2023-06-17 2480 views
以前最鍾意食嘅藍莓芝士蛋糕就係Cova,不過近幾年都覺得唔好食,今次經過再挑戰依然係覺得唔好食,同埋都幾貴成50幾蚊一個餅,跟住再買咗個雜果撻都OK。不過都係貴48普普通通
2023-05-15 1825 views
為慶祝母親節,買咗呢個Cova上年推出嘅開心果蛋糕👐🏻▶️ Pistachio Delight ($298/半磅)由幾層戚風蛋糕同忌廉形成最面層係開心果忌廉同原味cream cheese鍾意佢開心果味好香好出💚之後兩層開心果味雪芳蛋糕,聽聞用上意大利開心果醬,可惜蛋糕太甜,蓋過咗開心果味🤏🏻而且質感唔夠細緻輕盈/軟綿綿底部係咖啡手指餅配mascarpone芝士,一食就食得出係Tiramisu味用上米蘭空運嘅咖啡豆,咖啡味好香濃☕️如果苦少少會更好手指餅同一般食到嘅唔一樣,呢個似浸濕左嘅海綿蛋糕?個人覺得有啲怪😅Mascarpone芝士就幾實身幼滑嘅👍🏻-整體鍾意佢呢個開心果配Tiramisu組合,不過覺得蛋糕口感方面可以做得更好,甜度亦可以調低啲半磅大概分到5-6件蛋糕🍰
為慶祝母親節,買咗呢個Cova上年推出嘅開心果蛋糕👐🏻
Pistachio  delight

由幾層戚風蛋糕同忌廉形成
最面層係開心果忌廉同原味cream cheese
鍾意佢開心果味好香好出💚
而且質感唔夠細緻輕盈/軟綿綿
用上米蘭空運嘅咖啡豆,咖啡味好香濃☕️如果苦少少會更好
Mascarpone芝士就幾實身幼滑嘅👍🏻
半磅大概分到5-6件蛋糕🍰
2023-04-27 1242 views
最近突然好想食Tiramisu,但由於公司附近沒有太多選擇,所以最後去了Cova睇下...最初被價錢嚇了一跳,因為要$55! 再去Ralph's Coffee望下,雖然係大啲同貴3蚊,但佢地嘅tiramisu 上係Expresso粉,下面全部都係cream,我覺得Cova應該會正宗啲,所以折返去Cova買咗一個試下...結果第一啖入口,就感到絕對值回票價! 因為不會太甜,口感細膩,加上有少少酒味嘅蛋糕底,吃了真的很開心滿足,充滿幸福感!!

Tiramisu Cup

2023-04-27
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$55 (Tea)
Tiramisu Cup
2023-04-22 986 views
连续两次去太子大厦这家cova用coupon换蛋糕,店员的态度都非常差劲👎 不知道是不是因为coupon兑换的原因, 香港其他的cova店即使用coupon兑换都非常ok.

2023-01-05 2509 views
是日同事散水餅Cova 出名的莫過於Mango Dome,其實其他款式也試過,朱古力/藍莓偏甜、cheesecake 口感太heavy,有點油膩。本人最喜歡的還是芒果蛋糕🍰 不論甜度、質地、蛋糕鬆軟度都十分岀色!芒果鮮甜,蛋糕鬆軟,甜度亦適中,放入口軟綿綿的感覺,整體感覺清新,吃了一件也不覺罪惡感!😅🤣

是日同事散水餅

TakeAway
-一直都幾鍾意食芒果蛋糕無意中行過見到有就買咗嚟試價錢合理,唔算太貴芒果鮮甜唔酸,同芒果蛋糕味道好夾👍🏻MANGO CREAM MINI DOME下次可以試埋其他味下午茶又多個選擇😋
一直都幾鍾意食芒果蛋糕
無意中行過見到有就買咗嚟試
價錢合理,唔算太貴
芒果鮮甜唔酸,同芒果蛋糕味道好夾👍🏻
MANGO CREAM MINI DOME
下次可以試埋其他味
下午茶又多個選擇😋
2022-08-13 4407 views
今日朋友上嚟,買咗四件Cova蛋糕,一人一件,太開心了🥳。我最鍾意朱古力慕絲蛋糕❤️,因為佢嘅慕絲朱古力味好香濃,口感好軟好滑,上面嘅生果都好新鮮同香甜。第二最愛係藍莓芝士蛋糕,佢嘅口感比較似慕絲,應該係軟芝士。藍莓醬好濃藍莓味,甜度啱啱好,藍莓清甜,芝士味淡淡地喺口中散發出嚟,好食😋。另外兩件不相伯仲,分別係雜果蛋糕配開心果碎同士多啤梨芝士蛋糕。雜果蛋糕好食之處在於佢有開心果碎鋪面,好香,味道同蛋糕好夾,亦增加咗蛋糕口感嘅層次。士多啤梨芝士蛋糕就同藍莓嗰個差唔多。

2022-08-05
今年由於冇晚市,冇得同屋企人出去慶祝生日,加上佢地都係同一個月生日,所以先後係呢間買咗生日蛋糕😆😆😆▪️Mango Cream Cake🎂芒果味算係呢間名物嚟架,見個個都推,於是我就買咗呢個啦。初初我驚我屋企人唔鍾意食架,因為屋企人唔係好鍾意食cream,但之後見佢哋食嘅反應,我諗係我諗多咗啦😆😆😆一打開,好香嘅芒果香味湧出嚟,啲cream 好幼滑,入口即溶,啲芒果又唔酸,成件事好夾,真係可以係咁食,連屋企人都食咗兩件😆😆😆▪️Baked Cheese Cake with Fruits🎂相比起Mango Cream嗰個,呢個嘅口感同味道就稍為遜色少少啦,但佢賣相係加分嘅。上面啲生果好新鮮,啲紅莓都見到佢啲毛架😆😆😆個芝士蛋糕有少少似日式芝士蛋糕,蛋糕冇咁濕潤同空氣感唔多,芝士味唔算好重,飯後食都唔會好漏同膩嘅。

▪️Mango Cream Cake🎂
芒果味算係呢間名物嚟架,見個個都推,於是我就買咗呢個啦。

2022-03-18 3814 views
Cova 以前細細個時都好出名嫁,今次買左d散裝西餅,懷念下以前嘅味道,結果大失所望🥲,每件嘅價錢大約$45Oatmeal Bailey 🍰 面頭鋪咗啲燕麥,中間係一個燕麥百利甜酒慕絲🌾,質地都夠creamy,但係只係得好淡嘅Bailey 味,燕麥味都唔係好出,只係得個甜字Blueberry cheesecake 🫐🍰不過不失,正常發揮Mango Slice 🥭以前細個好鐘意食,以前鐘意佢海棉蛋糕鬆軟,芒果忌廉幼滑,但係而家食完全唔係呢回事,海棉蛋糕都OK嘅,都好鬆軟,但係好芒果味比較偏向香精味🥲Sacher🍫都有醇厚嘅朱古力味,質地比較沉實硬身,唔知係咪sacher 蛋糕嘅特色今次甜品係完全失望,蛋糕嘅質素其實同一啲大型連鎖店差不多,估唔到以前細個好出名嘅牌子而家嘅質素會到齊得咁犀利,同以前食過味道完全唔一樣😔📍 Cova Pasticceria & Confetteria (中環)中環遮打道10號太子大廈1樓134-135號舖

Oatmeal Bailey 🍰

Blueberry cheesecake 🫐🍰
不過不失,正常發揮

Mango Slice 🥭

Sacher🍫

中環遮打道10號太子大廈1樓134-135號舖
2021-05-24 14521 views
踏入生日月,又係不停食蛋糕嘅時間,今次食呢個係Cova嘅tiramisu,忌廉夠濃味同打得夠滑,食到有少少酒味,可可粉嘅苦味可以接受🥸👅好味度:8(10分滿分)

👅好味度:8(10分滿分)
2021-05-15
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2021-03-14 12380 views
今年的生日蛋糕買了Cova的士多啤梨蛋糕~ Strawberry Dome Cake🎂, 其實每一次入到店內都心大心細, 款款都想吃, 食過好多款都相當有質素, 店內環境舒適, 店員服務又貼心。Strawberry Dome Cake裏面有新鮮士多啤梨粒🍓, 味道香而不膩, 忌廉和蛋糕兩者配合得非常完美。個人感覺很喜歡cova的蛋糕, 每次都有質素又美靚。 Cova Pasticceria & Confetteria地址: 中環遮打道10號太子大廈1樓134-135號舖

個人感覺很喜歡cova的蛋糕, 每次都有質素又美靚。

地址: 中環遮打道10號太子大廈1樓134-135號舖

2021-03-06
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • StrawberryDomeCake
2020-09-02 17872 views
Best Signature Cake - Mango Cream Dome $238⭐⭐⭐⭐⭐Their signature cake is super popular, and mango is a must-try! The mango is quite sweet and freshly-baked. Knew that they used finest farm eggs and superior Italian flour, around $250 for such a cake, is super high CP value!! Also, their cake looks very unique compared to other pastries shop.
⭐⭐⭐⭐⭐
1\Sacher 薩赫蛋糕外表有別於一般Cova蛋糕,簡約鏡面設計,冇花俏裝飾,呢個正正係奧地利傳統Sacher其中一個特色。以我嘅理解,Sacher係個層次感更豐富嘅朱古力蛋糕,以brownie作蛋糕體,代替常用嘅海綿蛋糕,並以杏子醬相隔,最後淋上黑朱古力醬。基於之前食過COVA mini cakes🧁,覺得好甜,今次我地保守地買咗個半磅Sacher🎂黎試下。$218呢個價錢頗合理,符合市價,CP值比其他COVA蛋糕高⬆️。包裝設計高貴,蛋糕盒比一般嘅厚同硬正,好穩陣👍🏻。加$12,店員即場寫生日牌,而且寫得幾靚🤩。生日牌係一塊普通白朱古力,味道較甜。如果覺得只有黑朱古力味太單調,可以食返啲白朱古力,攞返個平衡感。🍫蛋糕外層有黑朱古力脆脆,為綿密嘅蛋糕提升口感。同奧地利傳統Sacher有啲差別,以黑朱古力mousse代替杏子醬,可可味更濃郁,但失去嗰種帶丁點酸甜味道嘅清新感覺,如果再食多幾啖有機會覺得膩㗎。🥺Sacher 🎂內裏分層清晰可見,有別於COVA其他超鬆軟嘅蛋糕,🍰砌件後仍然保持可口誘人嘅賣相,呢點對我黎講好重要🤣。👇🏻介紹埋之前試過嘅三款精緻嘅蛋糕仔啦~2\Mango Cr
1\
Sacher 薩赫蛋糕

Sacher

包裝設計高貴,蛋糕盒比一般嘅厚同硬正,好穩陣👍🏻。

Sacher

蛋糕外層有黑朱古力脆脆,為綿密嘅蛋糕提升口感。
Sacher

👇🏻介紹埋之前試過嘅三款精緻嘅蛋糕仔啦~

2\
Mango Cream Mini Dome

芒果蛋糕一直都好受歡迎,以濕潤鬆軟嘅芒果雪芳蛋糕同香滑忌廉出名。因為芒果🥭切到丁丁粒,並融入忌廉之中,所以即使冇大大粒嘅果肉,依然食到香甜嘅芒果味。
我覺得雖然蛋糕有香濃嘅芒果味,但甜度亦好高,而且蛋糕過份軟熟,食落就得忌廉+蛋糕碎,口感一pat pat🤭。

3\
Blackberry Mousse

雖然上面兩粒桑子微酸,但都唔足以抵消mouuse嘅甜味,成個甜品太甜膩啦⋯🥺
面層朱古力醬甜中帶啲可可味。下層藍莓mouuse有自然嘅藍莓味,但亦感覺落咗好多糖,超級甜!唔會再食🤭

4\
Strawberry Tart

計計埋埋都有3粒半士多啤梨,🍓味道香甜、唔酸。下面有吉士醬,牛奶味唔算好香濃,但勝在令成個撻食落較清爽,冇之前兩個蛋糕仔咁甜👍🏻。撻皮就不過不失,無咩特別。

整體黎講,COVA嘅mini cakes CP值唔高,有種「名氣造就價錢」嘅感覺。因此用黎送禮或當散水餅都幾得體✅,但唔會作為日常飯後甜品嘅選擇之一❎。至於Sacher蛋糕,雖然同傳統版本有啲出入,但味道都唔差,而且香港較難搵到Sacher嘅蹤影,所以遲下仍會再戰。🍫🎂

2019-09-21
TakeAway
$230 (Tea)
2019-08-04 27677 views
COVA呢間百年老店,網上見好多食客食過佢哋嘅招牌蛋糕Mango Cream Dome,都讚口不絕,今年老公生日,就決定買一個試下,半磅太mini,所以買咗個一磅嘅蛋糕😋蛋糕雖然賣相無乜特別,但係蛋糕的口感出乎意料咁好食👍🏻,又唔會好甜😋,海綿蛋糕好香滑,軟熟,蛋香味濃👍🏻,中間夾層嘅忌廉又滑又唔腻,芒果粒又夠甜👍🏻,雖然已經係一磅,但我們四個都唔夠分😂,呢個芒果蛋糕,價錢雖然比其他嘅蛋糕貴咗D,但的確名不虚傳,物有所值😋
2019-07-25 13239 views
專登去食tea,講真呢道d蛋糕賣相真係麻麻地!但食落去真係好好食!我本身都唔係好中意食甜同cream既野,不過食左一次mango cream就迷上了cove! 食過好多蛋糕都做唔到呢個咁好味又唔覺得肥膩既蛋糕!