中文 | English
Antony NG
我是Antony NG。我是一名人。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
Antony NG  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-07-28
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

季季紅執左後,好耐先有番間酒樓,實在太好了,試問屋企附近冇一間酒樓又成何體統呢?

早兩日試過買外賣叉燒切雞飯,非常好食,啲叉燒係冇得彈,比附近某沽名釣譽嘅 x 燒大王好九條街 (基本上果間嘅叉燒係垃圾)。

今日嚟試下飲茶,啲野等好耐下,好似食法國大餐咁,食完一味消化哂喇,再上第二道菜,不過開張唔夠一星期係咁㗎喇。

叫左點心如圖啦,蝦餃好食,蘿蔔糕賣相核突但都好味喎,百花魚肚個魚肚好耐未食過咁有魚肚味,而家好多酒樓嘅魚肚都係把鬼。不過啲蝦膠仲有冇再少啲。

魷魚鬚味道幾好,但唔夠熱。鯪魚球好味又唔多粉。

服務嚟講呢,普遍員工除咗好似發緊夢咁呢,都冇咩問題嘅。但有一個男經理,好似幾高級,件西裝領有條紅邊嘅。佢自己執緊枱,見到你舉手叫人落單,就好似睇你唔到咁。跟住執完行咗過嚟附近,我再望住佢叫佢,佢都視而不見。

*** 以下同食評無關,大家可以 skip 咗佢。

有時工作上嘅野,唔係話你自己做緊野就關人,你忙緊叫同事跟下都得啫,去好多食肆啲員工都會咁做,何況做到咁高級?仲要後來忙完再叫都係扮盲。

有時真係唔好怪啲青年人叫佢哋 “廢中”。響一間公司做野即係坐埋同一條船,如果個水手因為煮緊飯見到隻船入水都唔理嘅,係咪應該即刻踢佢落海呢?
推介美食: 鯪魚球

2018-02-19
類別 : 越南菜

本身呢度都有間金滿X,都係越南野,但非常港式。呢間新野係集團式(雖然金滿X都係集團),好似特色點,但貴過金滿X一些。今晚路過見到,嘩,仲可以坐街邊食,真係有風味喇,等我得閒試下先。

0 分鐘

2018-01-15
類別 : 港式茶餐廳/冰室

本來一心想黎食魚旦粉,但見到餐牌貪平(38 蚊)叫左窩蛋牛肉飯食。

大家見到圖片好似麻麻地咁,唔好比佢誤導,佢唔係麻麻地咁簡單,而係難食到嘔。有幾難食?且聽我慢慢道來。
首先,窩蛋牛肉飯有咩特點?係有隻生蛋打落牛肉餅度嘛。咁隻蛋生o既點食呢?靠 D 飯 o既熱力,再搞云隻蛋撈飯,去整到半生熟咁食囉。
難題黎喇,如果個蒸飯本身係凍 o既,咁點食呢?我冇誇張到,個蒸飯唔係唔夠熱咁簡單,而係直情凍o既。我一路搞 D 蛋,一路食,我都冇見到 D 蛋黃或蛋白有凝結過,好恐怖。
最難頂 o既係,個牛肉餅又係生生地咁 o既  feel,本來如果飯夠熱咁係冇問題,半生熟仲正添。但正如頭先所講,飯係凍架嘛,我覺得自己好似食緊生肉咁,真係一路食一路好想嘔。正宗窩蛋嘔飯。

跟住我峽左啖紫菜湯,oh my god,係熱架。尤記得之前有套叫 My 盛 Lady o既劇集,蝦頭整 D 生 o既肉餅比黃子華食,黃子華襯蝦頭行開左就拎 D 熱湯想整番熟 D 落左肚 o既肉餅,我一路睇仲心諗邊有人咁低能架,有用 o既咩?
但我果刻真係頓時萌生呢個念頭,證明左人響絕望時真係咩都會想嘗試去減輕自己 o既痛苦。

食哂盅飯,埋左單,我好內疚,覺得自己係鼓佬定黑仔,冰天雪地,要食自己個 friend, 食又難頂,唔食又死路一條。一路食一路喊,唔知落番雪山之後可以點同阿 Yan 交代?
推介美食: 窩蛋嘔飯
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-01-15
是次消費: 每人約$38 (晚餐)

2017-12-25
類別 : 港式快餐店粉麵/米線粥品

於 2017 月 12 月 23 日,晚上約 8 點 20 分,我食左呢碟炸兩:

我見到佢嘅第一個印象係,嘩,落咁多豉油,搞到啲炸兩淋哂,一定好難食。
點知一食落去,原來唔係我諗咁簡單。佢嘅淋,唔係因為豉油,因為一咬落去係水汪汪嘅,唔咸,但好多熱水,好似你用毛巾索左好多熱水,跟住你咬落條毛巾度,係咁嘅口感。

我果刻第一反應唔係嬲,係唔相信自己嘅味覺,我竟然又再食多兩舊,結果當然係一樣。
我自問個人想像力都好豐富,但係我都諗唔到佢係點整到咁嘅。做左咁多年人,我唔係未食過難食嘅炸兩,應該話經驗所得,多數炸兩都係難食嘅多,食得都預左。但呢碟野唔係難食咁簡單,如果虎豹別墅有機會重開,我希望佢哋除左原有嘅落油鑊、勾脷筋等場景外,可以加入“食一粥麵濕水炸兩”,以警惕世人切勿浪費食物。
由於食左幾舊,我都費事拎去換啦,就食剩如圖中咁多。但走嗰陣我好有衝動想同啲職員講,問係邊個整呢碟炸兩嘅。我唔係想大興問罪之師,事實上果陣我度火已過。我係真心想問,你做得廚師,你係有你嘅專業知識,你知道浸滿熱水嘅油條係有幾難食,既然係咁,點解你仲要整啲咁嘅野比人食?或者直接啲問,你係咪今日 last day? 但隨著我冇問到而悻悻然咁離開,我知道呢個謎將會伴隨住我一世。
推介美食: 好似澳門十號風球暴雨成災跌咗落地執番上嚟款客嘅濕水炸兩

2017-10-22
類別 : 粵菜 (廣東)川菜 (四川)素食點心

簡介:呢間係素食版嘅放題,即係任點任食,限時兩個鐘。以下係佢哋嘅點心紙,可以見到款式並不太多。呢期佢哋做緊黑松露主題。

由於本人鐘意飲湯,所以試個老火湯先,係青紅蘿蔔煲猴頭菇,都幾好味又夠熱。yummy

涼拌苦瓜 - 幾香麻油味,都幾好食,但我同老婆兩個人食唔使比咁多啩?唔好學埋哂寶x 素食啲衰嘢好喎。

唐揚炸雞 - 通常素食扮肉嘅菜式都係把鬼,但呢個估你唔到又幾好食喎,食到停唔到口。lol

黑松露蒸扇貝 - 完美咁演繹左咩叫金玉其外,敗絮其中,感覺係食緊一塊蒸到好熱嘅擦膠。dislike

蘿蔔香菇羹 - 呢個擺明係伏,相信係人都比佢 fake 左,呢個點睇都唔係世人所理解嘅羹啩?雖然唔跟封面,但其實味道唔錯嘅。tongue

跟住我就口痕想食雪葩,通常甜品都係食飽先食,但正所謂 rules are made to be 仆勤,我食任食就鐘意亂咁叫嘅。heart

點知一食,不得了,好鬼好食。wow

本人食任食同大多數香港人一樣,都係當達文西名畫 - 最後晚餐咁食。呢個並無貶義,就好似香港人睇煙花要嘩嘩聲咁睇,唔知就裡嘅人當我哋係港燦。又或者鋤 dee 要隻手助跑向外,大喝一聲咁掟出去先有快感。食浦飛就係要向最短時間內食最多嘅野,咁先好玩。

不過一食到呢個芒果雪葩,我就好似楚漢相爭時嘅楚軍聽到家鄉嘅歌曲咁,完全軍心渙散。本身覺得自己狀態好好,要食盡佢哋嘅菜式應該冇難道,但一食呢個芒果雪葩,我心裡面就響起 George Clooney 嘅名句 - what else? 已經唔想再試其他野了。kiss

當然講係咁講,我嘅理智話比我聽唔可以沉淪落去,好似 TVB 劇入面向雪地就訓著嘅人,我要提住自己你唔可以訓㗎。really

春卷 - 雖然犯左炸野嘅大忌 - 唔熱,但味道係非常唔錯yummy

擔擔麵 - 受過涼拌苦瓜嘅教訓,呢個麵叫佢比少啲,呢度係我分左一半比老婆先影嘅。味道普普通通啦。

麻辣粉絲 - 唔好睇佢賣相核核突突咁,味道係好正嘅,非常惹味。雖然份量都係比好多,但呢次冇投訴,反正佢比得少我都會再點。mad

紫菜湯水餃 - 好普通,不吃也罷。

食到咁上下我又沉淪喇,今次試下青檸雪葩先,以為做得芒果雪葩個friend 都唔會太差啦,但嘩頂唔順,太酸,天同地嘅分別。

跟住好自然地我又嗌番芒果雪葩喇,我發現青檸雪葩係要等好耐,但芒果雪葩就即叫即有,可能太受歡迎喇。整定好多向度。

不過呼籲大家食還食,唔好太任性。我總共就食左食四杯芒果雪葩,搞到個肚唔係好舒服,可能太寒涼。really
推介美食: 涼拌苦瓜, 老火湯, 唐揚炸雞, 芒果雪葩, 麻辣粉絲, 春卷
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-10-21
是次消費: 每人約$152 (午餐)