中文 | English
嘉美美
我是嘉美美。我最鍾意甜品/糖水
食評會員 0次成為首位寫食評會員
嘉美美  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-07-09
類別 : 西式酒店餐廳慶祝紀念日

lol好耐冇呢個呢度食嘢啦!得知呢度改左名,而家唔係淨係食扒燒即係石燒套餐, 而且仲改咗menu,轉左做散叫, 感覺抵左又多左選撰,  所以又嚟試下啦!flower

今次叫咗半打生蠔, 四隻法國,一隻美國,一隻紐西蘭。再叫左一個辣肉腸pizza, 一個石燒肉眼牛扒, 帶子串燒, 仲有青口湯!!!!!yummy  叫石燒好似係有個沙律跟餐, 唔記得左叫咩野食有個蒜蓉包!!tongue

首先就嚟咗個青口湯, 好濃好濃!! 中間仲有隻大生蠔真係唔錯!  之後就上埋個沙律同蒜蓉包!!! 蒜蓉包依然係咁好味, 又脆但係又軟淋淋超正呀!!! heart

之後就上咗個帶子串燒帶子表面 燒到微微嘅金黃色仲好juicy好多汁!! 讚!!smileheart

食到咁上下, 職員又睇時間上菜like 跟住就上左個生蠔仲有辣肉腸pizza!  Pizza好多芝士好正, 不過覺得個辣肉腸鹹咗少少, 如果可以轉另一隻辣肉腸冇咁鹹會更加好。

再來就係個生蠔, 生蠔唔錯, 都幾新鮮!! 先食咗美國同紐西蘭嗰隻之後先食法國生蠔, 果然都係法國生蠔最鮮味最好味! 下次都係叫曬全部法國生蠔!!! excited

最後就係我哋嘅主菜, 就係食燒肉眼扒肉眼牛扒!!! heart真係好大塊價錢都只係$198, 抵呀!! 職員有係耐心地教我哋一次點樣去燒, 燒幾耐, 跟住我哋就自己燒啦!!! 今次係我第二次食呢個石燒所以有經驗啦, 今次我哋將牛扒切開, 細細件慢慢燒咁就可以避免過熟但中間又未熟嘅情況啦~~ mad所以今次燒得好成功好好味, 由於牛扒完全冇調味, 所以燒嘅途中係自己加胡椒粉, 鹽, 仲有牛油去調味!! 真係原汁原味!!starmusic

最後我哋仲order咗甜品 就係movenpick雪糕king呢一餐實在太完滿wow 飽飽呀kiss

用餐日期: 2016-06-28
是次消費: 每人約$450 (晚餐)

2014-12-07
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水中式糖水

都係見朋友去食過,就決定黎亲身試下!

之前上網睇地圖,知道門口有咪標位,都適合揸車嘅朋友仔去喎!不過今晚10點幾去到,門口位都full哂!而門口亦有約4-6人等緊位了,即刻拎张飛先,二人枱第二张到!等位期间亦幸運地等到門口泊位了!lol

入到去都爆满人了,坐位確係迫左小小!睇左餐牌好耐先決定到食咩!!!lol

最终叫左個小矮人分子椰皇子同公主出巡!!!個椰皇子的確好過引,用椰青水整成一粒粒嘅啫喱,感觉好得意,我地今次要暖暖地嘅,連埋個布丁一齊食嘅感覺好滑好暖粒粒,味道勁夾呀!!shockedtongue

另外個公主出巡都真係好正!個意大利奶凍好奶!好啱本小姐口味,連埋芒果肉同汁一齊食,爽!!仲要食極都唔完咁smile,食到底仲有好大個奶凍!!!抵食哦!

推介美食: 小矮人分子椰皇子,公主出巡
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-12-06
是次消費: 每人約$40 (宵夜)

2014-11-08
類別 : 港式甜品/糖水

同朋友食完生日飯,諗住黎食個甜品啦!未黎過,所以個心有啲期望,點知竟然係失望。。。。。。shocked

侍應問我地坐出面定室内,我地都係選擇左室内,因為当时天气都係幾熱!都成10點幾,不過竟然都仲係好多吉位!

叫左三樣嘢!楊枝涼粉,芒果涼粉同楊枝海藻雪泡。啲嘢都黎得幾快,不過有點失望,無我想像中咁好味啰!真係唔太特别好味,以為個楊枝海藻雪泡會好特别,都係得啲泡泡係面頭,撈埋一齊黎飲,都覺得許留山仲好飲過佢!sad

冇特别都唔緊要,我地食得都幾快,可能3個字内都食完,一食完就即收,擺明赶人走啰!最终越来越多人黎,個侍應仲開口問,你地3個可唔可以坐bar 枱。。。。真係想問下坐bar枱全部人面壁點傾計呀。。。。。huffy

想坐多陣講下嘢都唔得,谷鬼气,所以走人!!唔黎啦!!huffy

用餐日期: 2014-10-11
是次消費: 每人約$40 (宵夜)

2014-07-20
類別 : 粵菜 (廣東)京川滬酒樓酒店餐廳點心家庭親子

期待已久!! 終於都黎到可以同可愛點心見面啦~!!! 今日係父親節, 所以就帶左家人一齊黎啦, 爸爸, 媽媽, 細佬, 我同老公一行5人~~mad

menu

menu

我地揸車黎, 一早問左酒店, 消費夠$500就可以免3個小時car park, 之後$50一個鐘~~~  早在兩星期前已訂位了~ 亦都訂晒7款卡通o既點心啦~~

打電話黎o既時候已經講左要坐窗口位, 不過電話中職員話只會盡量安排, 黎到個陣職員帶位時, 就真係預備左窗口大卡位比我地, 實在太開心啦, 坐得非常舒服~ (唔好意思, 冇影到個坐位!!><”) 但我有影到坐位望出外面o既景, 望住個綠草迷宮, 對出就係個海啦~~

職員o既服務;態度都好好呀, 一黎到就叫左壺菊潽, 好香菊花味呀, good!! Menu其實好多野揀, 花多眼亂, 樣樣都想試呢~~ 睇左一大輪就叫左下面o既野食啦~~~

1) 米奇煎薄餅
11) 舞茸蟹肉小籠包
12) 菜苗餃
13) XO醬雙菌蝦仁炒腸粉
14) 晶荷軒炒飯

個人認為好多野都好好味, 卡通點心真係可愛唔想食呀~~ 個煎薄餅好煙un好好味, 鴛鴦糕都要讚一下, 佢係用蘿蔔糕同芋頭糕底面夾埋一齊咁煎, 一口兩種糕食落去又真係幾好味, 兩個味道好夾!!

卡通造型o既紅豆蓉包, 蓮蓉包, 雞包仔, 叉燒豬仔包同菜肉包就普通啦, 唔係話特別好食, 因為都係食個造型多d~!

想講個海鮮春卷! 好味!! 而且真係好珍寶呀, 黎到個陣我先知原來係珍寶版!! 原隻鮑魚燒賣就係攞黎孝敬呀爸呀媽啦, 鮑魚都ok大隻架wor, 佢地都話幾好味~ 仲有個炒腸粉, 以為都係hea炒個隻啦, 點知黎到成碟餸咁大碟架, 而且仲好好味, 又有大大隻蝦同其他料一齊炒, 真係唔錯~

最終我都係怕唔夠食, 所以先會叫左個晶荷軒炒飯, 以為會好有特色啦, 點知竟然係一個普通到不能再普通o既西炒飯…….呢下都幾失望架, 仲要成二百蚊一個tim……..

酒店

酒店

題外話/補充資料:
環境靚, 而且乾淨, 服務態度又好, 都算達到酒店級o既服務要求, 遲d一定會再黎飲茶~~~ 好嘆~~
推介美食: 雞丁蓮蓉包,米奇煎薄餅 米奇鴛鴦糕 荔蓉天鵝酥 原隻鮑魚燒賣,晶荷軒炒飯 舞茸蟹肉小籠包 菜苗餃 珍寶海鮮春卷,雞丁蓮蓉包 大眼雞包仔 蠔汁叉燒豬仔包 綠色小人菜肉包 DUFFY 紅豆蓉包 XO醬雙菌蝦仁炒腸粉
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-06-15         慶祝紀念: 父親節
是次消費: 每人約$290 (午餐)

2014-07-12
類別 : 法國菜咖啡店甜品/糖水

今日出黎原本決定左食一間我好想食嘅嘢,不過有啲意外,冇得食。。。。。 sad

所以,見時間尚早4點幾5點,誤打誤撞就決定去agnes.b cafe食個下午茶先,晚飯再諗啦!一去到都好似幾full, 不過原来又有位喎,所以唔使等就入得啦! lol

dessert menu!!

dessert menu!!

一坐底有兩個menu, 一個甜品,一個係主餐嘅!最終決定左叫一個chocolate mousse cake, 一杯碎朱古力沙冰加多一個芝士洋蔥煙肉奄列!!

等左十分鐘到就有得食啦~~~ 期待左好耐o既金字塔mousse, 想食好耐啦!!! ^3^ 果然唔係得個樣, 真係好好味, 口感一流, 中間mousse 好滑, 又有朱古力, 而且底層仲有D朱古力脆脆架, 好正!!! smile

朱古力沙冰亦都冇得彈, 因為充滿左粒粒碎朱古力, 好味~~~~

最後講下個芝士洋蔥煙肉奄列, 切開一睇, 雞蛋比想像中厚wor, 仲比我想像中多芝士, 洋蔥好香~~~ 熱辣辣, 加啲pepper, o岩晒~~

題外話/補充資料:
今日黎到好多款cake都冇晒啦, 下次真係要早d黎先得~~!!
推介美食: 金字塔朱古力mousse,碎朱古力沙冰,芝士洋蔥煙肉奄列
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2014-06-14
是次消費: 每人約$90 (下午茶)