2018-01-15 372 瀏覽
本來一心想黎食魚旦粉,但見到餐牌貪平(38 蚊)叫左窩蛋牛肉飯食。大家見到圖片好似麻麻地咁,唔好比佢誤導,佢唔係麻麻地咁簡單,而係難食到嘔。有幾難食?且聽我慢慢道來。首先,窩蛋牛肉飯有咩特點?係有隻生蛋打落牛肉餅度嘛。咁隻蛋生o既點食呢?靠 D 飯 o既熱力,再搞云隻蛋撈飯,去整到半生熟咁食囉。難題黎喇,如果個蒸飯本身係凍 o既,咁點食呢?我冇誇張到,個蒸飯唔係唔夠熱咁簡單,而係直情凍o既。我一路搞 D 蛋,一路食,我都冇見到 D 蛋黃或蛋白有凝結過,好恐怖。最難頂 o既係,個牛肉餅又係生生地咁 o既  feel,本來如果飯夠熱咁係冇問題,半生熟仲正添。但正如頭先所講,飯係凍架嘛,我覺得自己好似食緊生肉咁,真係一路食一路好想嘔。正宗窩蛋嘔飯。跟住我峽左啖紫菜湯,oh my god,係熱架。尤記得之前有套叫 My 盛 Lady o既劇集,蝦頭整 D 生 o既肉餅比黃子華食,黃子華襯蝦頭行開左就拎 D 熱湯想整番熟 D 落左肚 o既肉餅,我一路睇仲心諗邊有人咁低能架,有用 o既咩?但我果刻真係頓時萌生呢個念頭,證明左人響絕望時真係咩都會想嘗試去減輕自己 o既痛苦。食哂盅飯,埋左單,我好內疚

食哂盅飯,埋左單,我好內疚,覺得自己係鼓佬定黑仔,冰天雪地,要食自己個 friend, 食又難頂,唔食又死路一條。一路食一路喊,唔知落番雪山之後可以點同阿 Yan 交代?
2018-01-15
  • 窩蛋嘔飯