中文 | English
CYMOMO
我是CYMOMO。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
CYMOMO  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-09-22
類別 : 粵菜 (廣東)茶餐廳/冰室燒臘

今日心血來潮同友人隨意搵間茶餐廳食燒味,竟然食到有質素燒鵝加燒腩仔😋特別係燒腩仔皮脆有口感,肉質又嫩like即使放涼了肉感不變smileheart平民價錢但比得上其他出名的燒味店!值得再去wow

2014-06-29
類別 : 港式甜品/糖水

早排見到雜志介紹由藝人開既小甜谷於尖沙咀韓國街尾開了分店,心想是否又係明星效應既甜品店呢?但眼見圖片實在吸引,一於同友人M小姐一齊去潮拜一下!發現果然不是浪得虛名呀😍😍
店內環境!牆上掛上了多張明星光顧照片!可惜我不迷明星╮(╯▽╰)╭

裝修方面有啲似日本某間coffee shop,感覺不錯!睇睇有咩好食先(^ з^)

有中式及西式既甜品,聽店員講會定期有新甜品推出!佢地除了甜品外,還配合了谷媽媽既上海小食!一早已聽說谷媽媽水餃很出色,先試試佢啲水餃先!
谷媽媽水餃

谷媽媽水餃

👍👍👍果然冇令人失望!皮唔會太厚,裏面既肉好鮮甜,唔會令人好濟既感覺!聽說每隻都係人手親手包,每日新鮮製作!值得推介呀!😊😊

食野當然要配合飲野,炎炎夏日冰凍產品最適合不過,我選擇了芒菓菠蘿雪莎!
芒果菠蘿雪沙

芒果菠蘿雪沙

夠清甜同凉入心呀😍😍爽呀!!講真哩類型沙冰有好多地方都有,不過佢特別在係啲沙冰,真係好細滑,普遍方間不易找到這種質感既雪沙!

試完小食就食甜品啦!我就叫了第一時間吸引我既芒果酥卷(其實想叫榴槤😢不過M小姐唔食)

酥皮千層芒果卷

酥皮千層芒果卷

酥皮好鬆脆,焗得恰到好處(^3^)幾層薄薄既酥皮包住裏面滿滿既芒果粒,而芒果粒非常新鮮及香甜😊😊
👍👍👍絕對係大讚既甜品呀!我眼見隔離枱叫了榴槤酥皮,同樣聽到有大讚既聲音!下次我一定會試p(^-^q)

而M小姐就叫了宇治抹茶軟雪糕新地,同樣係俾佢既賣相吸引了( ´▽' )ノ
好精美既宇治抹茶雪糕新地

好精美既宇治抹茶雪糕新地

好重既抹茶味雪糕,抺茶係由日本京都空運到港,雪糕質地好幼滑,另配合紅豆及丸子於雪糕旁,配搭得唔錯!不過丸子好似大粒了一點點...(*-_-)

總括而言對於今次既潮拜非常滿意,位置確係入了少少,不過係值得的!下次會試榴槤甘露同榴槤酥皮卷!應該都會有不少驚喜!

2014-06-29
類別 : 西式咖啡店

近期經常聽到人講咖啡弄,話佢既waffle收出奇,雖然大排長龍,但都要一試睇下先😄😄
等左大約半小時,終於入座,先叫了咸点,一個
朱扒三文治

份量好大,朱扒肉好新鮮,而面色皮好鬆軟,另配上雞蛋薯溶,好味😛
另每人有一款飲品送,我選了橙汁特飲

飲品好清食,內裏加了茶包用作吊味
然後叫了士多啤梨waffle,店員大力推介

外表非常吸引😍但我卻有點兒失望,因waffle既表有啲太硬,唔夠脆同鬆軟,不過佢蛋味係足夠的
最後叫了這款唔太記得名字

佢其實係香港舊式棉花糖,另佢會有一杯仔咖啡用於放上面,不過我唔飲咖啡,所以店員好好人地換上朱古力汁俾我😃棉花糖底下係雪糕,整體個甜品扁甜了一点

2014-06-18
類別 : 德國菜

今次好朋友仔生日,選擇了哩間又有酒又有氣氛又聽閒幾好食既餐廳😁😁
我地叫了最多人推介既德國脆皮豬手🐷!另外一個德國雜感腸配焗薯仔!另叫了三杯限定果汁特飲🍹🍹🍹

佢入面總共有六款腸,分別有辣味,芝士,豬肉,雞肉等!佢既腸外皮好香脆同肉味好夠!再配合番茄汁就更美味👍👍

再來就係脆皮豬手!同樣皮好香脆,食落唔會太硬,肉質地好新鮮👍另配合既焗薯仔,中和了熱氣既感覺!唔怪得多人推介

夏日龍眼特飲!一睇圖已叫朋友唔好叫,因為顏色好藥水。。。果然不出所料,真係藥水味重,不過佢入面既生果如龍眼肉同椰果係鮮甜既( ´▽` )ノ

菠蘿沙冰特飲!好香菠蘿味,同埋佢入面放入了黃色既生果肉(應該係桃)仲要係星星形狀🌟好別緻👍

2014-06-14
類別 : 日本菜日式西餐

跟友人食完飯打算搵甜品食下再hea下,行k11見到夢見屋,外表吸引,雖然主打係日本野食,不過佢都有其他甜品既!
我地分別叫了一個熱抹茶,一個芝麻雪糕同一件士多啤梨拿破崙蛋糕

芝麻味夠重,好味,但好多cream,我要潑走佢😑下面既涼粉好似不太合襯,所以只食了上半杯就停了
另外熱抹茶完全冇味,而個士多啤梨cake好似放了好耐咁,個好唔掂,個皮好淋。。。
始終主打唔係甜品,所以真係差了一点