2023-03-01 3035 views
好耐無來過的六國酒店自助餐,聽講而家係有個全新面貌,想book左一段時間,終於約到朋友一齊食。有幾個選擇,你可以17:45就開始食到20:00,又可以八點先入場,又或者大胃王由17:45食到22:15,兩個價錢,星期一至五又或是星期六日會唔同價錢,我哋為食當然係由朝食到晚,一到四去最化算。唔淨係食嘢嘅Menu改咗,佢嘅裝修同以前都唔同,改咗歐陸風情同埋換咗色調,坐嘅空間都唔同咗舒服左。老實講,淨係海鮮已經係同以前完全唔同,海鮮嘅份量同我上次食真係好左好多,剩係龍蝦已經好正,勁大隻翡翠螺,麵包蟹、蟹腳都係兵家必爭之地,仲有青口同蜆都好食。不過佢嘅前菜沙律同埋煙三文魚都有唔錯嘅表現,煙三文魚好食到直逼上次喺麗晶自助餐嘅水準。熱食我自己就好多心水,因為花膠係我食過自助餐之中品質最靚嘅,仲有超級滿足嘅焗蟹蓋,海參同竹笙,仲有蒸班,鮑魚,呢啲都係好精彩嘅中式野食,基本上個個都狂攻呢幾個選擇。繼續講熱食,佢嘅海南雞,龍蝦鉗,鴨肝,鵝掌,豉油皇蝦,仲有龍蝦湯都非常對辦。刺身唔可以話係太吸引,但係你想要嘅嘢都應有盡有,個人喜歡榮螺,食得令人高興。羊架,片皮鴨,仲有大大件嘅西冷,又係人人不能錯過的地方,

羊架,片皮鴨,仲有大大件嘅西冷,又係人人不能錯過的地方,食肉獸嘅天堂,我自己非常欣賞件羊架,同西餐a la carte ,無分別,不過最不能不吃係Yorkshire pudding,講真冇乜自助餐會有呢啲咁嘅食物。不過題外話佢嘅肉醬意粉又係好特別,牛肉羊肉兩種肉醬,做得咁細緻,真係好有心機。

仲有雞白湯花膠拉麵,呢個配搭,都幾新奇,仲要好多唔同嘅串燒都不能盡錄,食到呢度我都飽咗大半。

另外,加$128 就有汽水、凍果汁、啤酒、紅白酒及氣泡酒任飲,好似二月情人節嗰排,仲有rose,你話係咪超值。

甜品選擇相對就唔係咁勁,但係麵包布甸、拿破崙、仲有好多一件件唔同嘅奶凍蛋糕任你攞,最重要當然有Häagen-Dazs嘅雪糕同雪條,個每個自助餐都總有優點缺點,比呢個價錢我覺得已經一定可以回本,最緊要係輕輕鬆鬆就可以回本。