2021-04-03 250 views
雖然話而家確診數字回落返,但認真都未係可以鬆懈。今日去呢間餐廳食,被安排坐坐正出菜口嗰張枱。落左單坐係道等野食嗰時,見到廚房入便有個伙記個口罩淨係喺咁易遮下個嘴,鼻就完全無蓋住。明可能廚房焗,可能想抖下氣,雖然我覺得都唔應該係廚房入面咁樣抖,但我等出餸等左10幾分鐘,佢全程都無戴返好,即係佢其實就係打算咁戴。最離譜係我同個樓面講叫佢提一提返佢個同事,佢竟然理直氣壯咁同我講話佢係清潔,唔係煮,唔關事。佢係咪會落手煮我就唔知,但我見到佢就係出菜位行出行入,會企係出菜位,之前另一個商場入面個餐廳群組都係由清潔員工開始。有案例嘅情況下,加上我講到明個樓面都可以咁應我,可想而知呢間餐廳有幾“高”防疲意識。我諗大家係呢個非常時期,都真係諗清楚仲去唔去呢間,佢啲外賣都係同一位出,大家小心啦。