剛好有朋友是會員 可以去見識一下聽朋友介紹說有幾個菜很厲害 期待滿滿🙌🏻我們那天把店裡的招牌基本都點了一遍😝🍽️燻蛋 (5/10)這道前菜聽很多人推薦,但當天吃下來沒什麼煙燻味,偏普通🥲🍽️無錫脆膳 (8/10)這家寧波派別卻有賣無錫名菜🤣但出乎意料做得非常好,炸得很香脆,外面裏著甜甜的蜜汁,忍不住一口接一口的吃😌🍽️臭豆腐 (7.5/10)不同地方的臭豆腐都長得很不一樣😂這家賣相很好,肥肥的很飽滿,吃起來外脆內軟,加上淡淡的臭味,很過癮😆🍽️千層肉(7.5/10)這道的醬汁偏重口味,夾在包子裡吃剛剛好,單吃就比較鹹,而且千層肉雖然賣相很好,很有點太薄,少了那種肥瘦相間的爽度,好吃但不太驚喜🫢 🍽️椒鹽八寶鴨 (7.5/10)這道傳統手工菜已經不常見了,先將原隻鴨去肉去骨,再將鴨肉碎、臘味、花生等的材料跟糯米飯釀入鴨身裡面,而這次選了椒鹽風味,外皮一點點香酥,裡面滿滿鹹香的糯米飯,很特別,不算驚艷但值得一試👍🏻🍽️蔥油餅 (9/10)一吃下去瞳孔放大了(好像有點誇張😂)這跟外面偏油膩酥皮的煎蔥油餅很不一樣,裡面麵粉感比較重,有點像麵包很鬆軟,還吃得到麵粉香😍外皮烤的有點香酥,加上濃濃的芝麻跟蔥的香
剛好有朋友是會員 可以去見識一下
聽朋友介紹說有幾個菜很厲害 期待滿滿🙌🏻

我們那天把店裡的招牌基本都點了一遍😝

🍽️燻蛋 (5/10)
這道前菜聽很多人推薦,但當天吃下來沒什麼煙燻味,偏普通🥲

🍽️無錫脆膳 (8/10)

🍽️臭豆腐 (7.5/10)

🍽️千層肉(7.5/10)

🍽️椒鹽八寶鴨 (7.5/10)

🍽️蔥油餅 (9/10)
一吃下去瞳孔放大了(好像有點誇張😂)這跟外面偏油膩酥皮的煎蔥油餅很不一樣,裡面麵粉感比較重,有點像麵包很鬆軟,還吃得到麵粉香😍外皮烤的有點香酥,加上濃濃的芝麻跟蔥的香味,很捧,一試難忘💕最重要吃完整塊都不覺很油膩👍🏻

🍽️香蕉高力豆沙 (7.5/10)
剛弄好還熱呼呼的,外酥裡面很軟綿🥰加上甜甜的豆沙跟香蕉,不錯!

🍽️桂花湯圓(8/10)
寧波湯圓的皮真的很強,比一般的糯米皮更軟滑煙韌,加上甜度剛好的芝麻餡,簡單又好吃🤤但桂花湯就很甜,沒能喝完🫣

✨推薦指數:8/10
2024-01-12
  • 蔥油餅
  • 香蕉高力豆沙
  • 桂花湯圓
  • 脆鱔
2024-01-27 782 views
一期一會💃🏻踏上這寧波之旅💖每一次嚟都覺得似返到屋企見到舊親戚朋友咁樣親切美味💖今日我哋五個人叫咗12樣嘢嚟食,真係太浮誇🤣大推臭豆腐⭐️香氣撲鼻炸到外脆內軟呢種臭味真係好臭,但係食落去真係好鬼好食🤣🤣百頁毛菜⭐️豆腐同埋菜都好鮮嫩而且食得出佢嘅上湯味道層次豐富食得出用咗好多料喺個湯度👍🏻醉雞⭐️醉雞嘅味道,一啲都唔苦澀清香🥰真係食得出雞有雞味🤣酒香亦都冇搶咗做主角🤤紅燒獅子頭⭐️兩粒大大粒鬆軟,一啲都唔實淨食落去唔漏💖萵筍海蜇頭⭐️薰旦都唔錯😛原本我哋係想食千層肉,但係今次唔記得預訂咁我哋就叫咗個章茶鴨呢個菜比較正正露露d肉唔柴唔係唔好食,只係其他嘢太出色🤣但眼闊肚窄嘅我哋食完以上嘅嘢都覺得仲有少少唔夠喉,跟住就嗌多個小籠包🤤佢嘅皮唔可以話好薄,但係入邊嘅肉汁超好飲👏🏻👏🏻👏🏻五百幾個字琴晚嗰間咁仲叫咗兩個澱粉質嚟食吓一個叫咗上海粗炒呢個完完全全係細個食得到嘅味道無可挑剔另外叫個寧波炒飯其實外表真係同楊州炒飯冇乜分別,但係佢入邊多咗好多海鮮我哋都見到有啲瀨尿蝦喺入邊食落去嗰浸味好香最尾其實我哋嗌咗三個甜品一個酒釀丸子,一個桂花丸子,不過由於OpenRice每一次淨係比12張相,所以我就唔擺酒釀
一期一會💃🏻踏上這寧波之旅💖
每一次嚟都覺得似返到屋企見到舊親戚朋友咁樣親切美味💖

百頁毛菜⭐️
紅燒獅子頭⭐️兩粒大大粒鬆軟,一啲都唔實淨食落去唔漏💖

萵筍海蜇頭⭐️
薰旦都唔錯😛

呢個菜比較正正露露d肉唔柴唔係唔好食,只係其他嘢太出色🤣

最尾其實我哋嗌咗三個甜品一個酒釀丸子,一個桂花丸子,不過由於OpenRice每一次淨係比12張相,所以我就唔擺酒釀丸子張相啦🤣
佢仲好細心咁樣幫我哋分咗半碗🫰🏻仲有叫咗個香蕉高力豆沙🥹
呢個比平時豆沙餡嘅好食好多真係原本已經好飽都可以食晒成粒🤣🤣
2023-12-10 1376 views
老友移民外國幾年,疫情後首次返嚟,一於call齊一大班人friend同佢見吓面。訂咗枱喺香港寧波同鄉會餐廳食。埋咗個budget經理,叫佢幫我哋寫張菜單。6個冷盤,6個熱炒同3個點心。冷盤包括燻蛋、脆鱔、醉豬手、馬蘭頭、拌腰花同烏筍蜇頭。熱炒就有黃金中蝦、骨香桂魚球、火燑雞燉津白、樟茶鴨、千層肉同豆瓣莧菜。點心就有家常餅同煎黑糯米八寶飯。乜都唔使講,碟碟精彩碟碟正,冇乜邊碟需要投訴,總之一個字,正!

2023-05-29
2023-11-01 1676 views
11月1日中午在此用餐,還在看餐牌的時候,有異物從天而降,定睛一看居然是隻小強…當時鄰桌已經陸續入座,我不想大聲驚呼打擾其他客人所以走到櫃檯請侍應來處理。侍應過來撿起爬行中的小強,隨即離去。我索取消毒濕紙巾,侍應說沒有,只有一般紙巾,然後就兩手一攤。餐廳有蟑螂或許難以避免。但是餐廳處理的技巧真的非常拙劣,令是次的用餐體驗,極差,極差。

2023-10-08 1874 views
自家中幾位長者及好友離港後,已有數年没光顧寧波同鄉會了...今次為好友慶生,她提議到此飯聚,我們一行六人便重臨舊地。這次坐大廳,較熱鬧,侍應服務殷勤有禮。食物水準依然出色。我們點了油爆蝦,脆鱔,馬蘭頭,臭豆腐,薰疍,鮮蟹肉豆腐,豆瓣莧菜,家常餅,菜肉雲吞,葱油雞,碢貼,香蕉高力豆沙,酒釀丸子及壽桃包。埋單連小費約$2,400。寧波同鄉會的厨師用料新鮮,做的都是家常菜味道。前菜多選擇,我的至愛是油爆蝦,臭豆腐(加甜醬),香蕉高力豆沙及家常餅。我和朋友都覺得這裡的菜做得比上海總會及蘇浙同鄉會出色。因為座位不算多,一定要記得要提早訂座。我們已約訂了下次再來:)
今次為好友慶生,她提議到此飯聚,我們一行六人便重臨舊地。
這次坐大廳,較熱鬧,侍應服務殷勤有禮。食物水準依然出色。
因為座位不算多,一定要記得要提早訂座。
我們已約訂了下次再來:)
2023-09-22
  • 香蕉高力豆沙
  • 家常餅
  • 薰蛋
2023-08-20 1987 views
呢間係要有會藉先可訂枱,而咁啱朋友話有會藉,咁梗係要一試啦。 因為都聽過好多朋友話好食, 叫左好多樣野食,而且真係樣樣都有水準,好好食,真心可以再黎試。小食叫左豬手,臭豆腐,水晶肴肉, 煙燻蛋,個豬手好入味,爽口, 乾淨無咩毛,亦唔會剩係得骨。臭豆腐好有以前街邊食既口味,臭同埋好食,外皮好脆! 水晶肴肉的肉同水晶比例都均勻,易入口,食多幾點都唔會滯。小籠包既皮唔算好薄,一般厚度,但入面好多湯,感覺唔會好油膩。蔥油餅入邊勁多蔥,好香口, 外皮脆得黎唔油,入面啲蔥好似仲多過個餅咁,係我食過覺得好好食既蔥油餅,不過食一塊都飽飽地。另外訂位時訂左隻八寶雞,呢樣餸係要提早預訂先有,佢入面加左唔同材料連雞肉釀咗糯米,幾特別,都係一樣唔油膩同唔會話食一件就滯,手工菜式。脆鱔都值得推介,佢係炸到脆卜卜,仲有啲蜜糖味,好好食,好似食緊薯片咁,用黎送酒好夾。甜品就點左香蕉高力豆沙,都係好食!

甜品就點左香蕉高力豆沙,都係好食!
2023-07-22
2023-04-24 4291 views
🥰 同事 “巫師” 識飲識食, 推介 “寧波同鄉會”, 八人飯聚. 餐廳位於中環嘅舊商業大廈, 飯店格局, 今晚點咗十二道菜.無錫脆鱔美味煙燻蛋鳳尾魚馬蘭頭炸臭豆腐油淋雞椒鹽元蹄笞條蝦仁黃魚羹豆瓣莧菜鍋貼桂花湯圓🤗 餐廳格局具本土特色, 坐位舒適, 服務OK. 老實説, “寧波同鄉會” 頗具名氣, “巫師” 近月又反覆試菜, 我帶著期望而來的. 可惜, 食物表現一般, 質素不穩, 出色嘅包括脆鱔, 油淋雞, 桂花湯圓. 重災區係臭豆腐, 豬手. 另外, 上菜太急, 建議分兩轉落單了.🐟 無錫脆鱔. 食咗兩個鐘都仲脆, 出色!🍳 美味煙燻蛋. 煙燻味係口內慢慢滲出, 不俗.🐟 鳳尾魚. 夠乾身, 唔錯!🥗 馬蘭頭. 味道平衡, 抵讚.😡 炸臭豆腐. 味淡, 皮梗, 災難了…🐥 油淋雞. 入味, 肉嫩, 掂!🐖 椒鹽元蹄. 超肥, 失控.🦐 笞條蝦仁. 蝦仁大粒, 笞條俾到味道, 啱啱好. 📖笞條其實係一種海藻, 經過數次清洗再晒乾之後作為食材.🥣 黃魚羹. 黃魚一般般, 同個湯羹有少少格格不入.🥬 豆瓣莧菜. 正常發揮.🥟 鍋貼. 好食嘅.🍨 桂花湯圓. 桂花味道幽香, 聽講湯圓來自寧波

無錫脆鱔
黃魚羹
豆瓣莧菜
鍋貼
桂花湯圓

🐟 無錫脆鱔. 食咗兩個鐘都仲脆, 出色!
🍳 美味煙燻蛋. 煙燻味係口內慢慢滲出, 不俗.
🐟 鳳尾魚. 夠乾身, 唔錯!
🥗 馬蘭頭. 味道平衡, 抵讚.
😡 炸臭豆腐. 味淡, 皮梗, 災難了…
🐥 油淋雞. 入味, 肉嫩, 掂!
🐖 椒鹽元蹄. 超肥, 失控.
🥣 黃魚羹. 黃魚一般般, 同個湯羹有少少格格不入.
🥬 豆瓣莧菜. 正常發揮.
🥟 鍋貼. 好食嘅.
🍨 桂花湯圓. 桂花味道幽香, 聽講湯圓來自寧波, 煙煙韌靭, 真係好味喎.
🤗 總結: 給多次機會吧.
2023-04-07 2539 views
📌香港寧波同鄉會 (中環)中環德己立街2-18號業豐大廈401-405室間唔中就會口痕痕要黎呢到食返餐,好彩有朋友係會員😬入面環境闊落,侍應親民有禮👏每次黎都有幾款係必點菜式,好似臭豆腐同煙燻蛋等等…..註:會員限定,要訂位🔹素鵝 - 煎到2面剛剛好,幾香口,入邊啲餡都唔少😌🔹炸臭豆腐 - 剛剛炸起就上枱,香氣撲鼻🤭,加上d甜醬,必點菜式👏🔹煙燻蛋 - d蛋黃仲有小小留心🤤👍🏻 加小小淮鹽,實在好好味😋😋🔹雪菜炒年糕 - 炒得個韌到好識中,配上佢既雪菜好夾, 好好食👍🏻🔹小籠包 - 皮會俾出面食既厚小小,但勝在無咁易穿😂味道都唔太差🔹高力豆沙 - 新鮮熱辣,入面紅豆滿滿😍
📌香港寧波同鄉會 (中環)
中環德己立街2-18號業豐大廈401-405室

註:會員限定,要訂位

🔹素鵝 - 煎到2面剛剛好,幾香口,入邊啲餡都唔少😌

🔹高力豆沙 - 新鮮熱辣,入面紅豆滿滿😍
素鵝
臭豆腐
煙燻蛋
雪菜炒年糕
小籠包
高力豆沙
  • 燻蛋
2023-04-02 1542 views
久違了的中環寧波同鄉會美食,突出的臭豆腐,臭味相投嘅朋友一定喜歡佢嘅外脆內軟;肥淋淋嘅元蹄,但係又好軟綿綿,真係冬天先好叫;仲有充滿蟹味嘅肉蟹炒年糕,好味到停唔到;各種冷盤都份量十足,一陣就已經被秒殺;當然唔少得女仕們嘅甜品,香蕉高力豆沙,滿滿的糖粉,唔係沙糖,入口濃濃嘅蛋香味,回味無窮。食完多款美食,相對較差嘅獅子球,肉質就比較差,好似溝好多粉去煮;仲有碟火腿津白,份量只有一棵津白,太少,收咁嘅價錢就有啲過份。

2023-04-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
好食既中菜真係冇天花板 🥹 上年去既中菜館 只招待會員 食寧波菜 滬菜 冇食過正宗,所以比較唔到🤣 不過係好食的 配埋花雕超夾 ☺️❇️必食菜式糖醋排骨|外皮夠脆 沾晒濃稠既醬汁, 甜度同酸度啱啱好, 入面肉質嫩滑 口感一流 食唔停口 🤣臭豆腐|平時我麻麻地臭豆腐 不過依個岩岩炸起 圓潤結實!食落齒頰留香 ☺️涼拌腰花|超級好食! 冇overcook夠晒爽脆 冇內臟味 🤣年糕炒大閘蟹|果時當造既大閘蟹 ☺️ 蟹膏豐富,蟹肉肥美! 年糕雖然冇腸粉咁吸汁 不過夠煙韌!椒鹽元蹄|皮卜卜脆 唔會太咸!肉都夠juicy 滿滿嘅膠原蛋白!蔥油家鄉餅|必食!煎得勁香 唔濕 蔥同芝麻味好濃 ❇️ 其他燻蛋|蟹粉小籠包 正正常常 唔係特色野清炒蝦仁|雪菜桂魚絲 兩款清清地 後者幾特別蟹粉豆苗

❇️必食菜式

蔥油家鄉餅|必食!煎得勁香 唔濕 蔥同芝麻味好濃

❇️ 其他
燻蛋|蟹粉小籠包 正正常常 唔係特色野

清炒蝦仁|雪菜桂魚絲 兩款清清地 後者幾特別

蟹粉豆苗

• 蔥油餅
  • 紅燒元蹄
年初六,剛好六友相約在香港寧波同鄉會,實行吃飯兼團拜。數數手指,「寧波同鄉會」有超過年沒到訪過,但裝潢間隔依舊老模樣,就連樓面的侍應叔叔嬸嬸,也似是沒有變更。他/她們帶著小小口音、不拘小節,親切可人,個人視他/她為「寧波同鄉會」不變的招牌。是晚我們不酒,就以美味燻蛋 HK$16/隻 代酒,齊來乾杯吧!兔年身體健康、從心所欲,Cheers!燻蛋質感不俗,唯煙燻愛好者認同燻香相對柔和,還可以多一點點著跡!剛好六人臭味相投,更何況炸臭豆腐 HK$19/塊 幾乎是每檯必吃,怎能錯過!蘸上甜醬不夠,我們向侍應叔叔要來了豆瓣醬。兩醬同蘸,香味自然來!油淋雞 HK$190 微脆的皮層吸收了鹹香小辣的滋味醬汁,要比預期好吃,推介給大家!友人喜愛吃沙追魚,看到餐牌中的兩款沙追魚菜式,馬上點了當中的油爆沙追魚 HK$230。多得他,我方可重溫沙追魚滑溜帶爽的肉質!沙追魚夠新鮮,炒得不過油,味道也以清鮮為主,帶出家常的味道!蔥油家常餅 HK$58 是另一友人的至愛。當晚煎得略為過火,小部份呈現深啡色澤,幸好無損滋味!香氣、濕度和鬆軟度也不差,一咬熟悉的粉香散出,加上惹味蔥油饀,好吃!不知何解,唯寧波菜和上海
年初六,剛好六友相約在香港寧波同鄉會,實行吃飯兼團拜。

數數手指,「寧波同鄉會」有超過年沒到訪過,但裝潢間隔依舊老模樣,就連樓面侍應叔叔嬸嬸,也似是沒有變更。他/她們帶著小小口音、不拘小節,親切可人,個人視他/她為「寧波同鄉會」不變的招牌。

不知何解,唯寧波菜和上海菜能把毛豆、百葉和雪菜,三種不同的素食材駕馭得貼貼服服,入口鹹而不膩、香而鮮清、爽軟交雜,正是精彩的雪菜毛豆百葉 HK$85
小籠包 HK$66 是某位友人的必吃。
小籠包偏向傳統老派做法:一定厚度的皮層和不另灌湯汁的包餡。無論口感與味道都較自然,相信坊間現甚小採用!
火腿津白 HK$98 夠軟腍入味,唯火腿較鹹!
大家有感好吃的上海粗炒難找,「寧波同鄉會」的正好慰撫失落的心靈!面前的上海粗炒麵 HK$98 醬油色澤不算深濃,但入口那份香氣和入味程度,均讓滋味的回憶返來了,若蔬菜用量可增加便更完美了!
在費煞思量選擇蔬菜之際,侍應叔叔正好為我們建議塔菜油燜筍,這道大家馬上舉手贊成的蔬菜!塔菜香嫩、油燜筍爽甜好吃,吃得我們大樂!
面上放了肉鬆的擔擔麵 HK$55,是大眾可接受的辣度和不過稠的麻醬,讓人可輕鬆地品嚐。
嫩雞煨麵 HK$45 的雞湯底似乎太稀淡了,完全不是我們喜好的類型!
黑糯米八寶飯 HK$120 賣相一般,但味道不差,唯有丁點過軟、焦香稍遜!
再來的甜品高力豆沙 HK$12/隻,新鮮熱燙、口感鬆彈,若然紅豆餡豐滿一點,效果便更理想!

麻煩友人訂位,使我們得以重溫抵吃的家常寧波菜,順道見面團拜,增添節日喜悅!
2023-01-27
  • 塔菜油燜筍
  • 上海粗炒麵
  • 蔥油家常餅
  • 油淋雞
2022-11-20 2512 views
以前去過也不覺怎樣,但今次吃就覺得很好。環境也夠闊落舒適。侍應服務態度也很好。食物賣相也相當吸引,味道也是美味。推薦:炸嗅豆腐:兒時回憶,夠嗅夠味,沾上豆板醬也是很夾。紅燒豬蹄:豬蹄份量夠大,皮滑肉嫩,配汁更美味,骨膠原嘅精粹更是吸引!松子魚:完整一條魚上桌,松子魚皮炸很脆口可口,甚至連某些骨也一口吃下。外脆內軟口感,加上酸汁同吃真是不錯。✨提醒:記得預先訂位,因為很多人book!好彩哥哥是會員會較了解情況,選既菜式我也合胃口。
以前去過也不覺怎樣,但今次吃就覺得很好。
環境也夠闊落舒適。
侍應服務態度也很好。
食物賣相也相當吸引,味道也是美味。
推薦:
炸嗅豆腐:兒時回憶,夠嗅夠味,沾上豆板醬也是很夾。
2022-11-19
Dinner
Celebration
Chinese New Year
  • 紅燒元蹄
  • 炸臭豆腐
  • 松子魚
2022-09-24 2818 views
今晚約了幾個中學同學食飯,舊同學建議去中環德己立街嘅「香港寧波同鄉會」,原來這間樓上餐廳係食上海菜,要係會員才可以幫襯我們一行5人叫咗:1️⃣ 醉雞 $1102️⃣ 炸臭豆腐 (4件) $763️⃣ 美味煙燻蛋 (2隻) $324️⃣ 怪味雞 $965️⃣ 小籠包 $666️⃣ 賽螃蟹 $1057️⃣ 咕嚕肉 $1158️⃣ 上海粗炒麵 $989️⃣ 擔擔麵 $55🔟 鍋貼 $721️⃣1️⃣ 豆沙鍋餅 $851️⃣2️⃣ 高力豆沙 (2粒) $241️⃣3️⃣ 茶介 (5位) $90總數:$1,126 (點菜總數 $1,024 + 服務費 $102)整體來講:食物質素及味道都唔錯;不過,估唔到當晚餐廳好多人,比較熱鬧,傾計都要大聲講話才可以
今晚約了幾個中學同學食飯,舊同學建議去

我們一行5人叫咗:
1️⃣ 醉雞 $110
醉雞

2️⃣ 炸臭豆腐 (4件) $76
炸臭豆腐 (4件)

3️⃣ 美味煙燻蛋 (2隻) $32
美味煙燻蛋 (2隻)

4️⃣ 怪味雞 $96

1️⃣3️⃣ 茶介 (5位) $90

2022-09-23
Dinner
2022-09-09 1948 views
很有寧波風味的一餐。炸臭豆腐是中國的傳統特色小吃,新鮮炸起的臭豆腐上桌時散發出濃濃的氣味,聞起來有點臭,但入口則變成香味。鍋貼是新鮮煎的,肉質鮮甜好味。其他食品例如醉豬手都值得一試。
2022-09-09
Lunch
  • 醉豬手
2022-08-13 2237 views
要有寧波會藉先可以入去食既餐廳 但真係唔會令你失望千其唔好以為去呢啲中環會員制餐廳食飯好貴,相反價錢仲平過好多喺中環的餐廳!食物款式又多! 服務又唔差! 真係好想可以日日去食lunch 做飯堂,可惜喺中環番工咁耐,淨係識得一個朋友有佢既會籍 要去既話,唯有約多啲呢個朋友啦我勁力推介大家要食鱔糊鱔好大塊食落口啖啖肉! 佢有好多唔同既鱔糊配搭,日日黎食都唔會厭我未黎之前我係未食過臭豆腐既,喺呢度我食咗我人生第一件臭豆腐(因為我朋友想食,雖然價錢係逐件計,但最少要叫兩件。)原來臭豆腐都唔係好臭 定係我忍臭能力高?佢既高力豆沙蛋球就不過不失,正常味道,不過麻煩在最少要叫四個我地得三個人都要叫四個不過唔怕,女人👩食甜品總有第二個胃最尾我地三個女人都清哂所有餸菜,唔做大哂鬼
要有寧波會藉先可以入去食既餐廳
但真係唔會令你失望
要去既話,唯有約多啲呢個朋友啦

我勁力推介大家要食鱔糊
定係我忍臭能力高?
我地得三個人都要叫四個
不過唔怕,女人👩食甜品總有第二個胃
最尾我地三個女人都清哂所有餸菜,唔做大哂鬼