,Fusion法式芝士汁配伊麵底的確真真好食。
碧綠炒鴛鴦蚌片:bowl桂花蚌同象拔蚌泡制得好爽脆,加工西芹條又冇"根"好正。
瑤柱鮮菰扒翡翠:瑤柱絲嘅燴汁好"稠"huffy,食到汁食唔到瑤柱再加翡翠...姐係小唐菜夾下夾下就水汪汪啦,鮮菰變咗罐頭草菰唔"掂"。
紅燒花膠海皇翅:chopstick一般D紅燒翅都只係暖暖"哋",但係佢喱度D紅燒翅真係夠"熱"辣辣,指係食唔到花膠可能"煮"溶咗呢。
清蒸生猛大海斑:條海斑真係好鬼"鞋"lol,可能蒸過籠又唔知係唔係唔新鮮呢,薑葱豉油就幾好味。
金錢扣海鮑片:鮑片好"淋"唔韌OK,金錢...姐係花菰好大隻炆得夠淋好入味好食"掂",但係個鮑片燴汁好"稠"。
當紅炸子燒雞:chopstick炸子雞嘅肉好好味夠滑,雞皮做得卜卜"脆"冇得彈。
鮮蝦荷葉飯:荷葉飯裏面D蝦都夠爽口,很重荷葉味嘅飯做得好爽同好乾身好味道。
親情子母蟠挑:普通嘅壽飽冇經喜。
推介美食: 法式珍菌蝦球焗伊麵/當紅炸子燒雞
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2011-05-07         慶祝紀念: 母親節
是次消費: 每人約$250 (晚餐)