中文 | English
samiey
我是住在屯門的samiey。我在屯門工作。我最常於元朗屯門荃灣出沒,最鍾意粵菜 (廣東)港式大牌檔中菜館酒樓火鍋海鮮甜品/糖水,廣東菜。
食評會員 39次成為首位寫食評會員
samiey  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-11-19
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

今朝湊完百厭仔返學,  兩公婆就去試新嘢.  呢個舖前身係佳寶凍肉孖舖,  無柱位, 光猛闊落, 但可能我哋去幫襯嘅時間尚早, 就更顯得冷清.

呢度主打魚蛋粉, 當然要試下佢嘅招牌手唧魚蛋啦!

chopstick 手唧魚蛋米粉+腩汁 $29.00--魚蛋有鮮味, 係比較林身果款, 唔係爽口果款, 都唔錯.
唔知係腩汁問題定佢原本湯底係咁, 目測係有啲辣油咁嘅, 入口微辣.

chopstick手唧魚蛋拼手打牛丸米粉 $35.00 (雙拼加$6.00)--手打牛丸非常爽口wow

chopstick雞翼尖一份 $6.00-- 係滷水翼尖, 夠林夠入味

chopstick凍檸檬茶 / 熱檸檬水 (早餐時段凍熱飲品加$2.00)

埋單$74.00

題外話/補充資料:
可能食慣咗街市果間魚蛋粉, 感覺上街市果間啱口味啲tongue
推介美食: 手打牛丸
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-11-19

2018-08-25
類別 : 港式茶餐廳/冰室

今朝一家三口去試新嘢, 今日星期六預咗要排隊等位, 因平日行過都見要排隊 (相反翠華就無人排) 可能大家都想試新嘢啦! 我哋去到大約8:45, 排咗15分鐘左右, 都算合理.

好多人排隊啊!

好多人排隊啊!

呢度嘅早餐由7:00-12:00, 比起其他食店遲. 以後就算遲咗起身, 都唔怕無早餐食.

-忌廉雞湯火腿通粉+炒滑蛋+牛油厚多士 X2 @32.00

-沙茶牛肉公仔麵+炒滑蛋+牛油厚多士  @34.00

奶茶(多奶) , 好立克, 檸檬水

--火腿通粉湯底濃郁, 唔太咸, 通粉軟硬適中, 略嫌火腿絲太少, 得幾條.
--沙茶牛肉麵入口香濃帶辣, 麵質亦都軟硬適中, 牛肉唔韌
--牛油厚多士已飛邊, 入口非常香脆, 掂!
--炒滑蛋尚算嫩滑, 入口充滿奶油香, 正!
--好立克非常足料, 唔會水汪汪, 唔落糖都好濃味
--奶茶唔落糖都無苦澀

食食下聽到廣播話蛋撻出爐, 梗係要試啦! 叫多2隻蛋撻
--真係新鮮出爐熱辣辣, 蛋汁偏甜, 但配上淡味嘅酥皮撻, 又剛剛好喎, 正!

埋單$111.00

堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2018-08-25

2018-08-12
類別 : 日本菜外賣店壽司/刺身

呢間爭鮮都開咗好耐,  我亦都幫襯過無數次, 但竟然到而家都未有人寫食評, 咁就我嚟寫啦!tongue
今次係買嚟for tea time, 一盒小壽司+一盒藍莓芝士蛋糕就啱啱好
蟹柳小壽司一盒12粒, 平均1蚊1粒, 一啖一舊, 快靚正!
藍莓芝士蛋糕一盒2件,  味道一啲都唔差, 只係$16.00, 非常抵食!

自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-08-12

2018-07-11
類別 : 美國菜快餐店

自從海趣坊間KFC執咗後, 一直都好期望碼頭區會開返間, 我幾鐘意食佢啲嘢, 尤其鬆餅, 火腿芝士脆卷同埋狂惹香燒雞.wow
知道佢會喺蝴蝶廣場開返, 都幾期待. 今日有機會去試下, 一望--間舖咁細嘅?shocked得三張枱 (2張四人枱 1張六人枱) 同海趣坊果間爭好遠啊!sad
應該主力做外賣啦!

可能仲早啦, 得一個職員, 收銀係佢, 執嘢食都係佢, 一腳踢

叫咗7號餐 ($31.00) : 香腸, 炒蛋, 炸雞扒, 鬆餅+奶茶
鬆餅同之前一樣咁鬆脆, yummy! 炒蛋雖然唔算滑, 但竟然有奶香. 炸雞扒配上佢嘅汁, 略嫌咸了少許, 但都算唔錯.

堂食等位時間: 8 分鐘
用餐日期: 2018-07-11

2018-07-09
類別 : 粵菜 (廣東)拉麵

例牌星期一湊完百厭仔返學, 都會同老公食埋嘢先返工. 今朝就去咗嘆茶.

之前搭車經過見到呢間酒樓,  今日專誠搭車過嚟試.

我哋大鄉里地喺樓下兜圈搵入口, 個門口都幾隱蔽, 並唔喺公路果邊, 而喺另一邊搭自動電梯上去.

一入到去第一個印象--咁細嘅 目測只有三十張枱. 自行搵枱坐下, 職員人數不足, 我慢慢影晒啲餐牌, 才剛好開到茶.

菜乾豬骨粥--尚算足料, 味道唔錯

煎蝦米腸--腸粉質地較削, 麻麻地

鴛鴦燒賣--原來係干蒸牛肉+干蒸魚球各兩粒--味道OK, 但入口較林, 欠缺口感

時菜牛肉球--一樣欠缺口感, 而且超多嘅芫茜蔥, 個人唔LIKE.

茶錢 $6.00一位
TOTAL $58.50