起初對滿記開設既西式甜品店100 bites無乜特別期望,皆因覺得做慣中式野既滿記有點“踩過界“了是日於朗豪坊閒逛完經過見到門面挺雅緻,又無乜人環境都幾舒服,就入去試試了甫入店門即刻有位貌似老闆娘既女人好熱情地介紹同招呼我地坐低呢度係半自助形式,先到櫃面揀好甜品,之後就會有專人奉上我同女友一人揀左一件cake, 等左十分鐘都未送到來有D不滿,但一黎到我地就即刻明白點解要等咁耐了估唔到叫兩件cake會有咁精緻既伴碟!! 即刻覺得等幾耐都抵晒,連好多酒店 cake shop都無呢D心機!雖然D裝飾唔會令到件蛋糕好味左,但係有視覺上既享受都加左唔少分,同埋最緊要係睇到呢間店係有heart同埋尊重甜品的~我叫左一件mango delight, 中文唔叫得左叫芒果脆皮甚麼的。賣相十分討好,上面仲插住一個芒果球仔同埋一支芒果汁, 諗諗下好似同pxxxxx gems既有七八成似 不過唔理咁多喇好味就得啦 =]切開一半,入面主要係有D新鮮芒果粒同埋一D cream。不過個脆皮真係值得讚一讚當我o係度躊躇緊支芒果汁係想點既時候個老闆娘即刻好緊張咁衝埋來佢話切一舊仔就滴一滴落去,咁樣食最好味!! 佢仲千叮

甫入店門即刻有位貌似老闆娘既女人好熱情地介紹同招呼我地坐低

呢度係半自助形式,先到櫃面揀好甜品,之後就會有專人奉上

,但一黎到我地就即刻明白點解要等咁耐了
無expect過有咁既裝飾 XD

Mango Delight

不過唔理咁多喇好味就得啦 =]
有心思既芒果汁

佢話切一舊仔就滴一滴落去,咁樣食最好味!! 佢仲千叮萬囑叫我唔好一次過落晒添!

不過跟佢個方法食係幾得意同埋幾好食既~
Mille Feuilles Chocolate Bar
女友就叫了一個千層朱古力蛋糕

連埋頂o個塊總共有六層,每一層都有唔同濃度既朱古力或者質感,有D係mousse有D似brownie面o個塊就係脆脆的

咁多種朱古力夾埋,朱古力味就當然係好夠啦
呢個時候老闆娘又衝過來問我地好唔好味

呢度的確係一個唔錯既吹水嘆蛋糕好地方,雖然價錢偏貴蛋糕比較的色,但味覺同視覺享受一流

不過希望老闆娘唔好再咁熱情,我諗D客人黎得呢度都係想有D私人空間吹下水姐~

2012-08-19
$40 (Tea)
Celebration
Birthday