中文 | English
Evan Cheung
我是住在深水埗的Evan Cheung。我最常於旺角出沒,最鍾意港式日本菜西式大牌檔日式西餐迴轉壽司店自助餐壽司/刺身雪糕/乳酪,海南雞飯。
食評會員 3次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 12
Evan Cheung  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-02-22
類別 : 粵菜 (廣東)

第一,店員黑口黑面,不過算
食物先係重點。
手撕雞腸粉,腸粉有d暖唔係熱,一早切好一兜兜
麻醬稀到好似水咁,甜醬都係,整冇誠意
雞肉霉到湯渣咁仲勁少,大量青瓜絲都算
d青瓜仲要係大量皮,好有纖維sick
冇下次

用餐日期: 2020-02-22

評分: 環境 2   服務 2   衛生 2

2020-02-20
類別 : 日本菜壽司/刺身任食/放題

第二次食, 食9點場落單掃QR CODE, 服務供應商係大陸的, 個網勁廢, LOAD入去又失敗左幾次, 落單又JAM死左要登出登入重新落
落ROUND刺身極速送到, 三文魚OK, 吞拿魚OK, 但甜蝦有陣味唔新鮮, 帆立貝霉霉地但都入到口, 最離譜係油甘魚, 得5蚊銀咁大塊, 仲要瘀瘀地咁, 完全唔新鮮
手卷係大大件果種, 不合時宜, 間間有良心放題都係少飯, 不過紫菜係仲脆既
小食飲品呢D都係極速送到
但熟食熱食真係極度驚人般差, 等得耐唔在講, 千呼萬喚出到黎既雞軟骨竟然係又淡又唔熱, 一串五粒得中間三粒叫做係熟, 頭尾兩粒仲生生地, 重燒過先叫正常返少少, 但都係冇味
芝麻雞翼好食過大字頭專用果隻, 隻味冇咁化學, 算係熱食全晚最滿意
墨丸食落係同魚蛋一樣, 唔知佢係黎錯定真係咁既口感
一口牛串又係冇味, 又鞋口, 粒車厘茄仲好食過粒牛...
炸榴槤波中間係凍既, 即場吐返出黎
炸牛奶第一次黎OK, 暖暖地, 第二次黎兩舊都係凍, 又要退回, 重做過先整返熱既黎
真心問一問, 炸野果位師兄你係咪唔想撈? 唔想撈都唔好搵我地黎較非呀
原本都覺得呢間野幾好, 今次之後真係永無下次
用餐日期: 2020-02-19
是次消費: 每人約$202 (晚餐)

2019-06-15

請自行睇實物圖判斷
我就永不再臨sick

2019-06-03
類別 : 意大利菜扒房薄餅

金船長接任人,鬼佬睇場的IL CIBO
鋪面,係8成5同金船長一樣
檯凳無變,鋪左紙檯布係感覺好D
但冇cover到檯角,搞到揩到檯角其實仲有d痴立立

餐牌方面,冇圖可以話賭博一樣
雖然有圖都可能伏
不過價錢尚算可接受
甚至比金船長好似仲抵dd?

侍應用英文所以我地都冇嘗試用廣東話落單
叫左一個set煙三文魚沙律,西冷扒
散叫凍盤,意式餛飩,海鮮pizza
三個人share食

餐包係似蛋糕咁,texture麻麻地,有少少soggy
再點埋醋同橄欖油,整體不太好食
沙律同冷盤都好快上菜,約5-8分鐘就有得食
沙律普通貨色啦,冷盤雖然有輕微對唔住價錢(ard100蚊)
但整體黎講除左隻碟唔係好夠風味,都叫可接受
主菜打頭陣既係餛飩,賣相我覺得幾好
都算新鮮挺身唔會太一pat野,餡料係似菠菜碎+芝士粉+薯蓉咁,唔太記得點寫,味道可以但偏鹹,但完全缺乏松露味(揀左松露菇汁)
跟住上既係pizza,穩陣冇伏,薄批,脆邊,芝士味重,海鮮料就尚可,量唔多但冇雪味,收貨。
牛扒最遲上,幾驚佢overdone但好彩係冇既,叫左mid-rare黎既都係mid-rare而且扒面煎得相當靚,條邊既油同筋膜有煎過但可以再煎多少少。略為失望既係佢冇落粗鹽煎塊扒,亦好少好少黑椒味,可能預我地淋汁食。雖然英國食Jamie's Italian都係咁(係咪意式牛扒特色?) ,但問佢佢可以俾手磨已鹽胡椒你。呢間就只有一支手磨胡椒,佢磨完就會拎走,而鹽只有下價餐桌鹽。碟係冇預熱再放扒,不過冷氣唔算太凍而且200蚊套餐價,可以接受冇做呢一點。肉質未到細嫩,係有D缺乏油脂既,煎果陣都冇落牛油所以食落都係比較廉價少少。冇記錯佢係澳洲牛黎,唔太識個分級,但對換返美國牛個Grade食落都有US Choice級數既,未算最曳。

食完上甜品,其實原本只有一個餐,理應得一個甜品(蛋糕+雪糕) 但佢俾左3個我地。可能見我地叫其他野既量同金額都交到差掛。蛋糕基本上同餐前麵包好似,係甜d多左d提子乾咁。雪糕就幾好,有少少糯糯地唔係維記果d貨色。然後再上一個Panna Cotta係呢度訂座兩位就會送一份。奶凍做得幾好,唔太意碎但又唔會好結實,偏向有黏性。莓醬係熱既,所以會同奶凍有少少融和左,幾好唔錯。

總結
頂讓返黎所以傢俱同牆同水吧都似金船長,其實無所謂不過如果佢抹好少少,唔會黏黏地會舒服d吧。值得讚既係燈光改善左好多,食物影出黎唔會好似恐怖餐廳咁。
服務方面都幾好,因為食完頭盤收一次餐具,食完主菜又收一次,街坊地段,中價,做到標準西餐服務,算係咁啦。食完都有循例問下D野O唔OK,咁我都循例落左佢Ravioli太鹹,可惜我地自己都唔記得叫左松露味...所以完全忘記同返佢講。
賣相方面,除左冷盤Hea底左少少,其他都算唔錯啦,值得讚既係佢每樣野上菜都抹到隻碟冇多餘且影響觀感既醬汁同污垢,雖然見到少少抹布痕但算係有花心思。
味道方面其實可以接受,金船長係食過唔會想返兜,但呢間雖然同檯人士都覺得唔特別想再食,但我自己就覺得可以再去的。

推介美食: Panna Cotta
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2014-04-27
類別 : 美國菜

食完飯想搵個地方坐低飲杯野, 順便切蛋糕慶生
去到赫德道好多都係好嘈,播緊DISCO歌既BAR
印象中記得有間成地花生殼既係附近, 果然行左陣就搵到
呢間野門面雖然好UP DUP, 仲成地花生殼
但換個角度睇, 都係一種特色黎

入到去, 冷氣都幾涼, 冇卡位冇乜特別位, 四個人就隨便搵個地方坐
見到餐牌都幾SHOCKED
平時星期六日係旺角飲一杯COCKTAIL, 加埋一都要8,90蚊
今次見到佢一杯都係40幾蚊shocked

叫完野飲之後就叫佢幫我地切蛋糕, 餅費承惠50蚊
但佢突然問我個蛋糕FOR邊個, 叫咩名, 我咪照講
本來以為佢有想插個牌仔係個蛋糕度啦
點知過左陣, 老闆娘同幾個伙記一齊唱住生日歌, 擺低個點左蠟燭既蛋糕比我地
講真, 50蚊切餅費, 只係FOR佢地既SERVICE
額外有咁既人情味, 係而家既香港, 真係唔係咁易體會到了

飲野方面, 我覺得都好抵飲,
生啤就一定唔會唔夠味啦
COCKTAIL方面都算幾足料, 仲每杯都有粒CHERRY tongue
唔似得太子旺角有D BAR, 根本飲唔到酒味

埋單先$183, 4杯野飲, 一兜花生
扣左$50餅費, 每人先30幾蚊shocked
我懷疑有冇計錯mad
總之真係好抵啦!!
用餐日期: 2014-04-26         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$45 (宵夜)

評分: 味道 4   服務 5   衛生 3   抵食 5