2024-05-03 0 views
晚飯時候,經過這間街坊中菜小館,決定入去一試,首先叫了凍花甲,一試非常非常鹹,跟著點了他們說招牌菜蠔爽,這個豪爽亦是超級超級鹹,簡直無法入口,只是吃了一两口,就埋單$300 ,以後都不會光顧,怕怕!
2024-04-29 0 views
約咗朋友係太子搵野食,諗起附近有間舊食店就想試一次。點知係大伏2位無訂枱,大約等咗30分鐘就入坐。坐底咗叫支啤叫咗蠔爽,黃金墨魚嘴,召C付通。跟住就係漫長既等待。明顯廚房冧檔出唔切餐,周圍好多枱都等到開始燥燥地。45分鐘後終於上餐。蠔爽同墨魚嘴一齊上。點知一放入口......好似鹽當糖咁落。係咸到口苦個隻,叫多支啤都頂唔順。同枱另一枱客都係咁講。同老闆娘講真係入唔到就取消咗墨魚嘴。菜同蠔爽都係咸到7彩,兩碟食咗3分1都無就食唔到埋單走。$300裝潢保持70年代,情懷都唔使咁咸呀總結10個伏

裝潢保持70年代,情懷都唔使咁咸呀

總結10個伏
2024-04-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2024-03-23 1627 views
今餐同朋友們食左間好外表好平實嘅酒家 - 珠江酒家門面有點老派簡單,店入面都係簡單的佈局,上下兩層但檯數不多。店內牆身貼滿菜式名,重點係手寫嘅,好有特色。今晚人多少少,可以叫多幾個餸。胡椒豬肚湯豬肚咸菜等十分足料,一鍋7-8個人分都一人兩小碗以上,味道不錯,胡椒可以再多少少。潮州蠔爽第一次食蠔爽,其實好似椒鹽造法嘅蠔仔,食落十分香口,好啱用呢送酒。涼拌花甲主要以由蒜同黑醋調味,花甲份量多而新鮮,食落幾開胃。花甲下面有青瓜,食落好青爽。金沙黃金魷魚全餐飯最有驚喜就係呢個!一上檯以為送錯炸豆腐,原來係激厚嘅魷魚,外脆內嫩,咬落唔韌,配埋個咸蛋黃簡直一絕!不過食嘅時間小心燙口。豉油皇鵝腸又係一個直得推介嘅一個菜,而家其他地方好難食到仲有咁肥美嘅鵝腸,食落唔膩,配埋喺底嘅芽菜,可謂一絕。椒鹽墨魚咀不過不失嘅椒鹽墨魚咀,不過炸粉微微偏多,而味道可以再濃咪少少,有啲被黃金鮮魷比下去。麵醬油渣四季豆抄四季豆正常發揮,但豬油渣未夠炸得夠,入口依然有點油膩,而調味唔知點解有點菠蘿甜味。(黑人問號)炸子雞味道不錯,皮脆,但肉質有點乾身,肉汁不足,相對比較平庸嘅一個菜式。潮陽來不及(甜品)呢個係脆炸香蕉加糖
今餐同朋友們食左間好外表好平實嘅酒家 - 珠江酒家

胡椒豬肚湯

涼拌花甲

金沙黃金魷魚

豉油皇鵝腸

椒鹽墨魚咀

麵醬油渣四季豆

炸子雞

潮陽來不及(甜品)
呢個係脆炸香蕉加糖漿,材料比較簡單但都算係一個幾特色嘅熱甜品,而食嘅時間都係小心燙口。

整體呢講,珠江係一間幾有質素嘅舊式酒家,有唔少潮州菜同粵菜嘅選擇,以今日呢餐人均唔洗二百呢講,出品有驚喜,值得再食!
2024-03-22
Celebration
Birthday
  • 涼拌花甲
  • 潮州蠔爽
  • 豉油皇鵝腸
  • 黃金鮮魷
2024-02-25 1693 views
停留在六、七十年代裝修,店員年齡七十幾歲,就嚟消失嘅浸水式啤酒櫃,懷舊度十分滿分。蠔爽外脆內Juicy,薄粉漿加入魚露咸鮮,正豉油王鵝腸鵝腸新鮮,大豆芽爽口,但味道及外觀完全唔係豉油王勝瓜蝴蝶腩勝瓜已去表面硬皮,蝴蝶腩淋咬落慢慢滲出豬肉香味,正冰梅骨梅味唔濃反而密蜜糖味濃咗D,不過不失金沙墨魚咀金沙香皮脆、墨魚咀唔夠爽,但咸係超咸咸肉炒芥蘭咸肉本身已經好咸,加埋落個菜仲咸豉油皇炒麵有別於一般食開嘅,用咗粗鹼水麵,味道都係格格不入整體嚟講,幫襯完一次可能要約期做體檢,開始懷疑人生🤣🤣,碟餸菜份量算大碟,六個餸加個麵 及 5/6支啤酒,埋單一千零幾,一班朋友出街叫餸食飯,平極都要3幾百啦,人均消費兩舊,價錢超經濟。樓上環境嘈好嘈,(聽力測試) 唔好話同朋友傾偈,基乎連自己講嘢都聽唔到,(聲線測試)所以會不自覺地講得越來越大聲,(腎功能測試)食物一般都偏咸,個別餸菜超咸。

蠔爽
外脆內Juicy,薄粉漿加入魚露咸鮮,正

豉油王鵝腸
鵝腸新鮮,大豆芽爽口,但味道及外觀完全唔係豉油王

勝瓜蝴蝶腩
勝瓜已去表面硬皮,蝴蝶腩淋咬落慢慢滲出豬肉香味,正

冰梅骨
梅味唔濃反而密蜜糖味濃咗D,不過不失

金沙墨魚咀
金沙香皮脆、墨魚咀唔夠爽,但咸係超咸

咸肉炒芥蘭
咸肉本身已經好咸,加埋落個菜仲咸

豉油皇炒麵
有別於一般食開嘅,用咗粗鹼水麵,味道都係格格不入

蠔爽

豉油王炒麵
勝瓜浸蝴蝶腩
  • 蝴蝶腩
2024-01-07 1649 views
8月中再次幫襯珠江酒家,上次幫襯已經幾年前。係一間有歷史嘅酒家,有兩層。當日我哋上一樓用餐,我哋叫咗家鄉蝴蝶腩煲,美極鴨下巴,金沙黃金鮮魷,涼拌花甲,生炒骨,避風塘豆腐,金銀蛋浸勝瓜,蠔仔粥。我最鍾意食蝴蝶腩煲,蝴蝶腩即係豬腩,肉質係比較瘦但夠唸身,配上胡椒湯底,食完一舊想再食多舊。蠔仔粥都好多蠔仔。鴨下巴我冇食到,不過同行朋友食得津津有味,係比較重口味嘅餸,陪酒一流。涼拌花甲比較辣。其他餸菜都夠鑊氣有水準的,而且價錢好平。呢餐平均每人都係二百幾。係位置坐得比較迫,同餐廳比較舊。
2023-12-04 1523 views
天氣漸涼,又到食羊腩煲嘅時候!今次到港式小炒老店!🔸涼拌花甲花甲肉大大隻,配上涼拌醬汁酸酸甜甜十分開胃!🔸豉油王鵝腸新鮮鵝腸非常肥美,配上清爽芽菜!大排檔必叫!🔸椒鹽鴨下巴相比起鴨舌,鴨下巴較大,喜歡「有骨落地」嘅朋友必定要試!🔸枝竹羊腩煲羊腩一層層分明,有肥有瘦,炆得剛剛好!真材實料👍🏻總括🔹雖然小店環境不及一般連鎖餐廳,但充滿港式風情,小炒有鑊氣!

天氣漸涼,又到食羊腩煲嘅時候!今次到港式小炒老店!

🔸涼拌花甲
花甲肉大大隻,配上涼拌醬汁酸酸甜甜十分開胃!

🔸豉油王鵝腸
新鮮鵝腸非常肥美,配上清爽芽菜!大排檔必叫!

🔸椒鹽鴨下巴
相比起鴨舌,鴨下巴較大,喜歡「有骨落地」嘅朋友必定要試!

🔸枝竹羊腩煲
羊腩一層層分明,有肥有瘦,炆得剛剛好!真材實料👍🏻

2023-10-26 1770 views
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗同朋友食飯,佢哋話呢間經典又好食,的確,依家大行其道緊嘅都係以西餐或者打卡店為主,舊式酒家地方唔靚餐具殘舊,又真係好容易被淹沒響巨輪中,真係好期待!🍴潮州胡椒豬肚湯($118/例)呢個真心好好飲,胡椒味好濃郁,加埋鹹菜,個湯奶白色,飲落去即刻感覺到個胃好暖,豬肚處理得好好,冇異味又好爽口。🍴金沙黃金墨魚咀($138)呢個係經典肥死人系列,每粒墨魚咀都包住鹹蛋黃,炸到外面脆,入面煙煙韌韌,送酒一流!🍴XO 醬蝴蝶腩($128)開頭以為係牛腩嘅朋友,原來係豬肉嚟㗎,點解叫蝴蝶腩呢?因為外型似蝴蝶,呢個部位每隻豬只有一塊,係連接兩邊肺葉及豬肚的部分。中間嘅筋膜好嫩滑,肥瘦啱啱好,不過我自己覺得個XO 醬唔係我鍾意嘅味~🍴冰梅金沙骨($128)呢個係最失望嘅,金沙骨個味好好,不過肉質比較硬,亦都好難咬開,肉同骨好難分離,食到有少少攰。阿姐好好笑,本身叫一支啤酒,但佢開咗兩支,就要埋佢啦!雖然當中食物有丁丁失望嘅,不過我覺得呢D 咁懷舊嘅食肆已經越嚟越少,好多餸菜響其他地方都見唔到,我仲有好多嘢想試,會想再嚟食其他嘢同埋飲佢嘅湯!
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

🍴潮州胡椒豬肚湯($118/例)

潮州胡椒豬肚湯

🍴金沙黃金墨魚咀($138)

金沙黃金墨魚咀

🍴XO 醬蝴蝶腩($128)

🍴冰梅金沙骨($128)

冰梅金沙骨

Type of Meal
Dinner
潮州胡椒豬肚湯
金沙黃金墨魚咀
2023-10-08 1338 views
今日晚上和兩個朋友都得呢個位於太子的珠江酒家,這是我第一次來到這間店,門口的的感覺就像返回八九十年代的室內大排檔,好快我哋搵到位坐低一張大圓枱幾張圓凳很有大排檔風味。侍應的是一位老人家,廚房亦都係看到一位老廚師,好快我就點了椒鹽鮮魷,豉油皇鵝腸,豉椒炒蜆同埋避風塘雞球。好快送到上來的椒鹽鮮魷炸得相當之好加上喼汁層次提升,食到停唔到口。豉油王鵝腸,鵝腸非常肥美而爽口加上豉油汁非常好味,避風塘雞球香辣野味但可能太多炸嘢所以比較滯,豉椒炒蜆比較鹹所以有少少扣分,整體來說唔錯的,而且內裏你可以大大聲的同朋友談天說地,因為店內大家都會很大聲的說話而且沒有奇怪的眼光望住你,很有舊式大排檔風味。
避風塘雞球
豉椒炒蜆
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷
2023-09-21 1024 views
上星期食朋友生日飯,西餐食到悶,於是book左珠江酒家食下中餐~.辣子腰果雞軟骨 $98雞軟骨熱辣辣脆卜卜,係好易令人食上癮,但就有少少辣,配啤酒就一流.豉椒炒鵝腸 $108鵝腸無去肥膏有啲好漏同埋個調味係咁多碟入面最咸,但味道係幾好食既.菜干豬肺湯 $118例呢碗湯係甘多樣野入面調味最適中😂幾好飲.川辣蝴蝶腩魚麵 $118 例蝴蝶腩係豬肉黎第一次食,無乜特別係有啲韌但可接受,魚麵幾特別的,因為佢係魚片質地,幾好食,個湯唔會好辣,我平時唔食得太辣都食到.潮洲蠔爽 $138蠔爽姐係蠔仔,蠔無腥味,炸到幾好食不過調味有啲咸

辣子腰果雞軟骨 $98

豉椒炒鵝腸 $108

菜干豬肺湯 $118例
呢碗湯係甘多樣野入面調味最適中😂幾好飲

川辣蝴蝶腩魚麵 $118 例

潮洲蠔爽 $138
蠔爽姐係蠔仔,蠔無腥味,炸到幾好食不過調味有啲咸
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ珠江酒家店舖位太子近大角咀附近地點其實有點隔涉餐廳由1964年開業至今已接近60年店舖的裝潢彷彿將你帶回70年代ᴘs:我就未出世未有幸念當年😅餐廳分了兩層兩層的位置都不多所以每次到訪前都會預約位置免得ᴡᴀʟᴋ ɪɴ摸門釘而店舖亦由於非常懷舊到訪前要有心理準備用膳環境要將就一下潮洲蠔爽🦪$138油炸一粒粒蠔仔,蠔並沒有腥味,每粒都平均包滿輕輕的炸粉,每次夾上少少蔥花入口,配啤酒🍻一流涼拌花蛤🐚$138青瓜墊底上面疊上高高的一座花蛤再由頂淋上帶有辣、酸及蒜香的涼拌汁花蛤夠凍,肉爽無沙推薦👍🏻美極鴨下巴🦆$108鴨舌食得多,整個鴨下巴走油並用美極再調味後非常香口但略嫌偏鹹油渣豉油王炒麵$108炒麵非常乾身及入味每條麵都上色平均但亦略嫌偏鹹羊腩煲🐑$378羊腩煲只選用羊的蝴蝶腩位置,肉質嫩滑完全唔嚡口每舊都有帶有濃濃的羶香味,配上腐乳醬,暫時是香港中最好食,非常推薦👍🏻珠江酒家(ᴘʀɪɴᴄᴇ ᴇᴅᴡᴀʀᴅ)📍 ɢ/ғ, ɴᴏ.138 ʟᴀɪ ᴄʜɪ ᴋᴏᴋ ʀᴏᴀᴅ, ᴘʀɪɴᴄᴇ ᴇᴅᴡᴀʀᴅ
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

潮洲蠔爽🦪$138
涼拌花蛤

涼拌花蛤🐚$138
青瓜墊底上面疊上高高的一座花蛤
再由頂淋上帶有辣、酸及蒜香的涼拌汁
花蛤夠凍,肉爽無沙
推薦👍🏻
美極鴨下巴

美極鴨下巴🦆$108
鴨舌食得多,整個鴨下巴走油
並用美極再調味後非常香口

每條麵都上色平均
但亦略嫌偏鹹
羊腩煲

羊腩煲🐑$378
羊腩煲只選用羊的蝴蝶腩位置,肉質嫩滑完全唔嚡口

珠江酒家(ᴘʀɪɴᴄᴇ ᴇᴅᴡᴀʀᴅ)
涼拌花蛤
美極鴨下巴
油渣豉油王炒麵
羊腩煲
2023-08-26 3153 views
多年來在我的心水搵食名單中,這間早已名列榜中,但十多年來始終一直未有到訪過的「珠江酒家」可算是數一數二其中一間讓自己充滿期待的老牌食肆。等待了十多年,這一次,相熟朋友竟然在這裡搞飯局,知道後,不用多想,立刻報名,三星期後,終於一試。這酒家的店門口,其實我已不知經過過多少遍,單看其充滿歷史感的門面,實在很像澳門又或是大陸的某些老店子,像這樣的老牌食店,在香港,早已買少見少,實在值得好好珍惜。酒家共有兩層,朋友預早數星期訂下的大檯是在樓上,看那環境,好像沒有我在之前一向聽說的那麼差,看來都算乾淨,地下既無油污,四處也沒蒙塵。聽朋友說,自從肺炎疫情爆發之後,這裡可能比以往來得注重衛生,所以往日欠佳的環境,今天已變得好多了。對從不曾來過這裡吃飯的我,雖然無從比較,也覺得這是一件好事。這裡最吸引我的,當然是那些多年來得到不少食客好評的菜式,看牆上密密麻麻地張貼著,用不同顏色色紙寫下的菜式,既有傳統的,又有創新的,而且價錢經濟而不昂貴,每道菜都份量十足,大大碟的,這夜我們一行九人,六男三女,一共吃了十多道水準奇高的菜式,當中大部分都是膽固醇之友,連同飲品,又啤酒、又汽水,埋單計數,每人竟然三百元也
這裡最吸引我的,當然是那些多年來得到不少食客好評的菜式,看牆上密密麻麻地張貼著,用不同顏色色紙寫下的菜式,既有傳統的,又有創新的,而且價錢經濟而不昂貴,每道菜都份量十足,大大碟的,這夜我們一行九人,六男三女,一共吃了十多道水準奇高的菜式,當中大部分都是膽固醇之友,連同飲品,又啤酒、又汽水,埋單計數,每人竟然三百元也不用便可以吃到,確實是平、靚、正!
說這晚我們所吃的絕大部分都是膽固醇之友是一點沒錯的,多得負責點菜的朋友,連一碟青菜也沒叫,這晚吃的大部分菜式的膽固醇含金量都非常高,幸好,我在參與這場難得的飯局前早已決定把健康暫時豁出去,打算在這晚放縱一番,才能在沒有罪惡感下捧腹而回,盡興而歸。

餐牌中有多款主廚推薦菜式,當然不得不試。
潮州蠔爽」($138)是沒說的好,炸漿薄得剛好,只是輕輕地蓋在蠔仔之上,蠔仔軟滑如脂,味道又恰到好處,我給它的分數是滿分。
涼菜「拌花甲」($138)酸得開胃,還帶一丁點的微辣,又是另一出色之作。配角青瓜,也清爽怡人。
金沙黃金墨魚咀」($138)鹹香惹味,也許未算絕佳,已足以讓人不經意地愈吃愈多。
冰梅金沙骨」($128)味道適中,不太酸或甜,都算不錯。
這夜其中一道我最喜歡的菜式「豉油王鵝腸」($108),鵝腸新鮮肥美,沒有遷就部分注重健康客人的要求而把鵝腸內的所有脂膏去掉,簡單的豉油王調味,已令它成為上佳的小食,即使配角的爽口芽菜,沾了豉油汁後,同樣好吃,不應錯過。
鴨舌吃得多,鴨下巴可真是極少吃到,原隻「美極鴨下巴」($108)肉雖不是太多,但美極醬油的味道,早已全面滲進整個鴨下巴中,仍是一道既少見,又好味的小吃。
重頭戲之一的「豬雜蝴蝶腩煲」($328)大大一煲,煲裡面的蝴蝶腩其實是包覆著豬肺的部位,是肉和筋膜,並不是內臟,本應不太 heavy,但加上了豬雜之後,可就是另一種講法了。這煲的蝴蝶腩夠多而大件,口感也不錯,蘸以醬油後吃,感覺都不錯,特別是連著筋膜的部分,更是特別好吃。至於豬雜,這晚化身為無畏勇士的我,也吃了一點呢!
另一煲仔菜「花雕醉雞煲」($238/一隻)原來雞和煲是分開上桌的,原隻雞項斤兩十足,煲內的材料也頗豐富,才二百元多些,實在十分抵食。邅雞煲的花雕酒味雖不如預期中那麼濃烈,但雞件十分嫩滑,即使雞胸部位也不覺粗嚡,雞翼和雞髀位就更不待言了。
又是雞?是,是雞,不過是雞翼。一客足有八、九隻的「避風塘雞翼」($98)用的應該是巴西或美國雞翼,厚身而多肉,以避風塘式製法處理,味道是有點偏鹹,可卻是這晚餐的另一送酒佳物。
跟「避風塘雞翼」同樣惹味,但香辣可口,味道猶勝雞翼的,是「乾鍋肥腸」($118)。這道菜鑊氣澎湃,香氣四溢,邪氣逼人,油淋淋的肥腸口感煙韌,極之肥美,魅力非凡,就連配角的辣椒也好吃。
還有更邪惡的,是 Off Menu,友人預早訂下的「蒜芯炒豬雜」(價錢不詳)。這炒豬雜原來用了三副豬雜爆炒,豬膶、豬腰、豬粉腸,豬心......盡是邪惡之物,但味道既好,又夠鑊氣,配以嫩而無渣的蒜芯,實在吸引,邪惡便邪惡吧,我喜歡。
好了好了,終於有真正的蔬菜了,竟是新穎特別,別處所無的「酸甜涼瓜」($108),這集酸甜苦於一身的菜式,為味蕾帶來嶄新的感受,其他人喜不喜歡我不知道,但我就是接受了。
還點了湯,是「潮州胡椒肚湯」($138/中)和「福建蜆湯」($138/中)。兩盅湯雖然都可以,不過跟其他菜式相比,水準就沒有那麼突出,被比了下去。
在主廚推薦中唯一佔有一席位的甜品潮陽來不及」($78)名字特別、吸引,原來是炸香蕉,外層炸得脆口,裡面的香蕉卻又軟糯香甜,兩種截然不同,反差度極大的口感,讓愈來愈少吃甜食的我相當喜歡。
這間堪稱為麻甩天堂,座上客十居其九都是豪邁壯漢,每張桌上幾乎必有啤酒或其他烈酒,不時可以聽到「三字經」連珠砲發的舊式酒家,也許不是日本大阪飛田新地那種男人勝(性)地,卻絕對是麻甩佬另類尋歡的超正地方。我雖不算麻甩,既不貪杯,亦不愛講「三字經」,這次尋歡過後,可也不禁喜歡上這個麻甩天堂了。
  • 潮州蠔爽
  • 蒜芯炒豬雜
  • 酸甜涼瓜
  • 潮陽來不及
2023-08-22 700 views
諗住老店,諗住同屋企人去試下,叫左7樣野,4罐氣水,D野食分量合理,但係總結又貴又難食,唔洗再幫嚫:個碟蠔爽叫正常碟涼拌花甲太酸豉油皇炒麵叫正常,不過有好多一舊舊既原舊肥豬膏係上面,唔明點解!根本唔會食!其實你用放落去抄係冇問題!!但係唔應該放埋俾客人食個碟上面。是淑鵝腸又肥又多油,好似油浸咁,D油係米唔洗錢,D油多到可以用黎抄多幾碟菜😮‍💨個椒鹽鮮魷咸到苦,D鮮魷一食就知唔新鮮同碟小炒王又係咸到,食完要洗腎都搞唔掂!京都骨算係正常味冇下次!!!

個碟蠔爽叫正常

碟涼拌花甲太酸

個椒鹽鮮魷咸到苦,D鮮魷一食就知唔新鮮

同碟小炒王又係咸到,食完要洗腎都搞唔掂!

京都骨算係正常味

冇下次!!!
舊式大排檔、味道一流。呢次我同同事們食team dinner, 太子嘅珠江酒家令我地驚喜連連!🎉 我哋揀咗幾道菜,芥末炒蜆就係其中一個。我以為會好辣,但出奇地唔係,夾得好!👍 再嚟就係青瓜炒牛肉、豆角炒牛肉,同埋炸大腸同炸九肚魚,全晚嘅味道都好豐富。裡面最特別就係一道叫「潮陽來不及」嘅甜品,實質係炸香蕉。我覺得試一次就夠,其他同事就覺得好好食。🍌整體嚟講,食物味道豐富,口感好,而且好有「鑊氣」。咁香咁好食,真係好過癮!食物份量足夠,價格都好公道,值得一試。👌餐廳裡面係舊式風格,但都算整潔,員工態度都好好。如果你鍾意食舊式大排檔,珠江酒家一定係你嘅首選,特別適合同朋友聚餐。最後,我想話俾大家聽,如果你喺太子一帶,又想試下咩好食,唔妨試吓珠江酒家。可能唔係最豪華嘅餐廳,但係食物質素一流,值得一試。😊總評分:5/5 🌟🌟🌟🌟🌟最適合:同朋友聚餐,尋找傳統大排檔風味嘅食客。🍽️

總評分:5/5 🌟🌟🌟🌟🌟
最適合:同朋友聚餐,尋找傳統大排檔風味嘅食客。🍽️

🍽 餐廳:珠江酒家(太子)👨‍👩‍👧朋友三年沒回來香港,今趟從台灣回港,我們一班人相約食香港粵菜,貪其圓桌可以方便傾計💬。🍴筆者一行7人晚上7:00準時到達,店員示意行上閣樓雅座,從外觀到內部裝潢都帶有懷舊的味道,手寫的菜式貼滿牆上,店舖由1964年開業至今,大概是時代留下了名氣吧,晚膳記得先預約並準時到達。🥣菜乾豬肺湯,味道偏鹹,勝在豬肺難處理,功夫多,所以叫黎飲。🐙黃金墨魚咀,鹹鹹香香,送啤酒一流!🦪潮州蠔爽,招牌菜,即是炸蠔仔,筆者覺得偏鹹。🐷冰梅金沙骨,也是招牌菜,啖啖肉,但不夠熱。🦑避風塘鮮魷,味道偏重,但鮮魷炸得香脆。🦪蠔仔粥,每枱必點,好多蠔仔,不過有時食到沙,未吐曬沙。🥬時令蔬菜🕰️此店吃的是懷舊味,而且價錢不貴,份量又大,人均$200,不過好嘈吵,閣樓座滿食客,每次說話都要好大聲,食物味道偏濃,但款式非常多,適合大夥兒聚餐。📍 太子荔枝角道138號地下(港鐵太子站C2出口,步行5分鐘)
🍽 餐廳:珠江酒家(太子)

菜乾豬肺湯

黃金墨魚咀

🐙黃金墨魚咀,鹹鹹香香,送啤酒一流!

潮州蠔爽

🦪潮州蠔爽,招牌菜,即是炸蠔仔,筆者覺得偏鹹。

冰梅金沙骨

🐷冰梅金沙骨,也是招牌菜,啖啖肉,但不夠熱。

避風塘鮮魷

🦑避風塘鮮魷,味道偏重,但鮮魷炸得香脆。
🦪蠔仔粥,每枱必點,好多蠔仔,不過有時食到沙,未吐曬沙。

🥬時令蔬菜

蠔仔粥
2023-03-30
黃金墨魚咀
避風塘鮮魷
  • 黃金鮮魷
2023-02-16 1184 views
掛住潮州豪爽, 於是同一班朋友嚟食飯夠鑊氣好好味!大排檔格局坐得特別舒服!特別係豪爽和墨魚咀!夠鑊氣夠新鮮好好味!金銀蛋勝瓜, 簡單嘅菜整得好好味!不過個椒鹽九肚魚就感覺炸粉太厚身,有點失色。6人 連酒水$1258