中文 | English
tako124
我是tako124。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
tako124  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-05-15
類別 : 日本菜西式咖啡店日式西餐西式糕點

尖沙咀K11 Art Mall 最近新開喫茶店-喫茶ちょうぼ,店內裝潢充滿懷舊昭和風情調,燈光柔和溫暖,用上深啡色嘅木系作主調,環境充滿日本復古氛圍,旁邊仲放有大型櫻花樹裝飾,打卡一流。喫茶店店主打和洋料理,菜式包括蛋包飯/意粉、漢堡、炸物、飲品及甜品。另外值得一讚嘅係呢度嘅年輕待應服務有禮,殷勤主動。

明太子蛋包意粉
意粉上面鋪上咗圓潤飽滿嘅黃色日本滑蛋,賣相吸引,充滿厚度嘅滑蛋呈半熟狀態,用刀在中間輕輕一𠝹,蛋液立即喺兩邊攤開,令人食指大動,滑蛋口感嫩滑,意粉口感煙韌掛汁,忌廉汁柔滑creamy ,同滑蛋味道幾夾。

牛肉芝士漢堡
漢堡包夠挺身,外層烘得輕脆,內裡鬆軟有彈性,並帶有微甜嘅牛油香。牛肉漢堡扒口感扎實爽彈,保留住肉汁,中間夾住半溶嘅車打芝士、新鮮生菜同埋蕃茄。旁邊有爽脆沙律,此外薯條即炸夠熱,夠香脆。

南蠻炸雞
炸雞嘅份量好多,炸雞用上鹹酸味集於一身嘅南蠻醬,再點上甜甜地嘅他他醬嚟食,特別開胃,炸雞外皮有酥脆口感,肉質嫩滑有肉汁。另外配上旁邊清爽新鮮嘅椰菜絲,可以中和炸物嘅油膩感。

日式布甸
布甸賣相吸引,用咗高身銀色布丁杯盛載,係傳統昭和甜品嘅招牌外觀,布甸上有忌廉同埋士多啤梨作為點綴,士多啤梨清甜,布甸蛋香濃厚,口感滑嫩,微苦嘅焦糖配上布甸嘅甜味好夾。

草莓沙冰
草莓沙冰用上昭和復古玻璃杯,賣相少女心爆棚,沙冰上面嘅士多啤梨清甜,配上綿滑忌廉,入口順滑,另外沙冰飲落好透心涼。

櫻花梳打
適逢喫茶店嘅櫻花祭,所以推出以櫻花為主題嘅飲品,櫻花杯幾搶眼,表面有櫻花形狀嘅朱古力作點綴,底部嘅櫻花帶少少咸味,配上甜甜哋嘅梳打,味道幾清新。
用餐日期: 2023-05-09

2023-05-01
類別 : 粵菜 (廣東)滬菜 (上海)中菜館中式包點

最近想食中餐,今日再次品嚐樂天皇朝嘅滬菜,去咗位於旺角雅蘭中心分店,夠晒方便就腳。中菜館中式格調同設計,近門口嘅旁邊位置同其他分店一樣,有個半開放式廚房,可以見到一班師傅包緊小籠包,證明小籠包係時刻新鮮製作,貨如輪轉。另外座位闊落,適合一家大細去及朋友去聚餐。上菜之前,待應會先上壺普洱茶,同埋花生栗子作為前菜,花生同栗子都炆得幾淋同入味。

李白醉雞
滬菜嘅涼盤菜式出色,所以點咗個李白醉雞,雞皮外表光滑,醉雞啖啖肉,口感嫩滑,肉質有彈性,雞皮同肉嘅中間有啫喱狀嘅膠原蛋白,而雞肉滲透住陣陣花雕酒香味,酒味香醇順滑,酒濃度調校得啱啱好,好高質。

揚州炒飯
揚州炒飯呈現金黃色澤,飯粒粒粒分明,蛋白蛋黃夾雜喺米粒之間,入口軟嫩,蛋香味十足,上面鮮蝦味道鮮美,口感彈牙,配上叉燒火腿,咸咸香香,味道豐富,加上翠綠嘅青蔥同埋菜作點綴,口感爽脆,食到碟底炒飯都唔會覺得油膩,幾健康。

蒜香排骨豬骨湯拉麵
拉麵用上白色上海幼麵,麵質爽口彈牙,湯底用咗樂天皇朝特製嘅招牌豬骨湯,口感濃稠,含豐富嘅蛋白質同骨膠原。蒜香排骨切成長形嚟炸,啖啖肉,排骨蒜香味十足,好惹味。

刀切小饅頭(炸)
炸饅頭外表炸至金黃色,點煉奶食一流,味道甜甜地,面層炸得香脆,口感唔錯。
推介美食: 蒜香排骨豬骨湯拉麵, 揚州炒飯, 刀切小饅頭(炸)
用餐日期: 2023-04-18
是次消費: 每人約$160 (晚餐)

2023-04-24
類別 : 多國菜咖啡店漢堡包All Day Breakfast

Weekend 去咗北角,想喺果頭食個brunch,揀咗北角旺中帶靜和富中心附近嘅無邊,食物多元化,餐廳環境以白色為主調,望落簡潔明亮,好舒服。

8oz 紐西蘭香煎肉眼牛.沙律.薯條
肉眼扒生熟度適中,肉質嫩滑多汁,咬落嘅口感軟淋,牛肉味濃郁,外層煎至燶邊入味,此外上枱前已切好一塊塊,方便進食,可望到肉內呈現粉紅色,呢塊扒煎得啱啱好。另外配菜有香脆嘅粗薯條同埋新鮮爽脆嘅沙律菜。

Sunny Burger
今次嚟到想食Burger,揀咗呢個太陽雞堡,名字好符合上面煎得好靚嘅太陽蛋,好吸睛,雞堡嘅份量好大個,包經過烘過微熱,上面芝麻粒幾香口 ,太陽蛋切開後流心,Burger 裏面嘅雞扒炸過,皮脆肉嫩有肉汁,咬落啖啖肉好滿足,配合沙律醬同埋蛋汁夠惹味,生菜爽脆 ,個set亦配有香脆可口嘅粗薯條。

Iced Oreo Chocolate
作為Oreo同朱古力控一定要嗌呢杯邪惡嘅Iced Oreo Chocolate,上面cream加埋Oreo好澎湃飽滿,飲品朱古力味濃郁,而且唔會太甜。

綠薄荷.柚子梳打特飲
梳打特飲嘅燈泡賣相好吸睛,最近天氣開始轉熱,飲返杯梳打特飲好透心涼,柚子嘅味道酸酸甜甜,好開胃,而且柚子有潤肺作用。
推介美食: Iced Oreo Chocolate, 8oz 紐西蘭香煎肉眼牛.沙律.薯條, Sunny Burger
用餐日期: 2023-04-16
是次消費: 每人約$150 (下午茶)

2023-04-14
類別 : 多國菜咖啡店薄餅All Day Breakfast

旺角最近開咗一間比較少有,裝修風格法式復古風嘅coffee shop,以白色為主調,窗邊用上lace 布簾,環境充滿少女心,杯碟都好優雅,日頭同晚上去有兩種截然不同嘅氛圍,呢度打卡位同埋食物嘅水準都唔錯,另外餐廳Staff仲好友善殷勤,值得一讚。

厚切頂級肉眼牛扒-配蝦串及薯菜
點咗肉眼牛扒5成熟,肉眼好厚切,前層煎至煎香,切開後中間呈現粉紅色,肉味油香平衡,肉質較有咬口而唔韌,厚切亦好有口感,而且肉眼扒鎖住咗豐富嘅肉汁,配上當日嘅紅酒嚟食真係好夾。此外配上三隻口感彈牙嘅蝦同埋薯蓉及沙律,材料豐富。

麻辣蒜香小龍蝦扁意粉
幾特別嘅fusion 意粉,普通龍蝦扁意粉相信大家食得多,中西合璧嘅麻辣小龍蝦扁意粉就比較小見。扁意粉口感煙韌彈牙,炒得乾身,每條都掛滿咗麻辣汁,先麻後辣好惹味,麻辣之餘仲帶有蒜香味,味道豐富,一試難忘,另外小龍蝦份量好多,食到最後都仲有好多小龍蝦。

玫瑰單骨雞翼
走少女路線嘅玫瑰雞翼,雞翼灑上玫瑰花瓣,雞翼表面用上自家調配嘅玫瑰花蜜,口味微甜,香脆肉嫩,食到一陣清新玫瑰花香,會係少女們鍾意嘅味道。

龍蝦湯
龍蝦湯味道有好濃郁嘅龍蝦味,入口順滑,仲食到粒粒嘅龍蝦肉,真材實料,係好高質嘅一碗龍蝦湯。

鹹蛋黃單骨雞翼
點咗餐廳幾出名嘅小食鹹蛋黃雞翼,外皮炸得金黃香脆,外層充滿鹹蛋黃醬,味道鹹香, 內裏仲好Juicy,係令人上癮嘅小食。

🍸 Espresso Martini
Espresso Martini 外型上面有三顆咖啡豆作為裝飾,漂浮喺呢杯咖啡雞尾酒泡沫嘅上方,幾精緻。Espresso濃香,再加上好醇嘅Vodka,唔會太刺激,味道有苦、甜、酸三個味覺,但幾容易入口,口感滑順。

🍷 House Red Wine
餐廳自家精選嘅紅酒,配上在場嘅格調嘅環境同音樂,飲杯紅酒的確幾有氛圍。今次嘅紅酒酒體較重,帶有濃郁果味,好配合今日嘅主菜頂級肉眼牛扒。
推介美食: 龍蝦湯, 鹹蛋黃單骨雞翼, 麻辣蒜香小龍蝦扁意粉, 厚切頂級肉眼牛扒-配蝦串及薯菜
用餐日期: 2023-04-04
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

2023-03-29
類別 : 多國菜咖啡店

今次喺灣仔想搵個舒適嘅環境下午茶,所以再次嚟到呢間辦館Lof10 Bistro,環境夠chill ,旺中帶靜,呢度裝潢用咗英式風格,有古典深綠色作為主調嘅大酒櫃,燈光柔和,甚有格調,喺度可以享受一個寧靜嘅下午,另外餐廳嘅服務幾好,食物方面亦唔錯。

Egg Benedict
煙三文魚帶有煙熏香,班尼迪蛋嘅英式鬆餅口感煙韌,上面流心蛋非常流心,令到整個鬆餅沾有蛋香,食落非常惹味,層次豐富。旁邊配有新鮮爽脆嘅沙律,好健康。

All Day Breakfast
全日早餐材料豐富,有德國白肉腸、茄汁豆、火腿、炒蛋、薯餅、粟米同埋沙律菜,份量都幾多,食完之後大滿足。炒蛋嫩滑,薯餅口感香脆,沙律菜清新配埋醋食幾開胃,另外蕃茄仔味道爽脆清甜。

意式黑椒牛肉班尼尼配薯餅
Panini上枱嘅時候熱辣辣,外層烘得香脆,意式黑椒牛肉味道鹹鹹地好惹味,中間有半溶芝士和鮮蕃茄夾喺panini入邊,令到味道豐富啲,芝士味香濃,加埋蕃茄嚟食味道好fresh,另外個set配有香脆薯餅。

煙三文魚蛋沙律牛角包配薯餅
牛角包嘅份量幾大份,外層香脆內軟,食落富有牛油香味,中間嘅煙三文魚同埋雞蛋沙律份量好足,好豐富,煙三文魚帶有煙熏香,味道帶有鹹香,蛋沙律夠嫩滑,另外同樣配有即炸嘅薯餅。

雙拼出前一丁公仔麵配牛油吐司
翻查資料辦館一直係出前一丁嘅合作夥伴,所以呢度嘅特別之處,係可以一邊飲咖啡,仲可以一邊食到公仔麵。雙拼嘅材料有午餐肉同埋太陽蛋,午餐肉好厚身,煎得好香口,太陽蛋煎得幾靚,中間係流心嘅,出前一丁麵煮得啱啱好,麵質唔會過淋或過硬,食落好爽口。跟餐仲配有牛油吐司,烘得脆口,搽埋牛油食一流。

Rose Latte
Latte上面有幾片玫瑰花瓣,有時位花,有時用上店舖名辦館作為裝飾,賣相精緻。咖啡入口香濃幼滑,帶有清幽嘅玫瑰芳香,飲落順滑好舒服。

Mocha
朱古力味道香醇濃郁,亦都飲到微微嘅咖啡香味,飲起嚟口感幾滑溜。

凍檸檬茶
凍檸茶賣相唔錯,有大大片嘅檸檬,好足料,味道唔會太甜,甜度啱啱好,最近天氣開始熱熱地,飲杯凍檸茶有種透心涼感覺。
推介美食: All Day Breakfast, 班尼迪克蛋, 意式黑椒牛肉班尼尼配薯餅, 煙三文魚蛋沙律牛角包配薯餅
用餐日期: 2023-03-22
是次消費: 每人約$150 (下午茶)