中文 | English
tako124
我是tako124。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
tako124  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-03-29
類別 : 多國菜咖啡店

今次喺灣仔想搵個舒適嘅環境下午茶,所以再次嚟到呢間辦館Lof10 Bistro,環境夠chill ,旺中帶靜,呢度裝潢用咗英式風格,有古典深綠色作為主調嘅大酒櫃,燈光柔和,甚有格調,喺度可以享受一個寧靜嘅下午,另外餐廳嘅服務幾好,食物方面亦唔錯。

Egg Benedict
煙三文魚帶有煙熏香,班尼迪蛋嘅英式鬆餅口感煙韌,上面流心蛋非常流心,令到整個鬆餅沾有蛋香,食落非常惹味,層次豐富。旁邊配有新鮮爽脆嘅沙律,好健康。

All Day Breakfast
全日早餐材料豐富,有德國白肉腸、茄汁豆、火腿、炒蛋、薯餅、粟米同埋沙律菜,份量都幾多,食完之後大滿足。炒蛋嫩滑,薯餅口感香脆,沙律菜清新配埋醋食幾開胃,另外蕃茄仔味道爽脆清甜。

意式黑椒牛肉班尼尼配薯餅
Panini上枱嘅時候熱辣辣,外層烘得香脆,意式黑椒牛肉味道鹹鹹地好惹味,中間有半溶芝士和鮮蕃茄夾喺panini入邊,令到味道豐富啲,芝士味香濃,加埋蕃茄嚟食味道好fresh,另外個set配有香脆薯餅。

煙三文魚蛋沙律牛角包配薯餅
牛角包嘅份量幾大份,外層香脆內軟,食落富有牛油香味,中間嘅煙三文魚同埋雞蛋沙律份量好足,好豐富,煙三文魚帶有煙熏香,味道帶有鹹香,蛋沙律夠嫩滑,另外同樣配有即炸嘅薯餅。

雙拼出前一丁公仔麵配牛油吐司
翻查資料辦館一直係出前一丁嘅合作夥伴,所以呢度嘅特別之處,係可以一邊飲咖啡,仲可以一邊食到公仔麵。雙拼嘅材料有午餐肉同埋太陽蛋,午餐肉好厚身,煎得好香口,太陽蛋煎得幾靚,中間係流心嘅,出前一丁麵煮得啱啱好,麵質唔會過淋或過硬,食落好爽口。跟餐仲配有牛油吐司,烘得脆口,搽埋牛油食一流。

Rose Latte
Latte上面有幾片玫瑰花瓣,有時位花,有時用上店舖名辦館作為裝飾,賣相精緻。咖啡入口香濃幼滑,帶有清幽嘅玫瑰芳香,飲落順滑好舒服。

Mocha
朱古力味道香醇濃郁,亦都飲到微微嘅咖啡香味,飲起嚟口感幾滑溜。

凍檸檬茶
凍檸茶賣相唔錯,有大大片嘅檸檬,好足料,味道唔會太甜,甜度啱啱好,最近天氣開始熱熱地,飲杯凍檸茶有種透心涼感覺。
推介美食: All Day Breakfast, 班尼迪克蛋, 意式黑椒牛肉班尼尼配薯餅, 煙三文魚蛋沙律牛角包配薯餅
用餐日期: 2023-03-22
是次消費: 每人約$150 (下午茶)

2023-03-14
類別 : 港式西式酒店餐廳

今次去咗深水埗開業兩年嘅扒房Supreme Steak & Grill ,性價比高,牛扒高質。餐廳走簡約工業風,用上水泥牆身及天花,樓底好高,簡潔明亮,空間感好強。聽聞扒房老闆係退咗休嘅工程師,利用自己烹飪及工程嘅知識自創出一個燒爐去整各種肉類,令到物類受熱更為均勻,更容易鎖住肉汁。今次同朋友點咗以下菜式。

安格斯級封門柳
平時去据扒多數都係西冷同埋肉眼牛扒,今次店員推薦我哋食封門柳,選擇咗五成熟,一上枱見到封門柳份量都幾厚身,足足有200g,封門柳外層燒至焦香,切落去中間呈現紅潤嘅顏色,食落肉質軟腍,肉味濃郁有肉汁,如果想口味再濃郁啲可以配隔離嘅黑椒醬汁。Steak set 可配白飯、意粉、薯條或者沙律,呢個set 揀咗沙律,沙律菜好爽脆,可以中和油膩感。

西班牙黑毛豬鞍
黑毛豬鞍肉味濃郁,火喉控制得唔錯,肉質鬆軟唔會過老,最鍾意食近住豬肋骨側邊嘅肉,味道帶有油脂香,同埋好有咬口。今次個Set 揀咗薯條,值得一提嘅係薯條任食,薯條係幼身嘅,即點即炸,熱辣辣好香脆,令人忍唔住不停咁食,點埋蕃茄醬嚟食唔錯。

龍眼茶
以原壼及茶包送上,深啡色嘅茶帶住龍眼嘅清甜,另外飲龍眼茶有開胃健脾、養血安神嘅功效,相當養生。

隨餐附送嘅可樂同埋任食嘅薯條

午市套餐嘅Menu

推介美食: 安格斯級封門柳, 西班牙黑毛豬鞍
用餐日期: 2023-03-07
是次消費: 每人約$190 (下午茶)

2023-03-05
類別 : 韓國菜

週末行吓開咗三年嘅東薈城二期 ,之後去Banchan and Cook午餐,試吓佢哋嘅韓國菜,同埋賣相唔錯嘅蛋包飯。環境方面,餐廳以灰色同淺木色調,另外仲有乾花佈置,感覺休閒,好有韓系Cafe嘅風格。當日點咗以下食物:

泡菜炒五花肉蛋包飯
上枱見到脹卜卜嘅蛋包飯, 店員會等食客影完相,再用餐刀將蛋包飯輕輕一𠝹,睇住半熟蛋漿慢慢流落去好治癒,雞蛋口感嫩滑,蛋香味十足,蕃茄汁炒飯嘅飯粒粒分明,味道層次豐富,旁邊嘅泡菜清脆爽口,味道酸酸甜甜,辣辣地,五花肉肥瘦適中,同泡菜一齊食好夾好惹味。

炸芝士千層豬扒
厚切豬扒有四件,豬扒炸至金黃色,口感脆卜卜,中間嘅芝士味濃郁,旁邊嘅沙律菜材料豐富,清新開胃,可以有解膩作用。

韓式炸雞
炸雞、年糕加埋薯條砌成咗一個小山丘,好有心機。炸雞有無骨選擇,味道方面揀咗醬油蒜香味,入口充滿香濃嘅蒜香味,外表炸得香脆,內裏鎖住肉汁,肉質嫩滑,另外配上脆口嘅粗薯條同埋煙韌嘅年糕,好有韓式風味。

南瓜拉提米蘇
拉提米蘇帶清甜南瓜味,甜度適中,夾心層蛋糕口感軟棉,兩個人一齊share啱啱好。

溶化朱古力
好香濃嘅朱古力 ,口感幼滑,上層有忌廉、朱古力碎粒同埋朱古力粉,造成漸變效果,朱古力碎粒令到成杯朱古力味道更香濃出眾。

紅豆鮮奶
鮮奶口感順滑,底部有味道微甜嘅紅豆,好吸引,加上玫瑰花瓣點綴,賣相唔錯
推介美食: 溶化朱古力, 韓式炸雞, 紅豆鮮奶, 泡菜燉五花肉蛋包飯
用餐日期: 2023-02-26
是次消費: 每人約$280 (下午茶)

2023-02-27
類別 : 多國菜扒房咖啡店烤肉All Day Breakfast沙律

黃埔天地向來旺中帶靜,屬於舒適嘅生活圈,除咗係居住及購物地點外,仲係美食集中地,當晚去咗黃埔一間西餐叫Flames度晚餐。呢間餐廳環境簡潔闊落,以黑白灰色調為主,燈光柔和,好有格調,餐枱用咗大理石,今次坐喺窗邊用餐,環境帶有氛圍感。

葡式香辣燒春雞配薯條
燒春雞外皮微辣辛香,幾惹味,撕開後juicy嫩滑有肉汁,如果想濃味啲可以再沾吓葡式紅椒醬,令味道多種層次,此外燒春雞份量十足,啖啖肉,兩個人食都十分足夠。薯條屬於粗薯條,即點即炸,熱辣辣,好香脆。

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
燒大蝦夠大隻,燒至焦香,肉質爽口彈牙,味道鮮甜,此外三文魚籽賣相晶瑩通透,粒粒飽滿,咬落卜卜脆,味道帶鹹香。扁意粉口感煙韌,而且扁意粉容易掛汁,龍蝦汁係今次嘅精華,濃厚嘅龍蝦汁掛滿每條意粉好惹味,食落口感creamy。

Butterfly Dreams
飲品紫色到黃色漸變造型吸引,上面仲有菠蘿葉做點綴,呢杯係無酒精飲品,用上蝶豆花、菠蘿汁為主調,再加啲檸檬汁,清新解渴,酸甜開胃,而且整體味道唔會太甜;此外蝶豆帶有花青素,可以抗氧化同對人體提高免疫力。

Latte
咖啡拉花精亮,入口香濃幼滑,飲落順滑好舒服,另外杯上有粒方糖,好細心,嫌唔夠甜可以自己調教下

推介美食: 葡式香辣燒春雞配薯條, 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
用餐日期: 2023-02-19
是次消費: 每人約$280 (晚餐)

2023-02-07
類別 : 粵菜 (廣東)滬菜 (上海)中菜館中式包點

之前一直都想試樂天皇朝嘅八色小籠包,今次終於親自一嚐,樂天皇朝係專門食上海菜嘅中菜館,由新加坡著名嘅樂天餐飲集團創辦,分店遍布世界多地唔同角落,香港亦有五間分店,今次去咗位於銅鑼灣利舞臺6樓嘅樂天皇朝,夠方便就腳。中菜館好有格調,古色古香,中間有一個仿荷花池嘅中國宮廷風庭園設計,場內播住中樂,環境盡顯中式氣派。近門口有個半開放式廚房可以見到一班師傅包緊小籠包,證明小籠包時刻新鮮製作,貨如輪轉。另外座位好闊落,坐得好舒服,好適合一家大細去聚餐。上菜之前,會先壺普洱茶,同埋花生栗子作為前菜。

特色皇朝小籠包-八色
小籠包係中菜館嘅得獎名菜,見到唔同枱嘅客人都會點小籠包。八色小籠包賣相色彩繽紛,每隻小籠包都有唔同嘅味道,分別有招牌原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味。枱上有餐牌介紹食客由原味小籠包開始按順序食,最後食到四川嘅麻辣味,由淡味至濃味,全部都皮薄多汁,咬落湯汁飽滿,豬肉味濃,好特別。最特別同濃味嘅小籠包係鵝肝味,帶有鵝油香,同豬肉鹹香幾夾;黑松露味嘅松露菌香隨着湯汁喺口入邊徘徊,令人齒頰留香;川味辣辣地,帶有椒麻味道,另外小籠包加埋薑絲同醋一齊食,更加提鮮,令到味道更豐富。

揚州炒飯
揚州炒飯呈現金黃色澤,飯粒粒粒分明,蛋白蛋黃夾雜喺米粒之間,入口軟嫩,蛋香味十足,上面嘅鮮蝦味道鮮美,口感彈牙,配上叉燒火腿,味道豐富,加上翠綠嘅青蔥同埋菜作點綴,食落幾爽脆,食到碟底炒飯都唔會油膩,感覺健康。

鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯拉麵
拉麵用上白色上海幼麵,麵質爽口彈牙,雲吞大大粒,內裏鮮蝦肉質鮮美彈牙。湯底奶白色,全無味精,用咗豬骨湯熬製而成,飲落有香濃嘅豬骨湯味。

推介美食: 特色皇朝小籠包(八色), 揚州炒飯
用餐日期: 2023-01-30
是次消費: 每人約$200 (晚餐)