2023-05-15 1865 views
為慶祝母親節,買咗呢個Cova上年推出嘅開心果蛋糕👐🏻▶️ Pistachio Delight ($298/半磅)由幾層戚風蛋糕同忌廉形成最面層係開心果忌廉同原味cream cheese鍾意佢開心果味好香好出💚之後兩層開心果味雪芳蛋糕,聽聞用上意大利開心果醬,可惜蛋糕太甜,蓋過咗開心果味🤏🏻而且質感唔夠細緻輕盈/軟綿綿底部係咖啡手指餅配mascarpone芝士,一食就食得出係Tiramisu味用上米蘭空運嘅咖啡豆,咖啡味好香濃☕️如果苦少少會更好手指餅同一般食到嘅唔一樣,呢個似浸濕左嘅海綿蛋糕?個人覺得有啲怪😅Mascarpone芝士就幾實身幼滑嘅👍🏻-整體鍾意佢呢個開心果配Tiramisu組合,不過覺得蛋糕口感方面可以做得更好,甜度亦可以調低啲半磅大概分到5-6件蛋糕🍰
為慶祝母親節,買咗呢個Cova上年推出嘅開心果蛋糕👐🏻
Pistachio  delight

由幾層戚風蛋糕同忌廉形成
最面層係開心果忌廉同原味cream cheese
鍾意佢開心果味好香好出💚
而且質感唔夠細緻輕盈/軟綿綿
用上米蘭空運嘅咖啡豆,咖啡味好香濃☕️如果苦少少會更好
Mascarpone芝士就幾實身幼滑嘅👍🏻
半磅大概分到5-6件蛋糕🍰