中文 | English
sheepwing
我是sheepwing。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
sheepwing  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-08-09
類別 : 意大利菜酒店餐廳海鮮

其實係睇中左個環境同裝修而決定食呢間餐廳嘅,所以對呢間餐廳嘅嘢食本來都冇乜期望。但求佢唔好唔值呢個價錢就得喇。
即係大家都知啦中環有好多餐廳得個靚字啲嘢其實性價比低架嘛。
臨book枱之前睇過下啲食評,都係參考下就算。大家都知啦呢度好多打手🙊
知道係食意大利菜啦,覺得應該都幾穩陣。我大約七點鐘去到,星期日嚟嘅成間餐廳好似包場一樣。咁就隨便order咗兩個starter 試啦,見到佢地係signature dish同埋是日推介。
一個係八爪魚前菜,一個係小龍蝦前菜。八爪魚煮得好琳,口感非常之好又夠味。讚👍🏼
小龍蝦煮得啱啱熟,帶着鮮甜。good
Main course我哋就叫左一個羊扒,一個紅蝦意粉。由於我唔食羊嘅關係,我就平加唔到個羊扒啦。但係我兩個朋友就食得津津有味,所以應該都係水準以上。佢哋話啲羊味啱啱好。
我就主要食嗰個紅蝦意粉,個汁做得好好,好濃郁蝦膏味,紅蝦亦都係啱啱好,冇over cook. 唯一美中不足就係D蝦肉拆得太碎,令到冇太多咬口。
最後我哋叫咗兩個甜品,一個係signature 一個係侍應介紹嘅,我覺得朱古力脆脆嗰個好好味,相比之下signature 嘅moscato jelly with coconut gelato 就比下去。但係都係好食。
你一餐我哋都食得好滿足好愉快。值得我專登上嚟寫篇食評讚許下。

用餐日期: 2016-08-07         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$750 (晚餐)

2013-02-04
類別 : 新疆菜中菜館

食之前其實都知大漠出名在食羊,我本身唔食羊,但朋友話想食,所以咪陪佢去law!!
睇Menu 時,原來非羊類嘅選擇都幾多!咁就好喇!我哋一行五人,點菜如下,哈哈....可能個菜名有D出入😛
牛尾湯,一大碗足夠五人飲,味濃料足,正👍
串燒六串,雞、牛、羊!我只食咗雞!好滑!如果有沙嗲醬就正喇!哈哈,不過唔係食馬拉嘢嘛!
哈蜜瓜炸牛腩,好得意嘅口感,原來哈蜜瓜可以炸ga!! 仲補存到D果汁!
仲食咗一個炸辣雞,但因為我掛住講電話,俾班fds 食曬😭
羊架,sorry 我冇食,但朋友話好食
紫椰菜,呢個好好味👍👍👍我鍾意佢有青提子乾!
鴨胸,omg......超好味呀!佢有D甜甜酸酸嘅汁,超惹味!我覺得我可以一個人食曬成碟!
之後我哋每人叫咗杯飲品,友人叫咗羊乳酪,佢話冇羊騷味ga 但我唔敢試,我叫咗個蜜糖桂花茶,好飲呀!如果有得凍飲更好!

總之就係以一個唔食羊嘅食客嚟講,我都會推薦嘅餐廳!

另外提一提,原來十點半last order!! 我九點幾去到,好彩都趕得切!服務好上菜快!

支持支持😊

推介美食: 鴨胸
是次消費: 每人約$150

2017-11-19
類別 : 越南菜

我一向都鍾意食越南嘅pho, 奈何喺中環返工真係冇乜越南餐廳可以選擇。難得見到有一間越南pho 餐廳咁就梗係即刻去試。

其實我已經食咗兩次今次先來寫comment,呢間野絕對值得推介。

我第一次食嗰陣時係試咗佢哋個招牌pho, 好多餸好多料,但男士就可能覺得D粉唔夠多。女士食就非常之夠飽。首先佢個湯底做得非常之好味道夠晒濃郁,feel到用骨餚咗好耐,其次係佢嘅生牛肉非常之有肉味亦都夠嫩口,細問之下原來佢哋係用美國頂級牛肉,唔怪之得唔鞋口又好食。

所有粉麵都會配青檸同辣椒夠正路,因為我都食過一啲真係唔會跟青檸同辣椒俾我ga.

可以話呢間鋪頭嘅老闆絕對係用心做粉麵,食咗兩次水準都保持得到。所以真心推介。

推介美食: 生牛肉pho

2016-08-09
類別 : 英國菜懷舊老店

香港是一個很急促的城市,彷彿你腳步慢一點都跟不上變遷。特別是飲食業,可以數得出還有多少餐廳是屹立不倒嗎?在香港經歷85年,看盡時代變遷,這是怎樣的感覺?俗語說而不變應萬變,做好最傳統簡單的西餐就是不簡單。
無心插柳下,光顧了午餐,深深喜歡上這件牛扒。留意到嗎?牛扒是沒有根沒有脂肪的,所以可以令你吃着都不覺得肥膩,配上濃厚嘅蘑菇汁。yummy😋要煮好一份看似簡單的牛扒,口感軟、汁多肉厚、唔知以為係慢煮出品,其實真係唔容易。讚👍🏼

2016-11-03
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身串燒廚師發辦

我見到我有一班朋友成日嚟呢度食omakase, 其實一早想試嘅啦,咁啱朋友講起於是就決定黎會一會dee哥(主廚)。

我omakase 嚟講呢度唔算貴,$1300-1500 左右一位。有大約八款刺身八款壽司。但其實我食到尾段已經叫停😂因爲真係好飽。

呢度嘅魚質素的確好,夠新鮮, dee 哥嘅份量好大方,佢份人又好nice 會同你講解好多魚嘅知識。

我係平時都唔多食紅肉魚ga, 所以我嘅selection 係白肉為主。

成餐飯都好滿意,最後甜品係日本香印青提,超大串好好食。

質素高又性價比高,難怪有咁多熟客啦。

用餐日期: 2016-10-30