lsnake

lsnake

一般情況下,我的食評不會附上相片,因在用膳時影相會影響我進食的心情(這只是我的個人感受)。寫食評只是想賞善罰惡,為網友提供多一點資訊,也有投票的意味,聊盡公民的義務。
訊息
正顯示第 110 篇(共 128 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
咖喱牛腩飯
2分鐘 (堂食)
2020-06-15
是次消費
每人約$53 (晚餐)
JUN 20

在灣仔做完嘢要醫肚,在附近覓食。見到呢間名店,當然要一試。 可能冇乜期望,反而有驚喜,比起另一間上市公司X 華好得多! 叫咗咖喱牛腩飯同雪菜肉絲米加多士炒蛋。咖喱牛腩飯個汁好味,但飯就一般,如果煮得好味D 就更好。 雪菜肉絲米不過不失。 蒜蓉多士外脆內軟,夠蒜味,抵讚!炒蛋就一般。 環境及服務都合格,茶餐廳黎講算坐得舒服,服務夠爽快,上菜速度亦快! 電視勝在播港台節目,唔討厭!如果純粹想醫肚,坐得舒服又唔使諗,去呢間文華唔會出錯!
鵝片飯
2020-06-05
是次消費
每人約$75 (午餐)
JUN 20

不嬲鍾意食滷水鵝片,但搵到間好味、乾 浄企理又價錢合理嘅並唔容易。 今日午餐用Openrice 搜索,發現到呢間日日香食評唔錯,一於一試。 原本打算叫外賣,但可能時間尚早,唔使等位,加上舖面乾淨企理,一於轉堂食。 點餐後唔駛五分鐘鵝片飯就送上(見圖),成碗飯都好好味!推介!
特上海鮮丼
2018-11-12
是次消費
每人約$238 (午餐)
NOV 18

因有半價優惠,又在Openrice 見到這間日本菜有很好的評價,決定來這裏來個一人午餐。 訂座11:30AM,到達時竟然不是第一個客人。可能有優惠關係,侍應提醒用餐時間只有一小時,我沒所謂,反正一個人一小時足夠有餘。 餐廳面積很大,樓底很高,設有壽司吧枱。侍應帶我到近窗位置,坐下來完全沒有侷促感。 事前看餐牌本想點「北海道蟹釜飯」,但侍應說釜飯份量給3-4人,且要等最少30-40分鐘,惟有放棄,改選「特上海鮮丼」。 「特上海鮮丼」有十款魚生(見圖),包括海膽及魚子,每款魚生只有一塊,但因有十款,總數量不算少。每...
檢視所有留言 ()
川味紅燒半筋半肉麵(細麵)
10分鐘 (堂食)
2018-11-14
是次消費
每人約$75 (午餐)
NOV 18

因太座要求,隻身做先行部隊來這「六両三」試菜。 本身很愛另一台灣大集團的「紅燒牛肉麵」,來這裏也試她的「川味紅燒半肉半筋麵(細麵)」(見圖)。 落單後,等了差不多15分鐘麵才上桌,原來細麵要等耐一點。牛肉牛筋都很軟及鬆化,但份量少了一點。麵很彈牙。 必須一提係個湯,餐牌已寫明用牛骨及蔬果製成,不含任何味精或牛骨粉。這湯真的很好味,最終把所有湯飲到一滴不剩。在其他地方吃拉麵都會飲點湯,但不會整碗飲下去。可想而知這湯幾好飲。 這店的麵比很多日式拉麵好吃,且價錢也平一點。 一有機會必定就會再來!
檢視所有留言 ()
咖啡(Vintage)
2017-05-21
是次消費
每人約$40 (下午茶)
MAY 17

因事路過此地,見門面吸引,入去嘆杯咖啡。 裝修簡潔,水泥牆身及地板,發揮less is more的哲學,給人舒服的感覺。 冇梳化椅,但椅子好坐,承托力夠,可托起雙手睇書,耐咗都唔會攰,美中不足係光線不足。 打開餐牌,有好多不同類型咖啡,有D 應該係自創。 咖啡可選果味或果仁味,凍Americano揀咗果味,幾好,唔太酸有果味。Flat White 揀果仁味,好重朱古力味,少少苦但好味,有驚喜。 走時仲買咗呢隻叫Vintage 嘅咖啡豆,仲有一對金屬飲管! 舒服的Coffee Shop!
1 推介
Trythebests
2017-05-06
是次消費
每人約$400 (午餐)
MAY 17

久聞蟹膳,趁出花紅同家人到訪。以經濟抵食為前題,選擇午餐。 四款午餐,先剔除牛/豚肉火鍋。淨下有蟹火鍋、蟹天婦羅及行政午餐(即係天婦羅餐加$50比多碟蟹)。 天婦羅炸得好好食,冇乜油,有水準。 碟燒蟹鉗燒得好香,好食! 另外最後有火鍋用來食野菜,份量都唔少,有鳥冬同蒟蒻,一定夠飽。 唯一美中不足係碗飯麻麻地。 服務一流,靚仔侍應細心介紹餐牌。聽到我地傾偈讚粒漬車厘茄好食,即刻另外送四粒比我地,好細心。 美味開心的一餐!
1 推介
Trythebests
2016-12-20
是次消費
每人約$26 (下午茶)
JAN 17

因公事路過北角,做完嘢有D肚餓,求其搵碗雲吞麵醫肚。huffy D 雲吞好大粒,但D皮好厚,最慘係根本未煮過心,D 皮係生嘅,又硬! 冇下次!提醒其化人小心中伏!
這篇是 [非食評]
Tandoori Chicken
2016-12-22
JAN 17

我經常來這裡食午餐,每次都點Tandoori Chicken,因是我的至愛!而這印度餐廳冇令我失望,每次都保持水準。 $60 一個午餐包湯、小吃、飲品及大盤(Tandoori Chicken 加印度米及Naan),幾抵食。坦白講,Naan 麻麻地,所以我後來只會要飯。 環境一般,平日午飯時間都不多人,多數兩至三枱,可能門口較隱閉,難吸引路過客人。但經常月見到印度人及外藉人仕光顧,應有一定水準及口碑。 我得閒就會再去。
2012-11-28
每人約$100
NOV 12

想食咖喱,自然諗起重慶大廈,睇食評華加士唔錯,試! 去到地下,講出華加士,即有人帶路。 餐廳以昏暗藍光為主,頗詭異。 二人套餐$218,幾抵食,不過怕食唔哂,最後都係散叫。二人點了: 咖喱什菜:咖喱味濃,帶甜不太辣,個汁用來送飯送薄餅幾正。 Chicken Tikka:推介!雞肉夠腍,調味好,越食越辣,好刺激。 Saffron炒飯:香料好正。 薄餅:一般。要趁熱食。配咖喱汁好味。 服務都幾好,侍應識廣東話。環境一般但乾淨。 以食物水準計,係抵食。
2012-10-04
是次消費
每人約$450 (晚餐)
OCT 12

睇雜誌及食評都大讚呢間法國菜,今日終於有機會一試。lol 有四個人,可以試多啲菜。 頭盤點了︰ 麵包(免費)︰係即焗,外脆內軟,食到一個不留。 田雞腿︰田雞腿好味,但冇驚喜。墊底的薯蓉就好好味,又滑又香! 豬耳沙律︰因為冇豬頭肉先點咗呢道菜。豬耳爽脆,配蘭度豆酸酸地幾開胃。 大盤︰ 鱈魚柳($220)︰似係蒸多過煎,鱈魚嫌唔夠滑,不過唔關廚師事。 烤全雞伴雜菜($498)︰呢個係當晚推介,餐牌上冇嘅。真係幾好味,雞皮烤得香脆,吸收咗雜菜的香味,雞肉夠嫰,雜菜亦吸收咗雞的味,同枱個個都讚好,雖然貴咗啲,但...
Top