中文 | English
lsnake
我是住在半山的lsnake。我在葵芳工作。我最常於中環銅鑼灣葵芳出沒,最鍾意粵菜 (廣東)日本菜法國菜迴轉壽司店咖啡店中菜館壽司/刺身中式包點湯品
食評會員 1次成為首位寫食評會員
lsnake  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-06-16
類別 : 港式順德菜茶餐廳/冰室

在灣仔做完嘢要醫肚,在附近覓食。見到呢間名店,當然要一試。

可能冇乜期望,反而有驚喜,比起另一間上市公司X 華好得多!

叫咗咖喱牛腩飯同雪菜肉絲米加多士炒蛋。咖喱牛腩飯個汁好味,但飯就一般,如果煮得好味D 就更好。

雪菜肉絲米不過不失。

蒜蓉多士外脆內軟,夠蒜味,抵讚!炒蛋就一般。

環境及服務都合格,茶餐廳黎講算坐得舒服,服務夠爽快,上菜速度亦快!

電視勝在播港台節目,唔討厭!如果純粹想醫肚,坐得舒服又唔使諗,去呢間文華唔會出錯!
推介美食: 咖喱牛腩飯
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2020-06-15
是次消費: 每人約$53 (晚餐)

2020-06-05
類別 : 潮州菜中菜館

不嬲鍾意食滷水鵝片,但搵到間好味、乾 浄企理又價錢合理嘅並唔容易。

今日午餐用Openrice 搜索,發現到呢間日日香食評唔錯,一於一試。

原本打算叫外賣,但可能時間尚早,唔使等位,加上舖面乾淨企理,一於轉堂食。

點餐後唔駛五分鐘鵝片飯就送上(見圖),成碗飯都好好味!推介!

推介美食: 鵝片飯
用餐日期: 2020-06-05
是次消費: 每人約$75 (午餐)

2018-11-16
類別 : 台灣菜

因太座要求,隻身做先行部隊來這「六両三」試菜。

本身很愛另一台灣大集團的「紅燒牛肉麵」,來這裏也試她的「川味紅燒半肉半筋麵(細麵)」(見圖)。

落單後,等了差不多15分鐘麵才上桌,原來細麵要等耐一點。牛肉牛筋都很軟及鬆化,但份量少了一點。麵很彈牙。

必須一提係個湯,餐牌已寫明用牛骨及蔬果製成,不含任何味精或牛骨粉。這湯真的很好味,最終把所有湯飲到一滴不剩。在其他地方吃拉麵都會飲點湯,但不會整碗飲下去。可想而知這湯幾好飲。

這店的麵比很多日式拉麵好吃,且價錢也平一點。

一有機會必定就會再來!

湯飲到一滴都冇剩

湯飲到一滴都冇剩

推介美食: 川味紅燒半筋半肉麵(細麵)
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2018-11-14
是次消費: 每人約$75 (午餐)

2018-11-16
類別 : 日本菜酒吧日式西餐少鹽少糖食店壽司/刺身廚師發辦

因有半價優惠,又在Openrice 見到這間日本菜有很好的評價,決定來這裏來個一人午餐。

訂座11:30AM,到達時竟然不是第一個客人。可能有優惠關係,侍應提醒用餐時間只有一小時,我沒所謂,反正一個人一小時足夠有餘。

餐廳面積很大,樓底很高,設有壽司吧枱。侍應帶我到近窗位置,坐下來完全沒有侷促感。

事前看餐牌本想點「北海道蟹釜飯」,但侍應說釜飯份量給3-4人,且要等最少30-40分鐘,惟有放棄,改選「特上海鮮丼」。

「特上海鮮丼」有十款魚生(見圖),包括海膽及魚子,每款魚生只有一塊,但因有十款,總數量不算少。每款魚生都很美味,壽司飯亦煮得好吃,不會下太多醋令飯過酸。這「特上海鮮丼」雖然不是套餐,但亦附送味噌湯,幾好味。

侍應反應很快,服務不錯。

這餐廳本身有午餐,12:15PM前點菜有七折優惠,另有二百多元的自選午餐,亦頗抵食!

有機會會同家人/朋友再來!

推介美食: 特上海鮮丼
用餐日期: 2018-11-12
是次消費: 每人約$238 (午餐)

2017-05-22
類別 : 西式咖啡店三文治All Day Breakfast沙律西式糕點

因事路過此地,見門面吸引,入去嘆杯咖啡。
裝修簡潔,水泥牆身及地板,發揮less is more的哲學,給人舒服的感覺。

冇梳化椅,但椅子好坐,承托力夠,可托起雙手睇書,耐咗都唔會攰,美中不足係光線不足。

打開餐牌,有好多不同類型咖啡,有D 應該係自創。

咖啡可選果味或果仁味,凍Americano揀咗果味,幾好,唔太酸有果味。Flat White 揀果仁味,好重朱古力味,少少苦但好味,有驚喜。

走時仲買咗呢隻叫Vintage 嘅咖啡豆,仲有一對金屬飲管!

舒服的Coffee Shop!
推介美食: 咖啡(Vintage)
用餐日期: 2017-05-21
是次消費: 每人約$40 (下午茶)