2016-06-15 1065 views
之前睇報到話這間拉麵店引非常特別,用高級的食材將拉麵變得非常吸引,講到如此厲害唔試下都唔得!!!!!門外裝修成非常有日本風格環境坐在bar枱可以睇到師傅現場表演拉麵及睇到用D咩材料整個湯。童年回憶返晒離食物等左大約十分鐘後拉麵到,拉麵香氣撲鼻,有ㄧ股強烈的蒜味同燒烤味道。香味拉麵香氣撲鼻,有ㄧ股強烈的蒜味同燒烤味道。我見師傅用火槍對住湯燒左十秒左右,可能就是那將香味逼出。义燒义燒用燒爐燒過特別香。ㄧ食落去,义燒油脂分佈平均,而且肉質鬆軟。厚度適中,因好多拉麵店會將义燒切得非常薄完全没有口感。而size都是可以ㄧ啖食得晒。湯底不太油膩,就算放在大約十五分鐘後都唔會油淋淋。湯底飲得出充滿蔬菜的香甜,又有少少海鮮的鹹香味。老實講除非直接問店員個湯用左咩材料,我就真是唔可以百分百知道用咗邊幾樣料;我只是見到蒜泥係每ㄧ碗湯都有落。配料雞蛋唔算太入味,不過都算流心。每一碗都會放葱就算叫走葱都會照落。京葱絲都只是有裝飾作用,没有太多味道。麵條都是普通工廠貨色,没什麼特別,都尚算彈牙。服務及價錢店員都不斷加茶,見她都非常friendly,不斷問客人D麵得唔得ㄧ個拉麵要130元,真的非常貴,性價比非常底

門外裝修成非常有日本風格
童年回憶返晒離

食物
香味
义燒
湯底

配料
雞蛋唔算太入味,不過都算流心。
每一碗都會放葱就算叫走葱都會照落。
京葱絲都只是有裝飾作用,没有太多味道。
麵條都是普通工廠貨色,没什麼特別,都尚算彈牙。

服務及價錢
ㄧ個拉麵要130元,真的非常貴,性價比非常底。就算用高級食材都應該不收得如此貴。因為說到底都是拉麵,唔係鮑參翅肚!!!

總結
ㄧ間用心製作的拉麵小店,見到店主做所有嘢都親力親為。可惜定價太高,好難經常光顧。
加ㄧ後,超過200元ㄧ個牛肉拉麵,太厲害了嗎?
最底消費120大洋,唔講以為係酒店食嘢
2016-06-10