2K
2016-07-19 4420 views
恭喜寶珊結婚喇 ﹗估唔到咁快。第 1 次踏足洲際酒店,好耐之前已經想黎試一試依度既餐廳喇,誰知第一間會係欣圖軒。婚宴內外都佈置得十分華麗,又不失一點點年青人的活力。Wedding planner 都幾有心思喎,禮物中有朱古力食之餘,仲有魔法閃閃棒玩呢,好有趣 ﹗德國白酒第一次飲,上網 check 到市價 $160 蚊呢。頂頂頂頂級白酒啊,以後點算好呀?超好飲!繼 Hugo's 既愛爾蘭白酒後又一大愛既靚酒!Body 非常幼滑,半點苦澀味都無,入口清爽帶濃厚果香!但一定要夠凍,否則有點過甜!飲下紅酒又飲下白酒,未食先醉喇。等開飯既心情真係令人又餓又忐忑又不安呢,好緊張呀 ﹗新人進場、切蛋糕、咀咀、演講、播片,仲未完?救命啊,您估公司周年食飯咩,哈哈 ﹗終於禮成,頭盤已蠢蠢欲動,好興奮啊 ﹗睇下今晚有咩好餸食先 ﹗鴻運乳豬全體、焗釀黑松露大蟹蓋、金盞川醬燒蝦球、玉環瑤柱甫、花膠竹笙蟲草花燉菜膽、蘆筍天白菇鮮鮑甫、清蒸海東星、桂花龍崗雞、鮑汁鱆魚雞粒炒香苗、高湯煎粉果、薑味奶凍紅荳茸伴香草雪糕、幸福鴛鴦點 ﹗好豐富喎。鴻運乳豬全體,非常高質燒乳豬,不同凡響。皮脆肉嫩,不油不膩,身材極好無肥膏

鴻運乳豬全體,非常高質燒乳豬,不同凡響。皮脆肉嫩,不油不膩,身材極好無肥膏。瘦肉嫩滑帶著清爽咸味。再用蝴蝶包夾著皮肉同吃,麵粉香味跟乳豬油香襯到絕,沾上幾滴乳豬醬就更錦上添花。我都唔客氣食多兩件,滿足。

焗釀黑松露大蟹蓋,我好想知道如何烹調呢,每次做釀蟹蓋都只能做到啖啖肉一梳梳,都做唔到如此滑溜滿滿的一絲絲啊 ﹗大量蟹肉鮮味突出,混上黑松露更是香氣飄飄 ﹗表面以吉列處理炸到乾爽卜卜脆,混上濕潤 juicy 蟹肉造成很大的對比,質感豐富又有趣,真係好好味 ﹗

金盞川醬燒蝦球,秘醬不知如何形容,甜美而有咸香,神秘的感覺,鮮蝦超級爽彈散發微微生果味道,好神奇 ﹗味道多變,誘人的美味可口。

玉環瑤柱甫,非常傅統的配搭,撞埋一齊就如虎添翼 ﹗瑤柱海味味道濃郁,質地嚥韌彈彈,玉環多汁又爽口。大大啖一口咬落去,混在一起超然味美,正到震。就連伴菜西蘭花都一點不馬虎,鮮嫩脆甜,好好食。

花膠竹笙蟲草花燉菜膽,養生湯當然比魚翅更好啦 ﹗補身養顏又滋陰,依次值回票價啦 ﹗香氣樸鼻,熱騰騰一縷輕煙緩緩升上,索一索舒筋活骼 ﹗呷一口湯汁,味濃而香甜、清徹可口,非常美味 ﹗

黏黏膠膠滑滑既花膠,襯上爽口竹笙及蟲草花,最後而甜美軟腍菜膽作點綴,美味極致,當然連渣到無剩被我完完全全消滅啦。

蘆筍天白菇鮮鮑甫,配搭創新,味道異常的清爽香甜,好好食。蘆筍爽嫩甜美卜卜脆又多汁,沒有半點渣。天白菇看不出有什麼特別,味道濃郁,又彈又滑。鮑魚片味濃而嚥嚥韌韌有咬口,美味出眾。

清蒸海東星,依條東星真係不得了,我連影張遺照到無機會,一轉已經骨頭都無晒喇 ﹗東星熱騰騰出晒煙滾住游到,侍應見到大家凌厲既眼神都不敢怠慢,立即將東星分屍,再拆骨拆肉送上。

魚肉嫩滑鮮甜無比,滑滑彈彈點忍得口,再沾上蒸魚豉油令到鮮味更加突出,大家食到津津有味。還有好多肉黏在骨頭上,真係唔好浪費,魚骨、魚頭、魚鰭、魚尾都要損得乾乾淨淨,實在停不了,太美味啊 ﹗

桂花龍崗雞,有趣有趣,炸子雞上散上桂花,但食唔到有否用桂花醃呢。食味只係普通的炸子雞,幸好用上龍崗雞,其雞味較濃,食得出的雞肉香甜。薄薄炸子雞皮香脆而不油膩,雞肉滑而結實,整體真的做得不錯,食得過。

鮑汁鱆魚雞粒炒香苗,都壓軸既粥粉麵飯,有點失準了 ﹗濕到似燴飯多於炒飯,全無鑊氣可言,似係蒸返熱上檯感覺。不過味道就出乎意料香濃豐富。鮑汁味道霸道,但仍掩蓋不了鱆魚濃烈味道,互相碰撞比併,混起來也不錯。

高湯煎粉果,不知道為何叫做煎粉果,點睇都係炸啦。外層出奇地鬆化,咬到索索聲,恰似食緊巨形咸水角般。外脆內軟,嚥嚥韌韌,但食唔到餡勁搞笑。整隻粉果掉進高湯中游游水再放入口,滲出微微水份,香中帶甜又帶咸,不過不失啦。

小師妹拍拖了,已經好少見到面,難得婚宴中相見。結婚記得預個位比我呀 ﹗宴會將近尾聲,我都有點醉意需要抽根煙呢,就與師妹結伴外出透一透氣。

我平時身上無煙無火又無火機,點知師妹都只剩下一支。見附近有班姊妹及伴娘在,唯有硬著頭皮黐煙食,so sorry 啊。望住洲際酒店無敵海境抽煙真的別有一翻風味,間中仲有海風輕吹,爽呀 ﹗食飽飽我又獨身的士返大埔再飲過 ﹗

朱古力
朱古力